Joulukalenteri 2016 Ruoka

Mausteiset muffinssit appelsiinikuorrutteella – Luukku 12

maanantai, joulukuu 12, 2016

Tämä resepti on alun perin jostain yläasteen kotitalouden kirjasta. Siitä tuli aikoinaan lempimuffinssireseptini, sillä se on niin helppo, ja näistä tulee ihan todella hyviä! rapsakka pinta ja sisältä meheviä. Valitettavasti tuota kirjaa minulla ei ole täällä Saksassa mukana, joten en nyt ole varma minkä niminen se oli. Ajan myötä olen muokkaillut reseptiä hieman, ja täällä leipoessa joutuu lisäksi aina vähän säveltämään, kun ihan samoja aineita ei välttämättä löydy, eikä meillä ole edes desin mittaa.

Tuossa jokin aika sitten halusin kokeilla näitä muffinsseja tuollaisen kuppikakkumaisen kuorrutteen kera. Ei kuitenkaan kutsuta näitä kuppikakuiksi, sillä kuppikakut eivät usein ole mielestäni erityisen hyviä. Nämä ovat. Ei kutsuta näitä myöskään muffineiksi niikuin nykyään kai kuuluisi, sillä en vain tykkää sanasta muffini. Muffinssi kuulostaa vain paremmalta ja maistuvammalta. Mehevämmältä. Oikeammalta. Muffineihin tulee varmaan jotain margariinia tai rypsiöljyä ja ne yritetään tehdä mahdollisimman terveellisiksi. Nämä minun muffinssini tehdään oikeasta voista! Nam! (Alkuperäiseen reseptiin taisi kyllä tulla öljyä, olihan se köksän kirjasta, missä kaikki oli terveellistä…)

Muffinsseja voi siis mainiosti tehdä myös ilman tuota kuorrutetta, mutta esimerkiksi joulun glögittelyihin tai pikkujouluihin naposteltavaksi sopii hyvin tämä hieman juhlavampi versio. Tuo kuorrute tekee muffinssista myös niin raikkaan makuisen, että uskoisin näiden uppoavan oikein hyvin myös kunnon ähkyssä jouluaterian jälkkäriksi. Mausta tulee hiukan mieleen neilikoilla koristeltu appelsiini. Tai ainakin se tuoksu.

Mausteiset muffinssit (12 kpl)

1 dl sokeria

2 dl vehnäjauhoja

2,5 tl leivinjauhetta

1 tl kanelia

0,5 tl inkivääriä jauhettuna (tai noin sentin palanen tuoretta inkivääriä raastettuna)

0,5 tl neilikkaa jauhettuna

1 dl piimää (Saksasta kun ei saa piimää, käytin Kefiriä, mutta uskoisin, että Buttermilch sopii myös.)

0,5 dl sulatettua voita

1 kananmuna

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Jos käytät tuoretta inkivääriä, laita inkivääri tällöin nesteiden sekaan.
  2. Sekoita piimä, sulatettu voi ja kananmunat keskenään ja lisää kuivien aineiden joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Ei siis tarvitse vatkata!
  3. Jaa taikina 12 muffinssivuokaan. Paista 200 asteessa noin 8-10 minuuttia.

 

Kuorrute (reilu annos, riittää hyvin noin 18 muffinssin päälle)

300 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl appelsiinimehua (tuoreesta appelsiinista)

150 g valkosuklaata

(tilkka sitruunamehua)

  1. Notkista tuorejuusto pehmeäksi lusikalla sekoittamalla.
  2. Sekoita appelsiinimehu (ja sitruunamehu) tuorejuuston joukkoon.
  3. Sulata suklaa ja sekoita juuston joukkoon tasaisesti.
  4. Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle. Koristelu toimii myös ihan lusikoimalla kuorrutenokareet nätisti muffinssien päälle, jos pursotinta ei ole käytössä.
  5. Päälle voi ripotella vaikkapa nonparelleja koristeeksi.

 

Valitettavasti en näköjään malttanut ottaa kuvaa näistä hienoista luomuksista, kun näitä joskus lokakuussa viimeksi väsäsin. Noh, mutta kokeilkaa silti! Herkkua!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply