il Capodanno e la Befana

Tässäpä olisi lupaamaani jatkoa Italialaiselle joulupostaukselleni ja tällä kertaa vuorossa ovat Uusivuosi sekä Loppiainen, eli il Capodanno ja la Befana. Kuten joulupostaus, on tämäkin kirjoitettu Italian opettajani kertoman pohjalta. 31.12. on la viglia di Capodanno eli uudenvuoden aatto, jolloin kokoonnutaan jälleen 20-30 hengen porukalla (eli la famiglian kesken) sen luokse, jolla on isoin koti.


lo zampone

Perinteinen uudenvuoden aaton ruoka on lo zampone e le lenticchie eli sian jalka linssien kera. Sisilialainen italian opettajani ei pidä tästä ruoasta ollenkaan sen rasvaisuuden vuoksi ja jättääkin sen siksi väliin, vaikka linssit symboloivatkin rahaa ja vaurautta. Sian jalan jälkeen jälkkäriksi tarjoillaan samoja sokerisia kuivakakkuja il Panettonea ja il Pandoroa kuin joulunakin, kuohuviinin kera, luonnollisesti.


lo spumante

Uutenavuotena italialaiset pukeutuvat punaisiin alusvaatteisiin, sillä punaisen uskotaan tuovan onnea uudelle vuodelle. Keskiyöllä kippistetään kuohuviinillä (lo spumante) ja todetaan ”Anno nuovo vita nuova!” (Uusi vuosi, uusi elämä!).

Napolissa uudenvuoden viettäville pieni varoituksen sana: Kaupungissa on tapana heittää keskiyöllä ikkunasta ulos kaikki vanhat huonekalut ja tavarat (myös vanha vaimokin kuulemma), joten kaduilla on vaarallista olla noin parin tunnin ajan keskiyöllä. Tavaroiden heittelyn taustalla on ajatus vanhan hylkäämisestä uuden vuoden kynnyksellä, eikä sitä saisi tietenkään tehdä näin konkreettisesti. Mutta Napolissa eivät päde samat säännöt kuin muualla Italiassa ja tavaroita heitellään kielloista huolimatta.


Pasta al forno

Uudenvuoden päivänä (il Capodanno) syödään taas perheen kesken esimerkiksi uunipastaa. Eräs opettajamme suosittelema ja tyypillinen Capodannon ruokalaji on uunipasta, johon tulee makaronia, bolognese-kastiketta, parmesaania sekä mozzarellaa. Eli vähän niin kuin vanha tuttu makaronilaatikko, mutta italialaisittain.


Tuoko noita sinulle Loppiaisena karkkia, hiiliä vai kenties hiilen näköistä karkkia?

Loppiaista (L’Epifania, la Befana) vietetään 6.1. ja tuolloin todetaan, että ”L’Epifania tutte le feste porte via”, eli Loppiainen vie pois kaikki juhlat. Loppiaisena seimeen eli italialaisten joulukalenteriin lisätään viisaat tietäjät heti aamulla, ja illalla koko seimi korjataan pois. Kiltit lapset saavat Loppiaisena karkkeja, kun taas tuhmat saavat vain hiiliä (il carbone) tai hiilin näköisiä karkkeja, joita myydään kojuissa pitkin Italiaa.

Previous Post Next Post

12 Comments

 • Reply Sanni torstai, joulukuu 29, 2011 at 09:39

  Jeee, osaa noista vihjeistähän voisi kokeilla: mitähän meidän huushollista lentäisi ikkunasta pihalle? Varokaa vaan Kirkkokadun puolella kulkijat, täältä voi lennellä uudenvuoden yön tunteina vaikka mitä! Heh, luulisin, että ei sentään uskaltaisi. Hyvää uutta vuotta keltaiseen keittiöön!

 • Reply Martina torstai, joulukuu 29, 2011 at 10:23

  Mä ajattelin pukeutua aattona kokonaan punaiseen jos se vaikka toisi tosi paljon onnea uudelle vuodelle! Ikkunasta heiteltävääkin riittäisi, mutta siitä voi tulla vähän liikaa sanomista, joten taidan kiikuttaa vanhat tavarat kiltisti portaita pitkin roskakatokseen. 🙂 Hyvää uutta vuotta sinullekin Sanni!

 • Reply Anonymous torstai, joulukuu 29, 2011 at 19:44

  Huippua ja mielenkiintoista!Punaiset alusvaatteet juuri hankittu (sattumalta alesta) Toi eka kuva on upea, mistähän se on? Kuukauden päästä Roomaan ja tavoite ottaa just tollasia otoksia.(Tai no ilman vuodenvaihteen tunnelmaa mutta kuitenkin) Hahaa 😀 no mutta onpahan ainakin tavoitetta 😉 Ajattelitko muuten kokeilla uutenavuotena noita herkkuja? P

 • Reply Martina perjantai, joulukuu 30, 2011 at 08:12

  Oiskohan toi eka kuva Ravennasta? Nyt en oo ihan varma muistanko oikein, mut olettaisin et sieltä se on. Herkuista mä "kokeilen" (ku en oo koskaan ennen maistanu 😀 ) tänä vuonna vaan spumantea, mut joskus pitää päästä testaamaan noita muitakin, vaikkei toi sian jalka ihan kamalasti houkuttelekaan.. Hitsi, mä oon niin kateellinen sun Rooman matkasta! Ja vähän innoissanikin, vaikken mä ite oo mihinkään lähdössä. 🙂

 • Reply Piparipulla perjantai, tammikuu 6, 2012 at 11:03

  Totta, Loppiainen ja Befana ovat tosi tärkeitä meille Italialaisille! Ja on tapana sanoa naisille: "sinä olet Befana!" kun haluat kertoa vitsin hänen iästään :PMinäkin kirjoitin Befanasta minun blogissa :)http://piparipulla.blogspot.com/2012/01/viva-la-befana.html

 • Reply Martina sunnuntai, tammikuu 8, 2012 at 12:34

  Hahaa, "Sinä olet Befana!", tuo täytyykin muistaa. 🙂 Ja nyt suuntaan lukemaan blogiasi..

 • Reply Piparipulla maanantai, tammikuu 9, 2012 at 09:30

  Rakastatko Italiaa tai italialaista ruokaa? 🙂

 • Reply Martina maanantai, tammikuu 9, 2012 at 10:57

  Kyllä, molempia! 🙂

 • Reply Piparipulla maanantai, tammikuu 9, 2012 at 11:36

  Hyvä!! Minä rakastan Suomea ja suomalaista kulttuuria! :)Vaikka nyt olen tottunut suomalaiseen keittiöön, minun lempiruoka on vielä italialainen :POletko käynyt usein Italiassa?

 • Reply Martina tiistai, tammikuu 10, 2012 at 08:23

  Olen käynyt vain kerran, mutta haluan käydä vielä monen monta kertaa! Olimme 2,5 viikkoa Italiassa ja kävimme muun muassa Roomassa, Riminillä ja San Marinossa. Seuraavaksi haluaisin tutustua Toscanaan, käydä Sisiliassa ja oikeastaan ihan kaikkialla Italiassa. 🙂

 • Reply Piparipulla tiistai, tammikuu 10, 2012 at 09:01

  Rooma on taideparatiisi, jos rakastat taidetta ja historiaa. Olen käynyt Roomassa monta vuotta sitten, ja kun olin pieni meillä oli tapana viettää joka vuosi kesälomaa Bellarivassa, lähellä Riminia. Kävin myös San Marinossa.Suosittelen Venetsia koska se on ihan erikoinen ja romanttinen kaupunki 🙂

 • Reply Martina tiistai, tammikuu 10, 2012 at 11:59

  Venetsiassa meidän pitikin käydä Riministä käsin, mutta harmi kyllä, se jäi väliin. Ehkä ensi kerralla sitten. 🙂

 • Leave a Reply