Yleinen

Matkailuvuosi 2017: Kertomuksia Euroopasta

lauantai, joulukuu 30, 2017

Se olis sitten ulkomaan matkojen vuosikatsauksen paikka. Matkailuvuosi 2017 piti sisällään hämmentävän monta upeaa hetkeä. Vaikka tuntui, että en tänä vuonna matkustanut ollenkaan niin paljon kuin olisin halunnut, matkoja kertyi lopulta 12 ja käytyjä maita 8. Kaikki reissut tein Euroopassa. Kolme kohteista oli uusia tuttavuuksia: Irlanti, Islanti ja Portugali.

Reissupäiviä ulkomailla oli kaikkiaan 55, yöpymisiä hieman vähemmän. Duunireissuja oli määrällisesti vain neljä, mutta ne olivat kestoltaan sen verran pitkiä, että ajallisesti lähes puolet maailmalla vietetystä ajasta kului töiden merkeissä.

Viime vuonna lupasin panostaa kotimaan matkailuun ja vältellä ketjuhotelleja mahdollisimman paljon. Ilokseni voin todeta suunnitelman onnistuneen. Kotimaan kokemuksia kertyi jopa niin paljon, että tein niistä oman juttunsa. Samoin toteutui yllättävän moni matkahaaveistani, kannattaa siis haaveillä ääneen!

Yksin matkustaminen oli isommassa roolissa kuin koskaan ennen. Olen aina joutunut matkustamaan töiden vuoksi myös itsekseni, enkä ole koskaan pitänyt siitä. Niinpä päätin, että asiaan on tultava muutos. Kyselin kokeneiden vinkkejä ja luin innokkaana juttuja yksin matkustamisesta. Päätin opetella nauttimaan yksin reissamisesta.

Teinkin vuoden mittaan useampia päiväreissuja, yhden viikonloppumatkan ja lyhyitä irtiottoja työmatkojen keskellä. Ja löysin yksin reissamisesta vihdoin sen ilon, mitä matkustaminen mulle yleensäkin tuottaa. Kuluneena vuonna tuli koluttua yksin niin Tallinnaa, Irlantia, Saksaa, Norjaa kuin Englantia. Ja kotimaatakin. Aika hyvin, vai mitä?

Mutta pidemmittä jaaritteluitta, täältä näytti reissuvuosi 2017:

TALLINNA x 3


Tallinna tarkoittaa mulle helppoa irtiottoa arjesta, ja reissuilla panostetaan ruokaan ja yleiseen haahuiluun. Siinä on kaksi asiaa, jotka mun mielestä on parasta matkustamisessa, ja Tallinna onkin ihan unelmakohde siihen puuhaan. Tänä vuonna kävin kaupungissa yksin paukkupakkasilla tammikuussa, aviomiehen kanssa ruokamatkalla helmikuussa sekä shoppailureissulla tyttären kanssa sateisena elokuun lauantaina.

DUBLIN JA RANNIKKOKYLÄT


Helmikuun ensimmäisillä viikoilla matkustaminen on edullista. Viime vuonna nappasin syksyn lentoalesta satasen lennot Dubliniin ja tein ensimmäisen pidemmän sooloreissuni pelkästään lomailutarkoituksessa. Päiviin sisältyi tolkuttoman hyvää ruokaa, retkiä läheisiin rannikkokyliin ja pieni patikkareissukin. Helmikuinen viima ei menoa juuri haitannut. Tämä oli ensimmäinen matkani Irlantiin, mutta ei taatusti viimeinen.

ISLANTI


Toukokuun alussa tehtiin reissukaverin kanssa haavematka Islantiin. Kierrettiin saaren eteläosaa viiden päivän ajan, enkä voi olla edelleen hämmästelemättä miten sellaisia maisemia voi olla olemassa. Päästiin ihmettelemään vesiputouksia, mustia hiekkarantoja ja kuumien lähteiden höyryjä. Nähtiin kanjoneita, jäätiköitä, laavapeltoja, basalttikiviluolia ja tulivuoria. Matka oli yhtä tulitusta aisteille, ja kesti pitkään ennen kuin kokemukset pystyi jäsentämään blogikirjoitukseksi. Islanti oli ehdottomasti upeinta, mitä olen tähän mennessä nähnyt.

SAKSA x 7


Mun ikisuosikki Saksa tarjosi tänäkin vuonna unohtumattomia hetkiä.

Alkuvuodesta Düsseldorfin duunireissun yhteydessä treffasin kanssabloggaajia, joiden kanssa tehtiin päiväretki ihastuttaviin Rheinin jokilaakson ristikkotalokyliin Linz am Rheiniin ja Königswinteriin.

Toukokuussa oli taas Saksan aika, kun kahden viikon työmatkan ensimmäinen viikko kului Saksassa. Ensin Frankfurtissa, josta matka jatkuin Kölnin viiniviikkojen kautta Hannoveriin. Hannoverista tein vielä päiväretken Saksan kauneimpaan ristikkotalokaupunkiin Celleen.

Junalippujen kanssa oli melkoista sählinkiä, kun ensin päädyin Kölnin sijaan Düsseldorfiin ja seuraavan päivän lippu olikin Frankfurtista Hannoveriin, eikä sieltä Kölnistä, jonne olin lopulta onnistunut pääsemään. Mutta mun mielestä se oli aika vähäinen säätö ottaen huomioon, että varasin kyseiselle kahden viikon periodille junalippujen lisäksi yhteensä 38 lentoa ja yli 70 hotelliyötä. Mitä nyt olin jättänyt muutaman hotelliyön varamaatta kokonaan. Ja varasin ne lopulta niin, että kaikkien majoittujien sukunimeksi oli vaihtunut mun nimi. Tekevälle sattuu.

NORJA


Saksasta matka jatkui viikoksi Norjaan. Kävin viihtymässä ensin yhden illan verran Oslossa, kunnes siirryin muun porukan kanssa Lilleströmiin, jossa messukeskus sijaitsee. Työpäivien jälkeen syöminen oli ainut ilo, mutta reissuun osui onneksi myös yksi vapaapäivä. Käytettiin se työkaverin kanssa todellakin hyödyksi, sillä ajettiin vuorokauden sisällä yhteensä tuhat kilometriä Geirangerin vuonolle ja takaisin. Upeat maisemat palkitsivat järjettömän ajomatkan; reissu oli jokaisen kilometrin arvoinen.

PORTUGALI


Kesäloman kohteeksi valikoitui tällä kertaa Portugali. Lennettiin Lissaboniin, ja sen lisäksi majoituttiin Sintrassa, Portossa ja Sesimbrassa. Autoiltiin pitkin sisämaan vuoristoteitä, koluttiin Dourojoen laaksoa ja hämmästeltiin Alentejon savannimaisemia. Ihastuttiin Évoran ja Òbidoksen historiallisiin kaupunkeihin ja löydettiin Sesimbrasta upeiden maisemien lisäksi dinosaurusten jalanjälkiä. Rakastuttiin Portoon, sen sardiinintuoksuisiin kesäjuhliin ja kapeisiin kujiin. Vietettiin Sintrassa ihania lomapäiviä kuninkaallisissa maisemissa, ja pohdittiin kuinka isoon remonttiin Madonna uudessa kodissaan joutuukaan.

LONTOO & COTSWOLDS


Syksyn molemmat työmatkat tein Lontooseen. Ensimmäinen viikko vierähti ExCelin messuhallin hellässä huomassa mellakka-aitojen suojissa, mutta tokalla reissulla pääsin näkemään kaupunkia. Vietettiin hauskoja hetkiä Camden Townissa, Russel Squaren lähikuppiloissa ja käytiin ihailemassa maisemia pilvenpiirtäjä Sky Gardenin kattoterassilta. Vielä viime hetkillä käytiin sivistymässä British Museumissa.

Yhden kokonaisen päivän retkeilin Cotswoldsin maaseutumaisemissa. Laiskuuttani osallistuin järjestetylle bussiretkelle, joka kuljetti meidät ensin Warwickin linnan kautta Shakespearen synnyinsijoille Stratford-upon-Avoniin. Harmikseni reissun varsinaiseen pääkohteeseen Oxfordiin jäi liian vähän aikaa Stratfordissa koetun palohälytyksen ja yhden hetkellisesti kadonneen vaimon vuoksi.

PRAHA & KUTNA HORA


Vuoden viimeinen matka oli perinteeksi muodostunut konkareiden joulumarkkinaretki. Monen vuoden yrityksen jälkeen matkustimme viimein Prahaan. Kaupunki oli kaikin puolin mukava, mutta pelkästään joulumarkkinoiden vuoksi sinne ei meidän mielestä kannata matkustaa.

Pistäydyttiin samalla reissulla myös Kutna Horassa ihmettelemässä vuoden toista luukirkkoa (sellainen on myös Portugalin Évorassa), sekä ihastumassa sympaattiseen vanhaan kaupunkiin.

Reissuvuosi 2017 piti sisällään sopivassa suhteessa töitä ja lomailua. Toivottavasti tulevastakin vuodesta tulee samanlainen sekoitus.

Alkuvuoden osalta matkailurintamalla on toistaiseksi aika hiljaista. Mitä nyt helmikuussa mennään miehen kanssa halpojen lentojen innoittamana ensimmäistä kertaa Roomaan. Seuraava tiedossa oleva työmatka on vasta kesäkuussa Ranskaan. Kesäloma tullaan viettämään Kreikan pohjoisosissa Meteoran innoittamana. Samalla käydään todennäköisesti Albaniassa, ja paluulennot Korfulta meillä jo onkin jo hankittuna. Kun halvalla sai😁.

Mietinnässä on lisäksi keväinen roadtrip Baltiassa ja loppusyksylle metsästän edullisia lentoja Itä-Eurooppaan. Ja Tallinnaan mennään, tietenkin.  Ja se joulumarkkinakohdekin pitää päättää. Reissusuunnittelu,  ihan parasta❤

@duunireissaaja
Facebook  I  Instagram  I  Twitter

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jenni / Unelmatrippi keskiviikko, tammikuu 3, 2018 at 21:39

  Ihan mahtavalta vuodelta kuulostaa, ja on varmasti ollutkin. :) Mutta mitä mitä, onnistuit siis nappaamaan halvat lennot Roomaan helmikuulle! Me on kytätty niitä jo pitkään (koko vuodelle oikeastaan) eikä ole sopivia osunut kohdalle. On kytätty myös Berliinin-lentoja jo pidempään, mutta ihan yhtä huonolla menestyksellä. Välillä on hankalaa löytää viikonloppumatkaa varten järkeviä ja järkevän hintaisia lentoja.

  Mun reissuvuosi alkaa pian matkalla Aasiaan ja keväälle on noin viikon matka Euroopan halki tiedossa, mutta muuten on vielä toistaiseksi kalenterissa tilaa. Lupasin itselleni, että tänä vuonna reissuja on oltava tiheämmin, kun tuo loppuvuosi Suomessa oli niin ankea ettei mitään rajaa. Joten ajattelin laittaa tänä vuonna täydellä tohinalla varauksia kehiin aina kun jotain sopivaa osuu kohdalle! :D

 • Reply duunireissaaja torstai, tammikuu 4, 2018 at 22:08

  Kieltämättä reissukuume on kova syksyn himmailun jälkeen. Rooman lennot (75€/hlö!) nappasin jo syksyllä lentodiilien linkin kautta. Kyttäily muidenkin lentojen osalta on koko ajan menossa.

 • Reply Sisko perjantai, tammikuu 5, 2018 at 19:45

  Kiva reissu vuosi sinulla ollut! :) Olet käynnyt upeissa paikoissa! Itse haaveilen myös Islannista. Praha ja Irlanti on myös haaveissa. Toivottavasti luvassa on mukavia retkiä ja hetkiä tulevanakin vuonna! :)

  • Reply duunireissaaja tiistai, tammikuu 16, 2018 at 20:53

   Hyvää reissuvuotta myös sulle Sisko! Islannista kannattaa haaveilla, se on uskomaton.

 • Reply sari sunnuntai, tammikuu 7, 2018 at 12:57

  Hieno matkavuosi sinulla ollut! Hienoa, että olet tuon yksin matkustamisen saanut sujumaan. Itsellä samat pohdinnat on siltä osin. Islanti ja Porto&Lissabon on minullakin haaveena. Mukavaa reissuvuotta 2018!

  • Reply duunireissaaja tiistai, tammikuu 16, 2018 at 20:54

   Kiitos samoin, Sari. Lissabon & Porto on erittäin toimiva kombo, suositteluni sinne suunnalle!

 • Reply traveldreamer17 maanantai, tammikuu 15, 2018 at 19:47

  Hieno reissuvuosi! Minulla on tänä vuonna tuo sama tavoite kuin sinulla viime vuonna eli että oppisin nauttimaan yksin matkustamisesta. Sain vähän siitä kiinni viimeisimmällä työmatkalla Thessalonikiin, mutta vielä on opettelemista. Ihanaa olisi, että vuoteen mahtuisi reissuja sekä perheen kanssa, miehen kanssa kahdestaan että yksikseen. Niin ja lapsen kanssa kahdestaan on myös mukava reissata.

  • Reply duunireissaaja tiistai, tammikuu 16, 2018 at 20:56

   On ollut tosi paljon mukavampi reissata töissä yksin nyt tän opettelun jäljiltä. Hieman olis hinku taas lähteä jonnekin lomailemaankin yksin.

  Leave a Reply