Ranskalainen sipulikeitto

Ranskalaiseen illalliseemme kuului itseoikeutetusti myös perinteinen ranskalainen sipulikeitto. Olen syönyt kyseisestä keitosta eritasoisia versioita, ja ilmeisesti aina sieltä heikommasta päästä, sillä keitto ei ole onnistunut millään lailla säväyttämään minua. Päätin silti kokeilla sen tekemistä itse, ja onneksi kokeilin, sillä nyt olen kovin ihastunut sipulikeittoon. Ilmeisen onnistunut kokeilu siis.

En voinut mitenkään uskoa, että sipulista ja lihaliemestä tehty litku voisi olla niin hyvää kuin tämä soppa oli. Äärimmäisen yksinkertaisista aineksista tuli todella maukasta ruokaa ja ihmettelimme molemmat miten muutamasta arkisesta raaka-aineesta voi saada aikaiseksi jotain näin ihanaa. Nerokasta, hyvä ranskalaiset!

– 400 g sipulia
– 60 g voita
– 1 rkl vehnäjauhoja
– 1 l lihalientä
– 100 g gryuere-juustoa
– suolaa ja pippuria
– patonkia tai muuta vaaleaa leipää

Kuori sipulit ja viipaloi ne renkaiksi. Mittaa kattilan pohjalle voi ja kuullota sipuleita siinä tovi. Ripottele päälle vehnäjauhot, sekoita ja lisää lihaliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Mausta suolalla ja pippurilla. Pippuria saa mielestäni laittaa ihan reilusti että se varmasti maistuu.

Kaada keitto uunin kestäviin vuokiin ja asettele paahdetut leipäviipaleet päällimmäiseksi. Raasta leipien pinnalle reilusti gryuere-juustoa ja rouhaise hieman mustapippuria päälle ennen kuin tyrkkäät kulhot kuumaan uuniin. Ota kulhot pois kun juusto on sulanut ja vähän myös ruskistunut. Nauti heti, mutta varo, se on aika poppaa.

Previous Post Next Post

2 Comments

  • Reply Huli/Meanwhile in Longfield.. perjantai, tammikuu 18, 2013 at 08:02

    Sibalikeitto on melkein parasta keittoa maailmassa! Sipulin makea maku on niin herkullinen. 😛 Täytyykin tehdä keittoa jossain välissä.

    • Reply Martina perjantai, tammikuu 18, 2013 at 12:09

      Mä en oo aiemmin tajunnut että sibalikeitto voi olla näin hyvää. Henkan mielestä se maistui ihan lihapullille. Johtunee siitä että lihapullataikinaan tungetaan usein sipulikeittojauhoa.. 😀

    Leave a Reply