Visit Åland
Finnlines

Ahvenanmaan kesävinkit autolomailijalle – viisi vinkkiä saariston suveen

Suunnitteletko kesälomaa Ahvenanmaalla? Hyppää Finnlinesin laivaan ja ota matkastasi kaikki irti helposti omalla autolla liikkuen. Kokosimme viisi vinkkiä avuksesi Ahvenanmaan-kierroksen suunnitteluun.

ILMOITUS

Luonto ja ruoka ovat Ahvenanmaan avaimet

Finnlinesin laivat vievät Naantalista Långnäsin satamaan vain viidessä tunnissa. Tällä reitillä buffet-ateriat kuuluvat aina matkalipun hintaan ja tax free -hinnat ovat Saaristomeren edullisimmat. Långnäsissä pysähdyttyään laiva jatkaa matkaansa kohti Tukholman pohjoispuolella sijaitsevaa Kapellskäriä. Jos tahdot kokea kaksi kohdetta yhdellä matkalla, voit vaivattomasti yhdistää Ahvenanmaan-kierroksen autolomaan Ruotsissa.

Ahvenanmaan valtteja ovat upea merellinen luonto, kauniit maisemat ja tietenkin myös lähiruoka, josta on viime vuosina kehittynyt yhä vahvempi matkailuvaltti ja herkkusuiden vetonaula. Ahvenanmaan ainutlaatuinen saaristolaistunnelma on parhaimmillaan keskikesällä ja sadonkorjuukauden saapuessa.

1. Valitse kulkuväline oman makusi mukaan

Naantali–Långnäs-reittiä liikennöidään Clipper-luokan aluksilla, joilla matkustaessa kaikilla matkustajilla on oltava kulkuneuvo mukanaan: joko henkilöauto, matkailuauto, moottoripyörä tai polkupyörä. Liikkuminen Ahvenanmaan tasaisilla teillä on helppoa, olipa kulkuneuvossasi kaksi tai neljä pyörää.

Autoilija ehtii päivän aikana käytännössä mille tahansa saariston laidalle, sillä suurinkin saari on enimmillään vain viidenkymmenen kilometrin levyinen. Finnlinesin laivat saapuvat Långnäsin satamaan, josta on esimerkiksi Maarianhaminaan vain noin puolen tunnin automatka.

Polkupyöräilijä voi luottaa saavansa leppoisan lomakokemuksen, sillä maasto on tasaista ja mäkisimmissäkin paikoissa nousut ovat yleensä loivia. Koko saariston korkein kallio nousee vain 130 metrin korkeuteen. Pyöräily näillä teillä ei vaadi huippu-urheilijan kuntoa – voit keskittyä maisemista, meri-ilmasta ja kesän tuoksuista nauttimiseen.

Ahvenanmaan saarten välillä kuljetaan saaristolautoilla ja losseilla. Kulkuneuvoista peritään reitin pituuden mukainen maksu, mutta matkustajille itselleen ne ovat täysin ilmaisia.

2. Puutalojen Maarianhamina on kuin kuvakirjasta

Ahvenanmaan idyllinen pääkaupunki Maarianhamina on saariston keskus, jonka kiertämiseen kannattaa varata päivä tai pari. Tämä värikkäiden puutalojen kaupunki on ehdottomasti parhaimmillaan kesäisin, kun keskustan kahvilat ja ravintolat levittäytyvät kaduille ja kukkivat puut tuovat luonnonläheistä tunnelmaa kaikkialle.

Saaristossa kun ollaan, 11 500 asukkaan Maarianhaminan tärkeimmät nähtävyydet liittyvät kiinteästi merenkulkuteemaan. Yksi niistä on nelimastoparkki Pommern, komea Glasgow’ssa vuonna 1903 rakennettu purjelaiva, joka purjehti aikoinaan Ahvenanmaalta aina Australiaan saakka. Nykyisin Pommern toimii museolaivana ja se on ollut ankkurissa Maarianhaminan edustalla vuodesta 1957 lähtien. Kesällä 2017 laivassa tehdään korjaustöitä ja sisältä siihen ei ole mahdollista tutustua. Onneksi viereisessä Merenkulkumuseossa on esillä kiinnostava Pommernin historiaa esittelevä näyttely.

Finnlines
Finnlines
Puutalojen Maarianhamina on tunnelmallinen vierailukohde.

Muita Maarianhaminan nähtävyyksiä ovat esimerkiksi Ahvenanmaan museo, Pyhän Martin ja Pyhän Yrjön kirkot sekä Lars Sonckin suunnittelema kaupungintalo. Rantaelämääkin on helppo löytää ja Lilla Holmenin uimaranta sopii hyvin myös lapsiperheille. Maarianhamina on myös kiinnostava ostoskaupunki – muista kuitenkin, että Finnlinesin tax free -hinnoilla tuliaiset saa kaikkein edullisimmin laivalta.

Maarianhaminan suurimpia kesätapahtumia ovat esimerkiksi 19.–23.7.2017 vietettävät Ahvenanmaan Meripäivät, musiikkifestivaali Rockoff 21.–29.7. sekä Maarianhaminan Kulttuuriyö 11.8.

3. Maaseudulla koet kaikkein kauneimman Ahvenanmaan

Ahvenanmaan todelliset matkailuhelmet löytyvät maaseudulta. Yksi must-kohteista on Sundissa sijaitseva Kastelholman keskiaikainen linna. Linna on hämmästyttävän hyvässä kunnossa ikäänsä nähden. Ensimmäiset maininnat siitä ovat peräisin jo 1300-luvun loppupuolelta ja useat Ruotsin kuninkaat ovat oleskelleet siellä. Linnan naapurissa voi tutustua tavallisemman kansan talonpoikaiselämään Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseossa ja kulttuurivierailujen jälkeen maistuukin jo lähiruoka Smakbynin notkuvissa pöydissä, niin ikään aivan linnan lähellä.

Finnlines
Finnlines
Ahvenanmaalla riittää kiinnostavaa nähtävää kuten historiallisia linnoja ja linnoituksia.

Sundin kunnan toinen historiallinen kohde on Bomarsundin linnoitus, joka tuhoutui Oolannin sodan aikana ja jätti jälkeensä jännittävät kiviset rauniot.

Ahvenanmaan pohjoisosan kiinnostavin käyntikohde on Geta, josta löytyvät seudun parhaat näköalapaikat: Geta-vuoren kalliot, jotka kohoavat 107 metriä merenpinnan yläpuolelle. Maisemia voi nousta ihailemaan näkötornista. Alueella on useita patikointireittejä, joihin kuuluu myös lapsille sopiva Trollstigen eli peikkopolku. Pakkaa piknik-eväät mukaan ja vietä päivä ulkoilmassa!

4. Lähiruokaa ja raikkaita paikallismakuja suoraan pientuottajilta

Ahvenanmaan herkkuihin kuuluvat erilaiset kalaruoat, vihannekset, karitsa, paikallisten tilojen omenat ja tietenkin saaristolaisten oma pannukakku. Kenties tunnetuin kulinaarikohde on julkkiskokki Mikael Björklundin pyörittämä Smakbyn. Kastelholman linnan lähellä sijaitseva Smakbyn keskittyy aina tuoreeseen lähiruokaan ja Ahvenanmaan omien tuottajien tarjontaan. Ravintolan yhteydessä toimii tislaamo, jossa valmistetaan ahvenanmaalaista Åppelbrand-omenaviinaa sekä paikallisia liköörejä.

Finnlines
Finnlines
Lähiruoka on yksi Ahvenanmaan matkailuvalteista.

Matkailijat pääsevät lähiruoan syvimmille juurille esimerkiksi vierailemalla Tjudössä Karl-Ers Fruktin tilalla, joka tuottaa mansikoita, päärynöitä sekä noin 14 prosenttia koko Suomen omenantuotannosta. Tilalla on kahvila sekä pieni myymälä. Ahvenanmaalta löytyy myös Suomen suurin parsatila Lassas. Juomapuolella Ahvenanmaan tunnetuin nimi lienee Stallhagen, jonka Grelsbyn kylässä sijaitsevassa panimoravintolassa voi ruokailun ohella osallistua oluttastingiin.

Hyvän ruoan ystävälle paras aika Ahvenanmaan-matkalle on syyskuun toiseksi viimeinen viikonloppu 22.–27.9.2017, jolloin saarella vietetään suurta sadonkorjuujuhlaa eli Skördefesteniä.

5. Auto antaa tilaisuuden viettää leppoisaa aktiivilomaa omassa tahdissasi

Ahvenanmaan 6 500 saarta ja luotoa muodostavat ympäristön, jossa ulkoilmaihminen on kuin kotonaan. Pyöräilyä, vaellusta, kalastusta, melontaa, golfia – mitä ikinä harrastatkin, voit tehdä sen täällä lomalaisen otteella ilman stressiä. Ahvenanmaan kaksi golfkenttää, Eckerö Golf ja Ålands Golfklubb tarjoavat pelattavaa kaikkiaan 54 reiän verran. Kalastajia ilahduttavat erityisesti haukisaaliit, mutta myös kuha, siika ja taimen viihtyvät saariston vesissä.

Finnlines
Finnlines
Ahvenanmaa sopii erinomaisesti kohteeksi ulkoilmaihmisille, sillä saariston upeat maisemat tarjoavat monipuolisesti mahdollisuuksia ulkoiluun.

Autolla matkustaessa omat sporttivarusteet kulkevat vaivattomasti mukana. Mikä parasta, jos et osaa päättää loman aktiviteetteja etukäteen, voit pakata autoon kaiken tarvittavan ja päättää vasta paikan päällä. Autolomalla kaikenlainen spontaanius on sallittua! Muista kuitenkin varata laivalippusi ajoissa, sillä kesä on hyvin suosittua matkustusaikaa.

Katso Finnlinesin aikataulut ja varaa oma matkasi Ahvenanmaalle!

Lähde: Finnlines
Kuvat: Visit Åland ja Shutterstock

ILMOITUS

Päivitetty: 28.6.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia