Matkailu

20 + 1 suosikkiani Hong Kongissa – Osa 1: Vehreä Hong Kong Park

perjantai, tammikuu 29, 2016

Jalkapallokauden alku alkaa häämöttää jälleen. Tämä tarkoittaa sitä, että itselläni jää ehkä enemmän aikaa kirjoittelulle, kun treeni-illoille täytyy keksiä tekemistä. Katsotaas kuinka käy. Ajattelin nimittäin kirjoittaa vihdoin syys-lokakuisesta Hong Kongin matkastamme, ja vähän miettiessäni ja suunnitellessani keksin ainakin näin aluksi 21 aihetta joista haluan kirjoittaa. Saa nähdä kuinka kauan tähän menee, mutta tarkoitus olisi kaikki nämä jutut julkaista jossain vaiheessa. Toivottakaa onnea yritykselleni! :D

Pidemmittä puheitta siis, ota mukava asento tuolissasi, niin aloitetaan nojatuolimatkamme Hong Kongiin. Kuvittele sellainen tukala kuumankostea sää, jolloin hikoilet vaikket tekisi mitään. Sellainen kuin Korkeasaaren trooppisessa talossa on. Olet pyörinyt kaupungin vilskeessä, ihmisten ja hieman kaoottisen liikenteen seassa katselemassa huiman korkeita pilvenpiirtäjiä, katumarkkinoita, kauppakeskuksia ja nähtävyyksiä. Jalkasi alkavat olla aika väsyneet ja hartioita särkee repun kantamisesta. Jalkakäytävä korkean aidan ja vilkasliikenteisen kadun välissä ei tarjoa suojaa porottavalta auringolta. Janottaa. Alat kaivata hieman rauhallisempaa paikkaa, jossa levähtää varjossa. Pian aitaan vasemmalla puolellasi aukeaa suuri portti. Vilkaiset sisään ja näet vihreää. Sinne siis! Astut portista sisään ja jo muutaman askeleen jälkeen olet kuin toisessa maailmassa. Istahdat varjoisalle puistonpenkille lammen rannalle, otat kulauksen vesipullostasi, ja niin sekä jäsenesi että mielesi lepäävät pienen hetken.

Jostain syystä aina toisinaan kun kaipailen Hong Kongin lämpöön, erityisesti mieleen palaa Hong Kong Park. Tuo rauhallinen keidas keskellä kaupunkia lunasti paikkansa sydämessäni vihreydellään ja monipuolisuudellaan. Itseäni hämmästytti, miten nopeasti puistoon astuessa kaupungin hälinä ja melu jäävät taakse. Rehevä kasvillisuus ja puut peittävät näkymän ympäröiville kaduille, ja vain pilvenpiirtäjien huiput kurkottavat puiden yläpuolelle. Lammet, vesiputoukset ja suihkulähteet virkistävät sekä rauhoittavat (vaikka niissä ei saakaan uida). Polkuja kävellessä tuntuu kuin olisi oikeasti metsässä, ja puiden ja pensaiden välissä varjoisissa sopukoissa on penkkejä joilla lepuuttaa väsyneitä jalkojaan.

Vaikka paikka tietenkin kuhisee ihmisiä varsinkin lounasaikaan ja iltaisin (sekä sunnuntaisin ja juhlapäivinä, jolloin indonesialaisten ja filippiiniläisten kotiapulaisten piknikit valtaavat lähes kaikki kaupungin puistot, aukiot ja muut tasaisemmat pinnat), ihmispaljous on kuitenkin huomattavasti vähäisempää kuin puiston aidan ulkopuolella. Täällä ihmisillä ei myöskään ole kiire minnekään. Mies istuu penkillä syömässä lounasta. Äiti katselee raukeana lastensa leikkiä tekolammikon rantakivillä. Joku lukee kirjaa.

Hong Kong Parkista löytyy rauhoittumisen, rentoutumisen ja rauhallisen kävelyn lisäksi toki myös aktiivisempaa tekemistä ja mielenkiintoista nähtävää. Puistossa on muun muassa lintutarha, jossa papukaijat ja muut noin 80 lintulajia lentelevät vapaana suuressa tarhassa, ja vierailijat saavat ihailla lintujen touhuja puiden oksien tasolta kävelysilloilta. Alueella voi myös harrastaa lintujen bongausta oppaan seurassa. Lisäksi puistosta löytyy kasvihuone mitä eksoottisimmilla kasveilla, kuvataidemuseo, urheilukeskus, leikkipaikkoja lapsille, näköalatorni, Olympia-aukio, ravintola ja tai chi -puisto, jossa mekin ihailimme eräänä iltana tai chi:tä harjoittelevan naisen sulavia liikkeitä.

 

Näin teeihmisenä Hong Kong Parkin itseäni eniten kiinnostava nähtävyys oli Teemuseo eli Museum of Tea Ware. Museossa pääsee näkemään teeseremonioissa käytettyä keramiikkaa ja muita välineitä eri vuosikymmeniltä, sekä oppimaan eri teelaaduista ja teekulttuurista. Jatkuvasti pyörivältä videolta näkee myös miten teeseremonia suoritetaan oikeaoppisesti. Ja mikä parasta, kaikki tämä on tarjolla ilmaiseksi! Lauantaisin kello 11.30 voi osallistua näytökseen, jossa esitellään eri teelaatuja ja kerrotaan teekulttuurista. Ilmeisesti museossa järjestetään myös teen maistelutilaisuuksia. Näihin näytöksiin ja maisteluihin on kuitenkin ilmoittauduttava etukäteen. Valitettavasti ainoana lauantaina, jolloin meillä ei olisi ollut muita suunnitelmia, Hong Kongissa riehui taifuuni. Ei kovin iso sellainen, mutta jatkuva sade ja kovat tuulenpuuskat eivät houkutelleet poistumaan kovin kauas majapaikastamme, joten teenäytös jäi tällä kertaa väliin.

Teemuseon yhteydessä sijaitsee pieni museokauppa, josta voi ostaa kotiinviemisiksi keramiikka-astioita sekä museossa esiteltyjä eri teelaatuja. Hinnat kaupassa ovat aika korkeat, mutta kyllä ne teetkin tuoksuivat hyvältä! Me tosin jätimme ostokset täällä tekemättä, ja ostimme tuliaisteet Ki Chan Tea nimisestä teekaupasta Johnston Roadilta. Enpä usko, että teekaupassa ostokset tulivat sen halvemmiksi, mutta ainakin siellä oli enemmän varaa valita sekä oikein avuliasta ja asiantuntevaa palvelua. Innostuimme haistelemaan eri teelaatuja, ja meinasi iskeä valinnanvaikeus, kun kaikkien laatujen testaamiseen ei budjettimme ihan venynyt. Päädyin lopulta ostamaan jasmiiniteetä isälleni ja valkoista teetä äidilleni. Nyt molempia maistaneena täytyy sanoa, että kyllä kunnon haudutettu tee voittaa ehdottomasti perus pussiliptonit (mikä ei sinänsä ole mikään yllätys). Saattaa olla, että ensi kerralla näille suunnille matkustaessani mukaan tarttuu matkalaukun täydeltä teetä!

Jos Hong Kong Parkissa ei vielä ole riittävästi vihreää ja nähtävää ympärillä, voi puistosta suunnata vain parin kadun ylityksen ja alituksen päässä sijaitsevaan kasvi- ja eläintieteelliseen puutarhaan (Hong Kong Zoological and Botanical Gardens). Nämä puutarhat ovat oikeastaan kuin suuri puisto, josta osa muistuttaa eläintarhaa. Ja tämäkin huvi on täysin ilmaista. Eläimiä löytyy monenlaisia flamingoista jättikilpikonniin ja lemureista orankeihin. Siitä en sitten tiedä kuinka onnellisia nämä elukat ovat ihmisten pällistellessä pienten aitausten ulkopuolella. Ainakin jättikilpikonnan häkki oli mielestäni kovin pieni eläimen kokoon nähden. Kasvitieteellinen puutarha sen sijaan on kaunis ja viihtyisä. Puiston keskellä valtava suihkulähde kukkaistutuksineen toimii rauhallisena ajanviettopaikkana monelle. Yritimme myös seurata opaskylttejä yrttitarhaan, mutta joko yrtit oli piilotettu erityisen hyvin tai sitten ohitimme ne epähuomiossa, sillä emme etsimisestä huolimatta löytäneet niitä. No, emmeköhän olleet jo nähneet tarpeeksi kasveja muutenkin.


Onko teistä kukaan käynyt Hong Kongissa ja ihastunut Hong Kong Parkiin? Löytyykö lukijoista teenjuojia?

 


 

Hong Kong Park

19 Cotton Tree Drive, Central, Hong Kong

Metro: sininen tai punainen linja, Admiralty

http://www.discoverhongkong.com/ca/see-do/great-outdoors/city-parks/hong-kong-park.jsp

 

Museum of Tea Ware

10 Cotton Tree Drive, Central, Hong Kong (Hong Kong Parkissa)

Metro: sininen tai punainen linja, Admiralty

http://hk.art.museum/en_US/web/ma/tea-ware.html#01

 

Ki Chan Tea Co.

174 Johnston Road, Wan Chai, Hong Kong

Metro: sininen linja, Wan Chai

http://www.kichantea.com/

 

Hong Kong Zoological and Botanical Gardens

Albany Road, Central, Hong Kong

Metro: Central, josta noin kilometrin verran kävelyä

http://www.lcsd.gov.hk/en/parks/hkzbg/index.html

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Elina | Vaihda vapaalle lauantai, tammikuu 30, 2016 at 08:23

    Pitäisi selvästikin antaa Honkkarille vielä uusi mahdollisuus. Käytiin siellä vuosia sitten, enkä erityisesti pitänyt kaupungista, mutta tuolla puistossa voisin nähdä itseni viihtymässä. :) Harmi, kun se jäi meiltä nopean aikataulun ja reissukaverin sairastamisen vuoksi välistä.

    • Reply sannintaikasaappaat sunnuntai, tammikuu 31, 2016 at 18:13

      En itsekään ole ihan varma tykkäänkö tuollaisesta vähän kaottisesta suurkaupungista, vaikka olihan se toki hieno kokemus. Mutta Hong Kongissa kun on niin paljon muutakin kuin pelkkää kaupunkia! Kannattaa käydä tilaisuuden tullen uudemman kerran kokeilemassa josko mieli muuttuisi. :)

    Leave a Reply