Purjo-sipulitartaletit

Suolainen piirakka on toimiva tarjottava lähes tilanteessa kuin tilanteessa, mutta astetta söpömmän version siitä saa, kun leipoo piirakan vaihteeksi pieniksi tartaleteiksi. Näperrettävää on hieman enemmän, mutta homma sujuu silti yllättävän nopeasti ja lopputulos näyttää siltä kuin olisi nähnyt suuremmankin vaivan.

Kätevintä tartaletit on tehdä tartalettivuokiin, mutta myös muffinssivuoka toimii paremman puutteessa. Purjoa ja sipulia sisältävät tartaletit ovat kotoisin Koillis-Ranskan Alsacesta ja meillä nämä tarjottiin osana iltapäiväteekattausta. Ja olivathan söpöt tartaletit kieltämättä hauskemman näköiset kerrostarjottimella kuin perinteiset piirakasta leikatut viipaleet.

sipulitartaletit-3

Purjo-sipulitartaletit
10 annosta

– valmis piirakkataikina
– 1 sipuli
– 1 purjo
– kuivattua timjamia
– voita tai öljyä
– 100 g voimakasta juustoa (esim. gruyerea tai emmentalia)
– 3 kananmunaa
– 2 dl ruokakermaa
– suolaa, pippuria ja muskottipähkinää
– ruohosipulia tai persiljaa koristeluun

Sulata piirakkataikina ja kauli se ohuemmaksi. Vuoraa tartalettivuoan pohja ja reunat taikinalla. Laita sitten taikinan päälle folio ja sen päälle vuoan pohjalle kuivia herneitä. Näin taikina pysyy muodossaan kun esipaistat sitä 200-asteisessa uunissa noin 8 minuutin ajan tai kunnes taikinan reunat ruskettuvat. Ota sitten folio ja herneet pois ja paista pohjia vielä muutaman minuutin ajan niin, että taikina näyttää pohjaltakin sopivan kuivalta.

Kuori ja pilko sipuli sekä purjo. Kuullota sipulisilppua voissa tai öljyssä ja mausta timjamilla. Vatkaa kananmunat ja kerma keskenään sekaisin ja mausta seos suolalla, pippurilla sekä muskottipähkinällä. Lisää mausteita riittävästi, jotta tartaletteihin tulee kunnolla makua. Meillä olisi voinut olla vielä hippasen lisää suolaa, vaikka luulin laittaneeni sitä reilusti.

Kaada sipuli-purjoseos vuokiin taikinapohjan päälle, kippaa päälle muna-kermaseosta ja raasta keko juustoa päälle. Paista 175-asteessa 15-20 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja juusto on ihan hieman ruskettunut. Anna jäähtyä hetki ja koristele ruohosipuli- tai persiljasilpulla. Tartaletit voi nauttia heti lämpiminä tai kylminä vasta seuraavana päivänä.

sipulitartaletit-2

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Merituuli torstai, huhtikuu 20, 2017 at 14:11

    Totta kyllä että nättejä ovat. Maistan ihan tuon voimakkaan juuston ja rapean pohjan!

    • Reply Martina perjantai, huhtikuu 21, 2017 at 11:17

      Voimakas juusto on mielestäni tässä ihan välttämätön.

    Leave a Reply