Hyppää sisältöön

Syksyn parhaat patikointikohteet – valitse oma suosikkisi

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.09.2017
Värikäs ruska ja aurinkoiset syyspäivät kutsuvat patikoimaan kotimaan upeisiin luontokohteisiin. Katso tästä syksyn suosikkivaelluskohteiden esittelyt!

Syksy sopii patikointiin

Kesän ollessa ohi on loistava aika alkaa suunnitella syksyistä patikointimatkaa kotimaassa. Suomen kansallispuistot verhoutuvat värikylläiseen syysasuun tarjoten unohtumattomia maisemia, ja kirpeät syysaamut tuovat mahdollisuuden kokea ensiluokkaisia elämyksiä luonnon helmassa.

Patikoinnista kiinnostuneiden onneksi Suomessa on runsaasti näyttäviä kansallispuistoja, jotka tarjoavat kävijöille värikylläisiä syysmaisemia. Aina ei tarvitse lähteä Lappiin saakka, sillä myös Etelä-Suomen kansallispuistoissa riittää katseltavaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähellä kaupunkia sijaitsevissa luontokohteissa on helppo piipahtaa vaikka päiväseltään, jolloin luontoretkeä ei tarvitse suunnitella pitkään.

Tutustu kotimaan upeisiin patikointikohteisiin ja lähde luontoon!

1. Oulangan kansallispuisto

Oulangan kansallispuistossa sijaitseva 80 kilometrin mittainen Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti. Karhunkierroksen monipuoliset maisemat hemmottelevat kävijöitä erityisesti syksyllä, kun pohjoisen ruska on parhaimmillaan. Noin 3–7 päivän mittaisen vaelluksen aikana Karhunkierroksella voi nähdä komeita koskia, korkeita vaaroja, laajoja mäntymetsiä, kauniita lehtoja, suuria soita ja raikkaita lähteitä. Matkan varrelle osuu myös kuusi riippusiltaa.

Jos 80 kilometrin mittainen vaellus tuntuu liian pitkältä, voi Karhunkierroksen maisemia katsella myös lyhyiden reittien avulla. Kaikkein lyhin reitti on 150 metrin mittainen esteetön Könkään kuohu -reitti, mutta myös esimerkiksi 12 kilometrin mittainen Pieni Karhunkierros on varsin suosittu myös syksyisin. Karhunkierroksen komeimmat kosket ovat Oulankajoen Kiutaköngäs ja Kitkajoen Jyrävä.

>> Lue lisää vinkkejä Karhunkierrokselle Lumipallosta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Pitkospuut
Pitkospuut helpottavat kulkemista myös syksyllä.

2. Nuuksion kansallispuisto

Etelä-Suomessa Espoon, Kirkkonummen ja Vihdin alueilla sijaitseva Nuuksion kansallispuisto on Suomen kolmanneksi suosituin kansallispuisto. Kansallispuistossa vierailu on varsin helppoa, sillä se sijaitsee vain noin 30 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. Julkisen liikenteen kulkuyhteydet Nuuksion kansallispuistoon ovat mainiot, mikä madaltaa kynnystä lähteä spontaanille syysretkelle vaikkapa vain illaksi.

Nuuksion maisemaa koristavat komeat kalliot, tiheät metsät sekä noin 80 tunnelmallista järveä ja lampea. Merkittyjä reittejä ja luontopolkuja Nuuksiossa on 33 kilometrin verran, ja joukossa on myös päiväretkelle soveltuvia rengasreittejä, esimerkiksi neljän kilometrin mittainen Haukankierros ja kahdeksan kilometriä pitkä Korpinkierros. Suurin osa reiteistä on helppokulkuista maastoa ja osalla reiteistä voi kulkea jopa pyörätuolilla tai lastenrattaiden kanssa.

>> Lue lisää vinkkejä Nuuksion kansallispuistoon Lumipallosta!

Ukko-Koli
Ukko-Kolilta avautuvat komeat näkymät Pieliselle.

3. Kolin kansallispuisto

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Kolin kansallispuisto on haastavaa reittiä etsivän syysretkeilijän valinta. Lieksan, Joensuun ja Kontiolahden kuntien alueelle ulottuva kansallispuisto tarjoaa kävijöille paitsi unohtumattoman värikkään ruskamaiseman myös haastavia kallioita, korkeita vaaroja, kuusimetsiä ja lehtoja. Kolin kansallispuistoa leimaavat myös Pieliselle avautuvat järvimaisemat.

Kolin kansallispuisto hemmottelee ruskan perässä seikkailevaa patikoijaa, sillä kansallispuistossa on yhteensä noin 80 kilometrin verran merkittyjä reittejä. Korkeuserojen vuoksi reitit voivat olla hyvin haastavia, sillä esimerkiksi 1,5 kilometrin mittainen Huippujen kierros vie Ukko-Kolin, Paha-Kolin sekä Akka-Kolin huipuille ja sisältää runsaasti nousuja ja laskuja. Myös 4,2 kilometrin mittainen Sataman polku tarjoaa haasteita. Kolin kansallispuistossa on kuitenkin myös lukuisia helppoja reittejä, esimerkiksi kolmen kilometrin mittainen reitti, joka kuljettaa kävijän Kolin kulttuuriympäristöjen poikki. Usean päivän syysretkeä suunnittelevien kannattaa tutustua Herajärven kierrokseen, jonka pituus vaihtelee 31 kilometristä 60 kilometriin.

>> Lue lisää vinkkejä Kolin kansallispuistoon Lumipallosta!

Pallastunturi
Pallastunturi kohoaa komeana ruskan värjäämien puiden keskellä.

4. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Tunturi-Lapin komeiden maisemien sylissä sijaitseva Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on kävijämäärältään Suomen suosituin kansallispuisto. Enontekiön, Kolarin, Kittilän ja Muonion alueille ulottuvassa kansallispuistossa pääsee todelliseen Lapin ruskan taikamaisemaan, sillä näkymää hallitsevat tunturit sekä punaisen ja oranssin eri sävyissä loistavat lehdet muodostavat ainutlaatuisen maiseman. Puiston korkein kohta on Pallastunturin korkein laki, eli 809 metrissä sijaitseva Taivaskero.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sopii mainiosti lyhyille, päivän mittaisille patikkaretkille, mutta myös pitkille vaelluksille. Kansallispuistossa on jopa 350 kilometrin verran kesäreittejä, ja suosituin reitti on Suomen vanhin merkitty retkeilyreitti, 55 kilometrin mittainen Hetta-Pallas. Hyvin merkitty reitti sopii myös aloitteleville vaeltajille. Kansallispuiston 18 helppokulkuista luontopolkua sopivat mainiosti päiväretkeilyyn, ja tarjoavat mahdollisuuden päästä keskelle Tunturi-Lapin ruskaa.

>> Lue lisää vinkkejä Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon Lumipallosta!

Lapin ruska
Urho Kekkosen kansallispuistossa voi nähdä myös poroja.

5. Urho Kekkosen kansallispuisto

Karuja ruskamaisemia etsivän kannattaa suunnata Inarin, Sodankylän ja Savukosken kuntien alueella sijaitsevaan Urho Kekkosen kansallispuistoon, missä voi kokea todellisen Lapin ruskan. Kansallispuiston maisemaan kuuluvat komeat tunturit, laajat suoalueet, karut erämaat ja metsät. Urho Kekkosen kansallispuiston suosituimmat vierailukohteet ovat puiston korkein huippu, 718 metriin kohoava Sokosti sekä siitä kuuden kilometrin päässä sijaitseva kirkasvetinen Luirojärvi.

Ruskaretkeläiselle Urho Kekkosen kansallispuisto on oivallinen kohde, sillä se sopii maastonsa puolesta niin aloittelijoille kuin kokeneillekin patikoijille. Reittejä on runsaasti, sillä kansallispuistossa on merkittyjä kesäreittejä yhteensä sadan kilometrin mitalta. Puistossa on myös lukuisia 1–7 kilometrin mittaisia päiväreittejä. Niiden lähtöpisteet sijaitsevat Tankavaaran luontokeskuksessa, Kiilopään pihalla ja Saariselän matkailukeskuksessa.

>> Lue lisää vinkkejä Urho Kekkosen kansallispuistoon Lumipallosta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Visit Finland / Vastavalo / Reijo Nenonen, Rauno Pelkonen ja Pentti Sormunen, Taipale Brothers

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Krkan kansallispuisto Kroatiassa

Tätä paikkaa et halua jättää väliin Kroatiassa – näyttävät vesiputoukset ovat kuin sadusta

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Montenegron nähtävyydet

Tunnetko Montenegron nähtävyydet? Kahdeksan paikkaa, jotka on pakko nähdä kerran elämässä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja