Pestolasagne

Kuten tässäkin videossa mainitsen, on yksi kaikkien aikojen Italian ruokalemppareistani ligurialainen pesto. Klassinen pestopasta on herkkuani, mutta myös kalan kaverina pesto on verraton. Oikein hyvää pestoa voisin syödä lusikalla suoraan purkista ja itse asiassa olen tehnytkin niin.

Kun selailin Ella Kannisen Toscana-kirjaa ja törmäsin sen sivuilla pestolasagneen, merkkasin sivun oitis, sillä tiesin että meillä syötäisiin pian pestolasagnea. Ja toden totta niin tehtiinkin. Ei mennyt kauaakaan kun olin ostanut kaupasta tarvikkeet ja ryhdyin lasagnentekohommiin.

Ella Kanninen kertoo kirjassa reseptin olevan yksi hänen anoppinsa klassikoista, mikä teki reseptistä entistä kiinnostavamman. Italialaisen anopin klassikkoresepti ei vaan voi olla muuta kuin jotain todella toimivaa. Resepti on neljälle, mutta suosittelen tekemään kerralla tupla-annoksen ja vaikka pakastamaan ylimääräisen jos kaikkea ei tule syötyä kerralla.

pestolasagne-3

Juustoinen pestolasagne
4 annosta

– 250 g lasagnelevyjä
– 125 g mozzarellaa
– n. 2 dl parmesaania raasteena

Pesto:

– 100 g basilikan lehtiä
– 40 g pinjansiemeniä
– 1-2 valkosipulin kynttä
– n. 2 dl parmesaania raasteena (tai parmesaania ja pecorinoa yhteensä saman verran)
– 1 dl oliiviöljyä
– suolaa ja pippuria

Valkokastike:

– 75 g voita
– 1,5 dl vehnäjauhoja
– 1 l maitoa
– suolaa ja muskottipähkinää tai mustapippuria

Tee ensin pesto sekoittamalla kaikki peston ainekset tehosekoittimessa sekaisin.

Valmista sitten valkokastike. Sulata voi kattilassa ja lisää sulaan voihin jauhot koko ajan vispilällä sekoittaen. Ruskista voi-jauhoseosta keskilämmöllä muutama minuutti jatkuvasti sekoittaen ja lisää sitten maito ohuena nauhana. Sekoita edelleen koko ajan ettei jauho paakkuunnu. Mausta suolalla ja muskottipähkinällä tai mustapippurilla.

Asettele uunivuokaan ensin lasagnelevyjä, levitä niiden päälle ohut kerros pestoa ja laita pari kauhallista valkokastiketta päälle. Ripottele vielä parmesaania ennen uuden lasagnelevyn laittamista. Jatka näin kunnes tulee viimeisen lasagnelevykerroksen vuoro.

Laita viimeisten lasagnelevyjen päälle valkokastiketta, mozzarellaa ja parmesaania. Jos mozzarellaa on paljon, voit laittaa sitä johonkin toiseenkin väliin lasagnea kasatessasi niin kuin minä tein. Tai lado kaikki lasagnen päälle. Ihan miten haluat, sillä ei ole juuri väliä.

Paista lasagnea 180-asteisessa uunissa 40 minuuttia ja anna sen jälkeen vielä asettua ennen tarjoilua. Suoraan uunista tullut lasagne voi olla liian valuvaa, mutta jos on kova nälkä, niin sen kun vaan herkuttelet heti. Maku on joka tapauksessa herkullinen.

pestolasagne-2

Vinkki!
Käytä hyvää mozzarellaa, sillä niissä jos joissain on eroja. Pysy kaukana kevytversioista ja osta mahdollisuuksien mukaan Bufala Mozzarellaa. Esimerkiksi Pirkalla on hyvää Bufala Mozzarellaa, jota minäkin käytin lasagneeni. Toimii.

Bloggaajan tunnustus!
Nyt kyllä todellakin vähän nolottaa, etenkin alun pestohehkutuksen jälkeen, mutta pakko myöntää että käytin tähän valmispestoa. Purkillinen kaupan pestoa riitti hyvin, mutta itsetehty pesto olisi satamiljoona kertaa parempaa. Jos siis vaan mitenkään jaksat niin tee pesto itse. Arjen kiireessä purkkipestokin sallitaan, eikä lasagne missään nimessä pahaa ollut valmispestostakaan, mutta silti.. Omatekemä pesto on parasta! Tai liguriasta tuotu tuliaispurkki, jollaisia ei valitettavasti ole näkynyt meillä vähään aikaan. Täytynee käydä hakemassa..

pestolasagne-4

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply