Hyppää sisältöön

Sudan on todellisen seikkailijan kohde

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 26.11.2015
Mielikuvia Sudanista on monenlaisia.

Afrikan vähiten vierailtu maa

Pohjois-Afrikassa sijaitsevaa Sudania ei helposti mielletä matkailumaaksi. Ensimmäisenä Sudanista tulevat ehkä mieleen erilaiset konfliktit, joita maassa on ollut koko sen itsenäisen historian ajan vuodesta 1956 saakka. Siellä on ollut aseellisia konflikteja, ja lisäksi on kärsitty kuivuudesta ja nälänhädästä. Perusturistille maata ei voi suositella, sillä tilanne ei koko maassa edelleenkään ole täysin rauhallinen tai turvallinen.

Vuoteen 2011 saakka Sudan oli Afrikan suurin maa, mutta Etelä-Sudanin itsenäistymisen jälkeen rajat on täytynyt piirtää uudelleen. Yhteistä rajaa maalla on pohjoisessa Egyptin ja Libyan kanssa, lännessä Tsadin ja Keski-Afrikan tasavallan kanssa ja etelässä Etelä-Sudanin, Etiopian ja Eritrean kanssa. Uudesta aluejaosta huolimatta maa on edelleen sekoitus aavikkoa ja savannia, vuoristoisia seutuja ja rannikkoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sudan-Wadi-Halfa-Anu-Vaheristo

Kuumaa ja kuivaa ympäri vuoden

Sudanin ilmasto on kuuma ja kuiva ympäri vuoden. Kesäisin elohopea kohoaa +42 asteeseen ja talvellakin mitataan +32 asteen lämpötiloja. Vuorokausittaiset lämpötilanvaihtelut ovat huimia, sillä iltaisin ja öisin lämpötila laskee jopa 20 astetta.

Sudanissa sataa harvoin. Sadekausi on kesä-heinäkuussa, mutta vettä sataa hyvin vähän. Suhteellinen ilmankosteus on keskimäärin 27 prosenttia, mikä tekee ilmasta äärimmäisen kuivan.

Sudanissa matkatessa on myös hyvä varautua aavikkomyrskyihin, haboobeihin. Ne ovat tyypillisiä sääilmiöitä, jotka kestävät yleensä noin kolme tuntia ja kuljettavat mukanaan jopa lähes 900 metrin korkuisia hiekkapatsaita.

Muinaista kulttuuria ja ystävällisiä ihmisiä

Sudanin turismi on varsin kehittymätöntä. Sitä voi suositella lomakohteeksi vain todellisille seikkailijoille, jotka kokevat nähneensä kaiken muun. Maa kuitenkin tekee vaikutuksen sinne matkanneeseen muinaisella kulttuurillaan sekä ihmisten ystävällisyydellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sudanin aavikkoseuduilla on lukuisia temppeleitä, monumentteja, hautoja ja pyramideja. Kohteissa ei tarvitse kärsiä Egyptin nähtävyyksien kaltaisesta tungoksesta, sillä turistien määrä on niin pieni. Turistien puutteella on kuitenkin myös varjopuolensa: monet kulttuurillisesti arvokkaat kohteet on jätetty rapistumaan aavikkotuulten ja auringon armoille.

Sudan yllättää myös sukelluskohteena. Maa rajoittuu idässä Punaiseenmereen, joka tunnetusti on yksi maailman upeimmista sukelluskohteista. Sudanin rannikko on pitkälti tutkimatonta seutua, joten siellä on paljon nähtävää etenkin kokeneelle sukeltajalle.

Pääkaupungissa Khartumissa on muutama maan historiasta kertova museo, joissa kannattaa vierailla.

Sudanilaisia on kutsuttu maailman ystävällisimmiksi ihmisiksi. He ovat kiinnostuneita turisteista ja ovat erittäin vieraanvaraisia. He kutsuvat mielellään matkaajia nauttimaan lounasta paikallisiin kadunvarsiravintoloihin sekä koteihinsa.

Hyvä tietää Sudanista

Sudan on tiukan islamilainen maa, johon on sekoittunut arabialaisia vaikutteita. Tämä näkyy erittäin vahvasti katukuvassa. Naiset ovat miehiin nähden alisteisessa asemassa, vaikka šaria-lakia ei noudateta kirjaimellisesti. Maahan matkaavan naisen onkin syytä pukeutua konservatiivisesti ja kulttuuria kunnioittaen. Myös miesten oletetaan pukeutuvan pitkiin housuihin ja umpinaisiin kenkiin, shortsien ja sandaalien sijasta.

Maassa homoseksuaalisuus ja avioliiton ulkopuoliset suhteet eivät ole sallittuja. Myöskään alkoholin myyminen ja nauttiminen ei ole sallittua. Sotilaskohteita, julkisia rakennuksia ja esimerkiksi huoltoasemia, lentokenttiä ja siltoja ei saa kuvata. Ihmisten kuvaamiseen kannattaa aina ensin kysyä lupa.

Sudanilaiset ovat yleisesti ottaen erittäin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Rikollisuutta on vähän, mutta normaalia varovaisuutta kannattaa silti noudattaa. Naisten ei ole suositeltavaa liikkua yksin etenkään pimeällä. Naisten on turvallisempaa ja miellyttävämpää liikkua isommassa porukassa tai miehen kanssa myös päivällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalainen tarvitsee Sudaniin matkustaessaan viisumin, joka tulee hankkia ennen matkaa. Lähin lähetystö on Norjan Oslossa. Kolmen päivän kuluessa Sudaniin saapumisesta tulee rekisteröityä ja tämä onnistuu helpoiten hotellin kautta. Rekisteröinti tarkastetaan maasta poistuttaessa.

Sudanin vastaisten pakotteiden takia maassa eivät käy kansainväliset luottokortit. Kaikki maksut on hoidettava käteisellä. Helpointa on vaihtaa USA:n dollareita, jotka myös käyvät maksuna esimerkiksi hotelleissa. Rahaa voi vaihtaa pankeissa ja hotelleissa. Kaduilla on myös runsaasti laittomia rahanvaihtajia, jotka tarjoavat virallista vaihtokurssia korkeamman kurssin. Laittomien rahanvaihtajien käyttö ei ole suositeltavaa.

Julkisen terveydenhuollon taso on heikko. Maassa on laadukkaita yksityisiä sairaaloita, joiden maksut ovat korkeat. On siis tärkeää huolehtia matkavakuutus kuntoon ennen lähtöä. Myös matkustusilmoituksen tekeminen on erittäin suositeltavaa.

LENNOT, MATKUSTUS JA LIIKKUMINEN SUDANISSA

Sudan-Julkinenliikenne-Flickr-Retlaw-Snellac-Photography

Lentäen perille

Sudanissa on kaksi kansainvälistä lentokenttää, toinen pääkaupungissa Khartumissa ja toinen Port Sudanissa. Sudaniin ei ole Suomesta suoria lentoja, vaan konetta joutuu vaihtamaan kerran tai kaksi. Tyypillisimmin vaihto on Turkin Istanbulissa ja Etiopian Addis Abebassa. Edestakaiset lennot Sudaniin maksavat noin 650 – 1 100 euroa. Matkustusaikaa kertyy lyhyimmilläänkin noin kymmenen tuntia.

Monenlaista majoitusta

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa on hyvä valikoima majoituksia. Hotelleja löytyy vaatimattomammista aina viiden tähden hotelleihin. Hintataso on melko korkea, huoneet ovat Euroopan hinnoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hinta ja laatu eivät aina kohtaa. Etenkin edullisemmissa paikoissa on hyvä käydä katsomassa huone ennen kuin maksaa sen. Samalla kannattaa varmistaa liinavaatteiden puhtaus sekä kylpyhuoneen kunto. Vesihanojen toimivuus on hyvä testata, sillä päällisin puolin siisti kylpyhuone ei takaa sitä, että hanoista todella tulee vettä, lämpimästä vedestä puhumattakaan.

Pienempiin kaupunkeihin ja maaseudulle siirryttäessä majoitusten taso heikkenee selvästi. Useassa paikassa ei ole juoksevaa vettä ja siisteydessä on puutteita. Kannattaa kysellä paikallisilta majoitusvaihtoehtoja ja varautua nukkumaan alkeellisissakin oloissa.

Liikkuminen Sudanissa

Sudanissa on viime vuosina rakennettu ja korjattu tieverkostoa. Maan valtatiet ovat hyvässä kunnossa, mutta valaisemattomia. Khartumista voi vuokrata auton, mutta sen kunto ja paperit kannattaa tarkastaa huolella ennen liikkeelle lähtöä. Polttoaine on erittäin edullista Sudanissa.

Pääväylillä ja isompien kaupunkien välillä voi liikkua bussilla. Bussin valinnassa kannattaa olla tarkka ja maksaa hieman enemmän, jotta saa uudemman ja varmemman kyydin. Osa busseista on erittäin vanhoja ja toiminnaltaan epävarmoja. Ne myös ahdetaan ääriään myöten täyteen.

Sudanin sisällä voi myös lentää. Sudan Airways on yhtiöistä luotettavin, mutta sen lisäksi kaupunkien välillä liikennöi muutama muu yhtiö.

Sudanin rautateillä ei ole ollenkaan matkustajaliikennettä, vaan kiskoilla liikkuvat vain tavarat.

SUDANIN MATKAKOHTEET

Sudan-CorinthinaHotel-Flickr-Karla-Schuch-Brunet

Kansainvälinen Khartum

Sudanin pääkaupunki Khartum on maan kehittynein paikka. Noin viiden miljoonan asukkaan kaupungissa on maan paras majoitus – ja ravintolatarjonta, joka vastaa kansainvälistä tasoa. Khartum onkin sekoitus perinteistä sudanilaista kulttuuria länsimaisin vaikuttein.

Khartumissa on Sudanin kansallismuseo, jossa on katsaus Sudanin historiaan eri aikakausilta. Museon alueelta löytyy myös kaksi temppeliä, jotka on pelastettu Nasser-järven tulvimisen alta, ja uudelleen rakennettu museon alueelle. Etnografinen museo puolestaan kertoo sudanilaisten heimojen elämästä. Kokoelmissa on muun muassa soittimia ja metsästysvälineitä.

Käymisen arvoinen paikka on myös silta, jonka luona Valkoinen ja Sininen Niili kohtaavat. Kahden Niilin vesien sekoittumisen yhdeksi maailman pisimmistä joista voi selvästi havaita sillalta. Huomioitavaa kuitenkin on, että sillalla ei saa valokuvata. Useat turistit ovat joutuneet pidätetyksi kuvaa ottaessaan.

Kaupungin länsilaidalla on myös kuuluisa markkinapaikka, jossa myydään kameleita. Parhaimmillaan markkinat ovat lauantaisin. Kamelimarkkinoille pääsee kätevimmin taksilla.

Sukeltajan Port Sudan

Port Sudanin satamakaupunki sijaitsee Punaisenmeren rannalla. Rannikkokaupunki itsessään on unelias, eikä siellä ole paljonkaan nähtävää. Kansainvälinen lentokenttä ja –satama tekevät siitä kuitenkin merkittävän kaupungin.

Port Sudanista voi lähteä sukellusmatkalle Punaisellemerelle. Paikkoja on niin Sudanin rannikoilla kuin lähellä Eritrean rajaa. Vesissä elää lukuisia värikkäitä kalalajeja, vasarahaita ja kilpikonnia.

Historianystävän muinaiset pyramidit ja temppelit

Kerman historiallinen kaupunki on nykyisin hyvin harvaan asuttu. Vaatimattomuudestaan huolimatta se on historiallisesti tärkeä kohde, sekä yksi Afrikan kauimmin asuttuna olleista paikoista. Kermassa on Afrikan mantereen vanhin tiilestä rakennettu temppeli.

Nubialaisessa Kariman kaupungissa itsessään ei ole paljon nähtävää, mutta sen läheisyydessä on Gebel Barkalin temppelialue. Egyptin pyramideja muistuttavat temppelit ympäristöineen kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon. Paikallisille suurimmat pyramidit ovat edelleen pyhiä paikkoja.

Begrawiyan pyramidit Khartumin lähellä ovat Sudanin kuuluisimmat pyramidit. Tämä muinainen hautausmaa on yksi vaikuttavimmista näyistä Sudanissa. Alueella on noin sata pyramidia tai pyramidin jäännettä. Osa on vaurioitunut vuosituhansien saatossa, osa 1800-luvulla kun italialainen ”arkeologi” etsi niistä aarretta. Paikalliset käyvät viikonloppuisin ratsastamassa kameleilla pyramidien ympäristössä, mutta muuten nähtävyyksiin saa tutustua kaikessa rauhassa ja ilman tungosta.

SUDANIN PARHAAT

Sudan-Ruoka-Flickr-Maureen-Didde

Koe nämä Sudanissa

  • Kamelimarkkinat Khartumissa
  • Begrawiyan pyramidit
  • Ruokailu perinteisessä katukojussa
  • Sukellus Port Sudanissa

Sudanin miinukset

  • Hotelleissa huono hinta-laatusuhde
  • Ei suoria lentoja
  • Epävakaa poliittinen tilanne
  • Yksin matkustamista ei suositella naisille
  • Maassa ei hyväksytä kansainvälisiä luottokortteja
  • Kesällä voi olla tukahduttavan kuuma

Lue myös:

Ulkoministeriön matkustustiedote

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Anu Vaheristo, Flickr / Retlaw Snellac Photography, Karla Schuch Brunet, Maureen Didde,