Joulukalenteri 2016 Saksa

Jo kuusi kynttilöitä on käynyt kukkimaan – Luukku 22

torstai, joulukuu 22, 2016

Joko teillä on kuusi koristamassa olohuonetta? Itse matkustan tänään vasta kohti Suomea, ja huomenna on äidin kanssa suunnitelmissa lähteä kuusimetsälle. Koska äiti valitsisi ilman minua muuten ihan liian pienen kuusen! Sen pitää olla niin iso, että tähti vähintäänkin osuu kattoon. Mielelummin niin, että kuusen latva kallistuu vinosti kattoa pitkin.

Tiesittekös, että joulukuusikin on alunperin matkannut meille Suomeen Saksasta? 

Joulukuusen alkuperästä on tietekin monia eri versioita. Joidenkin mielestä perinne on Latviasta lähtöisin, toisen tarinan mukaan ensimmäinen joulukuusi puolestaan oli Virossa. Saksassa joulukuusia alettiin käyttää koristeena todennäköisesti jo 1500-luvulla, ja 1600-luvulta lähtien joulukuusta on jo voinut kutsua perinteeksi. Ikivihreä kuusi on elämän ja toivon symboli.

1700-luvulla joulukuusi oli erityisesti kaupunkiasuntojen koristuksena. Prinssi Albert von Sachsen-Coburg und Gotha nai vuonna 1840 Englannin kuningatar Victorian, ja heidän myötään koristeltu joulukuusi levisi Iso-Britanniaan. Saksalaiset maastamuuttajat veivät joulukuusen myös Yhdysvaltoihin.

Suomeen joulukuusi levisi Englannista ja muiden Pohjoismaiden kautta aluksi säätyläisten joulunviettoon ja myöhemmin talonpoikien keskuuteen. Kuitenkin vasta 1900-luvun alussa joulukuusiperinne levisi tavallisten ihmisten koteihin. Perinteen leviämistä tuki vahvasti kansakouluopettajien Jyväskylän seminaari, jossa järjestettiin kuusijuhlia joulun alla. Opettajien mukana joulukuusi levisi ympäri Suomea.

Ja huh, millaisia koristeita täyteen tumpattuja kuusia löysin, kun kuusen kuvaa googletin! Pitää sen kuusen sentään näkyä sieltä koristeiden alta. Tai no ainakin jos kuusi on aito! Tässä on ihan kiva kuusi:

kuusi1

Mitä mieltä olet, enemmän on enemmän kuusen koristeissa, vaiko eikö? 

Lähde 1

Lähde 2

Kuvan lähde 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply