Matkailu

20 + 1 suosikkiani Hong Kongissa – Osa 2: Pilvenpiirtäjät

maanantai, helmikuu 8, 2016

Hong Kong on ensimmäinen paikka, jonne olen matkustanut Euroopan ulkopuolella. Se on myös ensimmäinen sellainen oikeasti suurkaupunkimainen suurkaupunki, jonka olen nähnyt. Sellainen, jonka kaupunkikuvaa hallitsevat toinen toistaan korkeammat pilvenpiirtäjät ja jatkuva ihmisvilinä. Tämä maalaistyttö meinasi saada niskansa jumiin kun kaupungilla kävellessä piti koko ajan tuijotella ylöspäin hulppeita kiiltäviä torneja, jotka illalla saivat koristuksekseen vielä värikkäät valot. Voitte varmaan kuvitella, että kuvia noista pilvenpiirtäjistä ja muistakin rakennuksista tuli otettua PALJON. Tässä siis parhaita paloja pilvenpiirtäjistä ja lempirakennuksistani Hong Kongissa. Lopuksi paljastan vielä omien suosikkieni top 3 -listan ja parhaat paikat kaupungin talojen tiirailuun.

Kerrostalojen kaupunki

Hong Kongissa tavalliset asuinkerrostalotkin ovat ihan omassa luokassaan. Näistä valtavista laitoksista pääsee usein kätevästi suoraan kotoa hissillä alakerroksien kauppakeskukseen. Päätä huimasi kun tajusin, että yhdessä tuollaisessa talossa asuu varmasti enemmän ihmisiä kuin kotikunnassani!

kerrostalo1kerrostalo3
kerrostalo2
Tuolla ylhäällä me asustimme kolme viikkoa, 34. kerroksessa. Makuuhuoneemme ikkunasta näkyi kirkkaalla säällä lähes Kiinaan asti.

Sekalaisia lemppareitani

Siirrytään sitten kerrostaloista muihin taloihin Hong Kongissa. Tähän olen kerännyt muutaman lempipilvenpiirtäjäni ja muun rakennuksen satunnaisessa järjestyksessä ennen varsinaista top 3 -listaa.

BOC2
Vasemmalla Citibank Plaza, oikealla Bank of China Tower.

Central Plaza1
Keskellä korkein torni on nimeltään Central Plaza.

The center 2.1The Center oikealla.

L1
L2
Tämä nurinpäin olevan L:n muotoinen talo, jonka nimeä en saanut selville, kuuluu myös suosikkeihini.

pallo2 pallo1
Avaruusmuseon planetaario on hieno.

Kulta2Kulta1Far East Finance Centre kimaltaa kultaisena muiden hopeanharmaiden tornien keskellä.

TOP 3 SUOSIKKIPILVENPIIRTÄJÄNI HONG KONGISSA

Hong Kongin omasta mielestäni hienoimmat, vaikuttavimmat tai kauneimmat pilvenpiirtäjät olen listannut alle. Kärkikolmikon tornit ovat kaikki melko hallitsevia keskustan kaupunkikuvassa, ja ehkä siinä onkin yksi syy, miksi monet näihin ihastuvat, itseni mukaan lukien. Lisää perusteluja löytyy jokaisen pilvenpiirtäjän kohdalta erikseen.

3. The International Finance Centre, Tower 2 eli 2IFC

2IFC on Hong Kongin toiseksi korkein pilvenpiirtäjä 415 metrisellä varrellaan. Tämä on se kuuluisa Batman-torni, jossa kuvattiin The Dark Knight -elokuvaa. Elokuvan kohtauksessa Batman liitelee 2IFC:n huipulta 1IFC:hen. Alla olevassa kuvassa 2IFC on oikealla ja pikkuveljensä 1IFC siitä seuraava torni vasemmalle päin. Tai oikeastaanhan 1IFC on se isoveli pienestä koostaan huolimatta, se kun on rakennettu ensin. Tässä tornissa tykästyin lähinnä siihen, miten se muodostaa ehkä tärkeimmän osan Hong Kongin skylinesta. Ilman tätä pilvenpiirtäjää Hong Kong Islandin profiili näyttäisi aivan erilaiselta. Ja saahan tuo torni iltavalaistuksessaan kenet tahansa tuntemaan itsensä osaksi Batman-elokuvaa (tai jotain tiivistunnelmaista toimintatrilleriä).

IFC1.1IFC2 IFC3

2. The International Commerce Centre eli ICC

ICC on Hong Kongin korkein ja maailman yhdeksänneksi korkein pilvenpiirtäjä. Tornissa on 118 kerrosta, ja se on 484 m korkea. Siellä sijaitsee muun muassa Ritz-Carton hotelli. ICC:n huipulta aukeaa upea näköala Hong Kongiin lintuperspektiivistä. Tornin 100. kerroksesta löytyy näköalatasanne Sky 100. Itse kuitenkin suosittelen 18 kerrosta ylempänä sijaitsevaa OZONE -baaria, jossa saman, ellei jopa hieman paremman näköalan saa drinkin hinnalla. Jos vain säät suosivat. Tämä pilvenpiirtäjä ansaitsee kakkospaikkansa muuttuvan iltavalaistuksensa sekä 118. kerroksen näköalan ansiosta.

ICC1.1
ICC:n huippu ulottuu kirjaimellisesti pilviin saakka.

ICC6 ICC7
Tornin valoissa seikkailee erilaisia hahmoja ja mainoksia. Toisinaan tornia koristaa myös ”vesisade” tai vaikkapa kuu.

ICC5
ICC hallitsee Victoria Harbour -sataman maisemaa. Tornin vieressä seisoo ”The Arch”.

ICC2 ICC4Näkymät OZONE -baarista ovat hulppeat.  

1. Lippo Centre

Ja tämän listan ykköseksi pääsi Lippo Centre Towers! Wikipedia tietää kertoa, että Lippo Centren Torni 1 on 172 metriä ja 44 kerrosta korkea, kun taas Torni 2 yltää jopa 186 metriin 48 kerroksellaan. Silti Lippo Centre 2 on vasta sijalla 115 Hong Kongin korkeimpien pilvenpiirtäjien listalla. Lippo Centren tornit ovat ehdottomasti lempipilvenpiirtäjäni Hong Kongissa. En oikein tiedä miksi. Kai ne ovat niin kivan kiiltävät ja näyttävät eri valossa niin erilaisilta. Ja tietenkin, koska tornien ulkonäköön on haettu inspiraatiota koalasta! Näyttäväthän ne vähän siltä kuin koalat kiipeäisivät puunrunkoa ylös.

lippo1lippo3
lippo2

 Parhaat paikat pilvenpiirtäjien bongailuun

Mihin Hong Kongissa sitten kannattaa mennä, jos näitä pilvenpiirtäjiä haluaa nähdä? No, ainakin paras paikka aloittaa pilvenpiirtäjäkierros on Kowloonin puoleiselta Victoria Harbourin rannalta. Esimerkiksi Avenue of Stars on loistava paikka Hong Kongin Skylinen ihailuun.

skyline2

Satamasta voi ottaa Star Ferry -lautan Hong Kong Islandille, jossa suosittelen tutkimaan kaupunkia kävellen niin kauan kuin jalat kestävät. Jos et kuitenkaan jaksa tai viitsi kävellä, pääsee myös raitiovaunulla kätevästi Hong Kong Islandin päästä päähän. Ratikat ovat hauskoja, usein melko vanhoja kaksikerroksisia kulkuvälineitä, joiden yläkerrasta näkee mukavasti maisemia. Pysäkkejä on matkan varrella usein, ja kyyti on halpaa. Muistathan, että matka maksetaan jälkikäteen, ainakin Octopus Cardilla!

skyline1.1

Jos kaupunkiin ja sen pilvenpiirtäjiin haluaa vähän erilaisen näkökulman, voi kiivetä tai ottaa bussin tai raitiovaunun Victoria Peakille. Nyppylältä löytyy eri pituisia kävelyreittejä, ja maisemat ovat upeat, ainakin tuolla noin tunnin helpolla reitillä, jonka me valitsimme.

vp2
vp1

Hong Kong on siis loistava paikka ihailla pilvenpiirtäjiä ja niiden arkkitehtuuria. Valitettavasti vanhan arkkitehtuurin ystäville kaupunki ei tarjoa moniakaan nähtävyyksiä. (Etsivä kyllä löytää kuitenkin esimerkiksi Kaukoidän vanhimman säilyneen anglikaanisen kirkon St. John’s Cathedralin.) Hong Kongissa suosittelenkin ottamaan kaiken irti tästä vähän modernimmasta metropolin katukuvasta aasialaisilla mausteilla, vaikka sitten niskavaivojen uhalla.


Mitkä edellä mainituista pilvenpiirtäjistä ovat suosikkejasi? Tykkäätkö sinäkin tiirailla taloja reissuillasi?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply