Joulukalenteri 2016 Saksa

Rauhallista Joulua ja onnellista Uutta Vuotta 2017! – Luukku 24

lauantai, joulukuu 24, 2016

Täällä Etelä-Saksassa useissa perheissä joululahjat tuo Joulupukin sijaan Christkind, eli Kristuslapsi. (Jota ei kylläkään kutsuta kylään, kuten meidän Pukki, vaan lahjat ilmestyvät salaperäisesti kuusen alle, tai mihin sitten ilmestyvätkään.) Monissa kaupungeissa valitaan joulun alla Kristuslapsi edustamaan kaupunkia ja tuomaan hyvää tahtoa ja joulumieltä muun muassa erilaisissa tapahtumissa, päiväkodeissa ja kouluissa. Nürnbergin Christkind on erityisen tunnettu, sillä onhan Nürnbergin joulumarkkinat (Christkindlmarkt) nimetty Kristuslapsen mukaan. Hänet olen usein nähnyt vaaleissa kiharoissaan joulumarkkinoiden lavalla jakamassa karkkia lapsille ja puhumassa joulun sanomasta.

Tapasin reilu viikkon sitten Hidirin työpaikan pikkujouluissa Neumarktin Christkindin, eli 16-vuotiaan Daisyn. Olin jo aiemmin pohtinut, että miksi ihmeessä Christkind on ilmeisesti (lähes?) aina tyttö, vaikka Jeesus oli kuitenkin poika. Mepä päätimme kysyä tätä itse Kristuslapselta. Oikeaa vastausta kysymykseen ei kuitenkaan ole olemassa. Pohdiskelimme, että ehkäpä se on vain lähinnä markkinointijuttu, ainakin Nürnbergissä tämä Christkind-touhu liittyy pääasiassa joulumarkkinoiden markkinointiin. Olipa eräs näkökulma sekin, että kukaan poika ei varmasti suostuisi pukemaan päälleen valkoista mekkoa.

No, emme saaneet tälläkertaa vastausta kysymykseemme, mutta Christkind Daisy jutteli pitkään meidän pöytäläistemme kanssa muista aiheista. Saimme muun muassa kuulla ikäviä juttuja siitä, millaisia kommentteja tämä kuvankaunis nuori neito on saanut muun muassa Facebookissa ihonvärinsä ja tumman tukkansa takia. Eihän Christkind voi olla tummatukkainen! Tuli vähän mieleen omat peruskouluajat, kun Lucia-neito valittiin aina niiden vaaleatukkaisten tyttöjen keskuudesta. Mutta nythän juuri viime vuonna Helsinkiläisessä lukiossa oli valittu Lucia-poika. Ehkä vähän erikoista, mutta miksipäs ei? Jos kerran Cristkind eli Kristuslapsi voi olla tyttö, niin kai Lucia-neitokin voi olla poika.

Tämän Daisyn juttuja kuunnellessa, olin suorastaan hämmästynyt, miten fiksulta nuorelta hän vaikutti. Ei sillä, etteikö nuoret voisi olla fiksuja, mutta hän teki erityisen vaikutuksen mielenkiintoisilla ja ajankohtaisilla mielipiteillään. Vielä seuraavana päivänäkin mietin, että voi jos kaikki olisivat yhtä viisaita jo kuusitoistavuotiaina, niin tämä maailma olisi paljon parempi paikka. Erityisesti viime maanantaisten Berliinin tapahtumien jälkeen tuli olo, että tämän maailmalla vallitsevan tilam muuttamiseen tarvittaisiin enemmän Daisyn kaltaisia fiksuja ja maalaisjärjen omaavia nuoria.

christkind1Christkind Daisy (Lähde)

Toivotan (ja toivotaan) siis kaikille rauhallista joulua ja viisautta uuteen vuoteen! 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Katriina lauantai, joulukuu 24, 2016 at 12:12

    Cristkind on alunperin todennäköisesti Martti Lutherin keksintö . Joulukuun 6. päivänä pyhä Nikolaus-piispa toi lapsille lahjoja, esim. pähkiöitä, omenia ja pikkuleipiä. Lahjojen antaminen saattoi sen sijaan olla tapana viattomien lasten päivänä 28.12. Uskonpuhdistuksen jälkeen protestantit torjuivat pyhimysten palvonnan. Martti Luther keksi hahmon ”Crhristkind”, joka ei kuitenkaan tarkoittanut Jeesuslasta vaan enkelimäistä(taivaallista) olentoa. Hän määräsi lahjojenjakopäiväksi 25.12. eli joulupäivän. Vuosisatojen kuluessa ”Cristkind” on siirtynyt protestanteilta Pohjois-Saksasta katolisille Etelä-Saksaan. Punanuttunen joulupukki lahjojen jakajana on nuori keksintö. Suomalais-saksalaisissa perheissä saattaa käydä kumpikin, Cristkind ja joulupukki, salaa kuusen alle lahjat tuomassa. Pitää vain muistaa jättää ikkuna raolleen, että pääsevät sisään. Nürnbergin Cristkind on vuonna 1933 keksitty hahmo, joka avaa joulumarkkinat, joita kutsutaan ”Christkindlesmarkt ´iksi”. Vuoteen 1968 asti Cristkind oli näyttelijä, sen jälkeen valitaan joku 16 vuotta täyttänyt nuori nainen sitä virkaa toimittamaan. Tapa näyttää Baijerissa levinneen muuallekin. Tässä oli netistä löytämäni lyhennetty selitys Christkid´istä. Lukuisia seikkaperäisiä historiallisia ja teologisia katsauksia joulunviettotapoihin adventtiajasta loppiaiseen löytyy netistäkin yllin kyllin. Hyvää joulua sinullekin.

  • Reply Katriina lauantai, joulukuu 24, 2016 at 12:14

    Korjaan kirjoitusvirheen: Christkind.

  • Leave a Reply