Väärin kirjoitetut kyltit Kiinassa – ”Please chrish the grass!”

Kiinalaiset. Siinäpä kansakunta, joka osaa monia asioita.

Tiesitkö, että kiinalaiset ovat keksineet muun muassa paperin, ruudin ja magneettikompassin. Osaavat laittaa kokonaisen ravun kuorineen suuhun ja kuoria sen suussaan puolessa sekunnissa (ja sen jälkeen tykittää kuoret suusta ulos pöydälle). Ovat hitsin hyviä tunkemaan vielä sen yhden ihmisen siihen ääriään myöten täpötäyteen metrovaunuun Pekingissä.

Mutta koska kukaan ei ole täydellinen, on kiinalaisillakin oma akilleen kantapäänsä: englannin kielen taito.

Vaikka kiinalainen mattimeikäläinen ei englantia puhuisikaan, niin sitä jotenkin kuvittelisi, että ravintolat, kaupat ja viralliset tahot tarkistaisivat opaste- ja nimikylttinsä, ennen kuin ripustavat ne esille julkisille paikoille. Väärin!

Mulle muodostui vaihtoni aikana salainen pahe naureskella kaikille näkemilleni väärinkirjoitetuille englanninkielisille kylteille. Siis miten vaikeaa voi olla kirjoituttaa kyltit jollain, joka oikeasti osaisi englantia? Näköjään todella vaikeaa. Säästäähän siinä, kun laitttaa kiinalaiset merkit Google Translatoriin ja siitä suoraan kylttiin. Hiiteen pilkunviilaajat!

Tässä esimerkkejä, jotka jäivät matkan varrella mieleen.

 • MACRO POLO (Postimuseo Zhujiajiaossa, Shanghaissa)

Macro Polo? Kuka tai mikä tämä on? Volkwagenin uusi pienempi Polo-malli? Vai sittenkin väärin kirjoitettu tutkimusmatkailija Marco Polo? Maininta salaperäisestä Herra Macrosta löytyi Zhujiajiaon vesikaupungista kiinalaisen postilaitoksen historiasta kertovan museon taulusta.

 • KNIFE AND FOX (Ostoskeskuksessa Shanghaissa)

Ehkäpä tämän ravintolan mainoksessa oikeasti kuuluikin lukea ”veitsi ja kettu”, vaikka veitsi ja haarukka (knife and fork) olisi toki ollut vähän loogisempi. Ystävällisesti tässä kai yritettiin houkutella länsimaalaisia syömään kyseiseen paikkaan.

Ja vinkki kaikille Kiinaan matkustaville: veitsiä ja haarukoita ei todellakaan ole kaikissa paikoissa tarjolla, joten opettele se puikoilla syöminen jo Suomessa.

 • SPUPPERMARKET (Hainanin saarella)

P-kirjaimia, p-kirjaimia kaikkialla! Onhan supermarket tietenkin sanana aika vaikea ja harvinainen, joten ei kai se ole ihme, jos pari ylimääräistä P-kirjainta eksyy väliin. Drug Spuppermarket herätti ainakin itsessäni mielukuvan luotettavista apteekkaripalveluista.

thumb_thumb_IMG_9595_1024_1024

 •  HEAD YOUR MIND (Juna-asemalla Shanghaissa)

Tämä varoitus oli yhden Shanghain juna-aseman liukuportaiden yläpäässä. Varo päätäsi tai pää varoasi. Mitä sitten jos sanat on menneet vähän väärään järjestykseen!

 • EXPECT YOUR VISITING! (Shengsin saarella)

Tässä yritettiin kai sanoa, että tervetuloa uudelleen. Niin lähellä, mutta niin kaukana.

thumb_thumb_IMG_2440_1024_1024

 • THE PATH ALONG THE THE CLIFF STEEP DO NOT STAY (Leshan, Sichuan)

Tästä sentään käy tarkoitus selville, mutta muotoilua olisi voinut hiukan hioa. Edistystä.

thumb_thumb_IMG_2683_1024_1024

 • WE ALWAYS BEE WITH YOU (Qingcheng, Sichuan)

We always pee with you vai we will always be with you? Vai oliko tarkoitus oikeasti puhua mehiläisistä?

thumb_thumb_IMG_2799_1024_1024

 • PLEASE CHRISH THE GRASS! (Lijiang, Yunnan)

Hetken jo epäilin englannin kielen taitoani, mutta kanadalainen ystävä vahvisti, että ei tämä tosiaan tarkoita yhtään mitään.

thumb_thumb_IMG_3250_1024_1024

 • UNRECYCLE (Lijiang, Yunnan)

Kierrättäminen kielletty? Ei olisi kyllä yllättävää, vaikka tämä olisi kyltin todellinen tarkoitus ollutkin.

thumb_thumb_IMG_3252_1024_1024

 • OUDOT AFORISMIT (Tiger Leaping Gorgen vaellusreitti, Yunnan)

Vaellusreittiä oli piristetty keskeltä ei mitään löytyvillä oudoilla aforismikylteillä. Oletettavasti sanonnat taipuivat kiinaksi vähän paremmin.

Mutta ovathan nämä runollisia, mitä nyt ehdin helvetillisten maitohappojalkojen ja sydämen loppumattoman pamppailun välissä näitä tuolla vuoren päällä lueskella.

thumb_thumb_IMG_3440_1024_1024 thumb_thumb_IMG_3443_1024_1024

 • NOT TO PARABOLIC (Leshan, Sichuan)

Hmm. Parabolic on suomeksi parabolinen eli paraabelin tai paraboloidin muotoinen. Kertokaa, jos tämä oikeasti tarkoittaa jotakin.

thumb_thumb_IMG_2657_1024_1024

 • NE LUKEMATTOMAT MUUT PIENET KIRJOITUSVIRHEET

Elämä on paljon helpompaa, kun ei ota kaikkea niin vakavasti ja antaa mennä vaan.

thumb_thumb_IMG_9778_1024_1024

Welconme to China!

Prahan linna

Kun nään linnan pihalla kiemurtelevan ihmismadon, tai tässä tapauksessa anacondan, tekee mieli jättää koko linna pois Prahan ohjelmastamme.

On sunnuntaiaamupäivä, ja olemme juuri kävelleet aivan lähellä sijaitsevalta hotelliltamme linnalle. Bussi toisensa jälkeen parkkeeraa lähistölle ja aasialaisten ja eurooppalaisten turistien armeijat alkavat valmistella hyökkäystään kohti Prahan linnaa selfiekepit aseinaan.

Hetken pohdimme, pitäisikö tulla vasta huomenna takaisin. Linna aukeaa jo kuudelta aamulla, jolloin tunnelma olisi varmasti taianomainen. Mutta hitot taianomaisuudesta, nyt jäädään jonottamaan, kun on tänne kerran tultu.

Jono liikkuu onneksi yllättävän nopeasti, turvatarkastus se siellä vain on pullonkaulaa aiheuttamassa.

P9250499 P9250612

Prahan linnan alue on iso. Koko kompleksi on saanut alkunsa jo 800-luvun lopussa, ja siellä sijaitsee tänäkin päivänä Tsekin presidentinlinna. Yllä olevan kuvan jonotuksen suoritettuaan pääsee kävelemään linnan alueella. Ja mikä parasta, ihan ilmaiseksi!

Vain tietyt osat Prahan linnan alueella ovat maksullisia, mutta sniiduilija tai yleinen haahuilija saavat varmasti paljon irti ilman mitään pääsylippujakin.

Jotkut jäävät ensitöikseen katsomaan vahdinvaihtoa, mutta itse en ole kyllä niiden päälle ikinä ymmärtänyt. Yhtä tylsiä seremonioita joka paikassa.

Heti linnan muurien sisälle päästyämme näämme kuuluisan Pyhän Vituksen katedraalin, joka on tietenkin vaikuttava ilmestys.

P9250512

Siellä sitä voi sitten tanssahdella pitkin ikivanhoja mukulakiviä ihan linnanneitona, vaalea letti hulmuten, heilutella vähän kuvitteellista laahustaan ja vilkutella vienosti alamaisilleen. Keitä nuo rahvaat ovat, phyh, pois se minusta!

P9250515

Kun nyt täällä kerran olemme, ostamme pääsyliput Vituksen kappeliin ja Kultaiselle kujalle. Opiskelijalippu maksaa 125 korunaa eli noin 4,5 euroa ja normaalihintainen puolet enemmän.

Kultainen kuja (Zlatá uličkaon lyhyt ja tylsähkö kujanpätkä, joka on kuuluisa Frans Kafkan vietettyä siellä aikaa kirjoitustyönsä parissa vuonna 1916. Aikoinaan kuja oli myös työpajojen valtaama, ja edelleen siellä on kauppiaita myymässä koruja ja muita esineitä (made in China?).  Muutama putiikki on entisöity vastaamaan menneitä vuosia.

P9250516

Minusta Prahan linnan parasta antia olivat puutarhat: rento ja viehättävä Royal Garden ja kauniit näköalat tarjoava South Garden.

Tässä ensin muutama kuva Royald Gardenista.

P9250566 P9250572P9250578 P9250579 P9250583 P9250555

Ja tässä South Gardenin näkymät.

P9250587 P9250590P9250602 P9250604

Jos nyt jotain tekisin toisin, niin varmaan ajoittaisin vierailuni Prahan linnaan aamun ensimmäisille tunneille, kun linnan aukioloajat sen kerta mahdollistavat. Vaeltelisin usvan ja ensimmäisten auringonsäteiden keskellä ilman muita ihmisiä, ja leikkisin sitä oman elämäni linnanneitoa.

Prahan linnan viralliset sivut virallisine aukioloaikoineen ja muine infoineen täällä.

Instagram: @adventureswithmeri

Facebook: Syö Matkusta Rakasta

 

Elämä viime aikoina

Pieni katsaus tähän syksyyn, joka on lähtenyt napakasti käyntiin ja oikeastaan hujahtanut sormien läpi nopeammin kuin tuotteet Hullujen Päivien nettikaupassa.

Me tosiaan muutettiin kesän lopussa Töölöön, ja ollaan viihdytty täällä oikein hyvin, vaikka just luin uutisista, että täällä on mummoutunut meininki. No, onhan se tottakin – mutta ei se Ullanlinnakaan nyt varsinaisesti mikään boheemiuden pesäke ollut, että kovin korkealta ei tällä kertaa tiputtu.

Taloyhtiön saunakin valmistui juuri remontista. Kaksi saunavuoroa viikossa tekee suomalaisen sielulle hyvää. Suomalaisista ja saunoista tulee usein mieleeni isäni talo Makedoniassa. Sen pihalle oli rakennettu mikäs muukaan kuin sauna, ja kun pihalla oli vielä uima-allas, niin siinä oli meillä lapsilla sillon leuoissa keräilemistä. Hyviä muistoja. On siinä naapuritkin varmaan ihmetelleet hullua suomalaista ja outoa rakennusta, jota eräänä päivänä suomalaisvoimin pihalle alettiin kyhäämään.

Mathiaksella on työputki päällä ja mäkin suhaan yliopiston ja uuden työpaikan väliä. Huomaa, että syksy on tullut, kun väsymyksen määrä on triplaantunut ja töiden jälkeen jokin hyödyllinen tekeminen tai ulos lähteminen kuulostaa täysin mahdottomalta ajatukselta.

Raikas ulkoilma, mitä se on? Onko elämää oman sohvannurkan ulkopuolella?

Miksi selaushistoriani suosituimmat haut ovat ”Can chocolate be good for you? ”, ”10 reasons why chocolate is good for you” ja ”BREAKING! Eating chocolate everyday is good for you”?

Oppimispäiväkirjatkin muistuttelevat syyttävästi olemassaolostaan ja odottavat kirjoittajaansa ilmestymään paikalle. Joka ilta vannon itselleni, että huomenna aloitan niiden kirjoittamisen. Ihan varmasti. Ja sitten tulen illalla väsyneenä kotiin ja päätän lykätä sitä vielä huomiselle ja… No, tätä on toistunut nyt kaksi viikkoa. Mutta tänään mä oikeasti aloitan.

Pliis sanokaa, että jollain muulla on samat fiilikset? Mikä auttaisi, joku kirkasvalolamppu? Kofeiini? Itsekuri? Reinkarnaatio kastemadoksi?

Vanhuuskaan ei tule yksin. Urheilu ollut pitkälti katkolla erään pienen loppukesästä sattuneen tapaturman takia, jonka seurauksena jalassa on nyt vähän ongelmia ja odottelen, että pääsen magneettikuvaukseen ensi kuussa. Salibandy saa nyt toistaiseksi jäädä, ainakin alkukausi menee ohi.

Tänään lampsin tuohon Töölön Foreverille ja otin sinne kortin. Foreverilla sattui olemaan vielä joku tarjous loppuvuodelle, joten hintakaan ei kirpaissut aivan niin paljoa. Jalan ehdoilla treenaillaan ja tammikuussa katsotaan, pääsiskö jo takaisin salibandykentille.

Ja hei, ettei nyt ihan mene marisemiseksi, niin pikkujoulukausi on pian käynnistymässä! Mulla on kahden viikon päästä ensimmäiset pikkujoulut. Huhheijaa. Legendaariset virman pikkujoulut tiedossa. Siitä se juhlakausi starttaa.

Ja en muista olenko blogin puolella vielä kertonut, mutta uudeksi vuodeksi lähdemme Espanjan Andaluciaan. Tää on ollut aika hyvä reissuvuosi. Kohotin itsekin kulmiani, kun tajusin, että elokuu ja (todennäköisesti) marraskuu tulevat olemaan ainoat kuukaudet, jolloin ei ole tullut reissattua.

Hyvää viikonloppua kaikille lukijoille! Teitä on taas ollut ilahduttavan paljon tässä kuussa. Kertokaa ihmeessä, mitä teidän syksyynne kuuluu. Reissuja?

Prahan ravintolat – 6 vinkkiä vanhaankaupunkiin ja muualle

Etsin lähes aina etukäteen tietoa erilaisista ruokapaikoista matkakohteessa, ja sen takia tykkään jakaa omia vinkkejäni muillekin. Itse napsin hyvältä näyttävät paikat muun muassa muista blogeista, TripAdvisorista, Instagramista ja satunnaisesti jostain muista lähteistä.

Prahassa turistien määrä tarkoittaa eksponentiaalista lisäystä myös huonojen ravintoloiden määrään. Ja koska tiedän, että moni lukijoistakin on lähdössä lähitulevaisuudessa Prahaan, tässä kuusi vinkkiä mikrossa lämmitettyjen lihakastikkeiden ja surkastuneiden pottujen välttelemiseen.

Niitä oikeasti hyviä ruokapaikkoja Prahassa, olkaa hyvä.

1. Mlejnice – lounasta vanhassakaupungissa

Prahan vanhankaupungin kärsiessä kroonisesta ihmismassojen tulvasta, olin hiukan skeptinen ravintolatarjonnan suhteen. Missä turisti, siellä turistiravintolat.

Prahan ravintolat

Meanwhile in Longfield -blogista ja Rantapallon Tasty Travelissimo -blogista bongasin Mlejnice-ravintolan, joka oli kulinaristin mielestä pelottavan lähellä astronomista kelloa. Matkaa oli vain muutama sata metriä.

Mutta: positiivinen yllätys!

Prahan ravintolatPrahan ravintolat

Mljenice oli hiljaisella pikkukujalla, ja kyllä, ruokailijat olivat pääosin turisteja. Mutta ruoka oli todella hyvää ja edullistakin. Lounaaksi jaoimme paprika-alkupalan ja söimme täyteläistä, mausteista gulassia leivän sisältä. Olut, vesi ja pari cokista juomana.

Laskun loppusumma kahdelta yhteensä 24 €.

〉 Suositus tälle, kun haluat löytää ravintolan nimenomaan Prahan vanhasta kaupungista.

〉 Ravintolan menu ja kotisivut täällä.

2. Ruokaa ja olutta luostarin panimosta

Kuten kerroin, olimme yötä ihanassa hotellissa Strahovin luostarissa. Luostarin pihalla on muutama ravintola, joista yksi on luostarin oma panimoravintola. Starhov Monastery Brewery & St. Norbert’s Restaurant sijaitsee aivan luostarin pääportin läheisyydessä.

Me söimme ensimmäisenä iltana gulassia ja joimme tietenkin jumalan silmien alla valmistettua mallasjuomaa.

Prahan ravintolat: Strahovin luostari

Myöhemmin kävimme täällä vielä lounaalla, minä söin ankkasalaatin ja äiti grillattua juustoa.

P9250615

〉 Laskun loppusumma keittoillallisella oluineen 10 €  ja lounaalla juomineen 16 €.

〉 Kepeän tunnelman paikka, ja samalla voit tutustua Strahovin luostariin ja ihailla näköalaa alas kaupungille.

〉 Ravintolan menu ja kotisivut täällä.

3. Liharavintola Cestr

Cestr sijaitsee kolkossa kansallismuseon rakennuksessa. Rautatieaseman läheinen sijainti ei varsinaisesti tee alueesta sen viehättävämpää, mutta onneksi ravintola on vain parin minuutin päässä Vencelauksen aukiosta (Václavské náměstí).

Pihviravintola Prahassa: Cestr

Palvelu on ensiluokkaisen hyvää. Viinejä tarjotaan maistettavaksi ennen niiden valitsemista. Menu on hauska, ja valitset itse sen osan nautaa, jota haluat syödä. Numerot menussa auttavat asiaa.

Pihviravintola Prahassa: Cestr

Jos kaikki alku- ja jälkiruoat eivät mitään wow-efektiä herättäviä olleetkaan, olivat ne kuitenkin hyviä (alkuruoka) ja hauskalla tavalla erikosia (jälkiruoka). Ja mikä tärkeintä, se pihvi kastikkeineen oli kuin taivaasta pudonnut.

Pihviravintola Prahassa: Cestr Pihviravintola Prahassa: CestrPihviravintola Prahassa: Cestr

Kiireisen ravintolan tunnelma vie mennessään. Cestrissa on paljon paikallisia ruokailijoita. Ravintolalla on muuten Bib Gourmand -status, eli se on listattu Michelin-oppaassa paikaksi, josta saa erityisen hyvää ruokaa kohtuullisella hinnalla. Tänne menisin Prahassa uudestaankin.

〉 Kolme ruokalajia kahdelle viineineen 68 €.

〉 Vilkkaana iltana melko meluisa paikka.

〉 Ravintolan menu ja kotisivut täällä. Pöytävaraus suositeltava.

4. Vegaaniruokaa vanhassakaupungissa: Maitrea

Edellisillan Cestr-pihvien venyttäessä vieläkin vatsalaukun rajoja, päätettiin sunnuntaina syödä illallista vegaaniravintolassa. Praha ei ole kasvissyöjien paratiisi, mutta Maitreaa oli kehuttu ympäri nettiä.

Sijaintikin on oivallinen: tämäkin ravintola on Prahan vanhassakaupungissa!

Ruoka oli hyvää ja sain pitkästä aikaa hyvää kimchiä (saako Helsingistä mistään ostettua kimchiä?), vaikka ei tämä kesällä testaamaani Tallinnan Vegan Restoran V:tä voittanut. Mutta toimii, jos etsit kasvisravintolaa Prahassa.

〉 Alkupalat, pääruoat ja juomat kahdelle yhteensä 26 €.

〉 Hyvää kasvisruokaa ja mukavan kotikutoinen tunnelma.

〉 Ravintolan menu ja kotisivut täällä. Pöytävaraus suositeltava.

5. Shoppailijan lounasvalinta: ostarien food courtit

Vierailimme kahdessa ostoskeskuksessa Prahassa, Palladiumissa ja Atrium Florassa. Erityisesti Palladiumissa oli iso kerros täynnä erilaisia ostariympäristöön sopivia ravintoloita ja kahviloita. Hinnat ovat edullisia, ja valinnanvaraa löytyy. Voi siis käydä syömässä ja jatkaa ostosmaratoniaan.

Atrium Floran food court on pienempi, mutta sai sieltä ihan maittavan pad thai -annoksen kohtuulliseen hintaan.

Kun haluat päästä nopeasti ja halvalla, älä epäröi käydä kurkkaamassa ostarien tarjontaa.

Prahan ravintolat

6. Prahan erikoiset

Ravintoloiden lisäksi kannattaa pysähtyä siellä täällä huurteiselle sen enempää miettimättä, kaljan lipittäminen kun on Prahassa monin paikoin vedenkin juontia halvempaa .

Ja kun makeannälkä yllättää, saa kadunkulmasta näitä… noh, mikähän näiden suomenkielinen nimi sitten olisi? Rapsakoita päältä, taikinaisia sisältä. Halutessasi saat sen täytettynä esimerkiksi kermavaahdolla ja mansikoilla.

Lisää ravintolavinkkejä Prahaan löytyy esimerkiksi näistä blogeista:

Instagram: @adventureswithmeri

Facebook: Syö Matkusta Rakasta

Enontekiö osa 2: metsästystä ja muuta

Siinä missä launtai oli ollut Enontekiöllä säiden puolesta täysi kymppi, alkoi sunnuntaipäivä sumuisena. Järven toisella puolella olevaa tunturia ei sumulta nähnyt, itse asiassa edes sitä järveä ei tihrustamatta pystynyt näkemään.

Aloittelimme aamun rauhaisasti ja sitten otimme Defenderin nokan kohti riekkomaita. Isäni on metsästäjä ja Mathiaskin suoritti metsästyskortin jokin aika sitten. Minä sain kunnian olla se kolmas pyörä, joka ilman asetta laahustaa mukana ja tähyilee, josko niitä lintuja näkyisi.

Enontekiö Enontekiö

Näimme automatkalla tien vieressä pari komeaa ukkometsoa, mikä jo itsessään oli hieno kokemus tällaisille metsästyksen vasta-alkajille.

Maasto oli paikoin erittäin soista, mikä tuotti pieniä ongelmia, kun meillä ei ollut ollut mahdollisuutta ottaa saappaita reissuun mukaan. Pieni kenkien kastuminen ei kuitenkaan vähentänyt sitä luonnon tuomaa hyvää fiilistä, mikä tuolla tuli.

Enontekiö Enontekiö

Riekkoja ei valitettavasti tällä kertaa löytynyt, minne lie juuri nyt kaikonneet. Pari koppeloa ja pyitä bongattiin, mutta lehahtivat karkuun kohtaloltaan juuri oikealla hetkellä.

Iltapäivällä tehtiin taas tulet, juotiin nokipannukahvit ja syötiin makkaraa.

Enontekiö nuotiopaikka Enontekiö Enontekiö

Ja sehän oli aivan luksusta, että juomaveden sai otettua läheisestä purosta. Se vesi oli niin kirkasta!

Enontekiö

Tästä luonnonvesien juomisestahan on monta mielipidettä: toiset juovat surutta mistä tahansa (etenkin Lapissa), toiset taas pelkäävät bakteereja hullun lailla. Luin muutaman tutkimuksen netistä, joiden mukaan purovesissä on paljon bakteereja ja niiden juomista tulisi välttää. Ja onhan noita joitakin vatsatautiepidemioitakin ollut, kun joku poron tai muun eläimen raato on maannut joessa, josta on sitten juomavettä otettu.

Juotteko te Lapissa tai muualla vettä puroista? Mä kyllä join ihan surutta. Todennäköisestihän se oli kuitenkin puhtaampaa kuin mikään Kiinassa suuhun laittamani, vaikka olisi koko porolauma ollut yläjuoksulla ruttoon kuolleena.

Cheers!

Enontekiö purosta juominen

Ja tiedättekö, mitä saattaa käydä, kun lähtee miesten kanssa riekkometälle? Puri se eräkärpänen sen verran, että ilmoittauduin itsekin metsästäjäkurssille ja metsästäjätutkinnon suorittamaan.

Enontekiö

Isä, jos luet tämän: rukouksiisi on vihdoin vastattu. Vain vaatimattomat 26 vuotta olet toivonut, että tyttäresi suorittaisi metsästäjäntutkinnon, ja nyt se päivä on aika lähellä.

Onko lukijoissa ketään metsästäjiä?

Instagram: @adventureswithmeri

Facebook: Syö Matkusta Rakasta

Eräjormana Enontekiöllä osa 1

Sitähän saattaisi helposti elämäntyylimme perusteella kuvitella, että me olemme kaupunkilaisdiivoja, joiden mielestä Taka-Töölö on maaseutua ja kehä kolmosen toisella puolella on yhtä paljon elämää kuin ulkoavaruudessa.

No joo. Ei niin pientä pilaa, ettei totta toinen puoli.

Nimittäin minä olen juuri se, joka juoksee aina ratikkaan ja sitten kiroaa kun myöhästyy siitä, vaikka seuraava tulee neljän minuutin päästä. Välillä on pakko uhrautua ja tehdä ostokset Siwassa, jota sydämestäni inhoan, kun lähin Alepa on 300 metriä pidemmällä. Miten se matka tuntuukin niin pitkältä?

Stockan Herkussa on kotoisa tunnelma muiden töölömummojen kanssa shoppailessa, ja tuhlaamme aivan liikaa rahaa ulkona syömiseen ja muihin punaviherkuplassa elävien kaupunkilaishipsterien paheisiin. Betoni on ystävä ja naapurien melut tuntuvat vain kotoisilta.

Eilen nyökyteltiin työkaverin kanssa ymmärtävästi toisillemme, kun selitin, että Töölöön muutettua sen vastasi tajusi, miten kaukana Ullanlinna on kaikesta. Työmatkakin kestäis vartin pidempään!

Enontekiön maisemat

Paljastus: ei me nyt ihan pelkkiä cityjuntturoita todellisuudessa olla!

Oikeastihan meidän kaupunkilaistuneet töölöläissydämemme rakastavat luontoa: mökkeillään paljon, sienestetään, mä marjastan (Mathiaksella ei riitä kärsivällisyys), etsitään uusia retkeilymaastoja lähiseuduilta ja niin edelleen. Eikä me todellakaan olla mitään paljasjalkaisia helsinkiläisiä.

Viime viikonloppuna pääsimme pitkästä aikaa vähän tuulettamaan urbaania ajatusmaailmaamme: meillä oli ihana pikkuloma Enontekiöllä Lapissa, ja siellä päästiinkin kunnon eräjormameininkiin, jota täällä etelässä harvemmin kokee.

Enontekiön maisemat

Lensimme perjantai-iltana Kittilään ja jatkoimme sieltä pari tuntia autolla pohjoiseen. Kun luulin meidän olevan korvessa, käännyimme pienelle hiekkatielle, jota ajoimme vielä toisen ikuisuuden. Mitä kauempana muista ihmisistä, sen parempi, luki Enontekiön asuntomyyntipalstan ilmoituksissakin.

Lähimpään naapuritaloon kymmenien kilometrien matka. Ei puhelinverkkoa, ja sähköa sai vain generaattorista. Juoksevaa vettä löytyy kuulemma siinä tapauksessa, että mä juoksen ämpäreiden kanssa pumpun ja vesisäiliön välillä.

Aamulla mökin ikkunasta näkyi Ounastunturi ja järvi. Se rauha aamulla, kun näit vain muutaman linnun istuskelemassa puun oksalla, eikä äänen ääntä kuulunut mistään. Aurinko nousi kauniina ja ilma oli rapsakka, kuten syksyllä kuuluukin.

Enontekiön maisemat

Ensimmäisenä päivänä ihastelimme ensin kaunista maisemaa ja kävimme ajelemassa isän Defenderillä ympäriinsä. Minäkin pääsin rattiin – en lähtisi sitä monsteria Taka-Töölön kaduilla taskuparkkeeraamaan.

Enontekiön maisemat

Sitten saimme vähän aseenkäyttökoulutusta. Yllätin kaikki paljastumalla varsin käteväksi haulikonkäsittelijäksi.

Defender

Illaksi lähdimme erään järven rannalle. Defender vei meitä eteenpäin keskellä metsää vielä silloinkin, kun tietä ei enää ollut.

Enontekiön maisemat Enontekiön maisemat

Kalasteltiin ja paistettiin makkaraa.

Enontekiön maisemat Enontekiön maisemat Enontekiön maisemat EnontekiöEnontekiön maisemat Enontekiön maisemat

Päivä meni niin nopeasti. Illalla vietettiin aikaa mökissä takkatulen ääressä ja viinilasi kädessä. Ihana Lappi. Onneksi meillä oli vielä toinen päivä edessä, siitä lisää seuraavassa postauksessa.

PS. Käykää kurkkimassa Iltalehden matkailuosiota, siellä mun Tallinna-vinkkejä!

Instagram: @adventureswithmeri

Facbook: Syö Matkusta Rakasta