Joulukalenteri 2016 Saksa

Jouluseimi – Weihnachtskrippe – Luukku 8

torstai, joulukuu 8, 2016

krippe1Kuva

Jouluseimi tai seimiasetelma (Weihnachtskrippe) on tärkeä joulukoriste Saksan kirkoissa, joulumarkkinoilla ja eriyisesti katolisten perheiden kodeissa. Jouluseimi asetellaan ykeensä joulukuusen alle kun kuusi on koristeltu. Seimiasetelma kuvaa jouluevankeliumin tapahtumia Jeesuksen syntymästä. Asetelmaan kuuluu yleensä puinen talli, jossa ovat Jeesus-lapsi, Joosef, Maria ja eläimiä sekä toisinaan myös paimenet ja itämaan tietäjät. Seimiasetelmaa voidaan koota adventin aikana vähitellen joulun lähestyessä siten, että jouluaattona koko asetelma Jeesus-lapsineen on valmis.

krippe2Kuva

Näitä pienen pieniä nukkeja ja eläimiä myydään ainakin joulumarkkinoilla monissa kojuissa. Saatavilla on myös monenlaisia koristeita ja ”lisävarusteita” jouluseimeen, kuten työkaluja, ruokaa, savuavia nuotioita ja valoja. Monet ostavat vuosittain joulumarkkinoilta yhden lisäosan seimiasetelmaansa. Erilaisia jouluseimiä on lukemattomia määriä. Jo tässäkin verkkokaupassa on yli kuusikymmentä eri jouluseimisarjaa joista valita, ja joka sarjaan kuuluvat omat erikseen tai kokonaisuutena ostettavat nukkensa, eläimensä ja muut osaset. Myös tästä Wikipedian artikkelista (saksaksi) huomaa, että jouluasetelmien kokoaminen on aivan oma taiteenlajinsa, ja erityyppisiä seimiä voidaan jaotella muun muassa ominaisuuksiensa, käyttettyjen materiaalien ja ulkonäkönsä perusteella. Huolella puusta veistetyt seimiasetelmat nukkeineen voivat olla todella arvokkaita, ja kuuluisia seimiasetelmien veistäjiä arvostetaan kuin taiteilijoita.

Kuva

Oletko nähnyt hienoja seimiasetelmia ulkomailla?

Lähde 1

Lähde 2

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply