Prosciutton uudet kaverit

Italialaiset tykkäävät kääriä kaikenlaisia asioita prosciuttoon eli ilmakuivattuun kinkkuun. Oma lempparini on ollut jo pitkään prosciuttoon käärityt cantaloupemelonin siipaleet, mutta nyt ikilempparini on saanut kaksi uutta haastajaa.

Joululahjaksi saamastani Basta! -kirjasta löytyi monta prosciuttoa sisältävää antipastoa ja päätin kerrankin tehdä jotain muuta kuin tuttua ja turvallista prosciutto e melonea. Käärinkin prosciutton sisään sekä mozzarellaa että persikkaa ja ihastuimme yhdistelmiin niin, että rankkasimme persikan ja prosciutton yhdistelmän ehkäpä koko illallisen parhaaksi mauksi, vaikka tarjolla oli muun muassa sisäfilepihviä ja muita ihania herkkuja. Suolainen prosciutto ja makean mehukas persikka ne yhteen soppii. Todellakin.

Ei prosciutton ja mozzarellankaan yhdistelmä huono ollut varsinkaan kun piilotin kääröihin myös hieman rucolaa ja maustoin ne öljyllä ja mustapippurilla. Tarkoituksena oli kokeilla myös viikunan käärimistä prosciuttoon, mutta kaupastapa ei löytynytkään viikunoita. Kokeillaan sitä yhdistelmää siis joskus myöhemmin.

Prosciuttoa ja persikkaa

– prosciuttoa
– persikkaa
(- mustapippuria)

Kiehauta persikat nopeasti kattilassa, kuivaa ja anna jäähtyä hieman. Pilko hedelmät sitten lohkoiksi, kuoret voit jättää paikoilleen tai ottaa pois. Ihan miten haluat. Me söimme persikat kuorineen, sillä olen laiska kokki ja kuorin asioita vain jos on pakko. Eikä kuorien olemassaoloa edes huomannut herkkuja napostellessa. Kääri jäähtyneet persikkalohkot prosciuttoon, mausta halutessasi ripauksella mustapippuria ja ylläty miten hyvältä kääröt maistuvat. Nam!

Prosciuttoa ja mozzarellaa

– prosciuttoa
– mozzarellaa
– rucolaa
– oliiviöljyä
– mustapippuria

Pirskottele öljyä prosciuttoviipaleille ja laita kinkun päälle hieman rucolaa sekä sopivan kokoinen pala mozzarellaa. Kääri rullalle ja rouhaise mustapippuria päälle.

On tärkeää että mozzarella on hyvälaatuista kamaa, mieluiten puhvelimozzarellaa. Vaikka minä käytän muuten melko paljon kevyttuotteita etenkin arjessa, niin mozzarellaa en osta ikinä kevytversiona. Tein sen virheen kerran enkä todellakaan tee sitä toiste. Olen mieluummin ilman mozzarellaa kuin pureskelen mautonta kumipalloa.

Previous Post Next Post

4 Comments

  • Reply Sanni tiistai, helmikuu 26, 2013 at 09:38

    Kaikki, mikä kääritään prosciuttoon on maukasta, se on totta! Itse kokeilin joskus Jamie O:n ohjetta ja käärin nahattoman lohifileepalan ko. kinkkuviipaleeseen, ja sen jälkeen paistoin fileen. Ensin tietysti lohipala maustetaan. Eikä liian isoa lohipalaa kannata ängetä kinkun sisään, että ehtii kypsyä.
    Tuota persikkavihjettä täytyy kokeilla, kunhan meidän lähikauppias pistää persikat keväällä esille!

    • Reply Martina tiistai, helmikuu 26, 2013 at 10:56

      Mä kokeilen puolestaan tuota lohta! Ja niitä viikunoitakin heti kun meidän lähikauppias hommaa niitä kauppaansa. 🙂

  • Reply Sanni keskiviikko, helmikuu 27, 2013 at 15:59

    Arvaapa mitä!? Meidän lähikaupasta löytyi sellaista, mitä sieltä ei ole koskaan löytynyt, yllätysyllätys: raakamakkaroita! Ja itsellä heti juolahti sun ohjeesi mieleeni ja ajattelin yhdistää kaksi sun ruokalajia: taidan viikonlopun kunniaksi kääräistä muutamat raakamakkarat prosciuttoon. Tadaa: italialaishengessä mennään! Ja perään muutamat paprikat myös. Viikonloppu pelastettu! No, siis ainakin ruuan puolesta…

    • Reply Martina torstai, helmikuu 28, 2013 at 10:36

      Oi että, nyt kuulostaa kyllä niin herkulliselta, että olisin kateellinen, jos en tietäisi saavani itsekin hyvää ruokaa viikonloppuna. 🙂

    Leave a Reply