Joulukalenteri 2016 Saksa

Nürnberger Lebkuchen – Luukku 15

torstai, joulukuu 15, 2016

Saksassa joulun aikaan liittyy monenlaisia herkkuja. Erilaiset pikkuleivät ja keksit ovat erityisen suosittuja naposteltavia esimerkiksi Glühweinin seurana. Kun täällä Nürnbergin lähistöllä asustelen, ajattelin tänään kertoa teille Nürnbergin kuuluisimmista jouluherkuista, nimeltä Nürnberger Lebkuchen.

Lebkucheneita on valtava määrä erilaisia variaatioita, mutta valmiit keksit ovat useimmiten melko paksuja ja pehmeitä, enemmänkin kakkusia kuin esimerkiksi suomalaisia joulupipareita vastaavia. Nürnbergissä Lebkuchentaikina koostuu pääasiassa pähkinöistä tai manteleista (ja pienestä määrästä jauhoista) sekä makeutusaineesta. Perinteisesti makeutuksena on käytetty hunajaa, ja korkean sokeripitoisuuden vuoksi Lebkuchenit säilyvätkin erityisen pitkään. Lebkucheneita maustetaan yleensä muun muassa aniksella, fenkolilla, inkiväärillä, kardemummalla, korianterilla, muskottipähkinällä, neilikalla, maustepippurilla ja kanelilla. Nostatusaineena on käytetty muun muassa hirvensarvisuolaa (=ammoniumbikarbonaatti) ja potaskaa (=kaliumkarbonaatti). Taikina pursotetaan sellaiselle ohuelle paperintapaiselle, mutta syötävälle vohvelilevylle (Oblate, vähän kuin ehtoollisleipä), koristellaan mahdollisesti manteleilla, paistetaan, ja lopuksi kakkuset voidaan kuorruttaa sokerikiilteellä tai suklaalla.

Lebkuchen tuli Saksaan alun perin Hollannista, ja Saksalaiset munkit muuttivat reseptiä mieleisekseen. Hyvin säilyviä keksejä säilöttiin ja jaettiin ihmisille ruoaksi huonoina aikoina, tai käytettiin lääkkeenä. Tuo paperimaisen Oblaten päälle leipominen keksittiin niinikään luostareissa ehtoollisleipien avulla. Lebkucheneita leivottiin 1600-1700 luvuilla lähinnä koristeeksi ja lahjaksi joulua, pääsiäistä ja häitä varten.

Nykyistä vastaava Lebkuchen syntyi Nürnbergissä, kun leipurit halusivat tehdä kovista kakkusista oikeasti syötäviä herkkuja. Lebkucheneihin tarvittavat ainekset olivat Nürnbergin vapaassa kauppakaupungissa helposti saatavilla. Siihen aikaan harvinaisia mausteita oli Nürnbergissä tarjolla, ja alueella oli enemmän mehiläisenkasvattajia kuin missään muualla. Lebkuchenin leipuri oli oma ammattinsa, ja ensimmäiset tunnetut Lebkuchenin leipojat elivät jo 1100-luvulla. Joissain Lebkuchenleipomoissa Lebkucheneita valmistetaan vieläkin käsityönä. Nürnberg on yhä kuuluisa Lebkucheneistaan, ja se on yksi harvoista paikoista Saksassa, missä Lebkucheneita myydään ympäri vuoden.

Nürnbergin Lebkucheneilla on EU:n maantieteellisen merkinnän suoja, eli Nürnbergin ulkopuolella tehtyjä Lebkucheneita ei saa kutsua Nürnbergin Lebkucheneiksi. Vastaava lainvoimainen suoja Nürnberger Lebkucheneille on ollut jo vuodesta 1927. Ne saavat sisältää enintään 10 % jauhoja tai 7,5 % tärkkelystä. 25 % taikinasta täytyy olla manteleita, hasselpähkinöitä tai saksanpähkinöitä.

Ja nyt täytyy tehdä tunnustus: en oikein tykkää Lebkucheneista. Ja oikeastaan en edes ole varma miksi, mutta uskoisin sen johtuvan joko Nürnbergin Lebkucheneiden korkeasta pähkinä-/mantelipitoisuudesta tai sitten aniksesta. Ja erityisesti nuo suklaapäällysteiset Lebkuchenit maistuvat mielestäni omituisilta. Kai se on vain se aniksen ja suklaan yhdistelmä.

lebkuchen

Nürnberger Lebkuchen (kuva)

Mutta jos joskus satut käymään Nürnbergissä, niin suosittelen kyllä maistamaan tätä paikallista herkkua. Ehkä sinä tykkäät! Ja kuten sanottu, näitä saa kyllä ympäri vuoden!

Lähde 1

Lähde 2

Lähde 3

Lähde 4

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply