Koko ateria yhdessä vuoassa – Lihapullavuoka

Höpöttelin Instagramissamme aikoja sitten siitä, minkälainen minä haluan olla vanhuksena ja kysyin samaa ihanan aktiivisilta Instagram-seuraajiltamme. Sain hauskoja vastauksia ja jatkoin vanhuudesta haaveilua vielä lisää. Ihan totta, vanhuudestakin voi haaveilla, vaikka en haluakaan sen koittavan vielä pitkään aikaan.

Minusta tulee vanhana italialainen mummo ja Henkasta vastaavasti italialainen pappa. Kokoonnumme puistoon pelaamaan ja tapaamaan mummo- ja pappaystäviämme. Italiasta matkaamme myös muun muassa Ranskaan pelaamaan ystävien kanssa petanquea. Naukkailen salaa caffe correttoa ja halutessani jotain väkevämpääkin, sillä eihän vanhana ole enää mitään väliä mitä juo. Kirstu kutsuu kuitenkin pian.

Huonolla säällä häärään keittiössä ja pyörittelen muun muassa lihapullia. Koska olen vanha, mutta en sairas, teen lihapullavuokaa, sillä en jaksa tiskata. Lihapullavuokaharjoitukset on jo aloitettu ja vaikkei tämä nyt ihan italialainen resepti olekaan, on ruoka niin herkullinen, että taidan ottaa sen repertuaariini jo nyt. Resepti löytyi Maku-lehdestä numero 1/17 ja kaikki muu tarvittava löytyi jo kotoa paitsi jauheliha ja appelsiinit. Eipä tarvitse Henkankaan kuljettaa pappatunturillaan liian painavaa ostoskassia.
Continue Reading

Moselin laakso – Saksa kauneimmillaan

Moselin laakso edustaa Saksaa kauneimmillaan. Jokea reunustavat rinteet ovat täynnä viiniviljelmiä ja söpöjä pikkukyliä ristikkotaloineen. Siellä täällä rinteitä vartioivat komeat linnat ovat hieno näky. Niiltä aukeaa usein henkeäsalpaavan upeita maisemia jokilaaksoon, joten kiipeäminen ylös kannattaa.

Pikkukylien mukulakivikaduilla on mukava kuljeskella ja pysähtyä välillä terassille juomaan lasillinen paikallista rieslingiä. Kaveriksi viinille voi tilata flammkuchenia ja makkarakojusta saa perinteisiä saksalaisia makkaramaistiaisia.
Continue Reading

3 kylmää peruskastiketta – Näillä pääsee pitkälle

Kastikkeet tuottavat usein päänvaivaa keittiössä ja ne jäävät helposti taka-alalle, vaikka helpoilla peruskastikkeilla saisi helposti makua esimerkiksi ihan tavallisiin arkisalaatteihin. Kun opettelet vinegretin, majoneesin ja jogurttikastikkeen teon muunnelmineen, väitän ettet tarvitse enää muita salaatinkastikkeita.

Ainoa joka voi olla hieman haasteellinen tapaus on majoneesi, mutta sekin kannattaa opetella, sillä majoneesi sopii lisukkeeksi ruokaan kuin ruokaan. Kun osaat perusreseptit, ovat kastikkeet muunneltavissa niin pitkälle kuin mielikuvitus antaa myöden.
Continue Reading

Venäjä meets Italia – Smetana-suolakurkkupasta

Ruokamatkailu on meidän juttumme. Silloin kun emme pääse syystä tai toisesta oikeasti tien päälle, makumatkailemme omassa keittiössämme eri maiden ruokakulttuureihin tutustuen. Pidämme klassikoista, mutta hauskinta on kuitenkin luoda jotain uutta tuunaamalla klassikko uuteen muotoon tai yhdistämällä eri maiden ruokakulttuureita yhdessä ja samassa ruoassa.

Kahden eri maan ruokakulttuureita sekoittelimme myös tässä pastassa, joka on italialainen, koska se on pastaa, mutta jonka maut tulevat Venäjältä. Suolakurkun, smetanan ja hunajan yhdistelmä on kiehtonut minua aina. Suolainen ja makea yhdessä toimii vaan niin hyvin ja smetana tuo yhdistelmään ihanaa pehmeyttä. Nyt trio löytyy tosiaan pastasta. Olkaa hyvät, saisiko olla annos smetana-suolakurkkupastaa?
Continue Reading

Cul de Sac – Kantapaikkani jos asuisin Roomassa

Sijainnin perusteella en menisi tähän ravintolaan. Cul de Sac sijaitsee aivan Piazza Navonan kainalossa pienemmän aukion laidalla hyvin keskeisellä kulkupaikalla. Sijainti on siis hyvä ja Roomassa sellaiset paikat ovat yleensä hinta-laatusuhteeltaan surkeita. Toisaalta ravintolan ulkoasu lupaa hyvää. Cul de Sac on lähes huomaamaton eikä todellakaan mitenkään suoranaisesti kutsu luokseen. Tämä taasen tietää hyvää.

Olemme kuulleet Cul de Sacista niin paljon kehuja, että teemme sinne pöytävarauksen varmuuden vuoksi ja suosittelen samaa sinullekin kun innostut ravintolasta tämän jutun luettuasi. Jos asuisin Roomassa (ah miten ihana ajatus!), tästä tulisi kantapaikkani. Nytkin jäi harmittamaan ettemme ehtineet vierailla Cul de Sacissa kuin vain yhden kerran. Tänne voi nimittäin tulla yhtä lailla syömään pidemmän kaavan mukaan tai maistelemaan vain pientä suolaista kera viinilasin. Tai kaikkea siltä väliltä. Cul de Sac sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Continue Reading

Tallinnan parhaat viinibaarit

Astumme sisään pienestä ovesta sopivalla tavalla sekaisen oloiseen kuppilaan, jonka seiniä koristavat erilaiset taulut, kuvat ja Italiasta lähetetyt postikortit. Korkea hylly on täynnä viinipulloja ja Italia-aiheista sälää. Tiskillä köllöttelee herkullisen näköisiä salami- ja kinkkupötköjä sekä erilaisia juustoja. Henkilökunta puhuu keskenään italiaa ja yksi heistä ohjaa meidät valitsemaan minkä tahansa pöydän haluamme.

Istahdamme ikkunapöytään ja tutkimme listaa. Italiankielinen musiikki saa hymyilemään ja kun maistan tarjoilijan suosittelemaa italialaista viiniä, unohdan hetkeksi olevani Tallinnassa. Tuntuu niin Italialta. Tilaamme viinilasien kanssa lankullisen antipastoja ja katselemme kuinka tiskillä leikataan aiemmin ihailemiani juustoja ja salameja. Nam, nuo ovat meille! Viinibaari Il Gallo Nero on ensimmäinen, johon suuntaamme Tallinnan ruoka- ja viinimatkallamme (ja olutmatkallakin, mutta siitä lisää myöhemmin) ja tiedän jo nyt reissusta tulevan loistavan. Aloitus on ainakin paras mahdollinen.

Gallo Neron lisäksi löysimme kaupungista kaksi muutakin suosittelemisen arvoista viinibaaria. Eiköhän lähdetä Italia-painotteiselle viinimatkalle Tallinnaan.
Continue Reading

Ruokamatkalla Saksassa – Maista ainakin näitä

Bratwurstia, hapankaalia ja olutta. Siinäpä se aika pitkälti onkin, mitä saksalaisesta ruokakulttuurista tulee ensimmäisenä mieleen. Makkaran kuvat pyörivät minunkin silmissäni kunnes aloin tutkia asiaa paremmin ja lähdin Saksaan maistelemaan maan makuja. Oli siellä makkaraakin, mutta oli myös paljon kaikkea muuta.
Continue Reading