Suomi Taide Tapahtumat

Heikki Willamon valokuvat vievät myyttiselle matkalle Salossa

By on torstai, helmikuu 16, 2017

Salon taidemuseo Veturitallin näyttely oli upea kokonaisvaltainen elämys. Valokuvaajan ajatusmaailma ja kuvien synty tulee tutuksi kuuntelemalla kuvaajan itsensä kertomana pohdintaa ihmisen ja luonnon ikiaikaisesta suhteesta. Pidän Willamon tavasta asettua luontoon,  tarkkailemalla, ottamalla vähitellen oma tilansa ja lopulta olemalla osa tarkkailemaansa luontoa. Mustavalkoisten valokuvien lisäksi näyttelyssä pääsee katsomaan Perttu Saksan videoteoksen Heikki Willamosta. En osaa sanoa videon kokonaispituutta, mutta suosittelen sen katsomista. Videon pelkistetty kerronta pitää otteessaan alusta loppuun

20170211_123758

Joidenkin kuvien läheisyydessä seinässä oli musta nappula, kun tuolla kädessäni olevalla laitteella osoitti nappulaa pystyi kuuntelemaan valokuvaajan ajatuksia ja pohdintaa kuulokkeiden kautta.

Willamo pohtii kalliomaalausten merkitystä muinaisaikojen ihmisille ja liittää itsensä valokuviensa kautta eläinkuvien tekijöiden ketjuun. Mustavalkoiset kuvat, joidenkin kuvien kohteiden liikkestä aiheutuneet viivat ja pelkistetty tausta on mielestäni yhdistettävissä kalliomaalausten viivanvetoihin. Kuvaaja pyrkii löytämään kuvan tuottamisen alkulähteen, sisäiset näyt, unikuvat ja näiden taustalla olevat tarinat, myytit ja uskomukset. Eläimillä on ollut vahva merkitys myös maailman ja ympäristön selittäjinä.

20170211_124017

Näyttely oli jaettu eri teemoihin. Puhuttelevimpana koin osion, jonka nimi oli Metsänpeitto. Täältä verholla rajatusta tilasta löydän oman suosikkikuvani – karhu joka kurkistaa saniaisten lomasta. Metsänpeitossa kerrotaan ajasta, jolloin ihminen asettui viljelemään maata ja hoitamaan karjaa. Myös suhde ympäristöön muuuttui. Metsä ei enää kuulunut ihmisen jokapäiväiseen elinpiiriin, jolloin siitä tuli myös vieras ja vaarallinen. Metsän asukeista tuli uhka ihmiselle ja ihmisen elinkeinolle. Mielestäni elämme myös tällä hetkellä vahvasti tätä aikaa. Metsä on vaarallinen ja vieras, metsän eläimet on vaarallisia, pelottavia. Olemme vieraantuneet luonnosta, emme ole osa sitä, vaan olemme ulkopuolisia tarkkailijoita.

Metsän henget ottivat valtaansa ihmisen tai hänen karjansa. Jouduttiin metsänpeitoon, tilaan, jossa kaikki kääntyi aliseksi ja tuttu muuttui tuntemattomaksi.
20170211_120124

Bloggaaja ja taustalla karu Islanti

Muita näyttelyn osioita olivat mm. Taivassyntyiset, Mielen luolissa ja Maailman reunalla. Kuvia alkuhäristä, iki ihanista Islanninhevosista karussa luonnossa kotisaarellaan. Mielen luolien käärmeet ja pohjoisen jäämeren rantojen kalliomaisemat maailman reunalla. Vaikuttavia valokuvia  ja kuvaajan hienoa pohdintaa menneestä tähän päivään.

20170211_123224

Pidin näyttelystä, kaikkea en osannut ottaa haltuun ja mieli hakee vielä oivalluksia ja ajatuksia. Vaikka väkeä oli näyttelyssä kohtuullisen paljon, kuulokkeet auttoivat keskittymään omaan olemseen ja äänitykset oli kiva kuunnella rauhassa omaan tahtiin. Näyttely on vielä avoinna Salon taidemuseossa 7.5.2017 saakka. Kannattaa poiketa.

Valokuvaaja Heikki Willamo:

  • Suomalainen tunnettu luontokuvaaja, valokuvataitelija ja kirjailija
  • Willamolta julkaistu parikymmentä kirjaa yksin tai yhdessä muiden kanssa. Willamo ei ole pelkästään valokuvaaja, vaan myös taitava sanankäyttäjä ja kirjoittaja.
  • On tuttu monille Pirkka – lehden lukijoille luontoaiheisista kolumneistaan
  • Valokuvanäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla
  •  Syntynyt 1952 Helsingissä, asuu Karjalohjalla

 

* Salon taidemuseo Veturitallin ohjeistuksen mukaan näyttelyn kuvia voi käyttää taustana, mutta ei julkaista kuvaa pelkästä taideteoksesta*

TAG
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT