Wanhain tavarain myyjäiset Sibeliuksenbulevardi15, Porvoo

Kesäkaupunki Porvoo

Rantapallon kohdeopas. Porvoo

Lauantai ja kotona, mitähän tekisin? jos kävisin Myyjäisissä. Myyjäisiä on pidetty kesälauantaisin ja vielä syyskuun ensimäinen ja toinen viikonloppu 2017. Myyjäiset jatkuvat vielä ensi kesänä, sillä lahjoituksia on tullut vähän paljon, kertoo myyjäisiä organisoiva Jorma A.

Satoi vähän vettä ja  ja laitoin vaateitten päälle sadeviitan ja pyöräilin Porvoon Sibeliuksenbulevardille.  Aamulla heti vihainen mies merkkiä ärhentelijä kävi uhkaamassa ”viedä kaikki mainosstandit kaatopaikalle itse ellei ne välittömästi katoa”. Ei siinä ollut auttanut muu kuin kerätä mainokset itse talteen, koska ne oli vaivalla itse tehty, kertoo myyjäisten hengetär Maria de Lisitzin. Nyt on vain niin että Porvoossa on uudet säännöt mainoskylteistä: niistä on tullut maksullisen luvan takana olevaa asiaa. Ensi viikoksi on jo luvat haettu ja maksettu koska paikalle löytää vieraammatkin asiakkaat kun on kylttejä huutamassa että TÄÄLLÄ ON MYYJÄISET; TULEMEILLE!!! SIBELIUKSENBULEVARDI 15 PORVOO.

Kuvia Myyjäisistä

Aika hiljaista oli hyväntekeväisyysmyyjäisissä, joissa tuotto menee lyhentämättömänä Lumlan tyttökoulun hyväksi. Tapasin siellä muutamia tuttavia ja A:S: oli ostanut kahvin kanssa tarjottavaksi munkkirinkilöitä. Joimme kahvit ulkona, hierottiin kappoja ja juteltiin myytävänäolevista esineista: kaikenkaist on tarjolla puutarhataimista korvakoruihin. Ja mikä parasta, koska olen dieetillä niin pystyin oleman syömättä herkullisen näköistä munkkirinkilää, niin ihanaltakin tiedän sen maistuvan.

Sarvisalossa

Viime viikolla vietin aikaa avomiehen kesähuvilalla. Perinteisessä mökissä on sähkövalot ja kantovesi, eväitten lisäksi saimme metsästä vähän mustikoita ja kanttarelleja. JA kun aika tuli pitkäksi tein käsitöitä ja selasin nettiä tabletista.

Sähköviestejä selatessani huomasin viestin jossa oli kutsu retkelle SARVISALOON, Kiasman ystävien retkelle. Mutta viesti oli roskapostien joukossa jonne joskus päätyy tärkeitäkin viestejä. Ja ilmoittautumisaika oli ohi. Toiveikkaana lähetin toiminnanjohtaja Katille kyselyn, jos olisi mahtuisi mukaan. JA sattumalta oli joku just peruuttanut osallistumisensa näin sain kuin sainkin paikan.

Retkelle olisi lähtö torstaina iltapäivällä klo 16, ensin piti hankkiutua Helsingin keskustaan. Helpoiten pääsen Porvoosta Helsingin keskustaan Onnibussilla jonka pysäkki on meiltä katsoen lähinnä. Mannerheimintiellä oli ruuhkaa mutta ehdin juuri ja juuri sovittuun aikaan sovittuun tapaamispaikkaan jossa odotteli kaksi bussia: Kiasman ystävien ja Ateneumin ystävien retkibussit.

 

 

 

 

 

 

 

 

SARVISALO; Zabludowicz Collection

Näyttely on avoinna yleisölle parina päivänä vuodessa sekä sovitusti. Zabludowichin kotisivuilta voi katsoa avoinnaoloajat. Sarvisalo sijaitsee Porvoosta itäänpäin, se on saari. Sarvisalossa asuu 150 henkilöä koko vuoden ja kesällä väkimäärä lisääntyy noin 3000 henkeen. Saarella ei ole palveluja, paitsi pieni Pub, aukioloajoista ei ole tietoa. Saarella sijaitsee myös taiteilijaresidenssi, jonka taiteilijat ovat kukin jättäneet muistoksi oleskelustaan museolle tekemänsä taidetyön.

Taidekeskuksen omistaa Zabludowicz Art Trust. Taideteoksia on sijoitettu useampaan kohteeseen. Ensiksi näimme taideladon, artbarn, joka oli täytetty nykytaiteella katosta lattiaan. Ulkomuseossa on isohkoja patsaita ja on myös aittoja, mökkejä ja jopa vanhoja kellareita joista löytyy katsottavaa ja ihmeteltävää. Koko kokoelman tutkimiseen meillä oli varattuna neljä tuntia, kauemminkin olisi viihtynyt alueen rauhallisssa ilmapiirissä.

Sarvisalo on ihastuttava retkikohde varsinkin kesällä. Se on syrjäinen paikka jonne pääsee veneellä  meritse tai omalla autolla maanteitä pitkin. Matkalle kannattaa varata omat eväät mukaan, viimeinen kauppa sulki ovansa viime kesänä. Saarelta löytyy joku ”bed and breakfast”-majoitus, Loviisan vanha keskiaikainen kaupunki on lähin isompi asutuskeskus.

Katso kuvia ja tarkemmat tiedot aukioloajoista ja sisäänpääsystä :

https://www.zabludowiczcollection.com/visit/sarvisalohttps://www.zabludowiczcollection.com/events

Loviisa

 

 

 

 

Taideretkellä MÄNTÄSSÄ

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT / MÄNTTÄ ART FESTIVAL XXII, ja PURNU KIASMAN YSTÄVIEN RETKELLÄ

Viime viikon lauantaina, 17.6.2017 oli tutustumisvuorossa Mänttä ja Mäntän tämän kesän taideanti. Mänttä sijaitsee Suomessa etelästä katsoen Tampereen pohjoispuolella, eli kun bussi lähtimatkaan Kiasman pysäkiltä oli odotettavissa kolmen ja puolentunnin ajomatka suuntaansa. Aurinko paistoi ja maisemia riitti katseltavaksi,Upea suomen luonto: sitä jaksaa aina katsella.

MÄNTÄN KUVATAIDEVIIKOT/ MÄNTTÄ ART FESTIVAL

Suomen suvi on täynnä toiveita ja odotuksia. Se on haavekuva joka kannattelee pitkän talven yli. XXII Mäntänkuvataideviikkojen teemana on KESÄ, kaikessa ihanuudessaan ja karmeudessaan. Kuraattorina on Pirjetta Brander. joka esitteli meille näyttelyn.

GÖSTA TAIDEMUSEO/ SERLACHIUS MUSEOT

Taiteen ja tarinoiden kohtauspaikka

Serlachius-museot Gustaf ja Gösta tarjoavat Mäntässä kohtauspaikan taiteelle, tarinoille ja niiden korkeaa laatua arvostaville ystäville. 

Esillä on näissä taidenäyttelyissä uusia suomalaisia taiteilijoita,tauluja, veistoksia,videoteoksia ja ääniteoksia. käykää katsomassa niin voitte itse saada omin silmin ja korvin aistittavan hämmentävän taidekokemuksen joka on sekoitus uutta ja vanhaa.

PURNU

Taidekeskus Purnu Mustasaaressa Orivedellä

Juhlanäyttely 50 kuraattoreina Miina Hujala ja Arttu Merimaa

Olen aina halunnut käydä Purnussa, Kesänäyttelyistä on ollut mielenkiintoista juttua lehdissä ja televisiossakin. Nyt olen sen päässyt näkemään ja katsomaan. Purnu on taiteilijoitten kesväniettopaikka jonne pääsee myös yleisö kylään.

Purnu on taidetta ja kulttuuria luonnon keskellä, alue on esteetön. Ja savusauna uimarantoineen joka on yleisön käytössä maanantaina ja perjantaina sekä tilauksesta. Purnuun voi mennä koko päiväksi. Alueella on viihtyisä kahvio. puistoalueella on isoja hauskoja patsaita ja seitsemän näyttelypaviljonkia. Viihdy lasten kanssa tai miten vain vaikka koko kesäpäivä.Itse näyttely meni yli meikäläisen hilseen. Videot olivat ihan OK; mutta muu roina oli melkein kuin kaatopaikalta kerättyä rojua.

 

Marja Pirilä

Kesätapahtuman valmistelua

KESÄTAPAHTUMAN VALMISTELUA PORVOOSSA SIBELIUKSENBULEVARDILLA.

Taiteilijatar Maria de Lisitzin ja hänen puolisonsa, taidegalleristi Jorma Aunelan Porvoon kodissa Sibeliuksenkadulla puuhastellaan: 2.7.2014 avataan tämän kesän Wanhain tavarain myyjäiset, avoinna kesälauantaisin elokuulle asti.

Tuotto menee kokonaisuudessaan Himalajalla Lumlassa sijaitsevan uuden tyttökoulun hyväksi.

voit antaa lahjoituksen Lumlan kylän tyttökoululle Himalajalla.

Lahjatili: FI 2540500010104645

Kesällä kannattaa Porvoon retken yhteydessä poiketa:

Sibeliuksenbulevardi 15
Lisitzinin Taidemuseo
06100 PORVOO

Maanantaina olin auttamassa myyjäisten tekstiiliosastolla,

Tarjolla myyjäisissä on antiikkia sekä uudempaakin kierrätystavaraa,osittain taiteilijapariskunnan omista varastoista,osittain lahjoitettua. Meillä oli hauska juttutuokio Marian kanssa kun hän innostui muistelemaan uraansa ballerinana Oopperan baletissa Doris Laineen ollessa primadonnana. Maria mietti kuinka Doris Laine oli hyväntahtoinen ja lahjoitti hänelle joskus käyttämänsä balettitossut, hän käytti joka esityksessä uuden parin.

Olen haaveillut Himalajan matkasta, kun on tämä projektikin vireillä. Pohjoismaista on käyty Lumlasta, sinne ei pääse turistiryhmien mukana, päämäärä on korkealla vuoristossa. Matkalle vaaditaan viisumi. Ja perille pääsee helpoiten helikopterilla, tai maastoautolla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paljon on vielä tehtävä ettäkaiki tavarat saadaan järjestykseen ja hinnoiteltua. Myyjäistilaa on sisällä kahdessa kerroksessa sekä pihassa ulkona. Käydessäsi voit halutessasi nähdä Lisitzin museon kokoelmia.

Kangasala-talo, Kangasalla

Linkki

Kimmo Pyykkö taidemuseo

Keväällä kävin Kiasman ystävien retkellä Tampereella ja Kangasalla, ei siinä mitään että on jäänyt tämä päivitys  ”parempimyöhäänkuineimilloinkaan” -ajankohtaan. Olen kotoisin Tampereelta, Kangasala on Tampereen naapurikunta. Kangasala on niin pieni paikkakunta,että harvat ovat siittä edes kuulleet kuulleet, tai sitten käyneet.

Mitä Kangasalasta tulee mieleen? Kesäpäivä Kangasalla-laulu on Pirkanmaan maakuntalaulu, jossa kuvataan paikkakunnan kauneutta ja tunnelmia .

Kangaslan kaupungin keskustassa on myös Kangasala-talo johon kävin tutustumassa. Talossa

sijaitsee Kimmo Pyykön taidemuseo.

Taidemuseo keskittyy kuvanveistäjä, professori Kimmo Pyykön taiteeseen ja kutsunäyttelyihin. Museon ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa on esillä vuoroin teemanäyttelyitä Kimmo Pyykön laajasta tuotannosta yli viidenkymmenen vuoden ajalta sekä kutsunäyttelyitä. Museon kolmas kerros on läpileikkaus Pyykön urasta ja elämästä osana suomalaista kulttuurielämää.

Taidemuseon tilat sijoittuvat kolmeen kerrokseen ja museossa voi kokea näyttelyelämyksiä ympäri vuoden. Noin 450 neliön näyttelytilat ovat esteettömät.

Kannattaa käydä tutustumassa.

Patsas jonka väitettiin muistuttavan meikäläistä, nuorena? ei se mielestäni ole minun näköinen, varmasti on oikean mallinsa näköinen.

Urho Kaleva Kekkonen -nurkkaus. Taulun kerrotaan olevan Kekkosen omien käsien aikaansaannos jota on dokumentoitu videolla jota myös voi katsella.

Sininen hetki.

Hiiri – teos harmaata metallia.