Quiche Lorraine

Olen ottanut viime aikoina asiakseni kokkailla eri maiden klassikkoruokia. Tämä on ollut osittain tiedostamatontakin toimintaa, mutta toisaalta päätin viimeistään silloin kun siirryin melkein puolitoista vuotta sitten tänne Rantapallon sivuille bloggaamaan, että haluan keltaisen keittiön blogista löytyvän vielä jonain päivänä reseptit kaikkiin tärkeimpiin ruokaklassikoihin. Siihen on vielä matkaa, mutta on tänne kertynyt jo nyt ihan kiva määrä eri maiden ruokareseptejä. Etenkin italialaiset ja ranskalaiset klassikot ovat olleet viime aikoina kovassa huudossa, ja tässä olisi jälleen yksi ranskalainen klassikko: Quiche Lorraine, eli ranskalainen kinkku-juustopiiras.

Quiche Lorraine

– 100g voita
– 3 dl vehnäjauhoja (mä tein vähän rouheisemman pohjan laittamalla 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpyläjauhoja)
– 0,5 dl vettä
– ripaus suolaa

– 150 g palvikinkkua
– 1 sipuli
– 150 g vahvaa juustoraastetta (mulla oli emmentalia)
– 3 kananmunaa
– 2 dl kermaa
– mustapippuria
– persiljaa

Nypi voi jauhojen sekaan ja lisää sitten pohjataikinaan vesi sekä ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi ja painele voideltuun piirakkavuokaan. Laita pohja jääkaappiin tekeytymään siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Pilko sipuli sekä palvikinkku jos ostit ison kinkkuköntsän niin kuin minä tein. Valmiit suikaleetkin käyvät, mutta suosittelen leikkaamaan suikaleet isosta palasta, joka on usein laadukkaampaa lihaa kuin valmiiksi suikaloitu mössö. Sekoita kananmunat, kerma ja mustapippuri kulhossa niin että kananmunien rakenne menee kunnolla rikki. Pilko persilja pienemmäksi.

Ja sitten aletaan kokoamaan piirakkaa. Levitä taikinan päälle ensin kinkkusuikaleet, sitten pilkottu sipuli ja seuraavaksi paksu kerros juustoa. Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä vahvan makuisesta juustosta, sillä muuten piirakasta tulee helposti vähän tylsä ja mauton. Voimakasmakuinen juusto on quiche lorrainen sielu.

Lorauta täytteiden päälle munakermaseos (voit tehdä myös munamaitoseoksen) ja ripottele päällimmäiseksi persiljasilppu. Paista 200-asteisessa uunissa niin kauan että täyte hyytyy kunnolla ja pinta ruskistuu. Mulla siihen meni syvässä vuoassa melkein tunti, mutta laakeammalla piirakkavuoalla saattaa riittää puolikin tuntia.

Tarjoile piirakka vähän jäähtyneenä vaikkapa raikkaan vihersalaatin kera. Jos maltat niin herkuttele piirakalla vasta seuraavana päivänä, sillä silloin se on ehtinyt hieman asettua ja maistuu vieläkin paremmalta.

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply tatjaana torstai, elokuu 15, 2013 at 13:12

    Oletko katsonut ohjelmaa pieni keittiö Pariisissa? (tulee ykköseltä tänä torstaina klo 20) Edellisessä jaksossa tyttö laittoi uuniin teekupeissa jotain, siis ensin laittoi kuppeihin jotain, jota en kerinnyt rekisteröimään aivoihini, ja sen päälle rikkoi kananmunan. Ja systeemi oli uunissa vesihauteessa (150¤C) 15 minuuttia. Kokeilepa tehdä semmoista ja laita sitten ohje tänne Suomeksi. Siinä ohjelmassa sanottiin miltä sivuilta netistä löytyy ohje, mutta se on Englanniksi, jota en osaa. Voisit tehdä myös suklaakakkua, jossa on juokseva kinuskisisus, ohjelman ohjeen mukaan ja laittaa siitäkin reseptin tänne. Ja kirjoita vielä, että onko helppo tehdä, mitään vaikeaa en edes yritä. Ihailen ruoanlaittotaitoasi ja intoa kokeiluihin!

    • Reply Martina perjantai, elokuu 16, 2013 at 10:21

      Heippa Tatjaana! En ole katsonut kyseistä ohjelmaa, mutta voisin yrittää olla TV:n ääressä tuohon aikaan. Pistän korvan taakse nuo reseptitoiveesi! 🙂

    Leave a Reply