Joulukalenteri 2016 Ruoka

Kuumia ja kylmiä juomia joulun odotukseen – Luukku 17

lauantai, joulukuu 17, 2016

Tökkiikö glögi jo? Tekisikö silti mieli jotain jouluista juotavaa? Löytyykö kaapista taas se ärsyttävä siirapin jämä piparitaikinan jäljiltä? Tässäpä oiva ratkaisu näihin ongelmiin (ja saa näitä kokeilla ilman ongelmiakin):

Inkiväärisiirappi, ja siitä sekoitetut erilaiset kuumat ja kylmät joulujuomat. Tässä kolme kehittelemääni reseptiä, mutta toki näiden lisäksi siirappia voi sekoittaa vaikkapa teen tai minkä tahansa muun juoman joukkoon.


Inkiväärisiirappi

 • 5 cm pätkä inkivääriä (melko paksua)
 • 0,5 dl vettä
 • 1,5 dl tummaa siirappia

Raasta reilu palanen inkivääriä kuorittuna. (Itse käytin noin 3x2x4cm palasen, mutta tämä oli liian vähän, ja lisäsin vielä lopuksi puolisen teelusikallista jauhettua inkivääriä.) Laita inkivääriraaste kattilaan, lisää sekaan vesi ja siirappi. Kiehauta ja laske sitten levyn lämpöä. Anna porista hiljalleen viitisen minuuttia. Sekoita välillä, äläkä päästä siirappia palamaan pohjaan tai kuohumaan ylitse! Sammuta levy ja jätä seos jäähtymäään hetkeksi. Siirappi maustuu sitä vahvemmaksi, mitä kauemmin se saa seistä. Tämän voi siis hyvin tehdä vaikkapa jo edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää esimerkiksi lasipurkissa jääkaapissa. Annos riittää noin kahdeksasta kymmeneen juomaan mausteeksi, riippuen kuinka paljon makeutta ja inkiväärin makua kaipaa. Ennen käyttöä inkiväärinpalaset kannattaa siivilöidä siirapista pois, jos haluaa kökötönä juomaa, mutta voi inkiväärit tietysti syödäkin halutessaan.


Omena-inkiväärijuoma (1 annos)

 • 2-3 rkl inkiväärisiirappia
 • 1/3 tl kanelia
 • 2,5 dl omenamehua

Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna sekoitellen höyryävän kuumaksi. Tarjoa kuumana.

juoma1Omena-inkiväärijuoma ja itsetehdyt piparit. Saksalaisten käsitys porosta on hieman erikoinen.


Weihnachtsapfelschorle eli ”lasten joulukalja”

Kun meidän perheessä aikuisille oli saunakaljat, me lapset saimme ”lastenkaljaa”. Tämä tarkoitti omenamehua vissyllä. Siis vähän niinkuin itsesekoitettua limpparia. Oli meillä limppariakin joskus, mutta tämä oli oikeastaan tosi hyvää! Olinkin aika hämmästynyt, kun ensimmäisen kerran matksutin Saksaan, ja huomasin, että täällä myydään meidän keksimää lastenkaljaa kaupoissa pullotettuna! Tämän juoman nimi on Apfelschorle, mutta samalla idealla myydään muitakin mehuja. Lähes missä tahansa kahvilassa voit pyytää omena-, alppelsiini-, ananas- tai vaikka rypäleschorlen. Ja tietysti myydään myös Weinschorlea, eli viiniä kivennäisvedellä!

Vaihtoehtoisesti voit siis antaa yllä tekemäsi omena-inkiväärijuoman jäähtyä, laittaa sen jääkaappiin, kunnes se on kylmää, ja sekoittaa lopulta omenajuomaa kuplavettä. Ja näin sinulla on Weihnachtsapfelschorle, eli jouluomenaschorle! Tässä vielä suhde:

 • 1 osa kylmää omena-inkiväärijuomaa
 • 1 osa kivennäisvettä

Jouluinen kaakao (1 annos)

 • 2-3 rkl inkiväärisiirappia
 • 0,5 tl neilikkaa
 • ripaus aitoa vaniljaa
 • 2 tl tummaa kaakaojauhetta
 • 2,5 dl maitoa

Kuumenna maito kattilassa kuumaksi, mutta älä keitä. Sekoita siirappi maidon joukkoon. Kaakaojauheen saa parhaiten maidon sekaan ilman paakkuja, kun sen sirottelee hiljalleen siivilän läpi vispaten samalla maitoa voimakkaasti vispilällä. Lisää lopuksi neilikka ja vanilja. Tarjoile kuumana. (Uskoisin, että tämä maistuu oikein hyvältä myös kermavaahdon kanssa!)


Herkullisia hetkiä joulun odotukseen! Viikko vielä, kyllä se pian vierähtää!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply