Joulukalenteri 2016

Joulukalentereita TV:ssä ja netissä – Luukku 2

perjantai, joulukuu 2, 2016

Kun eilen höpötin noista kaupasta saatavista tai itse askarrelluista ihan käsinkosketeltavista joulukalentereista, tänään olisi luvassa telkkarista ja netin syövereistä löytyneitä omia joulukalenterisuosikkejani.

Nettikalentereita

Itse en ole koskaan innostunut arvontojen ja tarjousten metsästämisestä, niinpä en oikein arvontajoulukalentereitakaan jaksa seurata. Vaikka kyllähän niissä joskus on hyviä palkintoja ja tarjouksia. Tykkään kuitenkin enemmän sellaisista joulun tunnelmaan valmistavista kalenterista, kuten jo monen vuoden takaisesta suosikistani, Positiivareiden joulukalenterista. Linkki tässä.

Viime vuonna lueskelin myös sellaista jatkotarinaa, jossa seikkailivat tontut ja joulumielensä menettänyt perheen äiti. Ei sitä ehkä huippukirjallisuuteen voisi verrata, mutta ihan hauskaa ajanvietettä. Valitettavasti nimi on päässyt unohtumaan, enkä tuota kalenteria enää tänä vuonna löytänyt.

Tästä joulukalenterissa on päivittäin jokin jouluun liittyvä tai ei jouluun liittyvä video sekä kyseiseen päivään liittyviä (historiallisia) faktoja. Ihan mielenkiintoista! Ja luontovideoita on aina kiva katsella. Sellainen löytyi eilen luukusta 1.

Helsingin Sanomien joulukalenterista puolestaan löytyy lasten kertomia tarinoita. Jouluaattona kalenteria seuranneet voivat sitten äänestää parasta tarinaa. Ainakin ensimmäisen luukun perusteella uskoisin, että luvassa on hauskoja päivää piristäviä juttuja, ja odotan jo innolla seuraavaa luukkua.

Äskettäin löysin myös Facebookista Parisuhteen joulukalenterin, mikä on mielestäni hieno idea. Kalenteriin ilmestyy joka päivä parisuhteeseen liittyvä tehtävä. Tehtäviä ei tietenkään ole mikään pakko orjallisesti noudattaa, mutta mielestäni on kiva, jos luukuista löytyy itse miellyttäviä vinkkejä ja piristystä parisuhteen arkeen. Linkki tässä.

Top-3 joulukalenterit TV:ssä

3. Tonttu Toljanteri

Yksi parhaiten mieleen jääneistä joulukalentereista on Ylen TV2:n Tonttu Toljanteri. Tonttu Toljanterin joulukalentereita on tehty kaiken kaikkiaan kuusi. Toljanterin joulukalentereita on esitetty uusintoina useamman kerran, ja Tonttu Toljanteri seikkaili myös kahdessa omassa televisiosarjassaan sekä elokuvassa. Tonttu Toljanteria tehtiin vuodesta 1998 vuoteen 2013. Itse muistan vielä oikein hyvin tuon ensimmäisen joulukalenterin ”Tonttu Toljanterin joulupulma”, jossa Joulupukki menettää muistinsa.

2. Porokuiskaajan arvoitus

Vuonna 2014 TV2:n joulukalenterina oli Porokuiskaajan arvoitus. Tämä sattuikin sopivasti, sillä olin itse juuri tuolloin porokuiskaajana. No en nyt ihan, mutta Lapissa porotilalla töissä kuitenkin. Porokuiskaajan arvoitus oli Ylen lastenohjelmien 50-juhlavuoden joulukalenteri. Tarina oli ihan hauska, tai siis tarinat, sillä joulukalenterissa seurattiin yhtäaikaa kahta eri juonta, jotka lopussa tietenkin saivat yhteisen huipennuksen. Tarinat sijoittuivat kivasti kahteen eri ”todellisuuteen”, tavallisten ihmisten elämään ja tonttujen maailmaan. Ja kyllähän nyt Pirkka-Pekka Petelius vei tämän joulukalenterin ihan uudelle tasolle!

Tänä vuonna Porokuiskaajan arvoitukselle on luvassa jatkoa Ylen TV2:n uudessa joulukalenterissa, Jäätävä seikkailu. Toivottavasti tämä uusi kalenteri on yhtä kiva ja hienosti toteutettu kuin edeltäjänsä. Mahtavaa muuten, että joulukalenterin näkee Yle Areenasta myös ulkomailla! Traileri löytyy tästä, joulukalenterin jaksot puolestaan tästä.

1. The Joulukalenteri

Kaikkien aikojen legendaarisin joulukalenteri on tietenkin vuonna 1997 tehty The Joulukalenteri! The Joulukalenterin tarina alkaa, kun eräässä kaukaisessa paikassa vanha tonttu Iki-Iäkäs on kuolemaisillaan. Hänen elämänsä sävelmää soittava soittorasia saattaa pysähtyä hetkenä minä hyvänsä. Soittorasian vetämiseen tarvittava avain jäi luolaan Keuruulle, kun tontut pakenivat kauan sitten Suomesta ilkeiden näsien karkottamina. Kolme tonttua, Toivo, Kauko ja Hande lähtevät Suomeen etsimään soittorasian avainta. Lentokoneesta loppuu kuitenkin bensa, ja tontut tekevät pakkolaskun Keuruulle. Joulukalenterissa seurataan myös luolan lähellä asuvien Olli ja Kerttu Santasen elämää.

Muistan katsoneeni The Joulukalenteria jo lapsena, mutta en varmasti tuolloin vielä tajunnut ohjelman hienoutta ja mahtavaa huumoria. Tai ehkä sitä lapsena nauraa vain eri jutuille kuin aikuisena. Joka tapauksessa The Joulukalenterista on tullut minulle jouluperinne, ja omistan sekä The Joulukalenteri -DVD:n että ohjelmassa esiintyvän tonttubändin, Trio Saletin CD:n. The Joulukalenterin jaksot ovat myös löytyneet YouTubesta, joten enköhän katso ne tänäkin vuonna taas kerran läpi. Tässä vielä The Joulukalenterin jaksot yksi ja kaksi. Jos et ole tätä joulukalenteria koskaan katsonut niin nyt on jo korkea aika!

Mitkä ovat sinun lempijoulukalenterisi TV:ssä ja netissä? Katsotko tänäkin vuonna The Joulukalenterin?

Lähteet:

Tonttu Toljanteri

Porokuiskaajan arvoitus

The Joulukalenteri

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply