Joulukalenteri 2016

Joulusuklaamaistajaiset – Luukku 9

perjantai, joulukuu 9, 2016

Olen ehkä jäävi maistelemaan Saksalaisia (tai no, täällä myytäviä) suklaita, sillä olen edelleen vannoutunut Fazerin kannattaja. Olen kyllä maistellut täällä monenlaisia suklaita, mutta tuntuu että suklaiden täytteet eivät useinkaan osu omaan makuuni, ja ihan vain maitosuklaat ovat kaikki jotenkin vähän ällöjä ja ylimakeita. Joskus on löytynyt joku hyvä tumma suklaa, mutta usein nekin ovat vähän kitkerän makuisia. Zartbitter-suklaaksi niitä täällä kutsutaankin. Pehmeänkitkerä. Tai miten tuo nyt sitten kääntyisikään. Ainoa merkki, jolta olen löytänyt useamman hyvänmakuisen suklaan, on Lindt. Lindtin suklaita taitaa saada Suomestakin.

Joulusuklaissa omat mieltymykseni eivät kyllä kohtaa saksalaista tarjontaa sitten ollenkaan. Täällä suklaissa on hyvin usein esimerkiksi marsipaania, kirsikkaa, munalikööriä tai muuta alkoholia. Ja sitten löytyy kaikenlaisia manteli- ja pähkinätäytteitä, kahvia ja Lebkuchen-mausteita (=paikallinen ”joulupipari”, mutta pehmeä ja usein niissä on Suomessakin tuttujen joulumausteiden lisäksi myös anista). Ja on tietysti myös ihan perus nougaat ja kermaiset täytteet sekä tryffelit.

joulukalenteri1Herkkuja joulukalenteria varten

Sitten löytyy aivan tavallista maitosuklaata, tai niitä samoja esimerkiksi Oreo- tai Daim-täytteisiä suklaita kuin muulloinkin, mutta kun ne on tehty kivan muotoisiksi, ovat ne yhtäkkiä joulusuklaita. Milkalta löytyy esimerkiksi ihan vuoden ympäri myytävillä perustäytteillä tehtyjä suklaapalloja, jotka ovat saaneet kivannäköiset paperit päälleen, ja tadaa! Ne ovatkin joulupalloja! Tai ihan tavallista halpaa maitosuklaata on valettu joulupukin muotoon (ja näitä löytyykin sitten kaiken kokoisia ja näköisiä, ja joulupukeilla on vaatteita ja varusteitakin joka lähtöön), ja tadaa! Se on joulusuklaata! Kaupasta löytyy myös joulukindereitä, tosin eiköhän nämä suuret brändit ole levittäytyneet joka maahan ja yrittävät tehdä omista suklaistaan niitä The-joulusuklaita.

Mutta niin, huolimatta vahvoista mielipiteistä ja ennakkoluuloista Saksassa myytäviä joulusuklaita kohtaan, ajattelin nyt kuitenkin tutustua hieman lähemmin joulusuklaatarjontaan täällä. Arvostelin siis neljä lähikaupastamme Rewestä löytynyttä suklaata, sekä yhden bonussuklaan. Arvosana-asteikkona toimii kouluarvosanat 4-10. Katsotaan löytyykö uusia suosikkeja omien suomalaisten ja Suomessa myytävien lemppareiden rinnalle. (Niihin kuuluvat muun muassa Pandan Enkeli-konvehdit, Fazerin Joulusuklaa-konvehdit, Pandan liköörikonvehdit – paitsi kirsikka, Mirabellin Mozartin kuulat, After Eight ja tietysti Juhlapöydän konvehdit tai vastaavat.)

1- Friedel, Edel Nougat Zapfen (maitosuklaata hasselpähkinänugaatäytteellä)

suklaa1Joulukäpy! Vähän niin kuin pääsiäismuna täytteellä. Kiva tuo kävyn muoto, ja saa ripustettua vaikkapa joulukuuseen. Tosin kuka nyt suklaata raaskii kuuseen ripustaa? Eikö sitä ole tarkoitus syödä? Mutta erityisesti alumiinikuoresta kuorittuna nämä olisi nättejä vaikkapa Mariskoolissa. Suklaakuori pelkältään ei maistu erityisen hyvältä. Tästä miinusta. Vähän sellaiselta pääsiäismunasuklaalta, mutta ei nyt sentään ihan halvimmasta päästä. Täyte sen sijaan korvaa kuoren puutteet. Pehmeää nougaata, makea, mutta ei liian. Sopivan pähkinäinen. Maistuu tällaiselle ei-niin-pähkinäsuklaan-ystävällekin. Täyteläisen intensiivinen maku. Ehkä hiukan jopa nutellamainen, mutta ei ihan niin överi. Nämä maistuisi kuusentuoksuisessa olohuoneessa Andrea Bocellin joulukonserttia telkkarista katsellessa. Vahva 8.

2- Milka, Feine Kugeln, Nougat-Crème (maitosuklaata nugaatäytteellä)

suklaa2Ensimmäinen ajatus ”ihan ok”. Ei hyvä. Tässä tuo kuori maistuu selkeästi halvalta pääsiäismunalta. Tosin saattaa johtua siitä, että täyte ei ole tässä niin intensiivisen makuinen, ja näin kuoren suklaa pääsee enemmän esille. Suklaapallossa on puolet tyhjää täynnä. Nougat on melko löysää ja makeaa. Sellaista rasvaista, joka takertuu kitalakeen. Toisaalta aika helppo. Maistuvat varmaan lapsille, tai pikkujoulunaposteltavana glögin kyljessä, ennen ruokaa tyhjään vatsaan. Kyllähän nää menee, mutta mieluummin syön jotain muuta jos on tarjolla. Milkan samoja palloja sai mielestäni myös pääsiäisen aikaan, paketissa vain oli kuvituksena jotain pääsiäistipuja… Arvosana 6.

3- Lambertz, Aachener Dominos (tummaa suklaata täytteellä)

suklaa4suklaa5Halpa hinta hieman epäilyttää. Päällä oleva tumma suklaa kuitenkin lupaa hyvää. Ensimmäinen haukkaisu kuitenkin lyttää kaikki haaveet makuelämyksestä. Suklaakuorrute päällä on näköjään vain näön vuoksi. Sisällä on täytettä kolmessa kerroksessa: jonkinlaista keksiä, tai oikeastaan sellaista kakkupohjamaista ainesta, marmeladia ja jotain valkoista kermaista hyytelöä. Koostumus on suoraan sanottuna ällöttävä, muistuttaa hyytelöshotteja. En kyllä koskaan ole erityisemmin välittänyt konvehdeista, joissa on marmeladia sisällä, mutta on niitä sentään voinut syödä jos ei muutakaan ole. Näillä en itseäni kiusaisi. Mieluummin ilman suklaata kuin näitä suklaita. Hmm kenelleköhän lykkäisin nämä… Maussa on myös jotain omituista, ehkä karvasmantelia? Eikä marmeladin mausta ota selvää. Ajattelin, että kouluarvosanoilla mentäisiin, mutta tämä menee kyllä nelosen alle. Ihan vain siksi, että joku hyytelöiden ystävä saattaa tykätä, ja ihan kivan ulkonäön vuoksi nämä saavat 2 pinnaa.

4- Lindt, Creation, Bratapfel mit Vanille-Crème (maitosuklaata omenanmakuisella kermatäytteellä)

suklaa6Lindtistä on kovat odotukset. Ensimmäisellä puraisulla selviää, että ainakin täytettä on koko pallon täydeltä. Hyvä! Maistuuko paahdettu omena? No, ehkä enemmänkin kuivattu omena, mutta maistuupa kuitenkin. Tulee mieleen omena-kaneli muromysli. Tai uuniomenajogurtti. Kermatäyte on pehmeän vaniljainen ja seasta löytyy jotain pikkuisia rapeita hippusia. Aika hyvä! Ehkä turhan makea ja ei ihan niin aidon omenan makuinen, että näitä voisi oikein urakalla ahmia. Mutta näitä voisi napata pari siinä heti jouluaterian jälkeen ähkyssä, ja kun suu on saatu makeaksi, voisi napaan ahtaa vielä ihan vähän kinkkua tai graavilohta. Arvosanaksi siis 8,5.

Bonussuklaa: -Fazer, Rapeat keksimurut & Jouluiset mausteet

suklaa3Mahtuipa mukaan yksi suomalainenkin suklaa. En ollut vielä maistanut tätä Fazerin uutta joulusuklaata, joten sehän sopi hyvin mukaan tähän testiin. Ja nyt täytyy kyllä myöntää, että Fazer on ihan yllättävän hyvin onnistunut korvaamaan valikoimastaan poistamansa piparisuklaan. Kun (viime vuonna?) kauppoihin ei enää ilmestynytkään rakasta piparisuklaatani joulun alla, meni järkytyksestä toipumiseen aika kauan. Korvaavaa tuotetta olen etsinyt katkerana siitä lähtien. Itse kun en ole mikään pähkinäsuklaan ystävä, niin nuo kovin suositut pähkinä-rusina-joulumauste-suklaat eivät oikein maistu. Toki Kultasuklaa on myös tehnyt piparisuklaata, mutta sen saatavuus ei ole paras mahdollinen. Pitäisi kai selvittää mistä tuota saa niin voisi vartavasten lähteä joulusuklaaostoksille. Tai sitten sitä piparisuklaata voisi tehdä ihan itsekin. No, mutta jos ei ole ihan niin viitseliäällä tuulella, tämä Rapeat keksimurut & Jouluiset mausteet maistuu erehdyttävän paljon tuolta takavuosien lempisuklaaltani. Suklaasta löytyy se piparin rapsakkuus, ja joulumausteet maistuvat miltäs muultakaan kuin piparilta. Hieman eroa piparisuklaaseen löytyy mielestäni mausteiden voimakkuudessa. Ainakin aluksi joulumausteet tulevat vahvasti suklaan läpi, mutta loppua kohden maku kyllä tasaantuu. Ihmettelen vain, että miksi ihmeessä sitä piparisuklaata ei voinut pitää piparisuklaana? Eipä tästä nyt juurikaan huomaa,että keksi ja mausteet on erotettu toisistaan. Ja tuo nimi? Rapeat keksimurut & Jouluiset mausteet. Pitääkö olla niin pitkä? ”Hei, tuotko kaupasta sitä Rapeat keksimurut & Jouluiset mausteet -suklaata?” Eiköhän tuo pysy omassa suussani ihan vaan piparisuklaana, vaikka se nyt ei ihan oikeaa piparisuklaata olekaan. Ei ihan 10/10 mutta aika hyvä. Sanotaan 9,5.

Voittajaksi selviytyi siis Fazer ja hyvänä kakkosena tulee Lindtin omenapallerot! Viimeisellä sijalla (ansaitusti) edustavat Lambertzin Aachener Dominos. Välttäkää näitä jos vain voitte.

Oletkos sattunut maistamaan kyseisiä suklaita? Tai oletko löytänyt Saksasta oikeasti hyvää joulusuklaata? Mikä on oma joulusuklaalempparisi?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply