Kaunis Plitvice Kroatiassa + käytännön vinkit puistoon

Plitvicen kansallispuistoon matkustaminen on ollut bucket listillani aina lapsuudesta asti, jolloin olen Kroatian luontonähtävyyksien kruununjalokivessä viimeksi vieraillut.

Ja kun saan jonkun päähänpinttymän, se ei sieltä helpolla lähde. Niinpä mekin sitten päädyimme Serbian ja Slovenian jälkeen Plitviceen, vaikkei meillä mitään muuta asiaa Kroatiaan ollutkaan. Kymmenen ylimääräistä ajotuntia ja tuhat kilometriä lisää mittariin – sivuseikkoja.

Listasin muutaman käytännön vinkin Plitvicen matkan suunnittelun avuksi.

Plitvicen kansallispuisto Kroatiassa

Puistoon saapuminen ja parkkipaikat

Plitviceen on helpointa lähteä vuokra-autolla. Karlovacin kaupungin kautta ajaessa tiet ovat erinomaisessa kunnossa.

Plitvicessa on kaksi sisäänkäyntiä ja niiden yhteydessä parkkipaikat. Kummalta tahansa sisäänkäynniltä voi aloittaa kierroksensa puistoon, eikä valinnalla ole puiston kiertämisen kannalta ymmärtääkseni mitään merkitystä.

Parkkipaikat ovat oikeastaan vain metsään levittäytynyttä aluetta, joten varaudu ruuhka-aikoina pieneen etsiskelyyn. Kumpikaan parkkipaikka ei lukemani mukaan ole toista parempi (lue: molemmat ovat aina yhtä täynnä). Parkkimaksu on noin euron tunnilta, ja se maksetaan lähtiessä pieneen kioskiin sisäänkäynnin liepeillä.

Plitviceen saa muuten ottaa koirat mukaan, mikäli joku koiran kanssa matkustaa.

Paljonko aikaa Plitviceen on varattava?

Normaalitahtiin liikkuvat ihmiset ehtivät nähdä kaiken yhdessä päivässä. Jos olet oikein tehokas ja ripeä liikkeissäsi, riittää lyhyempikin aika. Kahta päivää en Plitviceen varaisi.

Me saavuimme Plitviceen iltapäivällä, kun suurin osa ihmisistä oli jo poistunut paikalta. Uhkarohkeina valitsimme toiseksi pisimmän reitin, koska halusimme kiertää koko puiston. Reitin pituudeksi oli merkitty 4 – 6 tuntia. Meillä meni vähän yli kolme, eikä tarvinnut edes juosta.

Yöypyminen

Plitvicen puistossa on muutamia hotelleja, mutta edullisemmalla pääset yöpymällä jossain Plitvicen ja Karlovacin välillä. Paikkojen välisen tien varrella on kymmeniä (tai varmaankin satoja) paikallisten perheiden ylläpitämiä loma-asuntoja, ja monet niistä löytyvät esimerkiksi Airbnb:stä.

Pukeutuminen

Me tunsimme itsemme lähes liian sporttisiksi lenkkareissamme ja urheiluvaatteissamme. Puistoa kiertävät reitit eivät ole vaativia, ja useimmat olivatkin pukeutuneet farkkuihin ja tennareihin. Vettä ja aurinkorasvaa mukaan!

Opasteet ja liikkuminen

Isot kartat sisäänkäyntien luona opastavat puistoon saapujia. Reitit on merkitty eri värein ja kirjaimin, ja matkan varrella selkeät opasteet kertovat oikean suunnan. Puiston yksinkertainen kartta löytyy myös pääsylipusta. Käytännössä puistoon eksyminen on mahdotonta, jo pelkästään siellä liikkuvien väkimassojen takia.

Plitvicen reitit ovat helppokulkuista maastoa, ja jotkut osuudet ylitetään lautalla. Shuttle-bussit kuljettavat tiettyjen reittien alkuun ja niiden lopusta taas takaisin lähtöpaikalle.

Ruokailu

Voit tietenkin ottaa omat eväät mukaan, mutta puistossa on mahdollista ruokailla myös muutamissa siellä sijaitsevissa ravintoloissa. Mielestäni paras vaihtoehto on kuitenkin ennen ja/tai jälkeen puistoreissun pysähtyä jossain automatkan varrella olevista lukuisista ravintoloista syömään.

Vessat

Vinkki vitonen: kannattaa käydä vessassa ennen reiteille lähtemistä. Puistossa on kyllä vessoja, muttei jokaisen mutkan takana.

Antoisia Plitvicen reissuja kaikille!

Seuraa blogia myös

Blogit.fi

Instagram

Facebook

Piran – Helmi, jonne suomalaiset eivät ole vielä löytäneet

Kuten olen kirjoittanut, te ryökäleet ette ole kertoneet minulle Sloveniasta tarpeeksi. Vai mistä muusta se johtuisi, että yllätyin maassa kerta toisensa jälkeen positiivisesti ja mietin jatkuvasti, miksen ole tullut tänne aikaisemmin.

Yksi Slovenian helmistä on Piran, rannikkokaupunki lähellä Italian rajaa.

Slovenia Piran Slovenia Piran

Jos kaupungissa vietetyn iltapäivän aikana ei onnistu törmäämään yhteenkään suomalaiseen tai edes kauempaa kuulemaan ”Pentti, täällä maksaa seks on tö piitsit vaan viis euroa!” -kailotusta, voinee kohdetta kutsua suomalaisille tuntemattomaksi.

Matkabloggaajista tiedän muutamien käyneen Piranissa, blogikuplan ulkopuolisista ystävistä tiedän yhden. Ehkä se kertoo jotain. (Tai sitten ei?)

Mutta Piraniin kannattaa lähteä!

Slovenia Piran Slovenia Piran

Kerronko paikan hyvät vai huonot puolet ensin?

Piranin huono puoli on umpisurkea hinta-laatusuhde majoituksessa, mitä kevät- ja kesäkuukausiin tulee. Lahoamispisteessä olevista pimeistä Airbnb-kämpistä olisi saanut maksaa huhti-toukokuun alussa maltaita, ja hotellihuoneen saadakseen olisi pitänyt myydä sisäelimensä Balkanin mustassa pörssissä.

Tästä syystä mekin lähdimme Slovenian viinialueelle Goriska Brdaan (lue täältä) ja tulimme Piraniin vain yhdeksi iltapäiväksi.

Jos pätäkkää löytyy, kannattaa yöpymistä Piranissa kuitenkin harkita. Kaupunki on helmi!

Piranissa on sellaista kivaa Italia-tunnelmaa. Värikkää talot, pienen pienet kujat ja merenranta. Ravintoloita, kahviloita ja jäätelöä. Välimeren fiilistä pienellä Balkanin mixillä. Toimii.

Slovenia Piran Slovenia Piran

Rantaravintoloihin on ihan kiva istahtaa juomalle, mutta niiden menut ovat jokaisessa paikassa lähes identtiset. Eikä sea food todellakaan ole Piranissa erityisen halpaa, etenkään näissä todella suosituissa rantapaikoissa. Piran on täynnä italialaisia ja toki muitakin turisteja, joten hinnat ovat sen mukaisia.

Toisaalta rannan tuntumassa mukavan näköisissä ravintoloissa istuminen ja ihmisten tiirailu sitä ei-niin-halpaa ravintolaruokaa syödessä ei kuitenkaan ole huono vaihtoehto, ei ollenkaan. Koska onhan se nyt vaan leppoisaa, vaikka ruoka olisi kalliimpaa ja keskinkertaisempaa kuin jossain muualla. Tunnelma ennen kaikkea!

Suosittelen silti  suuntamaan pienelle aukiolle Piranin pikku pikku kujien välissä. Tee ruokatilauksesi ihanan Okrepcevalnica Cantinan (TripAdvisorissa täällä) tiskiltä. Juomat tulevat viereiseltä luukulta, mutta tarjoilija tulee hakemaan tilauksesi sinne.

Kun ateriasi on valmis, ilmestyy sinulle annettua numeroa vastaava kala roikkumaan tiskin yläpuolelle (näkyy alla olevassa kuvassakin) ja voit noutaa herkkusi.

Yksinkertaista, edullista ja mielettömän herkullista.

Piranista jäi tällaisella muutaman tunnin reissulla tosi hyvä fiilis. Uskallan kevyesti suositella kaupunkia kohteeksi muillekin!

En voi kuin ihmetellä, etten itse ollut eksynyt sinne aiemmin.

Oletko käynyt Piranissa? Mitä pidit?

PS. Jos seuraat blogeja Blogit.fi-sivuston kautta, niin käythän tykkäämässä blogistani siellä? Linkki tässä.

Blogin Facebook-sivu täällä ja Instagram täällä.

Einari Eettinen vai Pertsa Perustuhlari? Matkailla voi monella tavalla

Sokos Hotels haastoi meidät Rantapallon bloggaajat kertomaan vastuullisuusvinkkejä hotellimatkailuun liittyen. Matkailla voi nimittäin monella tavalla. Esimerkiksi Einari Eettisenä tai Pertsa Perustuhlarina.

Einari Eettinen ja Pertsa Perustuhlari ovat molemmat päättäneet lähteä kotikulmiltaan Jumalan Selän Takaa kohti suurta maailmaa ja sen hotellitarjontaa.

Pertsa Perustuhlari: Hotellinvaraussivustolle klik, ja ensimmäinen vastaan tullut hotelli varattu.   Mitä ökympi, sen parempi. Raha saa haista. Helppoa kuin heinänteko! Mikä ihmeen Green Key? Ihan sama, ei tehdä tästä liian vaikeaa.

Einari Eettinen: Jaa-a, hotellivalinnan aika. Kaupungissa on lukuisia hotelleja, ja osalla niistä on ympäristösertifikaatti. Jos laatu on sama, valitsen vihreän vaihtoehdon.

Hilton Tallinn Park hotelli Tallinna spa

Pertsa Perustuhlari: Montako kertaa kehtaan pyytää huonesiivousta kahden vuorokauden aikana? Jonkunhan se täytyy tämän talon siivoojat työllistää.

Einari Eettinen: Löytyisiköhän joku lappu oveen roikkumaan, etteivät suotta siivoaisi huonetta, kun ei sotkuakaan ole syntynyt? Puhtaat pyyhkeet jääköön ainakin naulaan roikkumaan, ettei niitä turhaan viedä pesuun.

Pertsa Perustuhlari: Aika lähteä illalliselle. Taksiiii!

Einari Eettinen: Löytäisinkö ravintolan kävelymatkan päästä, tai olisiko hotellilla vuokrata pyörää illaksi? Ehkä sähköskootteri?

Slovenian viinialue Goriska Brda

Pertsa Perustuhlari: Mistähän sitä kuussa viljeltyä ja viidesti maapallon ympäri lennätettyä viiniä mahtaisi löytyä? On kuulemma hyvää, pakko saada maistaa! Ja postata kuva Instaan, tietenkin.

Einari Eettinen: Mieluiten kotimaista, mutta vähintään lähellä tuotettua.

Pertsa Perustuhlari: Syömäänhän tänne aamiaisbuffaan on tultu – tasan tarkkaan lappaan lautaselle kaikkea mitä löytyy. En mä näistä oliiveista ole koskaan tykännyt, mutta otan nyt niitäkin. Rahoille vastinetta! Kerrankos sitä hotelliaamiaisella ollaan. Ja roskikset on keksitty.

Eettinen Einari: Nälkä! Taidan kuitenkin aloittaa rauhallisesti ja ottaa aamiaisbuffasta sopivan määrän lautaselle. Ainahan sitä saa lisää.

Hilton Tallinn Park hotelli Tallinna aamianenStrahovin luostari ja hotelli Prahassa

No mitäs sanot – oletko Pertsa vai Einari?

Jos Pertsan käytös vastasi kulutustottumuksiasi, saatoit tuntea pienen pistoksen rinnassasi.

Jos taas Einarin käytös kuulosti tutummalta, niin kas tässä, välineet sädekehäsi kiillottamiseksi. Olet sen ansainnut!

Mitä itseeni tulee, niin olen jotain Pertsan ja Einarin väliltä. En ole mikään ekopyhimys, joka automaattisesti huomioi vihreät arvot ja vastuullisuuden tekemisissään. Olen kuitenkin hyvin tietoinen niiden tärkeydestä ja pyrin aina valitsemaan vastuullisemman vaihtoehdon, kun se on mahdollista.

Joskus se onnistuu, joskus jää pelkäksi pyrkimykseksi. Ja totuuden nimissä: silloin kun se on tehty helpoksi, se onnistuu todennäköisemmin.

Ja sehän on aivan parasta, kun vastuulliset valinnat on tehty helpoiksi. Tarvitsee tehdä vain jotain hyvin pientä, tai usein vain jättää jotain tekemättä, jotta toimisi vastuullisesti.

Omat vinkkini vastuulliseen hotellimatkailuun:

  • Valitset kahdesta saman tason hotellista sen, jolla on ympäristösertifikaatti. → Merkittävin ympäristötekosi lomasi aikana!
  • Älä harhaudu all-inclusive-lomalle. → Paikalliset ravintoloitsijat ja muut yrittäjät eivät saa osuuttaan lomabudjetistasi.
  • Varo viherpesua. → Rahanpesun me tunnemmekin, mutta entäs viherpesun? Ekologisuus on trendikästä. Suomessa voit luottaa ympäristösertifikaatin saaneisiin tahoihin, mutta ulkomailla pidä tuntosarvesi pystyssä. Ekologisuutta saatetaan liioitella turistien houkuttelemiseksi.
  • Jätät hotellilla pyyhkeen naulaan ja käytät uudestaan. → Säästät 15 litraa vettä (määrä, joka yhden pyyhkeen pesemiseen keskimäärin kuluu).
  • Ravintolassa suosi kotimaista tai lähellä tuotettua. → Haukilihapullat vai pallokalanaivopyree?
  • Tarvitseko todella ilmastointia? → Ilmastointilaite on varsinainen sähkösyöppö (terveisin Kiinassa jokaisesta ilmastointilaitteen henkäyksestä mannaa maksanut).
  • Meillä on Suomessa maailman paras hanavesi. → Yksikin syy, miksi ostaisit pullotettua?
  • Ota ruokaa kerrallaan sen verran, kuin jaksat syödä. → Vähentää ruokahävikkiä. EU:ssa lähes kolmannes elintarvikkeista menee hukkaan tai jätteeksi joka vuosi, järkyttävää!

Kuvassa melko vastuulliset bloggaajat juomassa taatusti vastuullisia viinejä Sokos Hotellien ja Rantapallon järjestämässä blogi-illassa. (Maaritin Pää Pilvissä -blogi löytyy täältä.)

 Kuva: Inka Khanji / Rantapallo

Astetta vastuullisempi hotellimatkailu ei kuulosta kovin työläältä tai vaikealta, eihän? Tuleeko mieleen vielä  muita yksinkertaisia vinkkejä?

Pienin askelin liikkeelle kohti vastuullisempaa ja vihreämpää hotellimatkailua!

Osallistun tällä kirjoituksella Sokos Hotellien ja S-ryhmän ravintoloiden järjestämään kirjoituskilpailuun vastuullisesta matkailusta.

3 x Kesäinen kohdevinkki Länsi-Uudellemaalle

Onko sinulla mökki Hangossa tai Lohjansaaressa, asutko lähistöllä vai kiinnostaako Länsi-Uudenmaan alueen tutkiminen muuten vain?

Kävimme bloggaajaporukalla pienellä kevätreissulla maistelemassa Länsi-Uudenmaan ruoka- ja juomatarjontaa. Tässä päivän parhaat palat eli kolme vinkkiä, jotka kannattaa tulevaa kesää ajatellen laittaa korvan taakse.

 

1 ) Aamiainen tai iltapäiväkahvit Cafe Laurissa Lohjalla

Lohja. Ei mikään kaunein kaupunki päällä maan, jos minulta kysytään. Ja minä olen sentään Kirkkonummelta kotoisin.

Älä kuitenkaan aja ohi! Lohja on nimittäin vierailun arvoinen, ainakin yhdestä syystä: Cafe Lauri.

Lohjan keskustan betoniviidakossa pilkistää pieni pala Pariisia, ja se on Cafe Laurin omistajapariskunnan ansiota. Lämmin sisustus ja kuolausta aiheuttava kakkuvitriini saavat unohtamaan harmaan ympäristön ja vievät hetkeksi ajatukset aivan jonnekin muualle. Tässä kalpenee moni suomalainen kahvila rinnalla.

Erityismaininta mehevälle munkille ja taivaalliselle britakakulle, joita pääsimme muiden herkkujen ohessa maistelemaan.

Cafe Laurin nettisivut

 

2 ) Kotimaiset siiderit mukaan Alitalon viinitilalta

Lohjansaaressa omenapuiden keskellä käy kuhina, kun Alitalon viinitilalla valmistetaan Ciderberg Oy:n juomia. Me bloggaajat pääsimme maistelemaan, miltä lohjalaiset kesäjuomat maistuvat.

Yllätyimme raikkaista ja kesäisistä mauista positiivisesti. Toimii!

Jo kauniit, tilaa ympäröivät omenapuut ovat hyvä syy käydä maatilan pienessä myymälässä nappaamassa pari pulloa mökkireissulle mukaan. Jotain vähän erilaista seuraavalle illallisellesi!

Vierailun päätteeksi bloggaajaporukkakin kuulosti juomantäyteisien muovikassiensa kilinöineen enemmän Tallinnan laivalta palaavalta pikkujouluporukalta kuin vakavasti otettavia blogeja kirjoittavilta bloggareilta.

Ciderbergin nettisivut

 

3 ) Gourmeta Mustion Linnalla: Ravintola Linnankrouvi

Mustion Linnan alue on näkemisen arvoinen itsessään, mutta minulle Mustiossa, linnan alueella toki, oli jotain itse linnaa mielenkiintoisempaa: White Guide Nordicin Suomen 11. parhaaksi ravintolaksi valitsema Ravintola Linnankrouvi.

Söimme viiden ruokalajin lounaan viineineen.

Huh, hyvää oli! Pohjoismaista ja lähellä tuotettua. Tykkäsin. Parasta on, että Ravintola Linnankrouvi oli todella tunnelmallinen paikka. Tänne kelpaisi tulla vaikka sille vähän paremmalle synttäri-illalliselle tai vuosipäivää juhlistamaan.

Ikkunasta näkyvä puisto ja kaunis järvimaisema kruunaavat koko helahoidon.

Tässä kova kolmikko tulevia kesäpäiviä varten. Oletteko käyneet?

*Kohdevierailut järjesti Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy (visitsouthcoastfinland.fi)

ARVONTA: Voita risteily Tallinnaan, voimassa kaikilla lähdöillä!

Pienikin blogihiljaisuus tuntuu itsestä jotenkin todella pitkältä. Ajattelin, että tämä blogi on jo sammaloitunut, kun en ole niin pitkään aikaan käynyt kirjoittamassa mitään. Sitten katsoin viimeksi kirjoittamaani postausta, eikä sen julkaisemisesta ole kuin reilu viikko. Riippuvuus se tämäkin!

Mutta nyt! Minulla olisi  ilo ja kunnia arpoa teille, arvon lukijat, muutama Eckerön lahjakortti Tallinnaan! 


Eli kyseessä on kaksi lahjakorttia (lahjakortilla 1 hengen meno-paluumatka Tallinnaan). Ja arvatkaa mikä näissä lahjakorteissa on parasta? Ne ovat voimassa kaikilla lähdöillä kesäkuun loppuun asti. Ei siis mitään tylsiä vain maanantaiaamun lähdöllä voimassa olevia lipuskoja, vaan ihan priimaluokkaa! Katsoin juuri hintoja Eckerön sivuilta, ja jos lähdette näillä lipuilla Tallinnaan vaikkapa viikonloppuna nyt kesäkuun aikana, tulee matkalle säästöä jo 96 euroa.

Sen rahan voikin sitten käyttää vaikka KGB-museossa, Rataskaevu 16 -ravintolassa tai otatte vaikka huoneen Hiltonista. Linkkien takaa löytyy mun jutut kyseisistä paikoista.

Jätä siis kommenttikenttään vaikkapa sana, joka sulla tulee ensimmäiseksi mieleen Tallinnasta, ja olet mukana arvonnassa. Voit toki kommentoida mitä tahansa muutakin.

Jätä myös sähköpostiosoitteesi yhteydenottoani varten (näkyy vain minulle). Arvon voittajan jo 7.6.!

Onnea arvontaan!