Australia

Ayr, Queensland – farmihommien perässä

perjantai, huhtikuu 21, 2017

Miljoonakaupungin häsellys ja kaikki ne valot,
bussiaikataulut ja julkinen liikenne,
valintojen ähky,
ihmismassojen väistely,
auringonnousu meren rannalla,
ja että sitä hiekkaa löytyy joka paikasta
– niistä on tultu kauas.

Sydneyn viiden miljoonan ihmisen kaupungista aina askeleen pienempään paikkaan, Cairnsin ja Townsvillen kautta, Ayrin 8000 asukkaan kylään.

Miksi?

Niin kuin moni muu täällä, haluan suorittaa toisen vuoden working holiday -viisumiin vaadittavat 88 päivää ”yleishyödyllistä” työtä, mun tapauksessa farmitöitä, ja Ayrin Ayr Backpackers working hostelli oli soittamistani hostelleista ainoa, jossa kerrottiin töitä edes vähän tarjolla olevan.

Pari viikkoa sitten siis jumiuduttiin Cairnsista bongaamani suomalaisen Sinin kanssa Townsvilleen syklonin aiheuttamien liikenneongelmien vuoksi, mutta eipä kauaa onneksi tarvinnut odotella, kolmen yön jälkeen päästiin jo liikkumaan.

Tunnin bussimatkan ja noin 85 kilometrin päässä Townsvillestä sijaitseva Ayr on 8000 asukkaan kylä Queenslandin osavaltiossa, Burdekinin alueella. Alueella on noin 80 000 hektaarin edestä sokeriruokomaata ja farmeja löytyy sitten joka lähtöön – on chiliä, paprikaa, mangoja, meloneja, munakoisoa, kurpitsaa and the list goes on.

Farmiduunit ja working hostellit yleisesti ottaen ovat kaikki keskellä ei mitään ja olin varautunut siihen, että tältä kylältä ei paljoa voi odottaa. Mutta tämä meni ja yllätti – täällähän on 8000 asukkaan kyläksi ihan tekemistäkin!

Pari kuntosalia ja joogastudio – oma jäsenyys lähti Snap Fitness -salilta 118 aud/2kk, sis. sali ja ryhmäliikunnat.

Keilahalli, teatteri ja ehkä söpöin leffateatteri (CHECK, käytiin kattomassa Beauty and the Beast)

Muutama pubi, Tavern CommercialKalamia (Klamydia näin niin kuin kaikkien kesken), Burdekin hotelli ym, ja yökerho, Queens.

Erilaisia vaatekauppoja, mm. ihana surffivaatekauppa BILLABONG!

Sitten tietysti ne kirkot, pankit ja kaupat (isoimmat ruokakauppaketjut, Coles ja Woolworths)

Kirppareita – joista löytyikin mulle tämän viikonlopun retrobakkanaaleihin vähän kasaria…

Kahviloita, ravintoloita, sushia, kiinalaista, perusmäkkäri, KFC, Subway, kuuden dollarin pitsojen Dominos

Hotelleja, motelleja, caravan parkeja (Silver link, Cascades) ja pari working hostellia (Ayr Backpackers, Delta)

Ulkoallasalue, 50 metriä pitkä allas, hinta 3 aud/kerta. Ollaan muutamana aamuna käyty vetäsemässä tonnin pätkä, ja tän jälkeen jääty vielä vähän grillaamaan ihoa. Päivisin täällä kun taidetaan mennä asteissa kolmeenkymppiin vähän joka päivä.

Sairaalaan ja medicare -lääkäriasemalle kävelee mun hostellilta 5-10 min. On jelppi lähellä.

Skeitti/pyöräcourtti, lasten leikkipaikkoja, kirjasto, kouluja, autokauppoja, työkalukauppoja, puistoja, jokohan nää riittäis?

Kylän ”keskusta” on pieni ja koostuu pääasiassa kahdesta ristikkäisestä kadun pätkästä. Tunnin kävelylenkki riittää kiertämään keskustan kaikki laidat ja vetämään vähän myös siksakkia siinä välillä. Asiakaspalvelu on ystävällistä ja ihmiset mukavia. Autot haluaa usein kyllä ajaa päälle, mutta pikkuvikoja. Täällä oon muuten nähnyt eniten aboriginaaleja tähän mennessä. Vähän alkoholisoituneita tuppaa kyllä osa näistä kavereista olemaan.

Farmihommia tulin tänne siis tekemään, ja tässä on nyt kolme työpäivää takana. Niistä ja mun hostellista lisää myöhemmin, nyt hyvää viikonloppua kaikille!

Jenna

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Faijahommia perjantai, huhtikuu 21, 2017 at 15:17

  Nuo Australian pikkukylät on mahtavia!!
  Itselläni oli kurja tilanne, kun Ausseissa olin. Lama iski pahasti päälle eikä edes farmiduuneja ollut tarjolla. Onneksi oli isot säästöt ja surffaaminen oli halpaa 😀
  NAUTI!

  https://faijahommia.fi/

  • Reply Jenna Reivolahti tiistai, huhtikuu 25, 2017 at 02:04

   Moikka! Voi vitsit, olipa huono ajoitus! Täytyy kyllä sanoa, että ei noita farmiduuneja nyttenkään ole liikaa löytynyt, mutta katsotaan miten tämä tästä etenee! Kauan olit Ausseissa ja missä päin, ootko kirjotellut Aussitarinoita mihinkään someen? Aina kiva kuulla toisten tarinoita! 🙂 Näin että Sydney olisi sun suosikkikohde, ei huono valinta, Sydney on ihana! Vietin nelisen kuukautta siellä itse. Ja kiitos, nautin varmasti!! 🙂

 • Reply Sandra tiistai, kesäkuu 6, 2017 at 16:46

  Hahhaa! Tein omat farmihommat ihan tuossa lähellä ja Ayriin tulin ruokaostoksille. Siellä 100 kilsan päässä oli muuten joku pieni farmi, jossa ruotsalaiset kasteli vaan puita (ajo autolla päivän ja valvoi, että kastelujärjestelmät toimi) ja ne sai 25 dollaria tunti ja sunnuntaina tuplat. Tuttuja maisemia! Tsemppiä farmitöihin 🙂

  • Reply Jenna Reivolahti tiistai, kesäkuu 13, 2017 at 05:09

   Ai teit, missähän ne teit? Menitkö vain kysymään töitä suoraan farmilta? Ja tiedätkö tuon puidenkastelufarmin nimen? Hyvältä kuulostaa kyllä! Kiitos paljon! 🙂

  Leave a Reply