Ruoka

Kurpitsaviikot käynnissä – Syksyisen lauantai-illan herkkuhetki

sunnuntai, lokakuu 23, 2016

Syksyisin se aina iskee. Kurpitsanhimo. Tai no, ei kai voi vielä sanoa että aina, kun keksin kyseisen vihanneksen olemassaolon vasta noin pari vuotta sitten. Sen jälkeen se onkin ollut sitten menoa. Suosikkikurpitsaruokiani ovat olleet kurpitsapiirakka sekä pehmeän mausteinen kurpitsakeitto, ja kurpitsa menee mainiosti melkein sellaisenaan uunissa paahdettuna oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla maustettuna. Tänä syksynä olen haaveillut uusista herkullisista kurpitsaresepteistä, ja suunnitellut muun muassa kurpitsarisoton ja kurpitsapastan haltuunottoa.

Mutta nyt oli pakko tulla jakamaan meidän lauantai-illan herkkuresepti. Tuli nimittäin niin hyvää, että syötiin kaksistaan melkein koko vuoka tyhjäksi yhdellä istumalla! Mietiskellessäni jotain herkkuruokaa illalle, löysin Kipparin morsian-blogista tämän kurpitsagratiinin reseptin ja sitä sitten vähän tuunasimme. Meillä on kasapäin omenia, joista yritämme päästä pikkuhiljaa eroon, joten heitimme sekaan pari omenaa siivutettuina. Lisäksi kaapista löytyi reilusti fetaa, joten reseptin ricotta vaihtui fetaan, parmesaani pecorinoon, ja mozzarellan jätimme kokonaan pois. Käytimme myös tuoreen mangoldin tilalla pakastepinaattia ja jätimme salvian suosiolla pois, sillä lähikaupasta ei tuollaisia erikoisempia tuoreita vihreitä yleensä löydy. Tuo pinaattipaistos oli muuten pelkältäänkin niin hyvää, että seuraavaksi taidamme kokeilla samaa pastan kanssa.

Eiliseen kurpitsapiirakkaan (kyllä, kurpitsakausi on todellakin täydessä vauhdissa täällä) tuli käytettyä yhden appelsiinin kuori, joten tänään keksin lisätä tuon jämäappelsiinin mehun tähän gratiiniin. Käytin vain puolikkaan appelsiinin, mutta ensi kerralla taidan laittaa kokonaisen, tai sitten lisäksi appelsiinin kuorta. Appelsiini olisi nimittäin voinut maistua hiukan enemmänkin. Tosin jos mehua laittaa enemmän, saattaa olla, että ruoka jää liian kosteaksi. Nyt jo jouduin paistamaan gratiinia vähän ohjetta pidempään, ja silti luultavasti omenoista irronnut mehu ja reilumpi ranskankerma teki gratiinista aika löysää. Mutta ei se makua haitannut ollenkaan, ja eipähän ollut kuivaa!

Kurpitsaa jäi vielä puolikas seuraavaan kertaan. Pitänee varmaan maanantaina kokeilla vihdoin sitä kurpitsapastaa. Löytyykö sinulta kenties hyvä kurpitsapastan resepti? Kurpitsapiirakkaakin on vielä puolet jäljellä, ja tuon gratiinin jämät taitavat juuri riittää huomiseksi lounaaksi. Kurpitsaviikot todellakin…

kurpitsa

Tässä tuo muokattu reseptimme:

Kurpitsagratiini

Puolikas butternut-kurpitsa (noin 600 g) ohueksi siivutettuna

2 isoa omenaa siivutettuna

puolikkaan (tai kokonaisen) appelsiinin mehu

Pinaattipaistos:

voita

sipuli

250 g pakastepinaattia

sopivasti chiliä (käytimme turkkilaista chilirouhetta, mutta tähän käy hyvin myös jauhe)

pippuria

suolaa

Fetasoosi:

500 g fetaa

400 g ranskankermaa

noin 150 g pecorino-juustoa

kuivattuja yrttejä (meiltä löytyi oreganoa ja ilmeisesti jotain minttuseosta)

pippuria

chiliä

Paista sipulit voissa pehmeiksi, lisää pinaatti, paista hetken aikaa, ja mausta suolalla, pippurilla sekä chilillä.

Murskaa feta haarukalla, ja sekoita feta, ranskankerma ja suurin osa pecorinoraasteesta kulhossa. Mausta chilillä, pippurilla ja yrteillä.

Lado aineksia kerroksittain vuorotellen uunivuokaan. Esimerkiksi kurpitsat pohjalle, pinaattipaistosta seuraavaksi, sitten omenat ja fetasörsseli. Jatka samaan malliin, kunnes vuoka on täynnä. Päälimmäiseksi kurpitsakerros, purista appelsiinin mehu tasaisesti koko komeuden päälle ja ripottele pinnalle loput pecorinosta.

Paista gratiinia 180 asteisessa uunissa noin 70 minuuttia, josta ensimmäiset 40 minuuttia kannen kanssa. Kokeile välillä kurpitsojen ja omenien kypsyyttä. Meidän uunilla näin tuli juuri täydellisen pehmeät kurpitsat, mutta ei kuitenkaan mössöä. Anna gratiinin vetäytyä paiston jälkeen kymmenisen minuuttia. Herkuttele!

kurpitsa2

Älkää antako huonojen kuvien hämätä. Tämä on oikeasti herkkua, vaikka ulkonäkö ei ehkä olekaan ihan Michelin-ravintolasta lainattu!

Ihania syksyisiä herkkuhetkiä! Nauttikaahan kurpitsoista kun ne ovat nyt parhaimmillaan!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply