Historia Matkailu

20 + 1 suosikkiani Hong Kongissa – Osa 3: Ten Thousand Buddhas

keskiviikko, helmikuu 17, 2016

Yksi nähtävyyksistä, jonka halusin ehdottomasti nähdä Hong Kongin matkallamme, oli Ten Thousand Buddhas Monastery. Kymmenen tuhatta (tai oikeastaan lähes 13 500) kullattua tai kullanväriseksi maalattua eri asennossa poseeraavaa Buddhan patsasta viidessä temppelissä, neljässä paviljongissa, pagodissa sekä niiden ympäristössä, kahdeksan hehtaarin alueella. Pitihän tällainen ihme nähdä.

Saimme ohjeeksi ajella metrolla Sha Tinin asemalle, josta kuulemma Ten Thousand Buddhas -luostari jo näkyisi. Selvä, ei siis muuta kuin matkaan. Pääsimme asemalle, ja ensimmäinen ongelma oli tietenkin, että mistä ovesta sitä olisi tarkoitus mennä ulos. Yritimme etsiskellä kylttejä, jotka johdattaisivat hieman hukassa olevat turistit oikeaan suuntaan, vaan kylteistä ei ollut tietoakaan (tai luultavasti vain huomaamattamme sivuutimme ne touhottaessamme ympäri aseman aulaa). Mietimme hetken josko vain kokeilisimme onneamme, ei Sha Tinin asema nyt niin iso ole, mutta päätimme kuitenkin kysyä oikeaa suuntaa ja mahdollista karttaa aseman infopisteestä. Tai kai se oli vain lipunmyyntipiste, mutta avuliaat työntekijät neuvoivat meidät silti oikeasta ovesta ulos. Karttaahan ei alueesta löytynyt, joten taas meille kerrottiin, että ulos päästyämme näkisimme jo Buddhan patsaat. No, emmeköhän me löytäisi perille.

Ja totta tosiaan, ovesta ulos astuttuamme vasemmalla kukkulan rinteellä siinsi ehkä jotain temppelien ja patsaiden näköistä. Ohitimme matkalla Pai Tau Villagen, yhden lukuisista Hong Kongin alueelta löytyvistä vanhoista alkuperäiskylistä. Löysimme portaiden alkupään, mutta halusimme vielä varmistaa, että olemme oikeassa paikassa, joten kysyimme jonkinlaiselta vartijalta, joka seisoskeli lähistöllä. Hän osoitteli sinne suuntaan, jonne kuvittelimmekin olevamme matkalla, joten aloimme kiivetä portaita.

Buddhat0
Pai Tau Village

Buddhat2

Ylös olisi päässyt jonkinlaisella hissilläkin, mutta emmehän me nyt sellaiseen rahaa tuhlaisi. Joten ylös päästyämme oli voimat jo aika vähissä, keskipäivän aurinko paahtoi kuumana. Emme kuitenkaan luovuttaneet, sillä halusimme nähdä niitä Buddhan patsaita. No, lopulta löysimme tiemme jonkinlaisten temppelien luokse… Mutta hetkinen, nämähän näyttävät ihan tavallisilta paikallisilta esi-isien palvontatemppeleiltä, siis vähän kuin hautausmailta, joita olimme jo nähneet aikaisemmin. Olemmekohan sittenkään oikeassa paikassa? Eräässä temppelissä seinillä oli ainakin satoja pienen pieniä Buddhan patsaita, sekä aukiolta löysimme kolme suurta kullattua patsasta. Mietimme, että oliko ne 10 000 Buddhaa nyt tässä. Päätimme kuitenkin kiivetä vielä ylöspäin, niin ylös portaita kuin oli mahdollista. Emme löytäneet enempää patsaita ja aloimme tosissaan epäillä olevamme väärässä paikassa.

Buddhat3
Buddhat4
Buddhat5Buddhat6Buddhat7
Ainakin maisemat ylhäältä esi-isien palvontapaikasta olivat upeat

Ja niinpä olimmekin väärässä paikassa. Olimme lähteneet oikeaan suuntaan, mutta meidän olisi pitänyt mennä aidan toiselle puolelle ja viereisen rakennuksen jälkeen oikealle päin, eikä vasemmalle aidan väärältä puolelta, niin kuin teimme. Alas päästyämme etsiskelimme hetken oikeaa reittiä, ja lopulta löysimmekin polun pään, jossa oli kyltti opastamassa tietä luostariin. Kylttejä olisimme kyllä kaivanneet hieman aikaisemmin, mutta parempi tietysti myöhään kuin ei milloinkaan…

Buddhat8Buddhat9
Matkalla alas löysimme nätin pikku vesiputouksen

Ja siitä alkoi aamupäivän toinen kuntoiluosuus, nimittäin portaita luostariin saa kiivetä huimat 431 kappaletta. Matkalla kuitenkin riittää nähtävää, sillä yli 500 erilaista patsasta koristavat portaiden molempia laitoja jo matkalla luostariin.

Buddhat10Buddhat11Buddhat12

Ten Thousan Buddhas -luostarin perusti Yuet Kai vuonna 1949. Luostarin rakentaminen saatiin päätökseen vuonna 1957, mutta kaikkien yli 13 000 Buddhan patsaan valmistuminen vei vielä 10 vuotta lisää. Yuet Kai kuoli vuonna 1965. Tarina kertoo, että kahdeksan kuukautta hautaamisen jälkeen ruumis oli edelleen täydellisen säilynyt, jolloin se lakattiin ja päällystettiin kullalla. Ja yhä edelleen Yuet Kain kullattu ruumis on nähtävillä Ten Thousan Buddhas -luostarin päätemppelissä. Nykyään luostari on yksi Hong Kongin suosituimpia buddhalaistemppeleitä ja tärkeä nähtävyys matkailun kannalta.

Buddhat13Buddhat14
Ten Thousand Buddhas -luostarin yhdeksänkerroksinen pagodi, eli tornimainen buddhalaistemppeli on edelleen tärkeä Hong Kongin symboli, ja se päätyikin jopa Hongkongin dollarin satasen seteliin.

Buddhat15Buddhat16Buddhat17Buddhat18Buddhat231Buddhat191Buddhat201Buddhat221Buddhat25

Täältä muuten, sivun loppupuolelta, löytyy ihan hyvät englanninkieliset ohjeet Sha Tinin metroasemalta luostarille. Mehän valitsimme alusta alkaen väärän kadun Pai Tau Villagen jälkeen, joten ei ihme, että meillä oli hieman vaikeuksia löytää perille. Suosittelen perehtymään noihin ohjeisiin ennen paikalle saapumista. Ja näitä alla näkyviä portaita ei kannata kiivetä ylös, jollei halua välttämättä nähdä paikallista vainajien palvontapaikkaa! Jollet sellaista ole aikaisemmin kuitenkaan nähnyt, niin ihan mielenkiintoinen kokemus sekin, varsinkin, jos paikalla on paikallisia osoittamassa kunnioitustaan vainajia kohtaan. Me näimme kerran eräällä hautausmaalla jonkinlaiset ”hautajaiset” sekä ihmisiä polttamassa suitsukkeita, ”leikkirahaa” ja muita paperisia ”esineitä” tai kuvia vainajien tuonpuoleisen elämän autuuden turvaamiseksi. Monet myös toivat vainajille hedelmiä ja muuta ruokaa.

Buddhat1
Väärät portaat

Luostariin kiipeäminen vaati veronsa. Tämän pikku urheilusuorituksen jälkeen tuntui kyllä jaloissa, että jotain oli tehty. (Alueelta löytyvä kasvisravintola olisi houkuttanut muuten, mutta vatsojemme mielestä vielä ei ollut aivan lounasaika.) Luostari oli kuitenkin ehdottomasti kaiken kiipeilyn arvoinen. Jos haluat Hong Kongissa nähdä temppeleitä, mutta aikaa on rajallisesti, Ten Thousand Buddhas -luostarissa yhdistyvät kätevästi erilaiset temppelit, alttaripaviljongit, hienot maisemat sekä tietenkin ne toinen toistaan hienommat kultaiset Buddhan patsaat. Oikein tehokas tutkimusretki buddhalaiseen ja Hong Kongilaiseen kulttuuriin siis!

Buddhat211

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply