Pallas, Suomi

Suomen kansallispuistot – esittelyssä viisi suosituinta

Suomessa on 39 kansallispuistoa, joiden tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä mahdollistaa luonnosta nauttiminen. Lue esittelyt viidestä Suomen suosituimmasta kansallispuistosta.

Kansallispuistoja on ympäri Suomea

Kansallispuistot ovat luonnonsuojelualueita, joiden ensisijaisena tarkoituksena on turvata luonnon monimuotoisuus. Samalla ne ovat kaikille avoimia luontonähtävyyksiä, joissa voi nauttia ja rentoutua luonnossa.

Kansallispuistoissa voi tehdä päiväretkiä vaeltaen merkittyjä reittejä ja luontopolkuja pitkin sekä syödä eväitä merkityillä tulentekopaikoilla. Puistoissa on myös telttailualueita sekä yöpymiseen tarkoitettuja rakennuksia, joissa voi halutessaan viettää yön.

Suomen 39 kansallispuistoa sijoittuvat kattavasti ympäri Suomea. Metsähallitus hoitaa niitä kaikkia. Pinta-alaltaan suurimmat puistot löytyvät Pohjois-Suomesta, kun taas lukumäärällisesti puistoja on eniten etelässä.

Suomen ensimmäiset kansallispuistot perustettiin Pohjois-Suomeen vuonna 1938. Toisen maailmansodan alueluovutusten jälkeen Suomelle jäivät vain Pallas-Ounastunturin ja Pyhätunturin kansallispuistot. Vuonna 2005 vanhimpien kansallispuistojen alueita laajennettiin ja Pallas-Ounastunturin puistoon liitettiin Ylläs-Aakenustunturin alue. Pyhätunturin kansallispuistoon puolestaan liitettiin Luoston alue. Uusimmat kansallispuistot puolestaan ovat 1.9.2014 perustettu Etelä-Konneveden kansallispuisto ja 1.1.2015 perustettu Teijon kansallispuisto.

Metsähallitus julkaisee vuosittain käyntimäärätutkimuksen Suomen kaikista kansallispuistoista. Lue esittelyt vuoden 2014 viidestä suosituimmista kansallispuistosta!

1. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto sijaitsee Kolarin, Kittilän, Muonion ja Enontekiön välisellä tunturi- ja metsäalueella. Kävijämäärältään se on suosituin kansallispuisto, sillä vuonna 2014 Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa vieraili 514 800 matkailijaa.

Kaunis tunturiluonto, upeat maisemat, talviöiden revontulet, kesän yötön yö ja syksyn uskomaton ruska houkuttelevat kävijöitä puistoon ympäri vuoden. Alueella voi vaeltaa, maastopyöräillä, hiihtää ja lumikenkäillä. Lisäksi kalastus, marjastus, sienestys, lintujen bongailu ja geokätköily ovat suosittua ajanvietettä.

Merkittyjä kesäreittejä kansallispuistossa on yhteensä 350 kilometriä, maastopyöräilyreittejä 60 kilometriä ja hiihtoreittejä yli 500 kilometriä. Useimmat reitit lähtevät kansallispuiston lähellä olevista kylistä tai matkailukeskuksista.

Alueella on 18 erilaista merkittyä luontopolkua: 13 Ylläksen, 3 Pallaksen ja 2 Ounastunturien ympäristössä. Pituudeltaan ne ovat 1–17 kilometriä. Kansallispuiston alueella kulkevat neljä pitkää vaellusreittiä ovat 55 kilometrin mittainen Hetta-Pallas, 69 kilometrin mittaiset Ylläs-Olos ja Ylläs-Pallas sekä 47 kilometriä pitkä Ylläs-Levi. Lisäksi alueella kulkee Tunturi-Lapin taival, joka johdattaa patikoijan kansallispuiston kautta kylästä kylään.

Alueen palveluihin kuuluvat muun muassa kolme luontokeskusta, jotka auttavat retkien suunnittelussa. Puistossa on merkittyjä tulentekopaikkoja, telttailualueita, autiotupia, kotia ja kahviloita. Lisäksi Ylläs- ja Pallastuntureilla on laskettelukeskukset.

Pallas, Suomi
Pallastunturin kansallispuistomaisemat sopivat loistavasti yöpymiseen.

2. Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee Itä- ja Pohjois-Lapissa, aivan Saariselän kupeessa. Reitin varrelle mahtuu myös joulupukin kotipaikka Korvatunturi. Vuonna 2014 puistossa vieraili 288 600 kävijää, mikä tekee siitä toiseksi suosituimman kansallispuiston.

Puisto tarjoaa kävijälle upeita luonnonnähtävyyksiä ja kiinnostavia kulttuurihistoriallisia kohteita. Avoimet tunturierämaat, kirkasvetiset tunturilammet, kolttasaamelaisten vanhat asuinpaikat ja jyrkät kurut houkuttelevat patikoitsijoita, hiihtäjiä ja vaeltajia ympäri vuoden. Alueella on suosittua myös meloa, kalastaa, marjastaa ja sienestää.

Puistossa on 200 kilometriä merkittyjä patikointireittejä sekä latuverkostoa. Pyöräily on sallittu neljällä reitillä, joiden yhteismitta on noin 80 kilometriä. Reiteille pääsee Saariselän matkailukeskuksesta, Kiilopäältä, Tankavaaran luontokeskuksesta, Sompiojärveltä sekä Kemihaaran ja Haukinivan pysäköintialueilta.

Luontopolut Saariselällä, Kiilopäällä ja Tankavaarassa ovat pituudeltaan 1–7 kilometriä, ja sopivat hyvin päivämatkoiksi. Nuorttin rengasreitti on pituudeltaan 40 kilometriä ja sen varrella voi yöpyä autiotuvissa. Historiallinen Ruijanpolku on suuntaansa 35 kilometriä. Sen varrella on laavuja ja tulentekopaikkoja. Molemmat soveltuvat kesäretkeilyyn. Kemihaara-Korvatunturinmurusta -retkeilyreitti on yhteen suuntaan kuljettuna 18 kilometriä. Tämä reitti on niin sanottu matkailupalvelureitti, jonka varrella matkailuyrittäjät järjestävät muun muassa moottorikelkka-ajeluja.

Puiston ympäristössä on hyvät ja kattavat palvelut, joihin kuuluu kolme luontokeskusta, joista saa opastusta alueelle sekä erilaisia lupia, kuten kalastus- ja metsästyslupia. Lisäksi puiston palveluihin kuuluvat laavut, tulentekopaikat, keittokatokset, autio- ja päivätuvat sekä kuusi kaikille avointa saunaa.

Nuuksio, Suomi
Nuuksion kansallispuisto on pääkaupunkiseutulaisten suosikki.

3. Nuuksion kansallispuisto

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Uudellamaalla Vihdin, Espoon ja Kirkkonummen läheisyydessä. Etelä-Suomen kansallisaarre on kolmanneksi suosituin kansallispuisto, jossa vieraili 285 200 kävijää vuonna 2014.

Nuuksioon voi tehdä päiväretken tai nauttia luonnosta pidempään. Alueella voi hiihtää, patikoida, kalliokiipeillä tai etsiä geokätköjä. Jääkauden muovaavat laaksot ja rotkot sekä harvan männikön peittämät kalliomäet takaavat uskomattomat näkymät. Korkeimmillaan mäet nousevat 110 metriin merenpinnasta. Alueella asuu myös uhanalainen kangaskiuru sekä harvinainen liito-orava, joita kannattaa retkeilyn lomassa tähyillä.

Nuuksiossa on eritasoisia, merkittyjä reittejä ja luontopolkuja, jotka ovat pituudeltaan 1,5–17 kilometriä. Puistossa on myös 30 kilometriä pyöräilyreittejä. Ratsastus on sallittua vain merkityillä reiteillä, joita alueella on yhteensä 22 kilometriä. Suurin osa reiteistä lähtee Haukkalammen luontotuvan edustalta.

Alueella on hyvät ympärivuotiset palvelut. Luontokeskus Haltiassa voi tutustua alueeseen ja oppia tärkeitä asioita luonnosta. Sieltä voi myös vuokrata välineitä tai varata kokous- ja saunatilat. Puistossa on tulentekopaikkoja, keittokatoksia, laavuja, telttailualueita, kuivakäymälöitä ja vuokratupia, joita kävijät voivat hyödyntää.

Nuuksion kansallispuisto on myös osittain liikuntaesteisille sopiva. Haukkalammen, Kattilan ja Haltian alueella pääsee liikkumaan pyörätuolilla ja lisäksi osa vanhoista tienpohjista on helppokulkuisia. Tarkempia tietoja esteettömyydestä voi kysyä luontokeskuksesta.

Oulankajoki
Oulankajoella voi meloa ja laskea koskea.

4. Oulangan kansallispuisto

Kuusamon ja Sallan seutujen jylhissä maastoissa sijaitsee Oulangan kansallispuisto. Alueella polveilee muun muassa Karhunkierros, joka on yksi Suomen tunnetuimpia retkeilyreittejä. Kävijämäärätutkimuksessa Oulanka sijoittui vuonna 2014 sijalle 4. Siellä vieraili 179 600 kävijää.

Karhunkierroksen maisemissa pääsee tutustumaan jääkauden muokkaamiin jokivarsimaisemiin, niittylatoihin, koskiin ja putouksiin sekä riippusiltoihin ja aapasoihin. Alueella on nähtävissä harvinaisia kasvilajeja, joista voi bongata villitaimenien hyppyjä. Suosituimpia virkistysmuotoja puistossa ovat patikointi, melonta, lumikenkäily, hiihto ja kalastus. Puisto tarjoaa valokuvaajalle myös loputtomasti kuvauskohteita.

Oulangan päiväreitit vaihtelevat 2–12 kilometrin välillä. Pisin reitti on 80 kilometrin mittainen Karhunkierros, jonka kiertämiseen kannattaa varata useampi päivä. Karhunkierros sopii hyvin ensimmäiseksi pitkäksi vaellukseksi. Yhteensä merkittyjä reittejä on 150 kilometriä. Osa reiteistä on kuljettavissa myös talvella.

Oulankajoella on eritasoisia melontareittejä, joista pisin on 25 kilometriä. Matkan varrelle osuu pieniä koskiosuuksia, upeita maisemia sekä telttailualueita. Oulankajoen pohjoispuolella sijaitsevalta kanoottienlaskupaikalta pääsee myös ihailemaan Kiutakönkään alimpia kuohuja niin rollaattorilla, pyörätuolilla kuin lastenvaunuillakin 150 metriä pitkää esteetöntä reittiä pitkin. Liikuntarajoitteisilla on suositeltavaa olla avustaja mukana.

Oulangan kansallispuistossa on monipuolisia ympärivuotisia palveluita. Oulangan ja Karhunkierroksen luontokeskus ja Oulangan leirintäalue jakavat tietoa alueesta ja myyvät karttoja sekä kalastuslupia. Reittien varrella on autiotupia, telttapaikkoja, tulentekopaikkoja polttopuineen, kuivakäymälöitä sekä ekopisteitä. Puistoon on saatavilla myös opastettuja retkiä yhteistyötahoilta.

Ruska
Ruska houkuttelee vaeltajia kansallispuistoihin.

5. Kolin kansallispuisto

Pohjois-Karjalassa sijaitsevan Kolin kansallispuiston kansallismaisemat ovat Suomen tunnetuimmat. Liikkujien, taiteilijoiden ja vaeltajien rakastama puisto oli vuonna 2014 viidenneksi suosituin kohde 135 200 kävijällään.

Kansallismaisemissa pääsee rauhoittumaan luonnon helmaan patikoiden, lumikenkäillen ja ratsastaen. Vauhdikkaampaa menoa kaipaavat voivat lasketella Ukko-Kolin rinteillä, jossa on Suomen korkein ja haastavin rinne. Kuten muissa puistoissa, myös Kolilla kalastus, marjastus ja sienestys ovat suosittuja.

Kolin kansallispuistossa on noin 80 kilometriä merkittyjä reittejä ja luontopolkuja. Valittavana on niin helppokulkuisia kuin vaativiakin reittejä. Lyhin reitti on reilun kilometrin mittainen. Talvella alueella risteilee yli 50 kilometriä hoidettuja latuja. Lyhyempi, reilun kahden kilometrin mittainen rengasreitti Ollilasta Kolin kylän ja Mattilan kautta on kuljettavissa myös lastenvaunujen kanssa.

Alueen palvelut ovat avoinna ympäri vuoden. Kolin luontokeskus Ukko opastaa retken suunnittelussa ja kertoo tarkemmin ympäröivästä kansallismaisemasta. Kolilla on myös Break Sokos Hotel Koli, josta pääsee suoraan luontopoluille ja rinteisiin. Hotellilla on myös maisemakylpylä, jossa voi rentoutua poreilevissa kylvyissä. Puistossa kävijöille on tarjolla tulentekopaikkoja polttopuineen, vuokratupia, telttailualueita ja kuivakäymälöitä. Yhteistyötahoilta voi myös vuokrata välineitä sekä hankkia ohjelmapalveluija.

>> Lue myös: Suomen kansallispuistot – monipuolista tekemistä ja nähtävää
Katso yksityiskohtaiset tiedot kansallispuistoihin luontoon.fi-sivustolta.

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Visit Finland / Harri Tarvainen, Victor Engsrtöm, Outdoor Finland, E75 Lapland

Päivitetty: 20.9.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 4,83 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia