Thaimaan saarihyppely: Koh Lipe, kaukana kaikesta

lauantai, tammikuu 13, 2018

Vielä kymmenisen vuotta sitten Koh Lipe oli kuulemma yksi Thaimaan salaisuuksista. Pienehkö saari avomerellä, kaukana kaikesta.

Sitten suosio räjähti ja saaren valtasivat ensin reppureissaajat. Ja sehän tiedetään, mitä tapahtuu, kun joku paikka nousee omatoimimatkailijoiden suosioon: pian Peräkylän Pekkasmatkojen bussi kaartaa kolmesti viikossa paikalle ja lastaa lapsiperheet ja matamimassat ulos, ja kohta Suomi Baarissa ovatkin jo Danny ja Erika esiintymässä.

Koh Lipe Thaimaa kokemuksiaKoh Lipe Thaimaa kokemuksia

Vielä tilanne Koh Lipellä ei kuitenkaan ole näin paha, vaikka muutama blogituttavakin on harmitellut Lipen muuttumista. Minähän olen nähnyt vain tämän jo muuttuneen Lipen, joten en osaa harmitella niin paljon. Monien mielestä Koh Lipe on kehittymisestään huolimatta edelleen Thaimaan paras ja rennoin saari.

Thaimaan paras? Sitä olen väärä ihminen arvioimaan, kun en Thaimaata niin hyvin tunne.

Mutta rento? Ehdottomasti! Joulukuun alku oli täydellinen aika Lipelle matkustamiseen. Säät olivat loistavat, mutta saari ei ollut vielä aivan tupaten täynnä ihmisiä. Itse asiassa oli yllättävän hiljaista, ja ruotsalaisetkin olivat kai vielä valmistautumassa kansankodin joulunviettoon.

Koh Lipe Thaimaa kokemuksia

Lipeä voisi pitää turistirysänä siksi, ettei siellä ole juurikaan paikallisasutusta. Tosin joidenkin lähteiden mukaan paikallisasutusta on jopa tuhat henkilöä, mutta minun on vähän vaikea uskoa sitä. Kaikki on rakennettu turisteille, ja miksipä tuolla kukaan pysyvästi asuisikaan, kun on vähän niin kuin jumalan selän takana koko paikka.

Tästä huolimatta Lipellä ei ollut liiallista turretunnelmaa, jota minä niin kovasti Thaimaassa pelkäsin näkeväni. Kyllä, rannat ovat täynnä resortteja ja walking streetiltä saat ostettua sitä samaa rihkamaa kuin mistä tahansa muualta. Silti Lipessä on jotain rentoutta ja aitoutta, mikä viehätti minua. Totesin, että tännehän voisi tulla uudestaankin. Täällä on sopivasti vähän kaikkea.

Meillähän kävi tämä meidän perinteinen tuurimme majoituksen kanssa: olimme varanneet hyvissä ajoin ihanan näköisen bungalowin The Cliff Lipe -nimisestä paikasta saaren rauhallisemmalta puolelta. Hotellin henkilökunta tuli hakemaan meidät päärannalta. Järkytys oli Mount Everestin kokoluokkaa (ehkä vähän suurempikin), kun pääsimme unelmien hotellillemme.

Rakennustyömaa.

Kyllä. Koko paikka oli maan tasalla. Siellä olivat kaapelit rullissa ja jätenuotiot roihusivat pihassa. Betonipora pauhasi ja työmiehiä ramppasi ympäriinsä. Aluetta ei tunnistanut hotellin pihamaaksi.

”Your bungalow is the first one that is ready.” Ei helevetti.

Pitkä päivä matkustusta takana myöhästyneine lentoineen ja nihkeine sillipurkkivenematkoineen. Alkoi olla usko koetuksella. Silmäkulmastani tipahtaneesta kiukkukyyneleestä (okei, parista) sisuuntuneena vaadimme itsellemme rahat takaisin ja suuntasimme ihanan näköiseen Mali Resortiin. Esittelen majoituksemme myöhemmässä postauksessa!

Jos Koh Lipellä jotain tekemistä pitäisi suositella, niin perus rennosti ottamisen lisäksi snorklausretkillä pääsee hillittömiin paratiisimaisemiin.

Me sovimme yhteisestä snorklausretkestä erään hauskan suomalaiskaksikon kanssa (terveisiä!) ja vuokrasimme todella kohtuulliseen hintaan oman pitkähäntäveneen meille neljälle. Mali Resort hoiti meille veneen, ja resortin ravintola toimitti valitsemamme ruoat kylmälaukuissa mukaan. Ja juomat tietty myös!

Ja Koh Lipeltähän saa myös siideriä (jumalalle kiitos ruotsalaisista… vai suomalaisista?), joten tietenkin ostin. Kylmä Strongbow, aurinko, turkoosi vesi ja hyvä seura. Täydellinen snorklauspäivä!

Koh Lipe Thaimaa Koh Lipe Thaimaa Koh Lipe Thaimaa Koh Lipe Thaimaa

Koh Lipen rannoista suurin on Pattaya Beach. Se on pääranta, jolta walking street kauppoineen alkaa.

Toisella puolella saarta, pienen kävelyn päässä, on Sunset Beach. Se ei ole yhtä turkoosivetinen kuin Pattaya Beach, mutta rauhallisempi ja omalla tavallaan tunnelmallisempi. Kannattaa tulla tänne nauttimaan ainakin yksi kookosvesi auringonlaskun aikaan. Sunset Beachin puolella on myös majoitusta. Kävely rantojen välillä kestää karkeasti arvioituna vartin.

Kolmantena rantana Lipeltä löytyy vielä pieni Sunrise Beach.

Suurin osa Koh Lipen ravintoloista sijaitsee walking streetin varrella eli aivan Pattaya Beachin tuntumassa. Walking streetin ravintoloista ainakin Nee Papayasta sai autenttista ja halpaa thairuokaa.

Yksi ravintolasuositus walking streetin ulkopuolelta on pakko antaa: Forever Restaurant sijaitsee lähempänä Sunset Beachiä. Hyvin vaatimattoman näköinen paikka, mutta burmalaismummeli vääntää niin uskomattoman hyvää kotisafkaa, ettei paremmasta väliä. Suositus! Ehkä jopa parasta ruokaa koko reissulla.

Oletteko käyneet Koh Lipellä? Onko kehitys kehittynyt jo liikaakin, vai vieläkö tykkäät paikasta? Minä vähän jopa yllätin itseni ihastumalla Koh Lipeen kovin paljon, ja suosittelen saarta ehdottomasti kohteeksi muillekin. Mutta toisenlaisiakin näkemyksiä olen kuullut.

Loppuun vielä varoitus: vaikka paikka onkin pieni paratiisi kaukana kaikesta, muista laittaa ovet lukkoon ja noudattaa muutenkin varovaisuutta. Muutama vuosi sitten uutisoitiin suomalaistytön raiskauksesta saarella, ja tiedättekin jo, mitä meille siellä tapahtui. Nämä olivat vain tosi huonoa tuuria, mutta hyvä muistutus siitä, ettei kannata antaa turvallisuudentunteen Lipen kaltaisella pienelläkään saarella päästä normaalin varovaisuuden edelle.

Seuraathan jo blogiani? 

Instagram

Facebook

Blogit.fi

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Jenna / Enemmän kuin äiti sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 16:34

  Oi vitsi mua houkuttelee nyt niin paljon rantaloma palmun alla! Meillä on mennyt aikalailla niin, että vuorotellen on kaupunkilomaa ja rantalomaa, nyt olisi New Yorkin reissun jälkeen vuorossa palmuja 8) Matkakohde on vielä pimennossa, mutta varmaan Euroopan sisällä pysytellään ajankohdan vuoksi. Ensi talvena voisi määränpää ollakin vaikkapa Thaimaa :)

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 17:25

   Onneksi palmuja on Euroopassakin! Aasiassa Thaimaa on siitä mukava kohde, että siellä on helppo matkustaa lapsenkin kanssa. Näin ainakin oletan.

 • Reply Anna-Maria K sunnuntai, tammikuu 14, 2018 at 20:55

  Heii mä ymmärrän hyvin mitä tarkoitit että on jotain rentoa ja aitoa, vaikka olisikin turistipalveluita. Mä tykkään sellaisesta. En liian vilkasta ja teennäistä, mutta koska olen turisti enkä paikallinen, tarvitsen tietyt turistipalvelut :D Ja voihan rakennustyömaa. Voi paska. Onneksi saitte rahat takaisin.

 • Reply Suunnaton maanantai, tammikuu 15, 2018 at 07:49

  Koh Lipe kuulostaa mukavalta. Oli niin hilkulla, etten päätynyt sinne tänä keväänä. Vaikka matkakohde valikoituikin ihan muulta, täytyy myöntää, että nuo turkoosit rannat edelleen vähän houkuttelisivat.

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi maanantai, tammikuu 15, 2018 at 16:13

  Thaimaa on mulle vielä aivan tuntematon, toki monta kertaa on tullut mietittyä sitä vaihtoehtona. Nämä sun tekstit on niin hauskoja, päivän piristys! :D

 • Reply Reason for Season maanantai, tammikuu 15, 2018 at 17:54

  Minä kävin pari vuotta sitten Lipellä ja oli se kyllä silloin aivan tukossa ihmisiä (ja veneitä). Tykkäsin silti paikasta, koska meininki oli leppoisa, vedet turkooseja ja siellä oli helppo liikkua kaikkialle. Näin kyllä aika paljon sitä paikallistakin asutusta, että kyllä siellä selkeästi jonkun verran sitä paikallista väkeäkin on. Minulle kävi säiden suhteen vähän huono tuuri ja esim. snorklausreissumme oli kokonaan ihan pilvinen, ei edes tehnyt mieli snorklata, kun ei nähnyt mitään kivaa. Se oli vielä synttäripäiväni ja mökötin lähinnä koko reissun, joka kesti 8 tuntia ilman yhtään vessataukoa. Huh, onneksi ei ollut vatsa sekaisin :D. Voisin palata uudelleenkin Lipelle, mutta ehkä haluaisin samalla sitten nähdä myös niitä alueen hiukan rauhallisempia saaria. Vähän pelottaa kyllä Lipen kohtalo tulevaisuudessa, koska noin pienen saaren kapasiteetti ei vain kestä loputtomasti. Toivottavasti sitä ei jouduta jossain vaiheessa sulkemaan turismilta kokonaan.

 • Reply Katariina / Lomaluumu maanantai, tammikuu 15, 2018 at 21:48

  Teillä on kyllä ollut niin paljon epäonnea matkassa! Onneksi Lipe onnistui silti hurmaamaan. Mulla on vähän samat ennakkoluulot Thaimaasta kuin sulla, mutta ehkä vielä sinne löydän tieni. Kiitos thaikkuvinkeistä :)

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA tiistai, tammikuu 16, 2018 at 16:32

  Eikää, voin kuvitella mikä pettymys on ollut edessä rakennustyömaalla. :’D Ei paljoa lohduta, että teidän bungalowi olisi ensimmäisenä valmiina.

  Lipehän näyttää vallan mainiolta, voisin kuvitella hyvin itsenikin tuolla viihtymässä Dannyn ja Erikan tahdissa.

 • Leave a Reply