Aasia Turkki

Shoppailua Afyonissa – IGTT

5.10.2017

Kuinka moni on kuullut kaupungista nimeltään Afyonkarahisar? No, en ollut minäkään ennen toukokuuta, jolloin minulle tarjoutui mahdollisuus lähteä tutustumaan tähän kaupunkiin yhdessä muutaman bloggaajakollegan kanssa.

Afyon, kuten paikalliset kaupunkiaan kutsuu, sijaitsee noin tunnin lentomatkan päässä Istanbulista tai reilu kolmen tunnin ajomatkan päässä Antalyan lentokentältä. Kaupunki on tullut tunnetuksi termisistä kylpylöistään, joiden veden tiedetään auttavan ainakin reumakipuihin, sekä lääkeooppium-viljemistään, joista kaupunki on saanut myös nimensä (afyon = ooppium).

 

Kaupungin keskustassa katse kiinnittyy vuoren laella olevaan linnoitukseen. Näköalat tuolta olisivat upeat, mutta matka ylös kestää puolisen tuntia jyrkkiä portaita pitkin. Hissi on kuulemma joskus vielä tulossa…

Kaupungissa ei juurikaan nähtävyyksiä ole vanhaa moskeijaa, vuorella olevia linnoituksen raunioita ja paria museota lukuunottamatta, joten päivät voi viettää shoppaillen tai turkkilaista kahvia juoden kylpylähoitojen ohella.  Kaupungin keskustasta löytyy useita liikkeitä, joista saa ostettua lokumeja eli turkkilaisia herkkuja. Alla oleva kuva on Ikbal-ketjun myymälästä, jossa herkkujen valmistusta pääsi seuraamaan omin silmin ja samalla sai tietysti maistiaisia.

Turkista oli pakko tuoda tuliaisiksi #lokum herkkuja. Kaupungin keskustassa oli useita paikkoja, joista näitä sai taatusti tuoreina. Ja makuja löytyi laidasta laitaan, mun suosikkeja on kanelilla kuorrutetut ja granaattiomenalla maustetut.

Kahvinjuonnin ohessa ehtii kiinnittämään huomiota myös paikallisten ihmisten tyylikkääseen pukeutumiseen ihan normipäivänä. Turismin kaupungissa toivottiin kasvavan ja turvallisuuden puolesta ei tarvitsisi olla huolissaan, mutta englanninkielen puute on se suurin este, jonka näen tällä hetkellä kansainvälisen matkailun kasvulle Afyonissa.

Olipas tyylikkäitä herroja päiväkävelyllä Turkin Afyonkarahisarissa

 

Se fiilis, kun saat hyvää kuumaa teetä keskellä Turkin maaseutua kadun varresta 🙂 Ja samaiselta sedältä sai ostettua makoisaa hunajaa.

Tottakai kun Turkissa kerta oltiin, niin kebabia olisi ollut tarjolla.

 

Ostoksien suhteenkaan kaupunkia ei voi verrata rannikon turistikohteisiin, mutta itselleni makuelämyksiä tuottivat paikalliset markkinat. Tuoreet tomaatit, artisokat ja kymmenet erilaiset oliivit saivat veden herahtamaan kielelle. Ja pakko myöntää, suurin osa tuliaisista oli syötävää; mukaan lähti iso purkki hunajaa, useita kiloja oliiveja, paikallista sucuk-makkaraa, oliiviöljyä ja lokumeja.

Markkinoilta löytyy tuoreiden kasvisten ja hedelmien lisäksi myös se naisille tärkeä alue, mistä saa edullisesti vaatteita, huiveja, kenkiä ja kodin tavaraa. Ja koska turistit eivät ole Afyoniin vielä löytäneet, niin hinnatkin ovat kohtuullisia eikä tinkimistä tarvitse harrastaa. Kaupungin keskustasta löytyy myös nahkatuotteita, kuten laukkuja ja kenkiä.

Jos haluat matkustaa kohteeseen, joka on vielä alkuperäinen ja turismin turmelematon, nauttia laadukkaista terveyspalveluista kylpylähoitoineen etkä koe kielimuuria esteeksi niin suosittelen lämpimästi Afyonia, täällä sinut toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi.

Tänä aamuna heräsin nälkäisenä ja voin vieläkin tuntea suussani kypsien tomaattien mehevät maut. Kunpa saisi aamiaiseksi tuoreita kasviksia, maistuvia juustoja ja mehukkaita hedelmiä kuten Turkissa.

Markkinoilta saa pikkurahalla mm tuoreita artisokkia, papuja ja kurkkuja. Ja makukin on kohdallaan.

Vielä vuosi sitten en olisi voinut kuvitellakaan että olisin vapaaehtoisesti syönyt oliiveja, mutta tänään tilanne on ihan toinen. Ymmärtäisiköhän lentokenttävirkailija laukkuni ylipainon, jos kertoisin painon johtuvan vain ja ainoastaan herkullisista oliiveista?

Herkkuja on täällä monenlaisia, mutta baklavaa en ole vielä saanut. Huomenna uus yritys! Paikallista churron tyyppistä leivonnaista saimme maistaa torilla.

Tuoreita hedelmiä paikallisessa putiikissa

 

Paikallista käsityötä saa ostettua edullisesti

 

Yhteistyössä Turkin Valtion kulttuuri- ja matkailutoimiston kanssa.

Mukana matkalla olivat Tiia (Minäkö keski-ikäinen?), Tiia (Mua lemmitkö vielä Kustaa), Mirka (Reason for Season) sekä Sharon (Sharonin blogi)

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda. Kuvat ovat julkaistu Instagramissa Tanjan matkassa maailmalla– tilillä.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mirka/ Reason for Season 9.10.2017 at 15:24

  Hauskoja fiiliskuvia :)! Paikalliset ihmiset olivat kyllä sympaattisia <3.

  • Reply Tanja 12.10.2017 at 02:23

   Taisit se sinäkin vilahtaa yhdessä kuvassa 😀 Ikävä sitä moskeijan pikku-ukkoa!

 • Reply Terhi | VAGABONDA 9.10.2017 at 16:28

  Ihania nahkalaukkuja! Turkki on minulle vielä tuntematon maa, ja ihan hirveää kiinnostusta ei ole niitä suosituimpia turistikohteita kohtaan. Mutta tällainen tuntemattomampi kaupunki voisi olla oikein kiva paikka tutustua aitoon Turkkiin.

  Miten aloit tykätä oliiveista? Mä olen niitä aina silloin tällöin maistellut, mutta ei ne minusta mitään herkkua ole… Makuun tottuminen vaatii kai hieman harjoittelua? 🙂

  • Reply Tanja 12.10.2017 at 02:29

   Mä toin tuolta yhden nahkaisen laukun tullessani ja valitettavasti se on vielä käyttämättömänä… ei tainnut vihreä olla kuitenkaan se mun väri?
   Ekalla risteilylläni hyttiin tuotiin iltapäivisin pientä suolaista purtavaa ja koska mulla on kaikkien muiden vaivojen lisäksi keliakia, niin sain yleensä oliiveja ja kun kyseessä oli oikeasti hyvänmakuiset ja laadukkaat oliivit eikä mitään etikkaliemessä muhivia, mustaksi värjättyjä parin euron Siwasta ostettuja niin niiden maku yllätti ja huomasin niiden olevan oikeasti hyviä. Ja kuumalla ilmalla kun tarvii sitä suolaakin niin mikä sen parempi. Nyt jokaiselta reissulta joka on suuntautunut oliivinviljely alueelle on pitänyt tuoda niitä tullessaan ja harmittaa vaan, etten aikoinaan Kefaloniassa asuessani maistanut niitä 🙁

   Pitäisiköhän seuraavaksi totutella herkkusieniin ja simpukoihin? Etanatkaan eivät vielä uppoa 😉

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana 9.10.2017 at 19:24

  Tunnelmallisia kuvia! Enpä ollut minäkään kuullut Afyonista ennen teidän reissua. Turkissa olen käynyt vain Kusadasissa. Joskus toivoisin näkeväni Istanbulin, mutta Turkkiin matkustaminen hieman arveluttaa näinä aikoina. Terhin tapaan minäkään en oikein ole oliivien ystävä. Ihan pienenä määränä menevät osana muuta ruokaa. En ymmärrää ollenkaan. miten moni napsii niitä sellaisenaan. 😀

  • Reply Tanja 12.10.2017 at 02:33

   Mä en koe Turkkia tällä hetkellä sen turvattomammaksi kuin mitä tahansa muutakin maata, jonne tehdään matkoja. Kunhan liikkuu sellaisissa paikoissa, mitkä ovat matkailijoille turvallisia ja pitää tolkun mukana alkoholinkäytön suhteen niin mikä ettei. Tietysti jos saa jonkun paikallisen lähtemään oppaaksi ja seuralaiseksi, niin silloin voi olla turvallisempi olo matkustaa.

   Olin alkuvuodesta jopa El Salvadorissa, minne ei Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan suositella matkustamista, mutta hyvän paikallisoppaan ja tasokkaan hotellin ansiosta mulla oli ihan turvallinen fiilis siellä. Yksin ei kyllä olisi tullut mieleenkään lähteä esimerkiksi San Salvadorin, pääkaupungin, katuja kävelemään.

   Näkisitpä sen määrän oliiveja, mitä mulla on jääkaapissa 😀

 • Reply Travelloverin Annika 1.11.2017 at 22:07

  Torit ovat ihania! En ole kiinnostunut rättipuolesta, koska ikinä en ole toreilta ostettavaa löytänyt, mutta nimenomaan vihannesten runsaus, esillepano ja kaikki ne värit.

  • Reply Tanja 29.12.2017 at 19:48

   Todellakin, mä ostaisin mielelläni torilta kaikki elintarvikkeet mutta suomen haastavissa keleissä se ei ole järkevää. Ja parasta tuolla maailmalla on se, että kaikkea saa ja pitää maistaa sekä kauppiailla on aina aikaa muutaman sanan vaihtamiseen.

  Leave a Reply