Liikunta Matkailu Pohdintaa Ruoka Suomi

Instagram Travel Thursday: Retkistä ja hetkistä

torstai, maaliskuu 3, 2016

Retki =

1. ulkoilmassa ilman ajoneuvoa tehtävä matka (Wikisanakirja)

2. (lyhyt) matka, pistäytyminen jossakin, vaellus (reippailu-, ulkoilu-, huvittelu-, tutustumis- tm. matka) (Suomisanakirjan sivistyssanakirja)

retki3-

Omassa mielessäni määrittelin retken seuraavasti: korkeintaan yhden päivän kestävä matka, yleensä kodin lähiseuduilla. Olen vähän eri mieltä tuosta ajoneuvottomuudesta, sillä mielestäni vaikkapa ”päiväretki” voi tarkoittaa autolla tehtävää yhden päivän pituista reissua, ja sitä voi sanoa retkeksi. Eikä retki välttämättä ole vain luontoon suuntautuva vaellus. Voisin esimerkiksi lähteä retkelle läheiseen ennestään tuntemattomaan kaupunkiin, linnaan, satamaan tai muuhun rakennettuun ympäristöön.

retki2-
retki4-

Instagram Travel Thursday:ssä aiheena on tällä kertaa luontomatkailu. Tykkään kyllä kauempanakin matkustaessa tutustua paikalliseen luontoon, esimerkiksi Hong Kongissa kävimme luonnonpuistossa, Sloveniassa olen kävellyt Bled-järven ympäri ja Kreikassa kahlasin Acheron-joen jäätävässä lähdevedessä, mutta kaikkein eniten omaan elämääni ovat vaikuttaneet kotimaassa, yleensä ihan kotiseudulla tehdyt lyhyet retket luonnossa. Suomen luonto on myös mielestäni niin upea, että kyllä se ansaitsee enemmän huomiota. Siksipä tällä kertaa pohdiskelen hieman retkiä ja erityisesti niitä Suomen luontoon suuntautuvia retkiä. Postauksen kuvat ovat erinäisiltä retkiltäni Suomessa, Saksassa ja Hong Kongissa viimeisen vuoden ajalta. Kuvat löytyvät myös Instagramista: @sannintaikasaappaat.

retki7-
retki12-

Meidän perheessä retkillä on käyty niin kauan kuin muistan. Maaseudulla lapsuuteni viettäneenä luonto oli lähellä ja retkelle oli helppoa lähteä vaikka päivittäin. Riitti, kun vain astui ovesta ulos ja lähti kävelemään johonkin suuntaan, niin vastassa oli joko metsää tai peltoa. Mieleen tulee ainakin pienet retket läheisen metsän huimiin pulkkamäkiin ja iskän kanssa vietetty päivä suolla pitkospuilla vaellellen. Yhä edelleen silloin tällöin saatamme äitini kanssa pakata pari voileipää ja termospullon täynnä höyryävän kuumaa chilikaakaota tai teetä, ja lähteä lähimetsiin, peloille tai vaikkapa läheiselle joelle retkelle. Mukana on tietenkin herkkuja myös koiralle ja istuinalustat takapuolen lämmittimiksi.

retki5-
retki10-

Lempiretkipaikkani on läheisen suon takana, pellon reunalla seisovien jykevien mäntyjen juuressa. Tuonne olemme niin monet kerrat hiihtäneet peltoja pitkin, ja hiihtoretki huipentui aina kaakaohetkeen. Suureen mäntyyn oli hyvä nojata, ja aurinko paistoi sopivasti etelän puoleiseen metsän laitaan. Joskus menimme retkelle ystäväperheen mökille, istuimme kuistilla tai laiturilla illan hämärtyessä, joimme piparminttuteetä ja söimme keksejä. Selasimme lehtiä tai luimme kirjaa, emmekä välttämättä edes pulahtaneet uimaan jos ei tehnyt mieli.

retki9-retki11-
retki8-

Omiin retkiini ovat aina tärkeänä osana kuuluneet eväät! Yleensä parhaat eväät syntyvät esimerkiksi juustolla ja suolakurkuilla täytetyistä ruisleivistä, kaakaosta tai teestä, ja usein jostain pienestä herkusta, kuten kekseistä tai suklaasta. Kesäkuumalla maistuu vaikkapa pussillinen herneitä tai mansikoita. Hong Kongissa lähdimme päiväretkelle Lamma Islandille, jossa kiersimme suuren osan saaresta kävelyreittiä pitkin. Eväänä meillä oli kaksi kakia (eli persimonia) ja pari banaania. Retki toki syntyy ilman eväitäkin, mutta on siinä vaan oma hohtonsa kaivaa ne hieman veteläksi menneet leivät repusta, varsinkin jos on tullut käveltyä jo pitkään. Ja kyllähän ne leivät maistuvat ihan erilaiselta kannonnokassa istuessa, kuin keittiön pöydän ääressä.

retki13-retki6-
retki14-

Luonnossa mieli rauhoittuu, ja arjen huolet ja murheet unohtuvat. Hengitän syvään puhdasta ilmaa, kuuntelen lintujen laulua ja tuulen suhinaa puissa. Vihreät värit tuntuvat avaavan silmäni kunnolla, näen kaiken selkeämmin ja kauniimmin. Tuntuu kuin koko elämän rytmi hidastuisi vähäksi aikaa, kun vietän hetken metsässä. Voin pysähtyä, unohtaa menneen ja tulevan, ja vain olla juuri siinä, juuri nyt. Retkellä. Retki on minulle pieni hetki arjen ulottumattomissa. Retki tarjoaa hiukan ylellisyyttä jokapäiväisen puurtamisen keskellä. Retki rentouttaa ja saa hyvälle tuulelle. Retkistä jää jäljelle mukavia muistoja, ja niiden avulla oppii arvostamaan kotiseutuaan yhä enemmän. Aina ei todellakaan tarvitse lähteä kovin kauas nähdäkseen lähelle.

retki1-


Mitä retki tarkoittaa sinulle? Kuuluvatko eväät aina retkeen? Onko retkieväissä erityistä hohtoa? Mikä on lempiretkipaikkasi?


Tämä blogikirjoitus on osa joka kuukauden ensimmäisenä torstaina vietettävää Instagram Travel Thursday -blogitempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA, Travellover ja Muru Mou. Nämä kuvat ovat siis Instagram-tililtäni, joka löytyy nimimerkillä sannintaikasaappaat

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply Ansku BCN torstai, maaliskuu 3, 2016 at 11:07

  Retkieväissä on todellakin hohtoa ja ne kruunaavat koko retken! Ei haittaa, vaikka leipä olisi repussa hieman nuhjaantunut ja tee jäähtynyt, ne maistuvat silti sata kertaa paremmalle kuin kotona keittiönpöydän ääressä.

  • Reply sannintaikasaappaat torstai, maaliskuu 3, 2016 at 19:51

   No sanopa muuta! Täytyypä ruveta suunnittelemaan taas seuraavaa retkeä, edellisestä alkaa olla liian pitkä aika. :)

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa torstai, maaliskuu 3, 2016 at 11:34

  Usein. ne parhaat luontomatkat on ne pienet hetket kun pysähtyy ja on tässä ja nyt.

  • Reply sannintaikasaappaat torstai, maaliskuu 3, 2016 at 19:52

   Aivan totta. Luonnossa on sitä jotain tiettyä voimaa, josta osa siirtyy myös itseen kun vain malttaa hetkeksi rauhoittua.

 • Reply Sari / Inspired by the sun torstai, maaliskuu 3, 2016 at 15:38

  Parhaat retket tapahtuvat vahingossa! Ja saattavat suuntautua mielestäni yhtä hyvin takapihan metsään kuin maapallon toiselle puolelle :)

  • Reply sannintaikasaappaat torstai, maaliskuu 3, 2016 at 19:58

   Hei tuota en tullutkaan ajatelleeksi, mutta pitää paikkansa! Kerran villissä nuoruudessa tuli esimerkiksi lähdettyä aika ex tempore Länsi-Suomeen pikku roadtripille, joka venähtikin viikonlopun yli. Matkalta löytyi muun muassa maailman parasta kukkakaalia ja välipalaksi lettuja kylämarkkinoilta! Usein ne parhaat paikat ja jutut löytyvät vahingossa ihan suunnittelematta. :)

 • Reply Maarit Johanna torstai, maaliskuu 3, 2016 at 16:59

  Rauhoittumiseen retket onkin kyllä parhautta <3 Itse ainakin voisin kyllä vähän väljentää sitä käsitettä retkestä. Mie kyllä retkeilen joskus autollakin ja retki voi kestää monta päivää :)

  • Reply sannintaikasaappaat torstai, maaliskuu 3, 2016 at 20:04

   Mikään ei toimi paremmin stressiin ja kiireeseen, kuin pieni rentouttava retki. :) Ja tuo retki-käsite on ainakin itselläni muuttanut muotoaan ja välillä jopa unohtunut. Lapsena oli jotenkin itsestään selvää, että kaikki tavallisesta poikkeavat vierailut luonnossa tai jossain muussa paikassa (varsinkin eväiden kanssa!) laskettiin retkiksi. Täytyypä yrittää pitää yllä tuota ”harrastusta” ja ruveta suunnittelemaan seuraavaa retkeä!

 • Reply Martina perjantai, maaliskuu 4, 2016 at 13:02

  Tämäpä on ollut hauska Instagram Travel Thursday -kierros. Olen innostunut ihan uudella tavalla retkistä, etenkin tämän sinun postauksesi ansiosta. Minäkin haluan retkelle nyt heti! En malta odottaa että kesä tulee ja pääsen tutustumaan lähiseutuihin tarkemmin. Olemme asuneet nykyisessä kodissamme vasta hieman yli vuoden ja ympäröivä luonto on ihan varmasti täynnä mielenkiintoisia retkipaikkoja. Ei tarvitse lähteä kovin kauas kun päätyy luonnonpuistoonkin melkein suoraan takaovelta. Ja ehdottomasti retkieväät mukaan! Ne ovat todellakin parasta kaikenlaisessa retkeilyssä ja vaatimattomammatkin eväät maistuvat ihanalta luonnon keskellä. Ai että, retkikesää odotellessa! :)

  • Reply sannintaikasaappaat lauantai, maaliskuu 5, 2016 at 18:17

   Kiva kun innostuit! Minäkin innostuin, ja haaveilen nyt kunnon perinteisestä eväsretkestä mahdollisimman pian. Ja uudessa paikassa tehdyissä retkissä onkin jotain aivan erityistä, kun saa etsiä niitä omia lempipaikkojaan ja ihastella uusia maisemia. Toivotan teille ihanaa tulevaa retkikesää! :)

 • Reply Jenni / Globe Called Home perjantai, maaliskuu 4, 2016 at 23:00

  ihanaa muistelua lapsuuden retkistä. :) Niitä mekin harrastimme. Mökiltä vaikkapa vain parinsadan metrin päähän kävely kannon taakse istumaan, ja oltiin retkellä. Kaupungissa retki Seurasaaren, Korkeasaareen tai Suomenlinnaan.

  Nykyään retkiltä on jäänyt pois tuo hyvin varustautuminen eväillä. Tai varustaudumme me yhäkin, mutta tärkeämpää tuntuu olevan se, että eväät ovat kaloripitoisia ja niiden avulla jaksaa tallustaa, kuin se, ovatko ne erityisen maukkaita gourmet-elämyksiä. Ehkäpä tuota pitäisi tuoda takaisin aikuisretkeilyynkin.

  • Reply sannintaikasaappaat lauantai, maaliskuu 5, 2016 at 18:23

   Voi Suomenlinna! Se on ollut useana keväänä retkikohteemme äitini ja koirani kanssa. Tosin yleensä ilman eväitä, siellä kun on niitä ihania ravintoloita ja kahviloita, joissa syödä vatsansa täyteen.

   Joskus kannattaa kokeilla pakata evääksi vain sellaisia herkkuja, joita on kiva syödä, ja unohtaa energiapitoisuudet. Kyllä se nautinnollinen eväshetkikin kantaa aika pitkälle! :)

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 lauantai, maaliskuu 5, 2016 at 10:00

  Retkeilin lapsena paljon isovanhempieni kanssa, ja niillä retkillä varsinkin eväät olivat se kaikkein odotetuin juttu. :D

  • Reply sannintaikasaappaat lauantai, maaliskuu 5, 2016 at 18:26

   Lapsena varsinkin eväät oli tärkeitä. Eihän kukaan nyt ilman puolivälissä odottavaa kaakaohetkeä suostu kävelemään! :)

 • Reply katareissaa lauantai, maaliskuu 5, 2016 at 18:08

  Mielestäni on kiva, että matkablogeissa keskitytään välillä omaan kotimaahankin, mahtava postaus siis! Retki -sanasta tulee kyllä itselle väistämättä mieleen heti eväät :DD

  • Reply sannintaikasaappaat maanantai, maaliskuu 7, 2016 at 00:09

   Kiitos! :) Ja kyllähän tuo meidän rakas Suomemme ansaitsee välillä vähän hehkutusta. Samoin eväät. ;)

 • Reply Annika | Travellover lauantai, maaliskuu 5, 2016 at 20:09

  Minäkin liputan eväiden tärkeyttä! En ole pitkiä vaelluksia koskaan tehnyt, mutta muutamankin tunnin reippailussa tulee nälkä, ja evästauot ovat ihan juhlaa. Ja kyllä, motivaatio- ja voimakeksit ovat aina mukana. :)

  • Reply sannintaikasaappaat maanantai, maaliskuu 7, 2016 at 00:12

   Onpa kiva, kun täällä on niin moni muukin, joka rakastaa eväitä! :D Ja olen kyllä samaa mieltä, että lyhyemmilläkin retkillä eväät ovat tärkeitä. :)

 • Reply Terhi / Muru Mou torstai, maaliskuu 10, 2016 at 14:29

  Minäkin olen yrittänyt kahlata Acheron-joessa, mutta en päässyt kovinkaan pitkälle kun tuntui, että vesi jäädytti koko kropan vaikka vettä oli vain pohkeisiin. En kestä jääkylmää vettä, hrrrr!

  • Reply sannintaikasaappaat torstai, maaliskuu 10, 2016 at 19:10

   Acheron oli kyllä aika jäätävä kokemus! Kun ilman lämpötila oli jotain +35 luokkaa, niin tuli aika shokkina tuo veden kylmyys. Mutta niin vain kahlasimme niin pitkälle kuin pääsimme, taisimmepa jossain vaiheessa joutua uimaankin, kun vesi syveni. Mutta itse tykkään myös avannosta, joten eipä tuo juuri sitä kummempaa ollut. Ja upea kokemus! :)

  Leave a Reply