Kohdeopas: Turku

Jokilaivat ovat Turun tunnusmerkkejä

Kulttuurikaupunki Turku kuuluu Suomen suosituimpiin kotimaankohteisiin.

Turulla on pitkä historia

Turun alueella on käyty kauppaa jo 1100-luvulla. Vaikka suuri osa kaupungista tuhoutui vuoden 1827 palossa, löytyy keskusta-alueelta runsaasti muistoja keskiaikaisesta kaupungista. 1200-luvulla perustuksensa saaneet Turun linna ja tuomiokirkko ovat suosittuja matkailukohteita, joiden lisäksi kaupungilla on tarjottavanaan monia persoonallisia ajanviettovaihtoehtoja.

Kauppatori on kaupungin tapahtumien keskipiste. Torilla käydään kauppaa ympäri vuoden, ja sen lähistöllä on niin Turun taidemuseo, kaunis Puolalanpuisto kuin kansainvälistä mainetta niittänyt uusi kaupunginkirjastokin. Ja torilta on myös lyhyt matka turkulaisuuden ytimeen, Aurajoen rantaan. Keskusta-alueen nähtävyyksien lisäksi ympäristössä riittää ulkoilmakohteita, jotka paljastavat erilaisen puolen kauniista rantakaupungista.

Turun Kauppatorilla riittää vipinää ympäri vuoden.
Turun Kauppatorilla riittää vipinää ympäri vuoden.

Turun symbolit – kirkko ja linna

Turun linna on yksi kaupungin symboleista. Linnan perustukset rakennettiin vuonna 1284, ja se on toiminut niin keskiaikaisena puolustuslinnana, Juhana herttuan aikaisena hallintorakennuksena, kreivi Pietari Brahen hovina kuin vankilanakin. Linna tuhoutui pommituksessa vuonna 1941, ja sodanjälkeiset restaurointityöt saatiin valmiiksi 1960-luvulla. Turun kaupungin historiallinen museo on toiminut linnan tiloissa 1880-luvulta. Suuri osa linnan huoneista on restauroitu alkuperäisen kaltisiksi, ja niihin tutustuessa saa vierähtämään useamman tunnin.

Tuomiokirkkosillan itäpuolella matkailijaa tervehtivät tuomiokirkko ja Vanha Suurtori. Tuomiokirkon rakentaminen alkoi 1200-luvulla ja viimeisiä suuria rakennustöitä tehtiin 1830-luvulla, kun kirkon sisusta ja torni uusittiin Turun palon jälkeen. Tuomikirkko on Suomen luterilaisen kirkon pääkirkko ja maan kansallispyhättö. Tien toisella puolella sijaitseva Vanha Suurtori toimii areenana heinäkuisille Keskiaikaismarkkinoille, ja myös joulurauha julistetaan täältä. Suurtorin alueella on muutamia viehättäviä kahviloita ja pieniä putiikkeja.

Tuomiokirkko on Turun symboli.
Tuomiokirkko on Turun tärkeimpiä maamerkkejä.

Keskiaikaisia kohteita

Kun joen itäpuolella kävelee kohti Aurasiltaa, tulee Åboa Vetus & Ars Nova -museolle. Museon alue on kaupungin vanhinta seutua, ja täällä on tehty arkeologisia kaivauksia reilun sadan vuoden ajan. Museossa lattiatason alapuolella avautuva Åboa Vetus esittelee keskiaikaisen Luostarikorttelin katujen ja talojen raunioita ja alueelta löytynyttä keskiaikaista esineistöä. Museon yläkerta, Ars Nova keskittyy nykytaiteeseen.

Aurasillan molemmin puolin avautuu vielä kahden museokohteen verran tilaisuuksia tutustua vanhaan Turkuun. Kaupungin puolella sillan vieressä sijaitsee 1700-luvun alussa rakennettu Qwenselin talo, johon myöhemmin rakennetussa siivessä sijaitsee mielenkiintoinen Apteekkimuseo.

Sillan itäpuolella nouseva Luostarinmäki on ainoa yhtenäinen alue, joka selvisi vuoden 1827 palosta. Vartiovuorenkadun päässä sijaitseva Luostarinmäen käsityöläismuseo esittelee yli 200 vuotta vanhan puutaloalueen, jonka rakennukset sijaitsevat alkuperäisillä paikoillaan. Taloihin on sisustettu käsityöläiskortteli verstaineen ja asuintaloineen. Museo viettää 70-vuotisjuhlaansa kesällä 2010.

Jokirannan ympäristö

Kaupungin läpi virtava Aurajoki on paikallisille rakas. Talvisin hiljainen ja tunnelmallinen jokiranta herää henkiin keväisin, ja sen ympäristössä vietetään aikaa kellon ympäri viileneviin syysiltoihin asti.

Aurasillan jälkeen alkavat Turun kuuluisat jokilaivat ovat erottamaton osa kaupungin kesää. Laivasta riippuen tarjolla on ruoka-annoksia tai pikkupurtavaa. Kesäiltoina laivat muuntautuvat viihtyisiksi illanviettopaikoiksi, ja niiden kansilla viihdytään lämmittimien alla myöhäiseen yöhön. Ankkurissa olevien laivojen lisäksi Martinsillan kupeesta liikennöi myös saaristossa risteileviä ravintolalaivoja, lisätietoa täältä.

Aurasillan ja sitä seuraavan Teatterisillan väliin nousee Samppalinnanmäki. Täällä on sekä kesäteatteri, maauimala että urheilupuisto. Teatterisillan kohdalla sijaitsee Turun kaupunginteatteri, ja sen jälkeen vastaan tulee kokeileviakin taideprojekteja esittelevä Wäinö Aaltosen museo.

Satamaan päin mentäessä Martinsilta on viimeinen jokea ylittävä silta. Tämän jälkeen ”tois pual jokke” pääsee vielä viehättävällä oranssilla Förillä, joka on joessa ympäri vuoden liikennöivä kaupunkilossi. Joen ylittäminen Förillä on ilmaista.

Martinsillan jälkeen, Linnankadun päässä sijaitseva Forum Marinum -merikeskus on kaunis vierailukohde. Sen edustalla lepäävä Suomen Joutsen sekä muut museolaivat ovat avoinna vierailijoille kesäaikaan.

Keskusta-alueen ulkopuolella

Ydinkeskustan ulkopuolelta löytyy värikästä tekemistä koko perheelle.

Kuralan Kylämäki on hauska kohde lapsiperheille. 1950-luvun toimivalla matilalla on kanoja, lampaita ja lehmiä, ja museokaupan ja kahvilan lisäksi täällä toimii erälaakso ja arkeologinen kokeiluverstas. Keskusta-alueen läheisyydessä on muitakin seikkailu- ja huvipuistotyyppisiä aktiviteetteja lapsiperheille; lisätietoa matkailutoimiston internetsivuilta.

Turussa on kattava pyörätieverkosto, joten jos aikaa riittää, kannattaa pyörän vuokraamista harkita. Vuokrattavia polkupyöriä ja painettua pyörätiekarttaa tarjoaa esimerkiksi kaupungin matkailuneuvonta osoitteessa Aurakatu 4. Kaunis Ruissalon saari on hyvä kohde aurinkoiselle pyöräretkelle. Saaren uimarannat, luontopolut, 1800-luvulla rakennetut huvilat ja kasvitieteellinen museo tarjoavat nähtävää ja koettavaa koko päiväksi.

Jos suunnittelet yön yli kestävää retkeä, ovat Turun kaupungin ulkoilusaaret Vepsä, Maisaari ja Pähkinäinen hyviä vaihtoehtoja. Saarilla on mökkimajoitusta ja uimarannat. Vepsällä on myös vuokrattavia veneitä ja kanootteja. Lisätietoa täältä

Martinsillan kupeesta liikennöi myös useita saaristolaivoja, jotka tarjoavat eripituisia risteilyitä. Lisätietoa kaupungin matkailuneuvonnasta tai täältä

Lisätietoa


www.turku.fi

www.turkutouring.fi
www.turku360.fi

>> Katso kaikki lentoreitit Turusta ja Turkuun

Kuva: Visit Turku, Viking Line Kuvapankki / P. Karlsson, Flickr / Marko Vallius

Päivitetty: 25.5.2016

Suomi: Lue lisää kohdeoppaita

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *