Hyppää sisältöön

Kuka olisi arvannut? Muumitalon esikuva löytyi aikoinaan Porvoon saaristosta – epäonnen majakasta jäljellä vain rauniot

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.06.2018
Glosholmin majakka oli Tove Janssonin malli muumitalolle.

Tosielämän muumitalo Pellingin saaristossa

Useimmat suomalaiset tietävät, miltä muumitalo näyttää. Sininen tornimainen rakennus on tuttu Tove Janssonin kirjoista sekä muumiperheen elämää seuraavasta animaatiosarjasta.

Kaikki eivät ehkä kuitenkaan ole kuulleet, että Muumilaakson asuintalolla oli tosielämän esikuva Suomen saaristossa. Jansson sai idean peikkojen asuttamaan taloon Glosholmin majakasta, joka seisoi aikoinaan Pellingin saaristossa Porvoon kupeessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muumitaloa ei osata yhdistää majakkaan, koska sitä ei enää ole – ainakaan sellaisena, että sen voisi tunnistaa. Glosholmin majakasta on jäljellä enää rauniot samannimisellä saarella Pellingissä. Majakka räjäytettiin vuonna 1940.

Glosholmin majakan tarina kerrotaan Johanna Pakolan ja Seppo Laurellin vuonna 2016 ilmestyneessä kirjassa Menetetyt majakat. Kaikki sai alkunsa jo vuonna 1826, kun keisari Nikolai määräsi majakan rakennutettavaksi Glosholmin saarelle. 24 metriä korkean majakan valo syttyi ensimmäisen kerran syksyllä 1835.

Käytännössä majakka ei kuitenkaan osoittautunut toimivaksi. Sen sijainti oli liian syrjäinen ja valon näkyvyys heikko. Koska majakka ei onnistunut hoitamaan tehtäväänsä, päätettiin se korvata. Vuonna 1851 tehtiin päätös majakan rakentamisesta Söderskärin saarelle, joka on suosittu vierailukohde tänäkin päivänä.

Glosholmin majakka muuttui pookiksi eli tunnusmajakaksi, jossa ei ole valoa. 1920-luvulla sen löysi myös saarella seikkaillut Tove Jansson, joka ei unohtanut näkyä luodessaan myöhemmin Muumilaakson satumaailman.

Sievän majakan tarina sai epäonnisen lopun, kun se määrättiin räjäytettäväksi turvallisuussyistä. Tunnusmajakan ei haluttu toimivan maamerkkinä talvisodan aikana. Ironista kyllä, majakka räjäytettiin sodan päättymisen jälkeisenä päivänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Glosholmin kohtalosta liikkuu erilaisia teorioita. Joidenkin versioiden mukaan tieto rauhasta ei ollut päätynyt saarelle ennen kuin majakka ehdittiin räjäyttää. Pakolan ja Laurellin kirjan mukaan kyse oli kuitenkin todennäköisesti varotoimista mahdollisia myöhempiä hyökkäyksiä varten.

Tuleeko saaresta matkailukohde?

Poikkeuksellinen tausta herättää kysymyksen siitä, millainen matkailukohde Glosholmin majakka olisi säilyessään voinut olla. Janssonin rakastetut satuhahmot asuintaloineen tunnetaan nimittäin ympäri maailmaa.

Glosholmin saaren herätteleminen henkiin matkailijoita varten on puhuttanut aika ajoin. Helsingin Uutiset kirjoitti aiheesta vuonna 2015, kun Rajavartiolaitos oli luopumassa saarella toimivasta merivartioasemasta. Uusi Porvoon merivartioasema avattiin vuonna 2016.

Yhteensä 200 saaresta ja luodosta koostuvassa Pellingin saaristossa asuu vakituisesti noin 300 asukasta. Porvoon mantereelta Tirmosta on lossiyhteys Sundön saarelle.

Kuvan alkuperäisestä Glosholmin majakasta voi katsoa Menetetyt majakat -kirjasta tai Retkipaikan sivuilta – huomaatko yhdennäköisyyden muumitaloon?

Lue myös: Jenkkisivuston mukaan yksi suomalainen kohde on kuin elokuvasta – arvaatko, mistä paikasta on kyse?

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Visit Finland / Juho Kuva

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Porvoon hotellit

Hotellivinkit Porvooseen – 6 paikkaa, joiden joukosta löydät itsellesi sopivan majoituksen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja