Kohdeopas: Sri Lanka

Sri Lankan upeat vihreät maisemat

Vihreän luonnon värittämä saari Intian niemimaan eteläkärjessä sykkii vahvemmin kuin koskaan. Sri Lankan värikäs historia, henkeäsalpaavat maisemat ja rento ilmapiiri takaavat elämyksellisen matkan.

Kyynelen muotoinen saari Intian valtameressä kullanruskeine rantoineen on kuin paratiisi. Erinomaisena rantalomakohteena tunnettu saari tarjoaa matkailijalle löhöilyn lisäksi annoksen historiaa, kulttuuria ja kulinaristisia nautintoja. Pienellä saarella riittää toimintaa niin rennolle reppureissaajalle kuin ylelliselle luksusmatkailijallekin.

SRI LANKA MATKAILUMAANA

Sri Lankassa on villieläimiä ja vesiputouksia

Villieläimiä ja vesiputouksia

Sri Lanka sijaitsee Intian valtameressä Intian niemimaan alapuolella. Saari on suuruudeltaan vain noin kolmasosa Suomen pinta-alasta, ihmisiä siellä asuu kuitenkin lähes neljä kertaa enemmän kuin suomessa.

Sri Lanka jakautuu yhdeksään maakuntaan, joissa jokaisessa on oma pääkaupunkinsa. Suuremmat kaupungit kuten Kandy, Colombo ja Anuradhapura takaavat historiannälkäiselle lukuisia tarinoita, siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria ja vuosia säilyneitä aarteita. Buddha-temppelit koristavat jokaista kylää ja kaupunkia.

Saaren upea luonto villieläimineen, vuorineen ja vesiputouksineen kutsuu saarelle myös luontomatkailijat. Loistavia rantalomakohteita ovat muun muassa Hikkaduwa, Negombo, Bentota, Unawatuna sekä Arugam Bay. Saaren kirkkaat vedet ja hulmuavat aallot ovat suosittuja surffareiden, snorklaajien sekä sukeltajien keskuudessa.

Sri Lankalle kannattaa suunnata talvea vasten

Trooppisen saaren sijainti päiväntasaajan yläpuolella lupaa lämpimät ja kosteat lukemat lähes kauttaaltaan koko saarelle. Rannikkoalueilla lämpötilat kohoavat parhaimmillaan yli 30 asteen ja harvoin laskevat alle 25 asteen. Poikkeuksia lämpötilojen suhteen ovat vuoristoalueet kuten Nuwara Eliya saaren keskiosissa, jossa lämpötila on alhaisempi ympäri vuoden.

Sadekaudet osuvat saaren länsi- ja eteläosiin toukokuusta syyskuuhun sekä pohjois- ja itäosiin lokakuusta tammikuuhun.

Buddhalaista kulttuuria ja vuosisatoja jatkuneita perinteitä

Saaren lukuisat temppelit ovat merkittävä osa katukuvaa ja srilankalaista kulttuuria. Upeat temppelit henkivät tarinoita Buddhan elämästä ja houkuttelevat uumeniinsa niin paikalliset kuin turistitkin. Matkailijan kannattaa peittää olkapäät ja polvet, sillä osassa saaren temppeleistä on tiukat pukeutumissäännöt. Temppeliin mentäessä kengät tulee lähes poikkeuksetta ottaa pois.

Hellyydenosoituksia yleisillä paikoilla Sri Lankassa on hyvä välttää, koska ne eivät kuulu paikalliseen kulttuuriin.

Srilankalaiset pitävät kiinni perinteistään ja ovat ylpeitä omasta kulttuuristaan. Niistä osoituksena ovat vuosittain järjestettävät juhlat, joista merkittävimpiä ovat uusivuosi huhtikuussa ja Kandyn festivaalit elokuussa. Tärkeä osa srilankalaista kulttuuria ovat perinteiset tanssit, joihin kuuluvat erilaiset naamiot, värikkäät asustukset sekä rytmikäs rumpumusiikki.

Srilankalaisia makuelämyksiä

Sri Lankan perinneruoka rice’n’curry on ulkomaalaiselle tulinen makuelämys, vaikka turisteille tarjoillaankin useimmiten ruoasta miedompi versio. Ruokalaji koostuu vihannes, kala- tai lihapohjaisista kookosmaitokastikkeista, jotka nautitaan yhdessä riisin ja rapean papadamin, paikallisen leivän, kanssa.

Sri Lankassa tulee toimeen englannilla

Saarella pärjää hyvin englannin kielellä, sillä kieltä puhutaan etenkin suurimmissa kaupungeissa ja suosituissa lomakohteissa. 26 vuotta kestänyt sisällissota ja saaren ohi pyyhkäissyt tsunami aiheuttivat kumpainenkin laajalti tuhoa ympäri maata, mutta silti huolimatta srilankalaiset jaksavat hymyillä ja olla aidosti ystävällisiä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SRI LANKASSA

Sri Lankaan pääsee nykyään suorilla lennoilla

Suorilla lennoilla Sri Lankaan

Pakettimatkoja Sri Lankalle järjestävät monet suomalaiset matkatoimistot. Saarelle pääsee nykyisin suorilla lennoilla noin 12 tunnissa joulukuusta maaliskuun alkuun. Matkatoimistot järjestävät jatkokuljetukset lentokentältä eri kohteisiin ympäri saarta.

Three wheelerillä kurvailee kätevästi

Edulliset junat ja bussit kulkevat ympäri Sri Lankan saaren, mutta matkustaminen niissä ei vedä vertoja ilmastoidulle pakettiautolle, jonka saa helposti vuokrattua kuljettajan kera. Kannattaa kuitenkin aina varautua viivästyksiin, sillä ruuhkainen liikenne ja osittain huonokuntoiset tiet vaativat veronsa.

Paikallinen menopeli three wheeler on kätevä ja halpa kulkuneuvo hektisessä liikenteessä, mutta ei sovellu pitkiin matkoihin.

Yösijoja joka lähtöön

Yösijoja Sri Lankan saarelta löytyy hulppeista hotelleista idyllisiin villoihin ja rentoihin rantamajoihin riippuen matkakohteesta. Omatoimimatkailija löytää lähes paikasta kuin paikasta huokean majapaikan.

Saaren hienoimmat hotellit sijaitsevat Colombossa, Bentotassa ja Gallessa. Hotellien hintaso Sri Lankalla on suomeen verrattuna kauttaaltaan edullinen. Ostoskulttuuriin kuuluu tinkiminen.

SRI LANKAN MATKAKOHTEET

Sri Lankan nähtävyys

Luonnon helmassa Yalan kansallispuistossa

Yalan kansallispuistossa Sri Lankan kaakkoiskärjessä viihtyvät lukuisat villieläinlajit. Laaja viidakkoalue edustaa Sri Lankan kauneinta luontoa ja on yksi maan suurimmista luonnonpuistoista.

Yalan vehreään luonnonpuistoalueeseen kuuluu kuusi kansallispuistoa ja kolme villieläin aluetta, joissa asuu elefantteja, apinoita, krokotiilejä, karhuja ja satoja lintulajeja. Puiston ehdoton vetonaula on harvinainen leopardi, josta saattaa hyvällä onnella nähdä vilauksen.

Surffaajan unelmat Hikkaduwa ja Arugam Bay

Hikkaduwa saaren länsirannikolla noin sata kilometriä Colombosta etelään sijaitsee yksi Sri Lankan tunnetuimmista rantakohteista. Pieni kylä on aivan rannan tuntumassa ja tarjoaa aktiviteetteja erilaisista vesiurheilumahdollisuuksista ajattomaan auringonpalvontaan. Aallot hulmuavat Hikkaduwassa lokakuusta huhtikuun loppuun.

Arugam Bay sijaitsee Sri Lankan itärannikolla kaarevassa rantapoukamassa upean luonnon keskellä. Aaltoja Arugam Bayssa riittää aina toukokuusta lokakuun alkuun. Viidakon ympäröimä Arugam Bayssa tunnetaan myös kauniista luonnostaan ja villieläimistään.

Hektinen Colombo

Vastakohtien Colombossa rikkaus ja köyhyys kulkevat rinnakkain ja sulautuvat yhdeksi suureksi kaupungiksi, jossa nähtävää riittää museoista puistoihin ja rantabulevardeihin. Colombo on saaren kaupankäynnin keskus, matkailijallekin sieltä mukaan tarttuu jos jonkinlaista kotiinvietävää. Kaupungin kaoottisuudesta huolimatta, paikka on näkemisen arvoinen ja sille kannattaa ehdottomasti uhrata muutama päivä.

Sri Lankan viralliset matkailusivut

Teksti: Katri Lehmussaari
Kuvat: Flickr / Paul Mannix, Guido Bramante, Mal B

Päivitetty: 9.2.2015

Sri Lanka: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

8 kommenttia

Me lennettiin Istanbulin kautta Sri Lankaan Turkish airwaysilla syksyllä -15. Oltiin 1 yö Colombossa. Sieltä junalla Unawatunaan ja junamatka on aina elämys paikallisten ihmisten kanssa. Juna ja bussi eivät maksa juuri mitään. Ihastuttiin kyllä Unawatunaan. Ihana ranta ja rauhallinen meno.

Hei, nykyisin suorat lennot n. 9h saa ostettua lomalentoina TUI:lta, jolloin voi ostaa pelkät lennot ja ostaa hotellit itse, jolloin voi suunnitella muuten matkansa omien kiinnostusten mukaan :)

Hei, there are no direct flights from Helsinki to Sri Lanka. I always fly with Turkish airlines which has a change of plane in Istanbul and a brief stop-over in Maldives (no change of plane). This is possibly the quickest route and more comfortable. Sri Lankan airlines used to be very good but recently they are not doing well. The aircrafts are so old and sometimes even the inflight entertainment doesn’t work properly. So try to avoid them, but you may fly with them if you get a really cheap deal.

Viisumitarpeesta on liikkeellä erilaista tietoa, mutta ETA-kirjaus pitää näköjään tehdä, ja se on kuin viisumi. Ongelmana on, että sitä en ole ainakaan minä saanut tehtyä yli viikon yrittämisen jälkeenkään. Tukholman lähetystö kommentoi, että sivuilla on joitain ongelmia, mutta että lentokentällä sen saa täytettyä nopeasti ja lisähintakin on vain vähäinen.
Onko muilla samanlaisia ongelmia? Minulla alkaa tökkiä nimenomaan Visa-maksamisen yhteydessä.

Eipä stadista juuri suoria löydy. Lähes kaikki lentävät Frankun, Pariisin, Lontoon tai Istanbulin kautta jos Pohjois-Euroopasta lentävät. Itse skrivaan tätä juuri nyt Hikkaduwassa hotlan parvekkeella, ehkä 40 metrin päässä Intian Valtamerestä. Kannattaa vierailla.

Miten siellä Hikkaduwassa mahtaa toukokuun 2 ensimmäistä viikkoa mennä sateiden/kauden puolesta? Kannattaako sinne lähteä silloin?

Etsin, enkä löytänyt googlettamalla matkatoimistoista kuin tjäreborgin, joka järjestää Sri Lankalle matkoja. Haluaisin tietää myös suorista lennoista sinne, mitä en löytänyt.