Makumatka Thaimaahan

Takana on kuuma päivä palmujen reunustamalla rannalla. Thaimaan aurinko paistaa kuumasti ja suoraan kookospähkinästä nautittu kookosvesi maistuu taivaalliselta. Välipalaksi riittää pelkkä tuoreista hedelmistä valmistettu juoma, mutta auringon painuessa kohti horisonttia, alkaa olla nälkä. Kesäsandaalit kuljettavat rantaravintolaan, jonka pöytään tilataan iso kulho riisiä ja erilaisia mausteisia kastikeruokia jaettavaksi koko seurueen kesken. Aurinko laskee merimaiseman taakse. Takana on päivä trooppista unelmalomaa ja monta samanlaista on vielä edessä.

Thaimaan auringon alta on kotoisin yksi maailman maukkaimmista ruokakulttuureista. Thaimaalaisessa ruoassa yhdistyvät juuri sopivalla tavalla makeat, happamat, karvaat ja suolaiset maut. Tulisetkin useimmiten, mutta eivät aina. Miedomminkin maustettu thairuoka on kuitenkin aina maukasta. Siinä maistuu kookos, lime, sitruunaruoho ja chili. Mukana on usein myös korianteria, sieniä ja inkivääriä. Lopputulos on poikkeuksetta herkullinen.

Thairuoka on myös terveellistä. Kalaa ja mereneläviä suositaan, samoin kasviksia ja lisukkeena on useimmiten riisiä tai nuudelia. Hedelmiä syödään paljon ja tropiikissa kasvaneilla hedelmillä kelpaakin herkutella. Ne ovat erittäin mehukkaita ja maukkaita. Tunnetuimpia thairuokia ovat erilaiset keitot ja curryt, mutta myös salaatteja syödään paljon ja jälkiruoaksi voi tilata tahmeaa kookoksella maustettua riisijälkiruokaa hedelmien kera. Eksoottisempien ruokakokemusten metsästäjät maistavat katukojusta paistettuja hyönteisiä. Niitä voi paistaa kotikeittiössäkin tähän tapaan.

Paistettujen sirkkojen lisäksi voit makumatkailla Thaimaahan kotikeittiössäsi alla esiteltyjen reseptien avulla. Tee vaikka kaikki kolme ruokaa kerralla ja tarjoile ystävillesi tai perheellesi kolmen ruokalajin makumatka Thaimaahan. Täältä löydät lisää thaireseptejä ja muutakin kuin ruokafiilistelyä löydät puolestaan tämän Thaimaa-linkin takaa. Eikö olekin ihana leikkiä lämmintä ja maukasta Thaimaata keskellä Suomen kylmää ja pimeää tammikuuta?

Tom Yam -keitto
4 annosta

– 0,5 l kanalientä
– 2 salottisipulia
– 2 punaista chiliä
– 1 sitruunaruohon varsi
– 1-2 tl inkivääriä raastettuna
– 4 kaffirlimen lehteä
– 100 g tummia herkkusieniä
– 2 tomaattia
– 2 rkl punaista currytahnaa
– 200 g jättikatkaravun pyrstöjä
– 3 rkl kalakastiketta
– 3 tl limen mehua
– suolaa
– ripaus sokeria
– korianteria

Pilko chilit ja salottisipulit pieneksi silpuksi. Jos et pidä tulisesta, käytä vain yksi chili. Kuullota chili- ja salottisipulisilppua kattilan pohjalla tilkassa öljyä. Lisää sitten kanaliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Laita kattilaan myös kaffirlimen lehdet, inkivääriraaste sekä sitruunaruoho. Murskaa sitruunaruoho veitsen terällä litistämällä niin siitä irtoaa enemmän makua. Anna kiehua viitisen minuuttia.

Pilko herkkusienet ja tomaatit. Lisää ne sekä currytahna keittoon. Voit vähentää hieman currytahnan määrää jos et ole tulisen ruoan ystävä tai vastaavasti lisätä sitä, jos haluat keittoon paljon potkua. Kahdella chilillä ja kahdella reilulla ruokalusikallisella punaista currytahnaa keitosta tulee melko tulinen. Anna kiehua vartin verran tai niin kauan kun sienet ovat pehmenneet.

Paista jättikatkaravun pyrstöt pannulla ja lisää ne vasta aivan lopuksi keittoon. Poista keitosta sitruunaruohon varsi sekä kaffirlimen lehdet. Lisää kalakastike, limen mehu ja mausta keitto suolalla sekä ripauksella sokeria. Tarkista maku.

Lisää jättikatkaravun pyrstöt ja ripottele valmiin annoksen päälle korianteria.

Naudanlihacurry
6-8 annosta

– 1 kg nautaa
– 1 munakoiso
– 2 punaista chiliä
– purkillinen vihreää currytahnaa
– 3 rkl kalakastiketta
– öljyä
– 4 kaffirlimenlehteä
– 3 tl tummaa sokeria
– 4 dl kookosmaitoa
– korianteria
– jasmiiniriisiä

Pilko naudanliha kuutioiksi ja ruskista ne. Pilko samalla chilit ja munakoiso ja kuullota niitä öljyssä kattilan pohjalla. Voit säädellä ruoan tulisuutta ottamalla chilien siemenet ja sisältä löytyvät vaaleat osat pois tai jättämällä osan chileistä pois. Me laitoimme neljä chiliä, joista kahdesta poistin siemenet ja vaaleat sisäosat. Maku oli sopivan tulinen, tulisen ystäville ehkä jopa liian mieto.

Kippaa currytahna, kalakastike ja kookosmaito kattilaan ja lisää keittoon myös ruskistamasi lihat. Lisää myös kaffirlimenlehdet ja sokeri. Anna pulputtaa puolisen tuntia, riippuen hieman mitä lihaa käytät. Meillä oli sisäpaistia, joten muhittelimme kastiketta melko pitkään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa.

Viimeistele curry silputulla korianterilla ja tarjoile herkku tuoksuvan jasmiiniriisin kera.

Mango-kookosriisi
4 annosta

– 125 g jasmiiniriisiä
– 2 dl kookosmaitoa
– 40 g sokeria
– 0,5 tl vaniljauutetta
– 1-2 rkl kookoshiutaleita
– 1 dl kuohukermaa
– mango

Laita kattilaan riisi, kookosmaito, sokeri ja vaniljauute. Kuumenna kiehuvaksi, pienennä sitten lämpöä ja anna pulputtaa hiljalleen välillä sekoittaen niin kauan että riisi on kypsää. Tähän menee noin 20 minuuttia.

Paahda kookoshiutaleet kuivalla pannulla. Varo polttamasta niitä. Pilko odotellessasi myös mango.

Kun riisi on kypsää, nosta kattila liedeltä ja lisää kookoshiutaleet ja kuohukerma. Sekoita ja anna maustua hetki kannen alla.

Tarjoile kookosriisi mangon kera joko kylmänä tai lämpimänä.

Yhteistyössä TAT ja Thai Airways.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Bloggaajien parhaat vinkit Thaimaahan keskiviikko, helmikuu 17, 2016 at 17:53

    […] >> Lue Tasty Travelissimo -blogin Makumatka Thaimaahan -postaus! […]

  • Reply juhani kölhi tiistai, maaliskuu 8, 2016 at 09:08

    Makumatka Thaimaahan

  • Reply juhani kölhi tiistai, maaliskuu 8, 2016 at 09:09

    Makumatka Thaimaahan

  • Reply Helppo resepti: thaimaalainen Tom Yam -keitto maanantai, lokakuu 31, 2016 at 18:05

    […] >> Lue lisää Thaimaa-reseptejä Tasty Travelissimo -blogista! […]

  • Leave a Reply