Hyppää sisältöön

Kaikki Suomen upeat Unesco-kohteet – kuinka monessa olet käynyt?

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.07.2017
Suomessa sijaitsee seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, joista jokainen edustaa arvokasta kulttuuri- tai luonnonperintöä myös maailmanlaajuisella tasolla. Poimi oma suosikkikohteesi tai kierrä kesän aikana vaikka kaikki!

1. Kuljeskele Vanhan Rauman kapeilla kujilla

Värikkäät puutalot, pienet putiikit ja kapeat mukulakivikadut ovat Vanhan Rauman tunnusmerkkejä. Kyseessä on Pohjoismaiden suurin yhtenäinen puutaloalue, joka on listattu Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1991.

Osin keskiajalta periytyvän katuverkon varrella sijaitsee noin 600 rakennusta, joissa asuu nykyään yli 800 asukasta. Raumalla vieraillessa kannattaa kurkistaa rakennusten takapihoille, nauttia ravintoloiden antimista terasseilla ja ihailla paikallisia käsitöitä idyllisissä pikkukaupoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Tutustu Rauman vuokramökkeihin

2. Tutki Sammallahdenmäen mysteerisiä hautoja

Vain 20 minuutin päässä Vanhasta Raumasta sijaitsee myös toinen maailmanperintökohde – Sammallahdenmäen muinaisjäännösalue. Pronssikautisista haudoistaan tunnetusta alueesta tuli Suomen ensimmäinen esihistoriallinen arkeologinen kohde Unescon maailmanperintölistalla vuonna 1999.

Visit Finland / Juho KuvaSammallahdenmäki
Tuhansia vuosia vanhat hautaröykkiöt kiinnostavat Sammallahdenmäen kävijöitä.

Alueelta löytyy noin kilometrin matkalta yhteensä 36 kivistä hautaröykkiötä, joiden arvioidaan olevan yli kolme tuhatta vuotta vanhoja. Sammallahdenmäellä vieraillessa kannattaa kiinnittää huomiota etenkin nelikulmaiseen Kirkonlaattiaan sekä vallimaiseen Huiluun, jotka ovat maailmanperintökohteen tunnetuimpia nähtävyyksiä.

>> Tutustu Satakunnan vuokramökkeihin

3. Merenkurkussa näet maankohoamisilmiön omin silmin

Vuonna 2006 maailmanperintökohteeksi nostettu Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde Unescon listalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viime jääkauden aikana Merenkurkun alue sijaitsi koko pohjoista Eurooppaa peittäneen jääpeitteen keskiössä, mikä aiheutti voimakkaan maankuoren vajoamisen. Maankuori alkoi vapautua jääpeitteestä noin 10 000 vuotta sitten ja se nousee edelleen keskimäärin kahdeksan millimetriä vuodessa. Arvioiden mukaan Merenkurkun alue yhdistää kahden tuhannen vuoden kuluessa Suomen Ruotsiin.

>> Tutustu Mustasaaren vuokramökkeihin

4. Suomenlinna – Suomen suosituin maailmanperintökohde

Suomenlinna on värikkään historiansa aikana ehtinyt toimia niin Suomen, Ruotsin kuin Venäjänkin puolustuslinnakkeena. Unescon maailmanperintölistalla Suomenlinna edustaa 1700-luvulle tyypillistä eurooppalaista sotilasarkkitehtuuria.

Visit Helsinki / Sakke SomermaSuomenlinna
Suomenlinnassa riittää kävijöitä erityisesti kesäkuukausina.

Nykyään se on yksi koko Suomen suosituimmista matkailunähtävyyksistä, jossa vierailee lähes miljoona kävijää vuosittain. Tunnelien, tykkien ja merimaisemien lisäksi Suomenlinnasta löytyy matkailijoiden iloksi monia mielenkiintoisia museoita, kahviloita ja ravintoloita.

>> Tutustu pääkaupunkiseudun vuokramökkeihin

5. Struven ketju ulottuu mantereen halki

Tieteen ja teknologian historiaa edustava Struven ketju on vähemmän tunnettu kohde Unescon listalla. Kyseessä on kymmenen maan alueella kulkeva mittauspisteketju, joka alkaa Mustaltamereltä ja jatkuu aina Jäämeren rannoille saakka.

Vuosina 1816–1855 käytössä olleen ketjun avulla kyettiin mittaamaan maapallon muotoa tarkasti ensimmäisen kerran ihmiskunnan historiassa. Suomessa Struven ketjua edustaa kuusi mittauspistettä, joiden joukossa on myös monille tuttuja nimiä. Käyntikohteeksi kannattaa ottaa esimerkiksi Jyväskylässä sijaitseva Oravivuori tai keskiyön auringon ihailijoistaan tunnettu Aavasaksanvaara Ylitorniolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Tutustu Ylitornion vuokramökkeihin

6. Perinnearkkitehtuuria Petäjäveden puukirkossa

Petäjävedellä, 35 kilometrin päässä Jyväskylästä sijaitseva kaunis puukirkko on ollut Unescon maailmanperintölistalla vuodesta 1994 lähtien. Vuosien 1763–1765 aikana rakennettu ristinmuotoinen kirkko edustaa luterilaista kirkkoarkkitehtuuria ja pohjoismaista hirsirakennustekniikkaa.

Vaikka kirkon aktiivinen käyttö loppuikin jo vuonna 1879, rakennus on yhä käytössä kesäisin. Opastettujen tutustumiskierrosten lisäksi kirkossa järjestetään myös häitä, konsertteja ja kastetilaisuuksia.

>> Tutustu Petäjäveden vuokramökkeihin

7. Verlassa pääsee aikamatkalle menneisyyteen

Kymenlaaksossa sijaitseva Verlan puuhiomo ja pahvitehdas edustaa Unescon listalla metsäteollisuuden ympärille rakentunutta teollisuusyhteisöä. Vuonna 1964 toimintansa lopettaneessa tehtaassa sijaitsee nykyään tehdasmuseo, johon pääsee tutustumaan ohjatuilla tutustumiskierroksilla.

VerlaVerla
Verlan puuhiomo on erikoinen Unesco-kohde.

Verlassa vieraillessa kannattaa tutustua myös alkuperäisessä asussaan säilyneeseen ruukkikylään, ihailla esihistoriallisia kalliomaalauksia ja nauttia kahvit idyllisessä makasiinikahvilassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Tutustu Verlan vuokramökkeihin

Teksti: Juha Kalaoja
Kuvat: Visit Finland / Jussi Hellsten, Juho Kuva, Visit Helsinki / Sakke Somerma ja Verla

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mikä Levin hotelli sopii sinulle? 8 vinkkiä erilaisille matkailijoille

Ravintola Blanko

Turun parhaat ravintolat – 27 paikkaa, joita kannattaa kokeilla

Magical Pond -iglut Rukalla

Tältä näyttävät Rukan tyylikkäät lasi-iglut – sängystä näet revontulet ja valoisat kesäyöt

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja