Joulukalenteri 2016

Musiikkia jouluvalmisteluihin – Luukku 21

keskiviikko, joulukuu 21, 2016

Minä hikoilen tänään Saksan B2-kurssin loppukokeessa. Pitäkää peukkuja!

Mutta mikä pärähtää soimaan, kun koko syksyn aherrus on ohi ja pääsen kotiin pakkaamaan Suomi-joulua varten? Nyt on jo aika lailla viimeiset hetket virittäytyä kunnolla joulun tunnelmaan. Toki olen aloittanut tämän prosessin jo hyvissä ajoin (lokakuussa), mutta uskoisin, että kun tänään vihdoin suljen luokan oven perässäni kaikkeni antaneena, ja kotona laitan joulumusiikkia soimaan, on siinä aivan eri fiilis kuin päivää aikaisemmin. Ihan kuin aikoinaan koulussa, minulla alkaa ihan oikea joululoma!

Nykyään tulee kuunneltua tietenkin paljon myös joulumusiikkia Spotifystä. Olen sinne koonnut ahkerasti joululistaa jo vuosien ajan, ja tällä hetkellä siinä on jo kymmenen ja puoli tuntia musiikkia! Viime vuosina olen kuunnellut paljon Jouluradiota, tosin sieltä tulee välillä vähän liian erikoisia versioita vanhoista tutuista lauluista, tai sitten täysin tuntemattomia joululauluja. Olen kyllä löytänyt Jouluradion avulla myös uusia hyviä joululauluja, ja kauniitakin versioita, joten kyllä sitä ihan mielellään kuuntelee. Ja netin kautta kun täällä ulkomailla tulee kuunneltua, niin sieltähän pystyy valitsemaan noita eri Jouluradion kanavia. Esimerkiksi Kauneimmat joululaulut on aika hyvä, jos ei jaksa niitä Rajattoman tiptap-potpurirenkutuksia tai haluaa kuunnella vain suomalaisia lauluja.

Näistä uusista hyvistä joululaulujenkuuntelumahdollisuuksista huolimatta, kyllä se paras joulufiilis löytyy pipareita leipoessa, kun voi kuunnella niitä lapsuuden joulukasetteja. Kyllä, luit oikein. Meillä on siis muutama ikivanha jouluinen C-kasetti, joita varten aina pitää kaivaa esille vanha kasettisoitin. Sillä onhan siinä ihan oma tunnelmansa, kun kuuntelee noita vähän rahisevia joululauluja, ja sitten se kasetti pitää vielä kääntää puolivälissä! Nyt en kyllä ole ihan varma onko meillä enää toimivaa kasettisoitinta, joten täytyy katsoa saadaanko ne kaikkein parhaat joululaulut soimaan vai ei.

No onneksi meiltä löytyy muutama hyvä joululevykin. Jotenkin siinä joulua puuhatessa (ja muutenkin) ihan kokonaisen albumin kuuntelu tuntuu luksukselta. Rauhoittavalta. Kokonaista 30 minuuttia saman esittäjän musiikkia! Ja onhan siinä sitä jotain, kun sen fyysisen cd-levyn laittaa cd-soittimeen soimaan. Harvoinpa sitä nykyään tulee levyjä kuunneltua, kun itsekin kuuntelen musiikkini pääasiassa Spotifystä tai radiosta.

Jos joku muu hakee musiikkia joululoman alkuun, jouluvalmisteluihin, tai muuten vaan ultimaattisen joulutunnelman etsimiseen viimetingassa, tässäpä muutama vaihtoehto kokonaisia joululevyjä, joista itse tykkään: (Kaikkia en todellakaan omista oikeana levynä, vaan osa on löytynyt myöskin internetin tai Spotifyn syövereistä.)

She & Him – A Very She & Him Christmas

She & Him on aika uusi tuttavuus jostain muutaman vuoden takaa, mutta tykkään heidän tyylistään erityisesti näissä joululauluissa. Heiltä ilmesrtyi tänä vuonna jo toinen joululevy, ja en osaa päättää kumpi näistä olisi parempi, joten laitan tähän molemmat.

Trio Saletti – Songs from the Joulukalenteri

The joulukalenterista tutut laulut koottuna yhdelle soundtrackille. Nämä ovat kyllä hulvattomia!

Vesa-Matti Loiri – Sydämeeni joulun teen

Tätä alkuperäistä albumia ei valitettavasti löydy internetin ihmemaailmasta. Spotifystä löysin Veskun uudemman samannimisen levyn, mutta siinä on kyllä monta kappaletta enemmän kuin tuossa vuoden 1988 albumilla. Myös Veskun ääni on nykyään jotenkin syvempi, tai matalampi kuin tuolla vanhalla kasetilla.

Jaakko Ryhänen – Jouluyö juhlayö

Jaakko Ryhänen on soinut meillä paljon lähinnä siksi, että äitini tykkää hänestä kovasti. Siksipä tämä levy kuuluu myös omaan joulunodotukseeni.

Antti Tuisku – Minun jouluni

Antti Tuisku löysi tiensä sydämeeni vasta viisi-kuusi vuotta sitten. Siihen asti hän kuului aika lailla inhokkeihini. Tässä asiassa olen kyllä tehnyt täyskäännöksen. Antin joululevyä on tullut kuunneltua sittemmin, ja vaikka häneltä toinenkin joululevy on ilmestynyt, ei se vain mielestäni ole ihan yhtä hyvä kuin tämä ensimmäinen.

Pähkinänsärkijä

Pjotr Tšaikovskin säveltämä Pähkinänsärkijä on tänä vuonna vähän unohtunut. Tämä minulla taisi olla joskus vuosia sitten mp3-soittimessakin. Täytyypä korjata vahinko ja laittaa Pähkinänsärkijä soimaan.

Elvis Presley – Elvis Christmas Album

Tässä on melkein samat kappaleet, kuin minun Elviksen joulukasetissani, vaikka en nyt ole varma oliko kasetti aivan saman niminen. Ja kyseistä kasettia on kyllä soitettu! Jos minun pitäisi valita yksi ainoa yhden artistin joululevy, jota pitäisi kuunnella koko joulu, se olisi luultavasti juuri tämä. Tai saattaisi se kyllä olla Vesa-Matti Loirikin. Hmm, onneksi ei tarvitse valita!

Ja pakko vielä lisätä listaan meidän jouluyön kappale, vaikkä tämä ei nyt mikään kokonainen albumi olekaan, eikä oikeastaan edes joululaulu. Tämä on kuitenkin upea biisi ja jostain syystä sitä aina joulun aikaan radioissa soitetaan. Niinpä siitä on tullut minulle ja äidilleni sellainen kappale, jonka usein juurikin jouluyönä laitoimme repeatille soimaan niin, että koko ympäröivä metsä raikasi! Onneksi ei ole ihan hirveästi naapureita, ja niihin vähiinkin on hiukan matkaa, etteivät häiriinny…

Kerrohan omat vinkkisi hyvistä joululevyistä! Mitä levyä voisit kuunnella koko joulun?

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Annukka keskiviikko, joulukuu 21, 2016 at 16:54

    Kiitos vinkeistä. Saara Aallon joululevy on upea ja viimeiset viisi vuotta kuulunut omiin jouluihini. Löytyy Spotifystä. https://open.spotify.com/album/1vTy7KSDUOKEovB8dGC5mM

    • Reply sannintaikasaappaat keskiviikko, joulukuu 21, 2016 at 21:35

      Hei, täytyypä käydä kuuntelemassa Saara Aallon levy! Kiitos vinkistä! :)

    Leave a Reply