Pohjapiirustus

Täällä ei ollakaan puhuttu vähään aikaan talohommista yhtään mitään, mutta taloprojekti on kyllä edelleen meneillään, ja nyt voidaan vihdoin sanoa, että homma on jo loppusuoralla. Onhan taloa väsättykin kuumeisesti jo yli kaksi vuotta ja sen suunnittelutöitä on tehty vielä pidempäänkin. Melkoinen projekti.

Henkka voi halutessaan kirjoitella myöhemmin rakentamisen teknisestä puolesta, sillä minä en ymmärrä siitä paljoakaan. Hämmästelen yhä miten kaksi muualta kuin rakennusalalta elantonsa saavaa miestä ovat osanneet tehdä ihan oikean omakotitalon suunnilleen vain kasasta lautoja. Minä saisin aikaiseksi juuri ja juuri jonkun puumajan, joka sortuisi heti kun Iso paha susi vähän hönkäisisi, mutta nämä jantteritpa rakensivat hienon talon ihan tuosta noin vaan. Tai no, onhan siihen käytetty huima määrä työtunteja eikä vereltä, hieltä ja kyyneleiltäkään olla vältytty, mutta silti. Ihan hullua.

Projekti alkoi siitä kun minä ja Henkka aloimme haaveilla yhteisestä omakotitalosta vasta noin vuoden toisemme tunnettuamme. Ajatuksen kypsyessä aloimme katsella jossain vaiheessa tontteja ja lopulta ostimme yhden toiveitamme vastaavan Järvenpäästä.

Sitten alkoi talon suunnittelu. Katsoimme läpi kaikki talotehtaiden esitteet, mutta mikään niistä ei miellyttänyt meitä. Valmiisiin pohjiin olisi ollut vaikeaa tehdä muutoksia, niin ettei niihin olisi tullut kalliita hukkaneliöitä. Halusimme lisäksi paremmin eristetyn talon ja tätä mahdollisuutta kun ei talotehtaat tarjoa, oli valinta selvä. Rakentaisimme talon kokonaan itse pitkästä tavarasta. Säästimme näin pitkän pennin, mutta aikaa kului hurjasti enemmän kuin mitä avaimet käteen -paketilla olisi kulunut. Vaan mikäs kiire meillä on ollut. Muuta kuin malttamattomuuskiire, josta ainakin minä olen kärsinyt kovasti.

Kun tontti oli ostettu alkoi pohjapiirustuksen suunnittelu. Sijoitimme talon tontin pohjoisosaan, jotta piha aukeaisi etelään ja saisimme nauttia auringosta ihan koko päivän. Mietimme yhdessä kuinka iso talosta tulisi, kuinka monta huonetta sinne haluaisimme ja mitä kaikkea muuta tulisi ottaa huomioon. Sitten otimme ruutupaperivihkot käteen ja aloimme tuhria pohjapiirroksesta luonnoksia.

Halusimme sijoittaa olohuoneen talon eteläosaan, jotta saamme huoneesta uloskäynnin suoraan terassille. Etananpaistossa helposti kuumeneva keittiö pätkähti luontevasti olohuoneen jatkoksi talon pohjoispuolelle, sillä sinne auringon ei tarvitse paistaa. Aamuaurinko tosin saattaa pilkahtaa keittiön ikkunasta sisään ja sehän on enemmän kuin tervetullutta.

Pääovi sijoitettiin lähelle keittiötä, jottei kauppakasseja tarvitsisi raahata turhan pitkää matkaa. Kolmannen ulko-oven halusimme kodinhoitohuoneeseen, sillä kurasaappaisella tallitytöllä on hyvä olla oma sisäänkäyntinsä, joka on kätevästi lähimpänä autotallia ja -katosta. Kodinhoitohuoneen oven tuntumaan tulee oma pesupaikka niille kuraisille kengille, jottei lika pääse yhtään pidemmälle asuntoon. Tässä voidaan pestä myös mahdolliset koiravieraiden likaiset tasssut ja muut kuraiset asiat.

Kodinhoitohuoneen uloskäyntiä voivat käyttää myös saunomisen välissä vilvoittelemaan tai lumienkelien tekoon livahtavat hölmöläiset, elleivät he halua hipsiä olohuoneen läpi terassille. Kodinhoitohuoneen ovesta pääsee myös melko suoraan terassin suojaan, joten veikkaan että sitä tulee käytettyä eniten saunomisen yhteydessä.

Saunan sijainnilla ei sinänsä ole merkitystä (pohjoiseen vai etelään), mutta meillä se pätkähti luontevasti eteläpuolelle, niin että saunan pikkuikkunasta näkee pihaan. Saunasta teimme tarpeeksi ison, ettei siellä tarvitse kyhnöttää pylly vasten pyllyä silloinkaan kun kylässä on useampi saunoja. Kylppäristäkin tuli siinä sivussa mukavan tilava, ja suunnittelimme sinne kaksi suihkua sekä poreammeen. Kyllä nyt kelpaa.

Pikkuvessa on usein samassa tilassa suihkujen kanssa, mutta me halusimme ehdottomasti sulkea pöntön omaan pieneen huoneeseensa, jotta sitä voi käyttää silloinkin kun pojat saunovat. Käynti pikkuvessaan on kodinhoitohuoneessa kylppärin oven vieressä, joten myös saunovilla pojilla on sinne lyhyt matka.

Kodinhoitohuoneesta meillä ei kummallakaan ole juurikaan kokemusta, joten voi olla ettemme osanneet ottaa huomioon kaikkea oleellista sitä suunnitellessamme. Veikkaankin että jos joku tila alkaa tökkiä, se on kodinhoitohuone, jossa kalusteet ovat yhdellä pitkällä seinällä ja muilla seinillä on yhteensä jopa neljä ovea: Yksi ulos, yksi olohuoneeseen, yksi kylpyhuoneeseen ja yksi vessaan. Toivotaan kuitenkin että ratkaisu on toimiva. Tällä hetkellä uskon että saan siellä oikein hyvin pyykit pestyä, varsinkin kun ottaa huomioon pitkin nykyistä pikkuasuntoamme rönsyilevän pyykkihuollon.

Toisen vessan sijoitimme ulko-oven ja päämakuuhuoneen väliin. Siitä sille löytyi luonteva paikka. Päämakuuhuoneen halusimme ehdottomasti talon luoteiskulmaan, jottei se kuumenisi kesähelteillä liikaa, ja jottei aamuaurinko pääsisi availemaan silmiämme liian aikaisin. Päämakuuhuoneen yhteydessä on myös tilava vaatehuone.

Vastakkaisella seinällä päämakuuhuoneen, WC:n ja pääoven kanssa ovat minun ja Henkan omat huoneet. Henkka sai valoisan nurkkauksen työhuoneelleen ja minun huoneeni on heti siinä vieressä.

Neljännen makuuhuoneen sijoitimme tarkoituksella talon vastakkaiseen päähän. Äänieristimme sen paremmin, joten siellä voi aivan rauhassa katsoa elokuvia yömyöhään ja toisaalta minä voin pistää aamuzumbat pyörimään heti aamuviideltä, ilman että uniaan jatkava Henkka häiriintyy. Tämäkin huone saa olla talon pimeämmällä pohjoispuolella, jottei ikkunasta paistava aurinko häiritse leffatuokiota.

Kas näin, tässä oli tärkeimmät pointit jotka yritimme pitää mielessä talon pohjaratkaisua suunnitellessamme. Lopullinen pohjapiirustuksen suunnittelu tehtiin meidän osaltamme tietokoneella, jotta saimme kaiken hierottua kohdilleen sentin tarkasti. Lopullisen kuvan piirsi arkkitehti, jolle ei jäänyt käytännössä muuta hommaa kuin kuvan piirtäminen puhtaaksi. Nyt talosta tulee varmasti juuri sellainen kuin halusimme sen olevan.

(EDIT: Henkka teki muutaman korjauksen vielä postauksen julkaisemisen jälkeen.)

Previous Post Next Post

No Comments

Leave a Reply