Saksa

Ohi on A1!

sunnuntai, tammikuu 31, 2016

No nyt on saksan A1-kurssi takana päin, ja selvisin hengissä! Perjantaina vietimme kurssin ”päättäjäisiä” ja erään kurssilaisen läksiäisiä. Vain yksi meistä lopettaa kurssin tässä vaiheessa, muiden on tarkoitus jatkaa kesäkuun puoleen väliin ja B1-tasolle asti. Päättäjäiset olivat siis oikeastaan ennemminkin ”siirtymäjuhla” A1:stä A2-kurssille. Toki tällä ensimmäisellä kurssilla on muutama pudonnut pois kyydistä kurssin aikana esimerkiksi aikataulullisten ongelmien vuoksi, mutta mielestäni aika hyvä osuus on jaksanut näinkin pitkälle! Kurssin puolivälissä, eli A1.2. kurssille tuli muutama opiskelija lisää, joten tällä hetkellä meitä on muistaakseni 18. Mukavia tyyppejä ovat kaikki, ja monen kanssa olisi kiva viettää vapaa-aikaakin yhdessä, kunhan saamme jotain järkättyä. Ensi viikolla toivottavasti menemme ainakin kahville tai lounaalle yhden japanilaisnaisen kanssa, toivottavasti saamme muitakin houkuteltua mukaan.

kielikurssi1
Tässä herkkuja viime perjantain juhlasta. Oli niin montaa sorttia etten kaikkea pystynyt edes maistamaan!

No miltä se nyt sitten tuntuu? Siis saksan opiskelu näin parin kuukauden jälkeen. Kuten täällä jo kerroin, saksan kieli ei ollut lempikieliäni ennen sen opiskelua, ja edelleenkään se ei ole varsinaisesti vienyt sydäntäni. Välillä saakin vähän hampaat irvessä pakottaa itsensä opiskelemaan, vaikka tekisi mieli paiskata kirjat seinään ja jättää leikki kesken. Edelleen potuttaa jutut joissa ei tunnu olevan mitään logiikkaa (kuten prepositiot!!), mutta ei auta, eteenpäin on mentävä. Ja tiedänhän minä sen, että ei saksa ole ainoa hankala kieli maailmassa, ja jokaisessa kielessä on varmasti omat kiemuransa. Niistä on vain jotenkin selvittävä.

Tällä hetkellä ainakin motivaationi on hieman parantunut sitten syksyn. Haluaisin ihan oikeasti oppia saksaa sen verran että pysyisin mukana mistä puhutaan esimerkiksi Hidirin kavereiden seurassa. Ja olisihan se hienoa jos pystyisi kaikki päivittäiset asiansa hoitamaan ihan itse saksaksi. Tällä hetkellä pärjään kyllä kaupassa käydessä ja ehkäpä osaisin jopa junalipun ostaa, mutta heti jos kaikki ei menekään niinkuin pitäisi, ja se kaupantäti vaikkapa kysyy jotain mitä en ymmärrä, niin johan lyö taas päässä tyhjää.

Yleensä muiden kurssilaisten kanssa puhumme tauoilla melko paljonkin saksaa, mutta toki kun kovasti haluamme toisiimme tutustua, välillä täytyy vaihtaa englantiin kun ei tuo saksan osaaminen kaikkeen vielä riitä. Toivottavasti, mitä enemmän opimme, sitä enemmän myös puhumme saksaksi keskenämme. Muiden kurssilaisten kanssa tuntuu jotenkin helpommalta puhua, kun kaikki ovat suunnilleen samalla tasolla, ja kaikki tekevät vielä virheitä puhuessaan. Sen sijaan saksaa äidinkielenään tai äidinkielentasoisesti puhuvien kanssa on jotenkin erityisen hankalaa pitäytyä saksan kielessä. Ehkä se on joku kummallinen kainouteen tai vaatimattomuuteen liittyvä juttu, kun en millään haluaisi olla se, joka hankaloittaa keskustelua, joka pakottaa muut puhumaan hitaammin ja selkeämmin. En haluaisi olla vaivaksi muille. Niin, olenko sitten mielummin hiljaa osallistumatta keskusteluun?

No eiköhän tämä puhuminenkin tästä pikkuhiljaa kehity, kunhan vaan yritän avata suuni useammin ja entistä rohkeammin myös uusissa tilanteissa. Ja positiivistä kehitystä on tapahtunut muuten myös minun ja Hidirin välisessä kommunikaatiossa (josta lisää täällä); nykyään kirjoittelemme lähes kaikki WhatsApp-viestit saksaksi!Oletko paininut samojen puhumisongelmien kanssa kieltä opiskellessasi? Onko sinulla hyviä vinkkejä saksan tai minkä tahansa kielen opiskeluun?

P.S. Tässä vielä hauska sivusto saksan sanojen opiskeluun! Itse kokeilin jo vartalon osien ja hedelmien opettelua. – Linkki 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply