• Matkatarjoukset:
Valikko

Uusi-Seelanti-muistoja

Christchurchin viikontakaisen maanjäristyksen jälkeen olen miettinyt paljon Uutta-Seelantia. Uutisissa kuolonuhreja epäillään olevan yli 200, ja lukemani mukaan jopa kolmannes kaupungin keskustasta joudutaan purkamaan. Karuilta nämä tuhon jäljet näyttävätkin. Tapahtuuko nykyisin koko ajan enemmän luonnonkatastrofeja vai tuntuuko se vaan siltä?

Jäin selailemaan omia Uuden-Seelannin kuviani ja yritin löytää jotain Christchurchista – niitä otoksia ei kuitenkaan koneelta löytynyt. Kävin Uudessa-Seelannissa kahteen otteeseen ollessani Australiassa töissä kaksi vuotta sitten. Jälkimmäisen reissun tein eteläsaarelle, jossa myös Christchurch sijaitsee, ja se toimikin tukikohtana johon ensin lensin ja josta aloitin kolmen viikon saarikierroksen.

Christchurchista parhaiten minulle jäi mieleen oivallinen hostelli, jossa yövyin, sekä katedraali, joka nyt näyttää kärsineen rajuja vaurioita. Dorset House Backpackers oli mainio budjettimatkailijan majapaikka noin vartin kävelymatkan päässä Christchurchin keskustasta. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota upeaan vanhaan rakennukseen ja siihen, ettei paikka vaikuttanut laitosmaiselta bilehostellilta (muutamat karut kokemukset Australiassa opettivat minut aika tarkkaavaiseksi majoitusta valitessa). Dorset House näyttää olevan tällä hetkellä suljettuna maanjäristyksen takia, mutta toivottavasti se saadaan pian avattua!

Ei Christchurchin katedraali, mutta toinen komea katedraali Dunedinin kaupungissa: The First Church of Otago

Muita asioita, joita muistan Christchurchista: Dunedinin ohella se oli englantilaismaisin kaikista Uuden-Seelannin kaupungeista, ja kaupunkia halkoi Avon-joki. Christchurchissa oli monta kivaa divaria matkalukemista silmällä pitäen, ja kaupungin ansioksi voi laskea senkin, että kylminä ja harmaina päivinä opin viimein arvostamaan hyvin tehtyä fish and chips -ateriaa!

Paras tapa kiertää maata (vai pitäisikö sanoa saarta) on tietysti auto, mutta koska olin yksin reissussa valitsin kuitenkin bussipassin. Reppureissaajille on tarjolla kaikenlaisia bussireissuja, joista itselleni parhaalta vaihtoehdolta tuntui Magic Bus. Ostin Southern Discovery -passin, jolla pääsi jo aika hyvin näkemään eteläsaaren parhaat paikat. Magic Bus toimii hop on, hop off -periaatteella, joten saarta voi kiertää omaan tahtiin. Se ei ole mikään opastettu ryhmämatka, mutta kivana ekstrana bussi pysähtyy mielenkiintoisilla paikoilla myös kohteiden välimaastossa – siitä ehdottomat plussat, yleensä kun tällaiset välinähtävyydet jäävät ilman omaa autoa näkemättä.

Reissun ensimmäinen pysäkki oli Kaikoura, joka on parhaiten tunnettu whale watching -ekskursioista. Itse jätin tämän aika kalliin aktiviteetin väliin ja tyydyin tekemään pitkän kävelylenkin parin bussissa tapaamani tytön kanssa. Kävelimme pikkukaupungin toiselle laidalle ihailemaan hylkeitä ja päädyimme myös seuraamaan lampaankerintää.

Uudesta-Seelannista tuli välittömästi yksi lempimaistani – oikeastaan olin jo ihastunut maahan aiemmalla pohjoissaaren reissulla ja odottanut siitä lähtien mahdollisuutta palata. Olin matkassa toukokuussa ja aika kylmähän silloin oli. Parhaiten sen huomasi hostelleissa, joiden lämmityksessä oli toisinaan toivomisen varaa. Toisaalta useimmat päivät olivat aurinkoisia, ja ihan hyvin pärjäsin talvitakin sijaan penninvenyttäjän vaihtoehdolla – kevättakin alle kasatuilla huppareilla.

Uuden-Seelannin mielettömät luonnonmaisemat, ystävälliset ihmiset ja suht edullinen hintataso tekevät siitä paikan, joka on ehdottomasti nähtävä ainakin kerran, mutta mieluummin useasti!

Budjettimatkaajille tiedoksi, että Uuden-Seelannin hostellit ovat erittäin hyvätasoisia ja siistejä, ja tuolle kolmen viikon reissulle mahtuikin monta ihan mieletöntä hostellia. Monet valitsemani hostellit sijaitsivat vanhoissa rakennuksissa ja niistä löytyi usein kissakin – mikäs sen kodikkaampaa! Ja mikä tärkeintä, hostelleissa tuntui olevan tosi fiksua porukkaa, joten ehkä monet Uuden-Seelannin kohteet ovat nuorimmille bilehirmuille liian rauhallisia paikkoja.

Välillä tien päällä näytti tältä…

Toivottavasti Christchurchissakin päästään taas pian uuteen alkuun. Uutisten mukaan alueelle on odotettavissa vielä myrskykin kaiken huipuksi – ei voi muuta kuin toivoa hurjasti voimia kaikille kaupungin asukkaille sekä läheisensä tai kotinsa menettäneille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *