Alankomaat Englanti Itävalta Saksa Sveitsi

Kaupunkilomalle tuntemattomampaan Eurooppaan

sunnuntai, huhtikuu 9, 2017

Mielessä kaupunkiloma Euroopassa? Kyllästynyt suuriin tai muuten vaan turistien kansoittamiin liiankin tuttuihin kohteisiin? Tässä muutama vaihtoehtoinen kaupunkiloman kohde, jotka todellakin ansaitsevat mahdollisuuden.

Rotterdam, Alankomaat

Pixpayn kuva Rotterdamin kauppahallista

Rotterdamin upea kauppahalli (Lainakuva) 

Rotterdam on Euroopan suurin satamakaupunki. Kaupunki ei toki ole ollenkaan niin viehättävä kuin Amsterdam, mutta jostain syystä se on mun mielestäni tunnetumpaa damia kiinnostavampi kohde. Lisäksi se on rutkasti edullisempi majoittua. Siellä on panostettu kokeelliseen arkkitehtuuriin, ja kaupungin kauppahalli on erityisen upea. Kaupunkiin onkin kehittynyt viime vuosina huikea taide- ja ruokakulttuuri.

Rotterdamiin ei lennetä Suomesta suoraan, mutta sinne pääsee alle tunnissa junalla Amsterdamista läpi hollantilaisen maalaismaiseman. Se onkin helppo yhdistää käyntiin Amsterdamissa. Ja jos et usko minun sanomaani Rotterdamin erinomaisuudesta, niin viime vuonna Lonely Planet nosti sen top 10 -listalleen.

rotterdam arkkitehtuuri satama

Kaupungin keskustassa ei ole paljon jäljellä vanhaa.

rotterdam satamakaupunki

Rotterdam on satamakaupunki, jonka kaupunkikuva ei ole ihan perinteinen

Kaupungissa on panostettu erikoiseen arkkitehtuuriin. Näissäkin kuutiotaloissa asutaan oikeasti. Yksi toimii museona, jotta talot pääsee näkemään myös sisältä.

Bremen, Saksa

Bremen on historiallinen hansakaupunki, jossa on paljon nähtävää. Parasta kaupungissa on sen valloittava tunnelma, sekä erittäin viehättävä 1400-1500 luvuilta peräisin oleva Schnoorin alue. Kaupunkia halkoo Waser-joki, ja jokirannan ravintolat houkuttelevat kutsuvasti luokseen. Jokiristeilyllekin pääsee.

schnoorin vanhakaupunki bremen saksa

Parasta Bremenissä on seikkailu Schnoorin sympaattisilla kujilla.

schnoor bremen kujat saksa

Sisäpihoilta löytyi ihania sopukoita.

Kaupungista löytyy peräti kaksi Unescon maailmanperintökohdetta: Raatihuone ja Rolando-patsas. Lisäksi kaupunkikuvaa värittävät Grimmin saduista tunnetut Bremenin soittoniekat.sekä historiallinen Böttcherstraßen kortteli.

Bremen soittoniekat patsas

Se aito Bremenin soittoniekkojen patsas Bremenin Marktplatzilla

schnoor bremenin soittoniekat patsas

Schnoorin kaupunginosasta löytyy leikkisämpi versio tunnetusta patsaasta.

bremen rathaus tuomiokirkko raatihuone

St. Petri Dom ja Rathaus joulumarkkinoiden aikaan.

Ryanair lennättää Bremeniin kesäkaudella suoraan Tampereelta. Pääset sinne näppärästi myös junalla Hampurista. Vinkkejä viikonloppumatkalle löytyy lisää Lempipaikkojani-blogin jutusta täältä.

Zürich, Sveitsi

Kun ajattelee Sveitsiä, tulee ensimmäiseksi mieleen raha. Maata pidetään niin kalliina, ettei sinne viitsi matkustaa. Ihan turhaan, sanon minä. Ihan yhtä paljon, tai jopa enemmän, olen saanut rahaa kulumaan vaikkapa Nizzassa. Toki pidemmän päällä oleskelu Sveitsissä alkaa rasittaa kukkaroa, mutta viikonloppumatka Zürichiin ei ole mitenkään poikkeuksellisen kallis.

järviristeily zurich talvella

Zürich sijaitsee upealla paikalla järven rannalla

Zürich on erittäin kaunis kaupunki. Vanha kaupunki on entistetty huolellisesti, ja kaupunkia leimaa tietty tyylikkyys. Särmää tuovat uudet entisille teollisuusalueille rakennetut asuinalueet gallerioineen ja ravintoloineen. Shoppailijan paratiisi, tottakai. Luonto on lähellä, ja vuorille pääsee julkisilla. Järvimaisemaan pääsee tutustumaan risteillen. Ja mitä tulee suklaaseen, se on mun mielestä ihan taivaallista.

Ja mikä parasta, sinne lennetään suoraan Helsingistä. Ja jos kaupungin hintataso kiinnostaa enemmänkin, löydät hyvää pohdintaa Lähinnä Kauempana blogin tästä jutusta.

zurich upea kaupunkikohde euroopassa

Joulukuussa kaupunkikuvaa harmaannutti kova sumu.

zurichin tunnelmallinen vanhakaupunki

Vanhan kaupungin aamuista tunnelmaa.

York, Iso-Britannia

Iso-Britannian salainen helmi on York. Se on hämmästyttävän upea. Tämä iankaikkisen vanha viikienkin perustama ja keskiajalla kukoistuksensa huipulla ollut kaupunki sijaitsee Pohjois-Englannissa keskellä Yorkshiren upeita nummimaisemia.

shambles yorkin kuuluisin katu

Tämän keskiaikaisemmaksi tunnelma ei voi enää muuttua. Paitsi pimeällä.

york vanhat englantilaiset talot

Myös Yorkista löytyy tuttua eurooppalaista rakennustyyliä

Yorkin keskusta on autoton, ja täynnä pieniä pimeitä keskiaikaisia kujia. Kaupunkia kiertää vanha muuri, ja katedraalikin on poikkeuksellisen komea. On jokiristeilyä, kauhukierroksia ja viikinkimenneisyyttä. Ja pubi jokaikisen kulman takana.

yorkin keskusta autoton

Tunnelmallinen York kutsuu päiväkävelylle autottomaan keskustaan.

york minster katerdaali englannissa

York Minster on vaikuttava katedraali vanhankaupungin ytimessä.

Kaupunkiin pääseminen vaatii vähän vaivaa, mutta se on ehdottomasti sen arvoista. Lennot Manchesteriin, ja sieltä junalla Yorkiin. Tai ennakkoluulottomasti vuokra-autolla vasemman puoleisen liikenteen sekaan heittäytymällä. Rohkeus palkitaan upeilla maisemilla. Lisää kokemuksistamme tästä upeasta kaupungista löytyy täältä

Innsbruck, Itävalta

Tämä Itävallan 5. suurin kaupunki on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen paikka. Ja sopii myös kaupunkiloman kohteeksi, erityisesti kesällä. Kaupunkia ympäröi mielettömät vuorimaisemat, ja ihan keskustasta pääsee nousemaan Hefelekarin lumiselle huipulle yli 2 kilometrin korkeuteen. Koskaan en ole pelännyt niin paljon, kuin edetessäni kesäkengillä lumisilla poluilla vieressäni satojen metrien pudotus.

nordkette hefelekarin huipulle

Nordkette kuljettaa ylös Innsbruckia ympäröiville vuorille

hefelekar huipulla kesällä

Hefelekarin rinteillä ei paljon suoja-aitoja tunneta

Kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä ovat kaupungin keskustassa sijaitseva vanha kaupunki kultaisine kattoineen sekä suomalaisille kovin tuttu Bergisel-hyppyrimäki. Kiinnostava kohde olisi myös kristalleistaan tunnetun Swarovskin kristallimaailma.

innsbruck kutsuu kesällä

Leppoisaa kaupunkitunnelmaa

innsbruckin kultainen katto

Kultainen katto on kaupungin tunnetuin nähtävyys. Mun mielestä siellä oli tosin aika paljon muutakin nähtävää.

Innsbruck on kiva, se on monipuolinen ja erityisesti päiväpatikoijalle mieleinen kohde, jonne Finnair lentää osan vuodesta suoraan. Lue lisää kokemuksistamme lumihuippujen ympäröimässä Innsbruckissa


Tässä oli minun ehdotukseni vaihtoehtoisista kaupunkilomakohteista Euroopassa. Minne näistä mieluiten menisit? Kuulisin myös mielelläni teidän lukijoiden ehdotuksia vaihtoehtoisista kaupunkiloman kohteista. Minne kannattaisi mennä? 

Mut seuraavat reissut vievät reilun 3 viikon kuluttua roadtripille Islantiin, sitten duunin ja vapaa-ajan yhdistelmämatkalle Saksan (Frankfurt, Köln, Hannover) kautta Osloon ja kesällä autolomalle Portugaliin.

EDIT 27.1.2018. Lue uusimmat kaupunkilomavinkkini Eurooppaan tästä linkistä

@duunireissaaja
Facebook  I  Instagram  I  Twitter

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Anne sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 16:30

  Paljon upeita paikkoja! Ensi kuussa Yorkiin jo toistamiseen. Brugge listalla.

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 16:34

   Oi, Brugge. Siellä en ole käynyt, mutta paljon katsellut kuvia. Hyvä vinkki!

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 17:04

  Bremeniin ja Yorkiin sillä mennyt kiinnostaa. Itävalta ja Sveitsi on jäänyt myös kolumatta. Ne maat tarvitsevat tarkemman tutustuminen. Jonkinlainen suunnitelmakin on. Bremenin lähellä on toinenkin keskiaikainen kaupunki, minne voisi pistäytyä.

  • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 17:05

   Ai niin. Rotterdamissa käytiin jouluna. Tuo kauppahalli on ihan ehdoton.

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 22:08

   Mitä Bremenin lähellä olevaa kaupunkia tarkoitat? Mua kiinnostaa aina uudet historialliset kohteet.

 • Reply Tiina sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 18:27

  Zurichissa, Yorkissa ja Innsbruckissa olen käynyt ja pidin tosi paljon niist kaikista. Bremen on päässyt tänä vuonna ”pitäisi mennä käymään” listalle ja Rotterdam on ollut siellä jo pidempään.
  Onhan Sveitsi kallis, mutta löytyy sieltä edullisiakin hotelleja ja ravintoloita. Kierrettiin siell viime syksynä runsas kaksi viikkoa Swiss Passilla ja en voi muuta kuin ihastella, mitkä maisemat.
  Zurich on loistava, sieltä voi käydä esim Rapperswillissä, St Gallenissa, ihanassa Stein am Rheinissa jne.
  Yksi kaupunki, josta pääsee Sveitsissä moneen suuntaan on viehättävä Bern! Lähellä on upeat järvet ja vuoret. Ja Thunissa mm ihana kissa-aiheisen tavaran kauppa.

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 22:10

   Sveitsissä olisi todella paljon nähtävää. Kun useimmiten matkustaa Saksassa, niin Sveitsi vaan tuntuu pidemmän päälle kalliilta. Ajattelin kyllä jatkossakin tehdä ainakin näitä lyhyempiä pistäytymisiä, jos pidempään reissuun ei ole rahkeita.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 19:48

  Mulla on näistä käymättä Rotterdam ja York. Ensimmäinen on ollut aielistalla jo pidempään, mutta kuvien ja kuvailusi perusteella pitää mitä ilmeisimmin lisätä sinne myös York. Kiitos hyvästä vinkistä!

  • Reply duunireissaaja sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 22:11

   Koko Yorkshire on ihan mahtava kohde. Sinne mun on ihan pakko mennä uudelleen.

 • Reply Sunna maanantai, huhtikuu 10, 2017 at 03:59

  Mainio lista! Sveitsistä ja Itävallasta muutama muukin kaupunki olisi nämä tittelit ansainnut, mutta joskus on pakko valita vaan yksi. Ihana, ihana Zurich!

  • Reply duunireissaaja maanantai, huhtikuu 10, 2017 at 09:29

   Euroopassa on ihan mielettömän paljon upeita kaupunkeja, ja halusinkin herätellä hinkua matkustaa joskus niihin vähän tuntemattomampiinkin kohteisiin.

   Listaan pääsi mukaan tietenkin ne, joissa olen itse lähiaikoina käynyt :)

 • Reply Jonna maanantai, huhtikuu 10, 2017 at 10:03

  Rotterdam alkoi nyt todella kiinnostaa! Muutenkin olen viime aikoina haaveillut enenevässä määrin Hollannin reissuista. Haag on ollut haavelistalla jonkun aikaa ja Rotterdam nousi nyt mukaan. Maastricht oli myös todella kiva, suosittelen. Seuraavana itsellä Euroopan kaupungeista on vuorossa Antwerpen, josta olen kuullut paljon kehuja. Brysseliinkin haluan vielä lähikuukausina tehdä päiväretken. Tajusin tässä kerran, että sinnehän pääsee junalla parissa tunnissa! Ja hei, kiitos linkkauksesta! Bremen on kyllä ihana kaupunki ja annan sille täydet suositukseni.

  • Reply duunireissaaja maanantai, huhtikuu 10, 2017 at 15:37

   Maastricht on todallakin ihana. Kävin siellä opintomatkalla jokusia vuosia sitten, ja ihastuin ihan täysin. Hollanti ja Belgia on molemmat jääneet liian vähälle, joten niihin tie tulee vielä viemään jossain vaiheessa.

   Rotterdam on aika tavalla erilainen kuin perinteiset vanhat europpalaiset kaupungit, ja se tekee siitä kiinnostavan kohteen.

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 12:42

  Oikein hyvä lista ja muutama itselleni (toistaiseksi) vierasta kaupunkia! Olen ihan samaa mieltä, että joskus voi valita myös sen vähemmän ilmeisen vaihtoehdon. Tai ihan suositun kaupungin läheltä voi löytyä pienempi, mutta ehkä jopa mielenkiintoisempi paikka. Britteihin pitäisi myös päästä koluamaan ja sun myötä mä olen kiinnostunut Saksan pikkukaupungeista. :) Kommenteissa mainittu Brygge kiinnostaa nähdyn leffan takia erityisen paljon ja

  Kiitos vielä linkkaamisesta Zürich-juttuun. Olen kyllä kanssasi niin samaa mieltä! Zürichin kokemuksen jälkeen innostuin muustakin Sveitsistä, joten sinne pitäisi päästä visiteeraamaan laajemmaltikin. Ehkä voisi yhdistää lomaan naapurimaita, niin sekin auttaisi leikkaamaan hieman kuluja. Tai sitten tuo niitä lisää… :D

  • Reply duunireissaaja torstai, huhtikuu 13, 2017 at 08:24

   Mä olen aika monesti majoittunut ison kaupungin vieressä, sillä tavoin nimittäin näkee enemmän ja majoitus on usein huomattavasti edullisempaa. Tai ainakin saa enemmän vastinetta rahalle. Kesälläkin ollaan vain yksi yö Lissabonissa ja viisi yötä siinä vieressä Sintrassa.

 • Reply Susannastravels tiistai, huhtikuu 18, 2017 at 22:54

  Hyvä kooste! Kävin Innsbruckissa ennen joulua ja oli kyllä näkemisen arvoinen. Hyvä kuvakohde myöskin. Ei siis ihme että tilastojen mukaan Tiroli on jopa suositumpi kuin Wien. Koin myös että asiakaspalvelu oli parempaa Innsbruckissa.

  Vaihtoehtoiset kaupunkilomavinkit: jos on käynyt jo Lontoossa, niin miten olisi vaikka Dublin. Roomassa käyneet voivat suunnata esim. Veronaan, jossa on paljon kukkia kesällä ja enemmän tilaa liikkua eikä pitkiä jonoja nähtävyyksille. Barcelonasta tykkäävät saattaisivat tykätä myös esim. Cataniasta jossa voi myös yhdistää ranta+kaupunkiloman, tai Ateenasta. Saksassa Kölni ja Würzburg joissa on nähtävyyksiä ja jokiristeilyitä

  • Reply duunireissaaja keskiviikko, huhtikuu 19, 2017 at 08:37

   Hyviä vinkkejä! Mä kävin Dublinissa helmikuussa, ja se oli tosi kiva paikka. Ja Kölniin olen menossa toukokuussa. Muut listan kaupungit onkin vielä kokonaan näkemättä.

 • Reply Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia keskiviikko, huhtikuu 26, 2017 at 00:24

  Hyviä valintoja!

  Innsbruckissa olen käynyt joskus 90-luvun alussa, muistan tuo kultakattoisen talon. Bremenin ja muutaman muunkin kaupungin joulumarkkinoilla käytiin roadtripillä 2,5 v sitten. Bremen on aivan ihana, suosittelen kaikille jotka ei ole vielä käyneet. Zurich olisi eniten mieleen niista muista.

  Pienemmistä kaupungeista olen viehättynyt Bruggeen ja Gentiin. Mulla oli aikoinaan gentiläinen kirjekaveri joka ei tykännyt Gentistä yhtään (ja kuta kuinkin inhosi Brysseliä eikä koskaan käynyt siellä ellei ollut pakko) mutta rakasti Bruggea. Vaikkei olla enää aikoihin oltu yhteydessä, halusin ehdottomasti nähdä Nancylle tärkeän Bruggen kun Belgiaa ja Hollantia kiersimme. Ymmärsin kyllä miksi hän sitä aina niin kehui. Biarritziin ihastuimme viime keväänä, sekin voisi olla ihan oman matkansa arvoinen tai sitten esim San Sebastianiin yhdistäen. Ranskassa myös Annecysta jäi sellainen fiilis, että sinne olisi kiva palata useammaksikin päiväksi.

 • Reply duunireissaaja torstai, huhtikuu 27, 2017 at 14:03

  Ihania vinkkejä. Kaikkia näitä olenkin katsellut silmällä silmällä. Erityisesti Brugge ja Gent on ollut voime aikoina enemmän ja enemmän mielessä.

 • Leave a Reply