Kanaruoat,  Liharuoat,  Lisukkeet,  Yleinen

Lintupata – ulkoilijan uuniruoka


Sen lisäksi että keitot ja mausteiset ruoat sopivat talveen kuin kolme villapaitaa viluisen Martinan päälle, ovat erilaiset pitkään uunissa muhivat ruoat niin ikään paikallaan kylminä vuodenaikoina. Ne voi tyrkätä uuniin hiihtolenkin ajaksi, tai sauvakävelylenkin niin kuin allekirjoittaneella. Tuli muuten hieman tyhmä olo köpöttää pelkkien sauvojen kanssa, kun hiihtäjät viipottavat vierestä ohi. Ihan kuin multa puuttuisi jotakin.. Sukset jalasta ehkä?

Jamie Oliverin kirjasta löytyi houkutteleva riistalintuohje, joka on tarkoitettu isommalle porukalle, mutta koska meitä oli syömässä vain kaksi, vähensin lintujen määrää reippaasti vain yhteen broileriin. Alkuperäinen ohje tulee kuitenkin tässä, sovella vapaasti jos haluat:

Lintupata


Riistalintuja, esimerkiksi:
– 1 fasaani
– 1 helmikana
– 1 peltopyy
– 2 metsäkyyhykä
– 4 viiriäistä
Tai sitten ihan vaan broileri niin kuin allekirjoittanut teki.

Lisäksi:

– tuoretta rosmariinia
– tuoretta timjamia
– sitruunan tai appelsiinin kuori
– punasipuli
– 4 sellerinvartta
– 4 porkkanaa
– 4 kpl raakamakkaraa
– pari laakerinlehteä
– oliiviöljyä
– suolaa
– mustapippuria
– 500 g polentajauhoja
– viinilasillinen punaviiniä (loput viinistä on varmaan pakko juoda itse, kuinka harmillista..)
– 100 g voita
– pari kourallista parmesaania raastettuna

Täytä linnut/lintu rosmariinilla, timjamilla ja appelsiinin tai sitruunan kuorella. Kuori ja pilko sipuli, porkkana ja selleri ja laita ne ison uunivuoan pohjalle. Laita myös makkarat vuokaan. Hiero lintu/linnut öljyllä ja mausta suolalla sekä pippurilla. Laita lintu vuokaan päällimmäiseksi ja heitä vielä laakerinlehdet sekaan. Lämmitä uuni niin lämpimäksi kuin saat, tyrkkää vuoka uuniin ja laske lämpö heti 175-180 asteeseen. Anna homman muhia uunissa yhteensä noin 1,5 tuntia. Paistomittari linnun lihassa on näppärä kaveri arvioitaessa ruoan kypsyyttä.

Keitä polenta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Lisää keittelyn loppuvaiheessa parmesaani sekä voi ja sekoita kunnolla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria, parmesaania tai voita.

Ota vuoka uunista, siirrä lintu/linnut sekä makkara sivuun. Kippaa pohjalle valunut liemi sekä vihannekset pannulle, lorauta lasillinen punaviiniä sekaan ja kiehuta kastikkeeksi. Lihat voit tyrkätä uunin jälkilämpöihin hengailemaan, etteivät ne jäähdy liikaa.

Siivilöi kastike, tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Kippaa polenta tarjoiluvuokaan, lado makkarat sekä linnut päälle ja lorauta myös kastike sekaan. Viimeistele annos öljylorauksella, kanna vuoka pöytään, anna ruokailijoiden käydä siihen käsiksi ja ruokakemut voi alkaa!
Kommentit pois päältä artikkelissa Lintupata – ulkoilijan uuniruoka