Indonesialainen keitto

Selaillessani tuossa päivänä eräänä Appelsiineja ja hunajaa -blogia pysähdyin erään reseptin kohdalle. Maapähkinävoita. Indonesia. Mausteita. Ihana tuoksu. Tätä on pakko kokeilla! Sainpahan samalla hyvän syyn ostaa kaappiin pitkästä aikaa maapähkinävoita. Olen yrittänyt vieroittaa itseäni siitä vain keksimällä tilalle uuden addiktion (joka on tällä kertaa kookosöljy), mutta kyllähän sitä nyt yhden purkin voi ostaa. Ihan vain ruoanlaittoon, ei lusikalla suoraan purkista syötäväksi (eipä, kas näin Martina huijaa taas itseään).

Keitosta tuli juuri niin ihanaa kuin kuvittelinkin ja mausteinen keitto maistui aivan ihanalle kylmänä pakkaspäivänä. Siitä tuli jopa niin hyvää, että nuolin antaumuksella soppakauhan ja kaavin kattilan pohjalta viimeisenkin keittopisaran pikkulusikalla suuhuni. Meinasin myös huijata Henkkaa sanomalla keiton olevan pahaa, mutta vaikka olisin näin saanut itse enemmän keittoa, halusin toki että Henkkakin pääsee maistamaan näin herkullista ruokaa. Vaikkei siinä olekaan lihaa.

Kas tässä minun ihan hieman vain muuteltu versioni ihanasta indonesialaisesta keitosta:

– 3 porkkanaa
– 1 sipuli
– 1 punainen chili
– 1 yksikyntinen valkosipuli (tai pari kynttä)
– öljyä (mulla oli mausteinen öljy, mutta ihan tavallinen rypsi- tai oliiviöljykin käy)
– kasvisliemi (mulla oli kasvisliemikuutio jonka tyrkkäsin noin litraan vettä)
– inkivääriä (mulla oli jauhetta, mutta tuorekin käy)
– pari ruokalusikallista soijakastiketta
– pari desiä maapähkinävoita
– kourallinen kaffirlimetin lehtiä (tai kahden limetin raastettu kuori)
– koristeeksi lehtipersiljaa tai korianteria

Raasta porkkanat ja kuullota raastetta kattilan pohjalla öljyn kanssa. Pilko sipuli, valkosipuli ja chili ja lisää ne kattilaan. Tulisen ruoan ystävät pilkkovat chilin siemenineen kaikkineen, mutta vähemmän tulisesta pitävät poistavat siemenet ja chilin sisältä löytyvät vaaleat kohdat ennen pilkkomista. Voit myös käyttää vain puolikkaan chilin.

Anna sipuleiden ja chilin pehmetä hetki kattilassa porkkanaraasteen kera ja lisää sitten maapähkinävoi sekä ruokalusikallinen soijakastiketta. Mausta inkiväärillä ja heitä myös kaffirlimetin lehdet (tai limetin raastettu kuori) joukkoon. Lisää sitten kasvisliemi, sekoita kunnolla ja anna pulputtaa miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Maista keittoa ja lisää tarvittaessa soijakastiketta ja muita mausteita. Mulla kattilaan meni vielä noin ruokalusikallinen soijakastiketta sekä Santa Marian More-sarjan Green harissa -mausteseosta. Tässä välissä voit noukkia myös kaffirlimetin lehdet pois keitosta, jos käytit niitä etkä raastettua limen kuorta. Lopuksi soseutin keiton vielä sauvasekoittimella sileäksi, vaikka alkuperäisessä ohjeessa niin ei tehtykään.

Tuoksut tätä ruokaa tehdessä olivat tosiaan ihan uskomattomat ja mausteinen keitto maistuisi varmasti ihanalta reippaan hiihto-, juoksu-, ratsastus- tai kävelylenkin jälkeen silloin kun pakkanen saa posket punoittamaan ja viima nipistelee nenää. Ja tiesittekös muuten, että keitto on täysin vegaaninen! Vaikkei meillä vannotakaan kasvissyönnin nimeen, niin haluan toki silti tarjota myös kasvissyöjille ruokaideoita, ja tässäpä olisi yksi varsin hyvä sellainen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply