Kerrosjuustokakku

Olen halunnut jo pitkään kokeilla kerrosjuustokakun tekemistä. Homma on helppo, mutta melko työläs, sillä kerrosten täytyy saada jähmettyä kunnolla ennen seuraavan lisäämistä. Väsäsin tätä kolmikerroksista (tai nelikerroksista jos pohjankin ottaa huomioon) kakkua näin ollen kolmena iltana peräkkäin, ja viimeisenä päivänä vielä koristelin ja tarjoilin sen äitini syntymäpäiväiltana.

Mielessäni pyöri ainakin miljoona makuvaihtoehtoa, mutta vain yksi piti valita. Loput pitäisi jättää seuraaville kerroille, joita on varmasti odotettavissa, sillä tämä ensimmäinen kokeilu oli oikein onnistunut. Kohta meillä ei muuta leivotakaan kuin kerrosjuustokakkuja.

Päätös kakun makumaailmasta oli lopulta yllättävän helppo tällaisellekin pähkäilijälle, sillä kesän parhaaseen marja-aikaan piti kakkuun tietysti käyttää marjoja. Muistin äidin synttäreitä juhlimaan tulevan Hulin mansikka-allergian, joten iso punainen marja jäi pois laskuista. Näin ollen minun oli suhteellisen helppo päätyä vadelmaan ja mustikkaan. Kolmanteen kerrokseen laitoin valkosuklaata, sillä arvelin sen sopivan niin maultaan kuin väriltäänkin kivasti marjakerrosten kaveriksi. Ja koska pääkoppani toimi tällä kertaa ihmeen hyvin, muistin myös että veljeni Herra Longfield pitää valkosuklaasta, joten kakun maut oli nopeasti sinetöity. Mustikkaa, vadelmaa ja valkosuklaata it is!

Hmmm…Tein siis äidille synttärikakun, josta arvelin veljeni ja hänen vaimonsa pitävän. Tosi loogista.

Pohja:

– 100 g digestivekeksiä
– 100 g voita tai margariinia

1. kerros:

– 2 liivatelehteä
– 200 g mustikkaa
– 0,5 dl sokeria
– 2 dl kuohukermaa
– 100 g maustamatonta tuorejuustoa
– 1 limen mehu

2. kerros:

– 2 liivatelehteä
– 200 g vadelmaa
– 0,5 dl sokeria
– 2 dl kuohukermaa
– 100 g maustamatonta tuorejuustoa

3. kerros:

– 1 liivatelehti
– loraus vettä liivatteelle
– 100 g valkosuklaata
– 125 g mascarponea
– 2 dl kuohukermaa
– 0,5 dl sokeria
– 1 tl vaniljasokeria

– tuoreita marjoja ja valkosuklaata koristeluun

Murskaa digestivekeksit ja sekoita murut huoneenlämpöiseen voihin. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja jätä jääkaappiin jähmettymään. Tee sillä välin ensimmäisen kerroksen massa.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Survo mustikat sauvasekoittimella ja vatkaa kerma toisessa kulhossa. Lisää mustikoihin sokeri ja tuorejuusto. Purista limestä mehu ja lämmitä se kattilassa. Liota kuivaksi puristamasi liivatelehdet lämpimään mehuun ja lisää mustikka-tuorejuusto seokseen. Sekoita hyvin ja nostele sitten vielä kermavaahto joukkoon. Kippaa keksipohjan päälle irtopohjavuokaan ja jätä jääkaappiin jähmettymään ainakin pariksi tunniksi tai yön yli.

Kun ensimmäinen kerros on jähmettynyt hyvin on vadelmaisen kerroksen vuoro. Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Paseeraa vadelmat eli painele ne tiheän siivilän läpi. Näin suurin osa siemenistä jää siivilään eikä narsku hampaissa kakkua syötäessä. Vatkaa kerma ja lisää sen joukkoon sokeri ja tuorejuusto. Lämmitä paseeraamasi vadelmamössö kattilassa. Minä kuumensin kaiken sillä käytin pakastevadelmia, jotka suositellaan kuumennettavan ennen käyttöä mahdollisten pöpöjen varalta. Jos käytät tuoreita kotimaisia vadelmia, voit lämmittää vain osan mehusta. Liota liivatelehdet kuumaan mehuun ja lisää seos muuhun täytteeseen. Sekoita ja kippaa mustikkakerroksen päälle. Jätä taas jääkaappiin jähmettymään.

Sitten on viimeisen kerroksen vuoro. Laita taas liivate likoamaan kylmään veteen ja vatkaa kerma. Sulata valkosuklaa varovaisesti vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita kerman joukkoon mascarpone, sula suklaa ja sokerit. Sulata liivate kuuman vesilorauksen joukkoon ja lisää myös se kulhoon. Kaada täyte vuokaan ja anna jähmettyä vähintään pari tuntia.

Koristele valmis kakku tuoreilla marjoilla ja valkosuklaan paloilla. Suklaasta voisi vuolla kuorimaveitsellä tai juustohöylällä sellaisia hienoja lastuja niin lopputulos olisi vieläkin näyttävämpi. Todellinen taituri tekee sulasta valkosuklaasta koristekuvioita leivinpaperille, odottaa suklaan jähmettymistä ja irrottaa suklaakoristeet sitten varovasti paperista ja tyrkkää kakun päälle.

Ennen kakkua herkuttelimme äidin loihtimilla suolaisilla sapuskoilla ja kilistelimme synttärisankarin kunniaksi kattaukseen sopivalla vaaleanpunaisella skumpalla. Vaaleanpunavalkoinen kakkunikin sopi siis ihan sattumalta päivän teemaväreihin, samoin äidille tuomani nippu vaaleanpunaisia pioneja. Jossain vaiheessa laulaa päräytimme kauniin (kröhöhöm..) onnittelulaulun ja mukana meiningissä oli myös harmaa karvainen kaveri, jonka kanssa leikin muiden silmän välttäessä juustosadeleikkiä. Leikki menee niin, että minä heitän ilmaan monta pientä juustopalaa, jotka koira hotkii innoissaan suuhunsa. Tällä leikillä olen toivottanut koirun aina tervetulleeksi kylään silloin kun Longfieldit ovat tarvinneet koiravahtia.

Previous Post Next Post

4 Comments

  • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. perjantai, elokuu 9, 2013 at 09:35

    Mekin tuotiin pinkkejä kukkia. 🙂 Kakku oli kyllä ihanan raikas. Mulla on vastaava resepti to do -listalla, mutta siinä käytetään vain suklaisia kerroksia. Se ei oo ehkä kovin raikas.

    • Reply Martina perjantai, elokuu 9, 2013 at 16:19

      Vähänkö me aavistettiin teemaväri hyvin. 🙂 Suklainen kerroskakku kuulostaa ihanalta. Se on varmaan vähän tuhdimpi tapaus, mutta varmasti tosi herkullinen, sillä kaikki missä on suklaata on tosi hyvää. 🙂

  • Reply maiju perjantai, marraskuu 1, 2013 at 12:40

    Tän tekemiseen menee vaan yksi ilta, ja on kyllä ihan superhyvää!
    http://www.kinuskikissa.fi/juhlapoydan-raitakakku?hakusivu=1

    • Reply Martina perjantai, marraskuu 1, 2013 at 13:08

      Vau, onpa upea kakku. Taidan itseasiassa muistaa ihailleeni kyseistä kakkua joskus Kinuskikissan sivuilla seikkaillessani. Kiitos linkistä! Tämä on hyvä vaihtoehto silloin kun aikaa leipomiseen on vähemmän. 🙂

    Leave a Reply