Historia Joulukalenteri 2016 Saksa

Mistä tulevat Glühwein ja glögi? – Luukku 11

sunnuntai, joulukuu 11, 2016

Täällä Saksassa joulunodotukseen liittyy tietysti Glühwein. Glühweinia juodaan erityisesti joulumarkkinoilla, mutta monet keittelevät sitä myös itse, tai ostavat kaupasta valmiina. Se valmistetaan kuumennetusta punaviinistä ja sokerista sekä mausteista. Reseptit vaihtelevat, mutta perinteisesti glühweiniin tulee mausteeksi ainakin kanelia, tähtianista, neilikkaa ja sitruunaa. Jos juomaan lisätään jotain muuta alkoholia, ei kyseessä ole enää glühwein. Esimerkiksi glühweinin ohella suosittu joulumarkkinajuoma Feuerzangenbowle on glühweinia vastaava punaviinipohjainen, mausteinen juoma, joka saa makunsa kulhon päällä poltetusta rommilla maustetusta sokerista. Toisinaan näkee myös valkoviiniin tehtyä glühweinia, mutta joidenkin mielestä sitä ei lasketa glühweiniksi ollenkaan. Myytävien glühweinien alkoholipitoisuus on oltava vähintään 7%.

Glühwein ei ole aivan uusi keksintö, sillä todennäköisesti jo roomalaiset joivat maustettua punaviiniä noin 2000 vuotta sitten. Roomalaisten reseptiin kuului edellä mainittujen ainesten lisäksi ainakin laakerinlehtiä, korianteria ja timjamia, maustepippuria ja muskottipähkinää. Hunajalla tai sokerilla makeutettu viini säilyi pidempään kuin tavallinen viini, ja myös maistui paremmalta kuin pelkkä happamanmakuinen viini. Lisäksi rikkaat hallitsijat halusivat näyttää olevansa rikkaita käyttämällä kalliita mausteita viinissään.

Ilmeisesti roomalaiset valloittaessaan suuren osan Eurooppaa toivat myös maustetun viinin keski-Eurooppaan ja Englantiin. Eräs johtolanka viittaisi Saksan glühweinperinteen saaneen alkunsta Saksin osavaltiosta, missä August Josef Ludwig kehitteli Wackerbarthin linnassa viinipohjaisia juomia ja reseptejä viinien parantamiseksi. Wackerbarthin linna toimii yhä viininvalmistajana ja heidän omistuksestaan löytyy luultavasti Saksan vanhin glühweinresepti, joka on kirjoitettu juuri tänä päivänä, 11. joulukuuta 1843. Glühweinista Saksissa on kuitenkin mainintoja jo ainakin sata vuotta aiemmin, ja muualla Saksassa jo 1400-luvulta alkaen. Tiedetään myös, että keskiajalla gühweinia käytettiin lääkkeenä esimerkiksi ripuliin ja naistenvaivoihin. 1956 Glühweinia alettiin myydä pulloissa Augsburgissa, jolloin nykyaikainen pullotettu glühwein sai alkunsa.

Samankaltaista maustettua viiniä on juotu myös Ruotsissa jo 1500-luvulla. Mitä luultavimmin se ei kuitenkaan ollut alunperin ruotsalainen keksintö, sillä Ruotsin kuningas Kustaa Vaasan vaimo Katariina oli Saksi-Lauenburgista kotoisin. Hän todennäköisesti toi glühweinin Ruotsiin, jossa siitä syntyi glögi. Ruotsista glögi levisi myös Suomeen ja suomenkielinen sana glögi tuleekin ruotsin sanasta glögg. Glögg muodostui sanoista glödgat vin, eli lämmitetty viini. Suomessa glögistä on tosin ollut jo varhain myös viinittömiä versioita. Esimerkiksi 1800-luvun alusta alkaen miehet joivat erityisesti laskiaisen aikaan mehusta, siirapista, viinasta ja mausteista sekoitettua kuumaa juomaa. Myös viiniin tehtyä glögiä juotiin Suomessa vielä 1800-luvun lopulla, mutta kieltolain myötä glögin juominen väheni radikaalisti. 1950−1960-luvuilla glögiä juotiin enimmäkseen suomenruotsalaisten piirissä, kunnes 60-luvun lopulla glögi alkoi yleistyä koko maassa.

Itse tykkään sekä glühweinista, että glögistä. Tosin glögeissä olen aina ollut enemmän alkoholittomien ystävä. Niitä voi sitten terästää oman maun mukaan jos tykkää. Jostain syystä tänä vuonna olen kuitenkin ehtinyt jo haaveilla muutaman uuden alkoholillisen glögin maistelusta. Ehkä tuo glühwein on jotenkin herättänyt kiinnostukseni punaviiniglögeihin ja muihin. Eniten täällä kaukana kotoa tekee kuitenkin mieli ihan sitä kaupasta saatavasta Marlin glögitiivisteestä keitettyä perusglögiä. Sitä mitä on eniten elämässä tullut lipitettyä. Glögikausi alkaa minulla yleensä jo lokakuun puolella, ja sitä sitten juodaan jouluun asti. Tai oikeastaan loppiaiseen. Kerran Porvoossa asuessani menimme ystäväni kanssa tiedustelemaan lähikaupasta jo lokakuussa, että joko sitä glögiä saisi. Myyjä sitten kävi jostain varaston perukoilta kaivamassa pari pulloa meille ja vähän naureskeli, että tepäs olette ajoissa. Ai miten niin? Tänä vuonna tilasin kolme pulloa tuota elämän eliksiiriäni tänne Saksaan, ja niillä on nyt mentävä. Nuo pullot on säännöstelty tarkasti, jotta ne riittäisivät jouluun asti. Onneksi täällä on kuitenkin tuo glühwein, joka toimii ihan hyvänä korvikkeena. Ja lämmittää jopa paremmin kuin tiivisteglögi. ;)

glühweinEka kerta Glühweinilla! Huomaa kenkämuki.

Mikä on sinun glögisuosituksesi tälle joululle? Tykkäätkö glühweinista?

Lähde 1

Lähde 2

Lähde 3

Lähde 4

Lähde 5

Lähde 6

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jonna sunnuntai, joulukuu 11, 2016 at 08:20

  Tämä sinun saksalaisista jouluperinteistä kertova joulukalenterisi on tosi kiva 😊👍

  • Reply sannintaikasaappaat sunnuntai, joulukuu 11, 2016 at 18:55

   Kiva kuulla! :) Ja pysyhän kuulolla, vielä on monta luukkua avaamatta! ;)

 • Reply Saara sunnuntai, joulukuu 11, 2016 at 19:42

  Tosi mielenkiintonen kirjotus tällaselle Glühwein-hullulle! Eilen maistoin joulumarkkinoilla kuumaa, mausteista omenasiideriä, oli hyvää mutta ei nyt sentään glühweinin veroista :D.

  • Reply sannintaikasaappaat maanantai, joulukuu 12, 2016 at 23:53

   Kiitos! Jep, täällä toinen Glühwein-hullu! Harmi vain, ettei sitä ihan joka päivä viitsi kuitenkaan tissutella. ;)

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu sunnuntai, joulukuu 11, 2016 at 20:24

  Mielenkiitoinen teksti, vaikka itsellä alkaa jo Glühweinit tulla jo korvista. Glögiin en ole vielä edes kerennyt koskea, saas nähdä kerkeääkö minun tilaus tulla ennen joulua. Oliko teillä kiva viikonloppu Allgäussa?

  • Reply sannintaikasaappaat maanantai, joulukuu 12, 2016 at 23:58

   Haha, voihan sitä liikaakin nautiskella ;) Ja ei ne kaikki aina erityisen hyviä ole, mutta kun tietää mistä kojusta saa parhaat, niin sitähän voi sitten juoda niin kauan kuin kausi kestää. Ja vasta viime viikolla löysin tuon vaalean Glühweinin. SIitä taisi tulla nyt uusi suosikki! Toivotaan että glögit tulee perille ajoissa, mulla taitaa tulla jopa kiire juoda kaikki pois ennen joulua tässä! On päässyt vähän unohtumaan…

   Ja kiitos kysymästä, oli oikein ihana rentouttava viikonloppu. Käveltiin jalkamme kipeiksi mäkiä ylös alas, katseltiin vuoristomaisemia parvekkeelta ja mikä parasta, pääsimme myös saunomaan! :)

  Leave a Reply