Liikunta Matkailu

20 + 1 suosikkiani Hong Kongissa – Osa 5: Lamma Island

sunnuntai, maaliskuu 13, 2016

Edellisviikon retkipostaukseen tuli mukavasti kommentteja. Kiitos niistä! Oli mukava lukea muidenkin retkimietteistä ja eväsfanituksesta. Nyt olisi sitten taas aika palata Hong Kong -juttujen pariin, ja retkistä hienolla aasinsillalla siirrymmekin Hong Kongissa tekemäämme päiväretkeen!

Hyppäsimme lautan kyytiin Hong Kongin keskustasta, Central Pier numero 4:ltä, ja saavuimme Lamma Islandille. Lautalla pääsee saaren kahteen kylään, isompaan Yung Shue Waniin ja pienempään Sok Kwu Waniin. Useimmissa kartoissa (kuten tässä) saaren halki kulkeva kävelyreitti suositellaan aloittamaan Yung Shue Wanista, eli siitä suuremmasta kylästä. Me halusimme kuitenkin kävellä reitin juuri toisin päin ja syödä illalla Yung Shue Wanissa, jossa olisi enemmän tarjontaa. Niinpä lähdimme liikkeelle pienestä kalastajakylästä Sok Kwu Wanista. Tuolla sijaitsee matkailuinfon ja esitteiden hehkuttama kalaravitola Rainbow Seafood Restaurant. Ohitimme ravintolan ja ihastelimme sekä kauhistelimme kaloja ja erilaisia mereneläviä altaissaan kadun varressa. Enpä tiedä olisiko kasvissyöjäpoikaystävälleni löytynyt tuosta kylästä mitään syötävää, mutta eipä tuo haitannut, sillä meillä oli tietenkin retkieväät repussa.

Lamma1

Ensinäkymä Sok Kwu Waniin lautan saapuessa saarelle

Lamma2Lamma3Halusimme kiertää saarta hieman enemmän tuolla Sok Kwu Wanin suunnalla, sillä epämääräisellä Hong Kongin matkailuinfosta saamallamme paperikartalla houkuttelivat Mo Tat Old Village, Tung O Wan  ja Shek Pai Wan -rannat sekä Tung O:n kylä. Niinpä käännyimme Sok Kwu Wanin laiturilta vasemmalle, emmekä oikealle, josta lyhyempi perusreitti alkaa. Alla olevassa kartassa näkyy siis alaoikealla tuo ylimääräinen lenkki jonka kiersimme perusreitin lisäksi. En ole varma kävelimmekö loppujen lopuksi koko tuon ylimääräisen lenkin, vai oikaisimmeko jossain vaiheessa, sillä kuten jo mainitsin, karttamme oli hieman summittainen, eikä kävelyreitin opasteitakaan aina voinut erityisemmin kehua. Joka tapauksessa tuolla lenkillä saimme ihan kylliksi liikuntaa, ja näimme ainakin Mo Tat Old Villagen, sekä Shek Pai Wan -rannan.

map

Kartta täältä

Ja nyt pieni varoituksen sana. Jos koskaan eksyt Lamman saarelle kävelemään, tämä pieni lisälenkki kävelyreittiin tuo aika paljon lisähaastetta retkelle. Meidän paperikartassamme tuo haastava osuus on nimetty Ling Kok Shan Hiking Trailiksi, mutta esimerkiksi Google Mapsin mielestä tuo kuuluu myöskin Lamma Island Family Walkiin, kuten kaikki muutkin saaren reitit. Älkää menkö lankaan! Shek Pai Wan -rannan ja Sok Kwu Wanin (kartalla Picnic Bay) välinen lyhyempi pätkä on ensin yhtä jyrkkää ylämäkeä mäen huipulle, jonka jälkeen voit kiivetä vielä hieman ylemmäs näköalapaikalle ja levätä hetken paviljongin varjossa. Paviljongilta eteenpäin matka jatkuu vähintäänkin yhtä jyrkkänä alamäkenä metsän halki. En siis todellakaan kutsuisi reittiä ”Family Walkiksi”, enkä lähtisi tuonne ainakaan kovin pienten lasten kanssa. Kun aurinko porottaa pilvettömältä taivaalta elohopean huidellessa jossain 35 asteen tienoilla, eikä polulla pääse aina varjoon suojaan, kiipeäminen käy äkkiä raskaaksi.

Lamma4

Upeita maisemia ei tuolta pikku lenkiltä kuitenkaan puuttunut

Lamma5

Mo Tat Old Village

Lamma6

Mo Tat Old Village

Lamma7

Lamma8

Shek Pai Wan -ranta

Lamma9

Lamma10

Matkalla huipulle

Lamma11

Levähdyspaikkaan on vielä vähän matkaa

Lamma12

Lamma14

Vihdoin huipulla!

Metsäpätkällä huipulta alas kävellessämme sen sijaan hyttyset kävivät kimppuuni. Jostain syystä niille kelpasi vain minun vereni, Hidir ei ollut ollenkaan yhtä maukas ateria noille verenimijöille. Onneksi olin ottanut pitkät housut mukaan, vaikkakin siinä vaiheessa kun vihdoin vaihdoin ne jalkaan, oli auttamatta liian myöhäistä ja jalkani olivat täynnä paukamia. Päästyämme vihdoin alas mäen päältä Sok Kwu Wanin temppelille, olimme rehellisesti sanottuna niin poikki, ettei temppelin tutkiminen enää kiinnostanut. Jatkoimme siis matkaa sille varsinaiselle Family Trailille, kohti Yung Shue Wania.

Lamma15

Toisinaan polku kulki tällaisen ryteikön halki

Lamma16

Sok Kwu Wanin Tin Hau -temppeli

Lamma17

Reitin alkupäässä, eli hyvin lähellä Sok Kwu Wanin temppeliä sijaitsee yksi Kamikaze-luolista. Sok Kwu Wanin rannikolta löytyy useita noin kymmenen metriä leveitä ja useita kymmeniä metrejä syviä luolia, joita kutsutaan Kamikaze-luoliksi (Kamikaze Grottos). Toisen maailmansodan aikana Lamman saaren tukikohdassa oli tuhansia Japanin armeijan sotilaita. Luoliin oli tarkoitus piilottaa pikaveneitä, joiden avulla olisi järjestetty itsemurhaisku liittoutuneita vastaan heidän ohittaessaan saaren. Sota kuitenkin päättyi ennen suunnitelman toteutusta.

Lamma18

Kamikaze-luola

Luolalla huomasin aurinkorasvapurkin levinneen pitkin reppua vaatteisiin ja noh, kaikkeen. Tuntui, että Lamman saari yritti parhaansa mukaan koetella meitä, vaan emme antaneet periksi.

Lamma19 Lamma20 Lamma21Loppumatka olikin melko helppoa reittiä, ainakin kaikkien koettelemusten jälkeen. Saavuimme odotettua myöhemmin Hung Shing Yeh Beachille, jossa heittäydyimme selällemme hiekkaan ja otimme ansaitut tunnin päikkärit. Uiminen olisi houkuttanut, mutta pelkäsin illan viileyden yllättävän, nimittäin herätessämme aurinko alkoi jo laskea. Kävimme pukukopeissa vaihtamassa hieman hikisiä vaatteita pois (minä vaihdoin hikisistä aurikorasvaisiin) ja pesemässä varpaamme hiekasta. Ja matka kohti Yung Shue Wania jatkui verkkaiseen tahtiin. Rannan ja kylän välillä alkoi olla jo vähän elämääkin, ostimme pienestä kioskista vettä, ja matkalla näimme myös muutamia kookoksen ja muiden hedelmien myyjiä.

Lamma29

Heilahtanut Hung Shing Yeh Beach

Lamma28

Rannan toisen puolen maisemaa hallitsee valitettavasti Lamma Islandin voimalaitos. Muuten ihan täydellinen ranta. Kannattaa siis katsella vain vasemmalle!

Ja sitten saavuimme vihdoin Yung Shue Waniin! Olin etukäteen perehtynyt hieman saarelta löytyviin ravintoloihin, ja halusin ehdottomasti katsastaa Book Worm Cafén. Sieltä saisi kuulemma hyvää kasvisruokaa. Ja kuinkas sitten kävikään, tietenkin kahvila oli kiinni! Niin, olisi ehkä kannattanut tarkastaa myös ne aukioloajat… Emme kuitenkaan antaneet tämän viimeisenkään vastoinkäymisen lannistaa, vaan tutkimme kylän muuta ravintolatarjontaa. Täytyy sanoa, että niinkin pieneen paikkaan nähden tuolta löytyy hirveä määrä ruokapaikkoja! Löysimme hyvältä vaikuttavan ravintolan rannan tuntumasta, istuimme terassille, jolta aukesi merinäköala, tilasimme juomat ja ruuat ja nautimme. Snowball-drinkkini oli oikein herkullinen ja täydellinen rankan päivän päätös. Jonkinnäköiset vihanneskääryleet olivat ihan hyviä ja munakoiso suorastaan täydellistä, vaikkakin tulista. Katselimme rapujen touhuja alhaalla rantahiekassa. Kuuntelimme meren kohinaa.

Lamma22Lamma24 Lamma25Matkalla ravintolasta satamaa kohti näimme kissoja loikoilemassa viemäriputkien päällä. Ilmoitustaululle oli ripustettu länsimaisten oravanpyörästä pois loikanneiden ilmoituksia erinäisistä tarjottavista työsuorituksista. Lamma Islandilta saa näemmä ainakin kitara- ja joogatunteja. Pienen sataman pyöräparkissa seisoi valtavat määrät polkupyöriä. En kyllä ymmärrä mihin tuolla pyöriä tarvitsee, kylien välillä kun pyöräily ei taida onnistua portaiden ja jyrkkien korkeuserojen takia, ja Yung Shue Wanissa taas välimatkat eivät ole todellakaan pitkiä. No, ehkä pyörät ovat sitten Hong Kongin vierailuita varten…

Lamma27Lopuksi astuimme lauttaan, joka vei meidät takaisin Hong Kongin vilskeeseen.

Lamma23Kyllähän illalla nukutti kun painoin pääni tyynyyn!

Kävelyreitin rankkuudesta huolimatta en näin jälkeenpäin olisi viettänyt päivääni Lammalla toisin. Mo Tat Old Village oli nimittäin todella mielenkiintoinen paikka nähdä, ja Shek Pai Wan -rannalla vietimme ihanan evästauon omassa rauhassamme ilman muita turisteja. Ja tietenkin oli huikea fiilis siellä mäen huipulla itsensä voittaneena katsella upeita maisemia! Ja vaikka matkalle osuikin vastoinkäymisiä, oli Lamman saari ehdottomasti kaiken vaivan ja vaikeuksien arvoinen. Tässä kuitenkin muutamia (ehkä hieman itsestäänselviäkin) vinkkejä Lamma Islandille, jos haluat nauttia saaresta ehkä hieman mukavammin kuin me:

 • Ota tarpeeksi vettä ja ehkä jotain pientä evästä mukaan, varsinkin jos aiot kävellä paljon. Kylien ulkopuolelta ei juuri löydy supermarketteja tai ravintoloita.
 • Suojaudu auringolta.
 • Suojaudu hyttysiltä!
 • Valitse mikä itseäsi eniten kiinnostaa, äläkä yritä ahnehtia kaikkea yhdessä päivässä. Et voi sekä maata rannalla tuntikausia että kiertää kaikkia saaren nähtävyyksiä ja kävelyreittejä.
 • Älä jätä Yung Shue Waniin saapumista liian myöhään, jos haluat että ravintolat ja kahvilat ovat vielä auki.
 • Muista rauhoittua ja rentoutua, vaikka haluaisitkin nähdä paljon. Siihen Lamma Island toimii kaikkein parhaiten!

Lamma13


Oletko voittanut itsesi vaelluksella? Onko jossain paikassa tuntunut, että maailmankaikkeus koettelee sinua? Oletko siitä huolimatta tykästynyt kohteeseen?

 

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Jasmin / Wanderwall sunnuntai, maaliskuu 13, 2016 at 20:24

  Mä kävin reilu vuosi sitten Lamma Islandilla ja tein molemmat noista kävelylenkeistä ja itse asiassa samassa järjestyksessäkin vielä kuin te. Mulle ratkaiseva tekijä oli se että suurempaan kylään oli huomattavasti vilkkaamman lauttayhteydet ja sieltä pääsi helpommin pois. Pienemmässä satamassa olisi voinut joutua odottamaan pari tuntiakin seuraavaa lauttaa. Mun mielestä noi kävelylenkit oli aika kevyitä, mutta en mäkään niitä kyllä lasten kanssa pituuden puolesta lähtisi tekemään vaikka kuinka family walkeiksi mainostavat :D Törmäsitteks te tuolla muuten koiriin? Mä olin ihan kauhuissani pari kertaa kun jostain kulman takaa juoksi räksyttäviä koiria jotka lähti seuraamaan mua. Ne oli tosi agressiivisia ja luulin oikeasti että ne käy kohta kimppuun!

  • Reply sannintaikasaappaat maanantai, maaliskuu 14, 2016 at 22:19

   Tuo pois pääsy oli muuten meilläkin syy numero kaksi, miksi kävelimme reitit tuossa järjestyksessä. Heh, ehkäpä mun kunto on sitten huono, mutta aika koville otti tuon ensimmäisen reitin se mäkiosuus, varsinkin tuossa kuumuudessa. :D Poikaystävällä ei kyllä näyttänyt olevan ihan niin raskasta. ;) Joo, ja koiria nähtiin myös. Jotkut muistaakseni ihan vain rauhallisesti ohittivat kiinnittämättä mitään huomiota meihin, mutta kerran säikähdimme kyllä kunnolla, kun ohitimme talon, jonka pihasta hyökkäsi yhtäkkiä tosi vihaisen oloinen räksyttävä koira meitä kohti. Onneksi se ei tullut polulle asti, eikä lähtenyt peräämme, mutta hetken aikaa oli kyllä sydän kurkussa tuon jälkeen!

  Leave a Reply