Joulukalenteri 2016 Yleinen

Vähän kimallusta elämään – koristeista ja glitteristä – Luukku 10

lauantai, joulukuu 10, 2016

Jouluksi koristelisin kotini mieluiten aika yksinkertaisesti. Voisi kai sanoa perinteisen suomalaisen maun mukaan, jos sellaista nyt on olemassakaan. Lapsena tykkäsin kyllä laittaa kaiken mahdollisen esille, erityisesti ne joulupukkikynttilät, jolta on silmät kaivettu päästä irti, jalattomat tonttukuusenkoristeet ja paperiset itse askarrellut joulupukin naamat, joiden parta repsotti puoliksi irti. Mielestäni se ei ollut niiden koristeiden vika, jos ne olivat vähän rikki. Niille olisi tullut paha mieli jos ne olisi jätetty yksin sinne laatikon pohjalle. (Tämän takia meillä on edelleen pääsiäisenä eräs pahasti kärsinyt nokaton silmäpuoli tipu esillä. Ellei äiti ole mennyt hävittämään sitä!?)

No, mitä vanhemmaksi olen elänyt, sitä vähemmällä määrällä koristeita se joulu on aina tullut. Minulle riittäisi pellavapöytäliina ja muutama punainen kynttilä, piparitalo, hyasintti, oveen ehkä joku kranssi ja portaille kuusen oksia. Ja tietysti jouluvaloja, mutta niitäkin melko maltillisesti, eikä missään nimessä mitään amerikkalaistyylisiä vilkkuvia ja välkkyviä värivaloja. Kuusi on tietysti oma lukunsa, mutta siihenkin riittää nykyään lähinnä punaiset pallot, latvatähti, valot ja hopeanauhat (ja muutama jalaton tonttu vanhojen aikojen muistoksi).

glitter4Vaikka muuten joulukoristeiden suhteen olenkin melko simppelien asioiden ystävä, niin vähän glitteriä pitää elämässä kuitenkin olla! Niin kuin jo sanoin, kuusessa pitää olla ne hopeanauhat kimaltamassa. Mutta ei siinä vielä kaikki. (Nyt seuraa paljastuksia kirjoittajan pimeästä menneisyydestä:) Minulla on ollut lapsesta asti tapana joulusiivouksen jälkeen käydä sirottelemassa kulta- tai hopeaglitteriä ja niitä tähtihileitä lattioille. Ne näyttävät kivoilta hämärässä kodissa ja kimaltavat kauniisti kynttilöiden valossa, mutta alun perin perinne alkoi kai vähän vahingossa. Luultavasti joulukorttiaskarteluista tai jostain muusta oli pudonnut niitä sellaisia pieniä askartelutähtiä lattialle. En tiedä mistä se tarina lähti, tai kuka sen keksi, mutta meillä nuo lattialta löytyneet tähdet tarkoittivat tontun vierailua. Ehkä tontut olivat käyneet kurkkimassa, ovatko lapset kilttejä, ja jättäneet vahingossa jälkeensä kimaltavia tähtiä. Jossain vaiheessa minä sitten rupesin vähän huijaamaan, ja ripottelin itse tähtiä lattialle (ehkä pikkuveljen kiusaksi?). Yllättäen meillä kävikin laumoittain tonttuja kylässä! Siitä lähtien glitterin sirottelu on kuulunut jouluperinteisiini. Onhan se vähän hassu tapa, mutta minusta pieni kimallus matoilla on kaunista. Kokeilkaa vaikka! Ja jos siitä tulee hyvä mieli, niin miksipäs ei!?

glitter3Toinen juttu, mihin näin joulun aikaan hieman glitteriä sopii mielestäni mainiosti, ovat joulukortit. Hileisiä kortteja on tullut askarreltua useamman kerran, ja vaikka yleensä se hile ei ole ollut kortin pääosassa, on glitteriä (vastaanottajien mielestä kuulemma) ollut riittävästi. Eräänä vuonna sujautin lopuksi vielä kirjekuoriin sen hilepurkin jämät, ja tästä minua muistutetaan edelleen. Hilettä löytyi kuulemma vielä lähes juhannuksenakin joka paikasta. :D Mutta pääasia, että lähettäjällä oli hauskaa, eikö vain?

glitter5Tässä vielä jouluinen koristevinkki glitterin ystäville. Ihan ite tein:

-Poimi jostain ojan penkalta talventörröttäjiä, eli kuolleita kivannäköisiä kasveja. Sellaisia kuivuneita, ei mädäntyneitä mielellään…

glitter1Törröttäjäkimppu ennen glitteröintiä

-Asettele kasvit sopivaksi kimpuksi ja katko liian pitkät varret.

-Sido kimppu yhteen langalla, kuminauhalla, rautalangalla tai mitä nyt käsiisi löydätkään.

-Mene ulos kimpun, hopeaglitterspraymaalin ja tarvittaessa sanomalehden kanssa.

-Peitä mahdollinen terassi tai muu ei glitteröitävä pinta sanomaledellä ja aseta kimppu lehdelle.

-Ravista glitteripurkkia, ja aloita spreijaus. Pidä purkkia noin 20 cm päässä puskasta spreijatessasi. (Tai mitä sinun maalipurkissa lukeekaan. Lue ne ohjeet aluksi!)

-Kääntele puskaa välillä ja spreijaa tasaisesti joka puolelta.

-Jätä kimppu hetkeksi aikaa ulos haisemaan (kuivalla säällä). Maalin haju haihtuu pikkuhiljaa.

-Sitaise sopiva koristenauhan pätkä kimpun ympärille ja aseta kimppu maljakkoon (ilman vettä).

-Valmis!

glitter6Törröttäjäkimppu glitteröinnin jälkeen

Tuota glitterspraytä saa varmaankin ihan askartelukaupoista. Nürnbergistä ainakin löytyi sellaisesta taidetarvike-/askartelukaupasta, joulukoristeiden lähistöltä. Kannattaa muuten spreijata säästeliäästi. Itselläni suurin osa glitteristä meni aluksi sanomalehdelle, kun yritin spreijata oksia yksitellen. Ei hyvä. Oli meinaan aika tyyris puteli. Ja glitteriä ei nyt jäänyt suunnittelemiini joulukortteihin… Hmm, mitähän sitten keksisin glitterin sijaan?

glitter2

Millaisista joulukoristeista tykkäät? Glitterillä vai ilman?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply