Japanilainen taottu keittiöveitsi – Kokin paras ystävä

Kiireetöntä kokkailua ystävän keittiössä. Kevään ensimmäiset auringonsäteet paistavat kirkkaasti ikkunasta, lasissa on hyvää ruoanlaittoviiniä ja sipulin pilkkomisen lomassa vaihtuvat viimeisimmät kuulumiset. Resepti, jota kokkaamme on ystävän mummin vanhasta reseptikirjasta löytynyt aarre ja ne sipulit pilkkoutuvat kuin itsestään ystävän uudella keittiöveitsellä.

Tuo ruoanlaittohetki on piirtynyt mieleeni yhtenä parhaimmista koskaan. Ystävän seura, kevät ja erityinen resepti tekivät tietysti oman osansa, mutta parhaiten mieleeni jäi se keittiöveitsi. En ollut aiemmin saanut käteeni huippuhyvää japanilaista keittiöveistä, mutta tämän damascus-veitsen kahvaan tartuttuani en olisi halunnut päästää siitä irti. Tällainen on saatava keltaiseen keittiöönkin!

Ja tässä se nyt on. Oma taottu Zen-veitsemme, joka kestää oikein hoidettuna loppuelämämme. Tuskin suostun enää muita käyttämäänkään. Japanilainen Zen-veitsi on taottu peräti 37 kertaa, eli sen ytimen ympärillä on 18 kerrosta molemmin puolin. Aika paljon. Kerrokset luovat uniikin damascus-kuvioidun terän ja veitsen kahva on kosteutta hyvin kestävää puumaista laminoitua kangasta. Laatukamaa siis koko veitsi.

Damascus-teräinen Zen Santoku -veitsemme on äärimmäisen kovaa ja ohutta terästä. Sillä ei saa leikata jäisiä eikä luisia asioita ja sen kanssa olisi hyvä käyttää puukuituista leikkuulautaa, jollaista meillä ei vielä ole, mutta joka menee toivelistalle ensitilassa.

Keittiön tärkein yksittäinen väline on ehdottomasti hyvä keittiöveitsi. Sellaiseen kannattaa satsata ja myös sen hoitoon kannattaa tutustua, jottet vaan vahingossa onnistu pilaamaan arvokasta veistäsi. Japanilaisen keittiöveitsen kanssa samaan aikaan kannattaakin hommata keittiöön hiomapuikko ja -kivi, joilla superterävä veitsi pysyy kuosissaan loppuelämäsi.

Me saimme oman veitsemme ja asiaankuuluvat hiontavälineet Paista.fi:stä, josta veitsen kotiuttaa laatuunsa nähden erittäin järkevään hintaan. Jokainen itseään kunnioittava kotikokki tarvitsee hyvän kokkiveitsen ja damascus-teräinen Zen Santoku -veitsi saa vilpittömät suosittelumme. Olinhan ihastunut siihen jo ennen tätä yhteistyöpostausta.

Jos vieläkin epäröit, lukaisepa tämä juttu. Joko nyt uskot, että tarvitset kunnollisen kokkiveitsen? Ja hei, myös joulupukki osaa käyttää Paista.fi:tä. Tässä on mitä loistavin joululahjatoive itsellesi tai lahjaidea lähipiirisi kovimmalle kokille. Kurkkaa ihmeessä myös nettikaupan muita tuotteita. Valikoimasta löytyy vaikka mitä kivaa keittiöön. Niin kuin esimerkiksi se puukuituinen leikkuulauta.

Uuden veitsen piti päästä ennen postauksen tekoa todelliseen testiin, joten haalin yhteen ja samaan reseptiin kaikki ärsyttävimmät ja hankalimmat asiat leikata. Santokumme pääsikin todelliseen tulikokeeseen ja selvisi siitä puhtain paperin. On ihan uskomatonta miten pehmeästi sipuli ja tomaatti leikkaantuivat kunnon veitsellä. Bataatistakin sai tehtyä helposti ohuenohuita viipaleita, jotka paahdoimme uunissa herkullisiksi sipseiksi. Testisalaatista tuli niin maukas (Henkan sanojen mukaan yllättän maukas, vaikka liha puuttuu) että haluan julkaista sen reseptin blogissa. Makeaksi paahdetun bataatin ja suolaisen fetan liitto sopii täydellisesti yhteen.

Bataatti-fetasalaatti

– pinaattia
– jääsalaattia
– 1 iso bataatti
– 2 sipulia
– tomaatti
– fetajuustoa
– paprikajauhetta
– suolaa
– öljyä

Viipaloi bataatti ohuen ohuiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet uunipellille. Tee mausteöljy sekoittamalla öljyyn paprikajauhetta. Levitä mausteöljy bataattiviipaleille. Helpoiten tämä onnistuu leivontasudilla. Mausta viipaleet vielä suolalla ja paahda niitä 200-asteisessa uunissa niin kauan, että viipaleet ovat mukavan rapeita. Minä annoin mennä osan vähän yli, sillä pidän kaikesta palaneesta.

Pilko sipulit renkaiksi ja paista ne pannulla öljyssä. Voit maustaa sipulirenkaat halutessasi kevyesti suolalla ja pippurilla.

Huuhtele salaatti ja pinaatti, pilko tomaatti ja kippaa tuoreet ainekset lautasen pohjalle. Asettele päälle sipulirenkaat, paahdetut bataatit ja fetajuusto. Minä ripottelin annokseen vielä hieman siemeniä kun niitä sattui olemaan avattu pussi keittiössä.

Yhteistyössä Paista.fi

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Iskä keskiviikko, lokakuu 28, 2015 at 11:19

    Mä voin kertoa enemmän damastiterien tekemisestä kun nähdään. Eli kyseessä olevien veitsien ja puukkojen terää taottaessa on jonkin verran (helppoa) metallurgiaa ja matematiikkaa.

    • Reply Martina torstai, lokakuu 29, 2015 at 08:38

      Joo kerro ihmeessä! Tullaan taas joulun aikoihin käymään. 🙂

    Leave a Reply