Hyppää sisältöön

Luulitko tuntevasi Helsingin? Näitä 10 faktaa et ehkä vielä tiennyt

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 01.09.2016
Maailman rehellisin kaupunki, satoja saaria sekä sympaattinen nimikkoeläin – tiesitkö nämä faktat Helsingistä?

1. Satojen saarien stadi

Helsinki on suurkaupungiksi yllättävän vehreä, eikä luonto ole koskaan kaukana. Paras paikka paeta Helsingin hälyä on kaupungin edustan saaristo. Suomenlinna on useimmille tuttu historiallinen saarikohde, mutta tiesitkö, että Helsinkiin kuuluu peräti 315 saarta? Suuri osa Helsingin pinta-alasta sijaitseekin itse asiassa Itämeren saarilla.

2. Kylki kyljessä kaupungissa

Omaa tilaa arvostavan ei kannata valita kotikunnakseen Helsinkiä, sillä kyseessä on Suomen tiheimmin asuttu kunta. Suomessa asumistiheys vaihtelee huimasti, ja Helsingissä onkin peräti viisitoistatuhatkertainen määrä asukkaita neliökilometriä kohden kuin Suomen harvimpaan asutussa kunnassa Enontekiöllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
VisitHelsinki / Sakke SomermaOrava on Helsingin nimikkoeläin.
Helsingin nimikkoeläin orava viihtyy hyvin Seurasaaressa.

3. Suloinen eläinsymboli

Tiesitkö, että Suomen kunnilla on omat nimikkoeläimensä? Helsingin nimikkoeläin on kaikille tuttu pörröhäntä, orava. Näitä suloisia otuksia voikin bongailla Helsingissä paljon myös keskustan viheralueilla. Erityisen vilkas oravakanta löytyy Seurasaaresta.

Naapurikaupunki Espoo on sen sijaan valinnut nimikkoeläimekseen kurren uhanalaisen serkun liito-oravan.

4. Hanhien hallinnassa

Oravien lisäksi Helsingistä löytyy myös eräs eläinkanta, joka ei herätä juurikaan kaupunkilaisten sympatioita. Komeannäköinen valkoposkihanhi on levittäytynyt Helsingin vesistöjen ja puistojen läheisyyteen ja aiheuttanut närää vaikuttavalla lukumäärällään ja ulosteillaan.

Helsingin hanhikanta on peräisin Korkeasaaren eläintarhasta vapautetuista tarhassa syntyneistä linnuista. Vuonna 2015 valkoposkihanhia eleli pääkaupunkiseudulla noin 6000 kappaletta, ja usein myös ihmisten suosimilla ulkoilualueilla. Valkoposkihanhi on tiukasti suojeltu, joten toistaiseksi kaupunkilaisten on totuteltava sulkaisiin elintovereihinsa.

5. Kolea keskilämpötila

Helsingin kaupungin vuoden keskilämpötila on noin viisi astetta plussan puolella. Tämä kuulostaa viileältä, mutta on syytä muistaa kyseessä olevan eteläsuomalaisen kaupungin. Esimerkiksi Rovaniemellä vuoden keskilämpötila on ainoastaan 0,2 astetta nollan yläpuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
VisitFinland / Jussi HellstenTuomiokirkko kuuluu Helsingin tärkeimpiin nähtävyyksiin.
Helsingissä vierailee vuosittain miljoonia matkailijoita.

6. Miljoonia matkailijoita

Helsingissä asuu noin 600 000 asukasta, mutta kaduilla vilisee ihmisiä jatkuvasti huomattavasti enemmän. Vuonna 2015 Helsingissä yöpyi peräti 3,5 miljoonaa matkailijaa. Näistä miljoonista matkailijoista noin 53 prosenttia oli ulkomaalaisia turisteja.

Rahaa ulkomaalaiset matkailijat toivat Helsinkiin peräti 1,47 miljardia euroa. Matkailuvuosi 2015 oli myös Helsingin matkailun kaikkien aikojen paras.

7. Yksi maailman parhaista paikoista asua

The Economist -lehti listaa vuosittain kaupungit, joissa on parasta elää ja asua. Helsinki on usein pärjännyt listauksessa, ja vuonna 2016 kaupungin sijoitus on yhdeksännes. Sijoitus yhdeksäntenä 140 kaupungin joukosta on erinomainen, mutta aiemmin Helsinki on ollut mukana jopa kärkikahinoissa.

8. Maailman pohjoisin metroasema

Etelä-Suomestakin löytyy jotain maailman pohjoisinta: maailman pohjoisin metroasema nimittäin. Mellunmäen metroasema Itä-Helsingissä on ansainnut tämän erikoisen tittelin.

Flickr / Ville MisakiHelsinki on maailman rehellisin kaupunki.
Valittujen palojen lompakkotesti osoitti Helsingin maailman rehellisimmäksi kaupungiksi.

9. Maailman rehellisin kaupunki

Vuonna 2013 suomalaisten rehellisyys sai kansainvälistä huomiota. Valitut palat toteutti tällöin leikkimielisen testin, jossa 16 suurkaupunkiin ympäri maailman pudotettiin 12 lompakkoa ja seurattiin, kuinka monta niistä palautettiin.

Helsinki ansaitsi testissä maailman rehellisimmän kaupungin tittelin, sillä peräti 11 lompakkoa palautettiin. Portugalin Lissabon puolestaan pärjäsi testissä heikoiten, sillä kaupungissa palautettiin yksi ainoa rahapussi.

10. Maanalainen kaupunki

Harva tietää, että Helsingin katujen alla aukeaa maanalainen maailma. Kun tontit ovat vähissä maan pinnalla, on rakennettaessa pitänyt siirtää katse astetta syvemmälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Helsingin alta löytyy muun muassa tekojärvi, maanalainen uimahalli sekä jäteveden puhdistamo. Noin 15-25 metrin syvyydessä kulkee erilaisia huoltotunneleita, 30 metrin syvyydessä kaupungin jätevedet ja 80-100 metrissä puhdistetut jätevedet.

Tässä ei ole kuitenkaan vielä kaikki, sillä salaisimmista tunneleista ei voida edes julkisesti puhua. Maanalainen Helsinki aukeaa siis useimmille vain oman mielikuvituksen kautta.

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: iStockphoto, VisitHelsinki / Sakke Somerma, Jussi Hellsten, Flickr / Ville Misaki

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Hotelli U14, Helsinki

U14 on leikkisä design-hotelli keskellä Helsinkiä: perheomisteinen, mutta osa jättiketjua

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja