Joulukalenteri 2016 Talvi

Mustaa joulua? – Luukku 13

tiistai, joulukuu 13, 2016

Muistan erään lapsuuden joulun erityisen hyvin. Tai ainakin sen pienen hetken siitä joulusta. Lumista joulua oli taas odotettu, kuten joka vuosi. En ole aivan varma, oliko tämä ensimmäinen vuosi, kun haaveet valkeasta joulusta eivät täyttyneet, mutta ainakin tämä oli ensimmäinen muistamani musta joulu.

Olin alle kouluikäinen. Kuusi oli koristeltu ja jouluaattona oli saunottu. Olimme menossa illaksi naapuriin serkuille viettämään aattoiltaa. Kävelimme parinsadan metrin matkan naapuriin vesisateessa. Hiekkatie oli muuttunut tiestä lähinnä joeksi, ja loikimme tienpenkkaa pitkin lätäköiden yli pilkkopimeässä. Se oli oikeastaan ihan hauskaa.

Yksi huoli meillä lapsilla kuitenkin oli: kuinka se Joulupukki pääsee tulemaan, kun vettä satoi kuin saavista kaatamalla?

Taisimme keksiä ratkaisuksi, että tottahan Pukilla vene on! En tiedä millä kulkupelillä Joulupukki sitten lopulta paikalle saapui, mutta pääasia kuitenkin, että saapui. Ja joulusta selvittiin vallan mainiosti ilman luntakin.

Näin aikuisena (ja varsinkin kun Joulupukki ei enää tule käymään aattoiltana!) tuntuu, että lumisesta joulusta on tullut aika tärkeä juttu. Ehkä osaltaan siksi, että valkeista jouluista on useina viime vuosina saanut vain haaveilla Etelä-Suomessa, ja niistä on tullut harvinaista herkkua. Mutta kyllä se lumi luo oman ihanan talvisen ja jouluisen tunnelmansa, ja varsinkin se tuo rutkasti lisää valoa niihin pimeisiin, vuoden lyhimpiin päiviin.

Ilmeisesti lumitilanne ei ainakaan Etelä-Suomessa tällä hetkellä ole erityisen hyvä. Täällä tulee nyt tarkkailtua Suomen säätiedotusta erityisen ahkerasti, sillä toivoisin kovasti lunta jouluksi. Täällä Saksassa asuessa kun olen jo alkanut tottua ajatukseen, että lunta ei juurikaan talvella tule. Ja jos tulee, niin ei se ennen joulua ainakaan maahan jää. Ehkä joskus tammikuussa saattaa olla pari viikkoa sellaista oikeasti talvista säätä. Muuten mennään aikalailla sateisella ja kylmänkostealla kelillä tai lumettomalla pikkupakkasella.

Onneksi noista pikkupakkasista olemme jo saaneet nautiskella viimeisen parin viikon aikana joinain päivinä. Hullu suomalainen, miettivät varmaan paikalliset, mutta onhan se nyt paljon mukavampaa kun ei sada, ja kun puita ja maata peittää kaunis valkea kuura. Mutta pikkupakkasista huolimatta kunnon lumisade on vielä antanut odottaa itseään ja luultavasti antaakin odottaa vielä pitkään. Pidetään siis peukut ja isovarpaat pystyssä, että Suomessa pysyttäisiin pakkasen puolella, ja voisi sitä lunta tulla ihan kunnolla jouluun mennessä, kiitos. Haluaisin hiihtämään! Ja tehdä ainakin yhden lumienkelin! Näin ulkosuomalaisena sitä toivoisi, että niille lyhyille Suomen lomille saisi mahdutettua ne kaikki neljä rakasta suomalaista vuodenaikaa. Mutta eihän se tietenkään onnistu, vaikka kuinka toivoisi. Pitänee siis nauttia siitä vuodenajasta ja säästä, joka lomalle sattuu osumaan. Ja tietysti olla tyytyväinen, että ylipäätään pääsee matkustamaan jouluksi perheensä luo Suomeen.

Monet täällä olivat aivan haltioissaan viime vuonna, kun jouluaattona oli kuulemma oikein mainio grillaussää. Neumarktissa oli noin 15 astetta ja aurinkoista, jossain hätyyteltiin jopa 18 asteen rajaa. Hullut saksalaiset, sanon minä! Kyllä jouluna pitää olla kylmää ja lumista! Vaikka olihan se ihan kivaa, myönnettäköön, jouluaaton aattona 2012, kun makasimme päivän rannalla Espanjassa 23 asteessa ja pulahdimme hyiseen Atlanttiin vilvoittelemaan. Mutta eipä se kovin jouluiselta tuntunut.

Uskon kuitenkin, että kyllä se joulu sieltä aina tulee jouluaaton säästä tai asuinpaikan/lomakohteen ilmastovyöhykkeestä riippumatta. Ja jos joulufiilis uhkaa kadota häikäisevien auringonsäteiden tai kaatosateen myötä, ainahan sitä voi lukittautua neljän seinän sisään, vetää verhot ikkunoiden eteen, katsoa Lumiukkoa, sytyttää pari kynttilää, mussuttaa pipareita ja laittaa tiptapit tai Hanget korkeat nietokset soimaan.

Tai tämän:

Musta vai valkea joulu?

Hanget korkeat nietokset ja lumituisku vai hiekkadyynit ja auringonpaiste?

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Katja keskiviikko, joulukuu 14, 2016 at 18:49

    Ihan ehdottomasti valkea joulu! Onneksi täällä Kanadassa tuli jo lunta, valitettavasti nyt kyllä sataa :( Uskon että muuttuu vielä lumeksi ennen joulua :)

    • Reply sannintaikasaappaat keskiviikko, joulukuu 14, 2016 at 21:41

      Oi, oletpa onnekas kun olet jo päässyt nauttimaan lumesta! Eiköhän se vielä lumeksi muutu, kun oikein toivoo ;)

    Leave a Reply